Stranica 2 od 15 PrviPrvi 123412 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 739

Tema: Da li će parovi koji su u MPO krstiti dugoočekivano dijete?

Mrki avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nismo naglašavali razlog ne vjenčanja u crkvi, nego nismo vjenčani uopće. Ako su sva djeca bezgrešna i Božja, onda grijesi roditelja nebi smjeli biti prepreka krštenju istih.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Evo mene padobranca-Pčelice, da li misliš da je moguće da je kod tebe na jugu crkva ne liberalnija, nego samo nema nekih "standarda" prilikom prikupljanja pastve?
    Da odgovorim na uvodno pitanje-ne, ne bih krstila dijete da je začeto MPO-om. Da sam vjernik (kao što nisam ), mislim da bih kao Pčelica, svoju vjeru prakticirala za sebe, ne bih dozvolila instituciji čiji članovi imaju takve stavove da mi se umiješa u obitelj.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Mrki prvotno napisa
    Nismo naglašavali razlog ne vjenčanja u crkvi, nego nismo vjenčani uopće. Ako su sva djeca bezgrešna i Božja, onda grijesi roditelja nebi smjeli biti prepreka krštenju istih.
    Pa i nisu prepreka. Ali zahtjev roditelja za krstenjem djeteta moze se odbiti. Ako dijete zatrazi krstenje (kad bude dovoljno zrelo za taj zahtjev), nece biti odbijeno zbog braka/nebraka roditelja.

BebaBeba avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

tuzno da se uopce moze odbiti. Kojim pravom?! :/
    Opet, sta oni znaju kako bi mi odgajali nase dijete, mozda bi od njega napravili najpoboznijeg i najveceg krscana na svijetu iako mi uopce nismo u braku, kao npr sto je kod Mrki...

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Mrki je napisala:
    Nismo vjernici, ne idemo u crkvu, ali nismo željeli svojoj djeci branit bilo kakav izbor. S obzirom na to da živimo u katoličkoj zemlji i društvu mislili smo ih krstiti, a ostalo prepustiti njima.
    ako je išta od toga natuknula bilo kojem svećeniku kod kojeg su bili, dijete im nije moglo biti kršteno, jer u Katoličkoj Crkvi ne postoji 'krštenje jer se živi u katoličkoj zemlji' nego samo krštenje jer se dijete želi odgajati kao katolika

BebaBeba avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Pa koliko sam shvatila iz njenog zadnjeg posta, nije rekla zasto se nisu vjencali u crkvi...

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj BebaBeba prvotno napisa
    tuzno da se uopce moze odbiti. Kojim pravom?! :/
    Opet, sta oni znaju kako bi mi odgajali nase dijete, mozda bi od njega napravili najpoboznijeg i najveceg krscana na svijetu iako mi uopce nismo u braku, kao npr sto je kod Mrki...
    Pravom zdravog razuma? Mislim, ako netko otvoreno kaze "ne, ne drzim do Crkve, ni sakramenti mi ne znace nista" kako onda ista osoba moze obecati da ce dijete odgajati u duhu katolicke vjere, te usput zatraziti jedan od sakramenata za svoje dijete? "zelim da moje dijete bude katolik, ali sama svjesno odbijam imati ikakve veze s time"
    "a zasto to zelis?"
    "pa eto onako, moglo bi mu se svidjati..."

BebaBeba avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Ali draga oni nisu naveli sveceniku razlog zbog kojeg se ne zele vjencati u crkvi..

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj BebaBeba prvotno napisa
    Ali draga oni nisu naveli sveceniku razlog zbog kojeg se ne zele vjencati u crkvi..
    Da, i on je s pravom zakljucio da oni nemaju nikakve zapreke vjencanju. Ali obijaju isto, iz razloga koji ne zele otkriti. Pa je onda i on odbio njihov zahtjev za krstenjem.

Mrki, ispricavam se sto ovako komentiram tvoju osobnu situaciju, sve to moglo bi se odnositi na bilo koga drugog, stvarno ne mislim nista osobno pisuci ovo. Ja ne mislim nista lose o tebi i tvojoj obitelji, samo pokusavam racionalno pojasniti ova iskustva koja si imala sa svecenikom.

BebaBeba avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

A zasto bi ga otkrivali? Kako ovaj moze zakljuciti da nema zapreka a ne npr zakljuciti "Ok, ocito postoji neki razlog o kojem ne zele pricati a sprjecava ih u tome, sto je njihovo pravo"

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Da se nadem u toj situaciji krstila bih dijete samo u slucaju da naidem na razumnog i dobrog svecenika, a meni je sam cin krstenja jako bitan.

Opcenito moj je stav da djecu treba pustiti da sami izaberu kad budu veci zele li neku vjeru ili ne, bez da im namecem bilo sto.

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj ivanas prvotno napisa
    Opcenito moj je stav da djecu treba pustiti da sami izaberu kad budu veci zele li neku vjeru ili ne, bez da im namecem bilo sto.
    Ovo puno ljudi kaže. I ne upoznaju dijete ni s jednom vjerom. Ja bih rekla da se riječi "neka ono samo izabere kasnije" mogu primjeniti jedino kod onih koji su svojoj djeci predočili i kršćanstvo i islam i budizam i........ pa neka onda dijete ima između čega birati.
    MM je tako odgajan. Kršten je samo zato jer bi u protivnom roditelje njihovi izbacili iz obitelji () ali nije odgajan u vjeri. Pošto ni njegovi roditelji nisu odlazili u crkvu, odrastao je nemajući nikakav dodir s vjerom. Kao, nek sam bira. Nek bira što? Između čega? To mora biti opako prosvjetljenje da bi netko u odrasloj dobi odlučio postati vjernikom (i to ne onim koji vjeruje u "nešto" i grozi se institucije nego onim koji je redovito na Misi i prakticira svoju vjeru na sve ostale načine).

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Osobno za mene je Bog nesto preveliko i velicanstveno da bi se moglo utrpati u bilo koju instituciju, knjigu pravila, discipline. Previse je zla i nepravde ucinjeno u ime religija i takozvanih bogova.
    Zeljela bih da moja buduca djeca imaju dovoljno otvoren i nezatrovan um i srce da sami traze Boga u sebi i u drugim ljudima i svemu sto postoji. Dat cu im da se upoznaju s raznim vjerama i tumacenjima, da nauce osluskivati svoju intuiciju i srce i da ih nitko ne moze uvjeriti da je nesto dobro i da je "Bog" tako rekao, a oni znaju i osjećaju da nije.

Bas zbog te iskonske i iskrene čeznje za božanskim ljude su obmanjivali i servirali im svasta.

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj Svimbalo prvotno napisa
    Da sam vjernik (kao što nisam ), mislim da bih kao Pčelica, svoju vjeru prakticirala za sebe, ne bih dozvolila instituciji čiji članovi imaju takve stavove da mi se umiješa u obitelj.
    X

aenea avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Sa sadašnjim iskustvom i stavovima, ne, neću krstiti dijete. Ostavljam prostor, kad dovoljno proučim materiju , da se predomislim, ali uvjeti pod kojima bih krstila dijete su da to učine isključivo franjevci i isključivo sa znanjem da je dijete začeto putem MPO i da ne smatram to grijehom. Inače bih sama sebi bila licemjerna i tajeći to davala suglasnost sa politikom institucije. To ne želim, krštenje mi gubi smisao, a sebe činim licemjerom iz udžbenika.
    Napominjem da sam upućena u vjeru od strane roditelja, da imam sve sakramente (čak i bolesničko pomazanje), da sam išla na vjeronauk dobrovoljno i kad više "nisam trebala da bi dobila sakramente". Imala sam sreću pa su me vjeri učili divna časna sestra i divan svećenik. Nisu me upoznali sa Bogom kao tamo nekim bradonjom koji mi prijeti prstom negu su me učili da Bog=Ljubav. Ovo što institucija crkve danas propagira, po meni, nema veze više ni sa ljubavlju, a bome ni sa zdravom pameti. Kao što sam već na jednom topicu navela, nije mi normalno da:
    ne ideš redovno na misu - ideš u pakao,
    ideš na mpo - ideš u pakao,
    svećenik pedofil si - ideš u drugu župu..
    Nije mi na kraj pameti klanjati se institucijama bilo kakve vrste, a kamoli onoj kojoj je ovo normalno.

aenea avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

I imam još planova za svoje nerođeno dijete ni pod koju cijenu neće ići na vjeronauk (kakav je danas) u školi jer smatram da tome nije tamo mjesto. Vjeronauk u školi mi ima smisla samo ukoliko vrše podučavanje o svim vjerama i to toplo pozdravljam.

Šiškica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Očito ću djecu imati samo uz pomoć MPO i bez obzira na to krstit ću svoje dijete u Crkvi..
    (vjerojatno neću ni objašnjavati da dijete nije začeto prirodno)..jer smatram da ne moraju znati..
    iako sam vjernica smatram da MPO nije grijeh - i nitko me ne može razuvjeriti ..
    MM i ja već maštamo o krštenju .. kako će izgledati , tko će biti kum.. itd..
    Inače svekiji su odgajali MM tako da sam odluči što će bit kad odraste.
    Krstio se samo 17 dana prije našeg vjenčanja.. (u 35 godini) i tek u braku je naučio uz mene slaviti kršćanske blagdane.. ne želim to svojoj djeci. Naučit ču ih da razmišljaju svojom glavom, da budu krtični (a ne ovce) al da ipak prihvate Crkvu i sakramente..kao i ja..

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Juroslav prvotno napisa
    jedna bitna stvar koja ovoj raspravi daje bitno drugačiji ton:

Crkva nije a priori protiv MPO kao takve, nego je protiv MPO ovakve kakva je (dosadašnjim i novim zakonom regulirana) kod nas

a sve to uglavnom zbog jedne činjenice: za Crkvu život počinje trenutkom začeća, i svaki zametak je potpuno i jednistveno ljudsko biće od trenutka spajanja jajašca i spermija
    Koliko sam shvatila, Katolička Crkva jedino odobrava inseminaciju, dakle ne ono što je u većini zemalja, uključivo Poljsku, Španjolsku, Njemačku, Austriju, cijelu EU, prihvaćeno kao MPO. Dakle, ako se ide na IVF, to je za Katoličku Crkvu no-no. IVF je svjetski standard. Dakle, Crkva odobrava nešto što nije temelj MPO-a, odobrava one metode plodnih dana, ali izvantjelesnu oplodnju ne. Nisam vjernica, pa se nisam našla u ovoj dilemi, ali velika većina MPO pacijenata jest i mislim da je prije velika većina krstila, a još uvijek će krstiti, u sebi misleći ti si meni, dijete drago, od Boga, ma što katolički kanon i Hrvatska biskupska konferencija o tome kazali. Vjerujem da su prije svećenici izlazili u susret parovima, a sada, kad su se ponovno napravile fronte - biskupi i Crkva i MPO pacijenti i stručnjaci - nemam pojma kako će crkvenjaci reagirati, vjerojatno će neko vrijeme biti malo krući, kao i pacijenti koji će biti povrijeđeni, a poslije će se nekako nalaziti kompromis u zoni sivila...

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Iskreno, ja mislim da će ljudi (vjernici) to nekako u sebi pomiriti, kao što pomiruju i onaj postulat da nema seksa prije braka, ne znam koja se manjina toga drži, ali to unatoč tome opstaje kao neki crkveni kanon već tisućljećima, unato tome što se pastva u možda promilima toga drži...

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Andro-gen, napravi kako ti misliš da treba, kako te vodi tvoj osjećaj - ako si sklon prelomit i reć' u sebi ma, to je moje dijete od Boga, onda ga krsti, ako smatraš da etički to ne možeš napraviti vis-a-vis stava Crkve o IVF-u, onda nemoj. Naravski, pričaj i s TŽ. Odokativno bih rela da će 99% parova iz MPO-a željeti krstiti svoje dijete, unatoč tome što se Katolici koji su se odlučili na IVF sigurno u svojoj nutrini protive svemu što je proklamirani stav Crkve. A rekla bih da je takvih Katolika ogromna većina u odnosu na one kojima je IVF načelno neprihvatljiv. Ali, to je pitanje nedostižnosti brojnih postulata raznih religija i načina kako ih vjernici pomiruju nekako u sebi.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Aenea X X X X X na oba posta

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Što je bitno kako je začeto :/ :/ :/
    Rodilo se dijete, jagnjac Božji i rodila ga je majka, a ne ovca, prema tome ne vidim uopće problem s krštenjem djeteta.
    Nije došlo iz svemira, došlo je odakle i sva druga djeca i nije ga napravila neka supersperma, već sperma njegovog oca.

Prema tome, neupitno kažem DA krstila bi dijete, jer krstim dijete, a ne način na koji je to dijete nastalo.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

I kad sam bila u postupcima MPO meni je moj svećenik dao blagoslov i rekao "idi dijete i bori se za svoje dijete" i hvala mu na tome.

lucij@ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Moram priznati da je meni ova rasprava bespredmetna.
    Ili da zapitamo hoće li roditelji čija su djeca začeta izvan braka krstiti svoje dijete?
    Kakve veze ima na koji je način dijete začeto?
    Roditelji koji su vjernici i žele svoje dijete odgajati u kršćanskoj vjeri krstit će ga, a koji to ne žele neće. Ne bi li tako trebalo biti?

Mrki avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Danka, sve ok. Nemam se razloga ljutit.
    Mi nismo vjernici, ne idemo u crkvu, ali slavimo Božić i Uskrs jer mi je to lijepo i volim te blagdane. Ne želim sad objašnjavat zašto nismo vjernici, ali moja djeca ća možda biti. Naravno da im to nikad nebi branili. Kao što sam već rekla K je izjavio da bi išao u crkvu i naravno da ćemo ga odvest. Ja kao nevjernik jaaaaako razdvajam crkvu i vjeru. Te dvije stvari uglavnom nemaju veze jedna s drugom pogotovo od kad se crkva miješa u sve i svašta.
    Moji roditelji nisu vjenčani u crkvi i nisu nas krstili. Kad je moja sestra umrla u dobi do 8 dana, mama je htjela da bude svečenik na pogrebu.
    Rekla je da nisu vjenčani u crkvi i da ona nije krštena na što joj je sv odgovorio da to nema veze jer je ona mali anđeo , dijete Božje.
    Ne vrijedi li to onda za svu djecu pa tako i moju?
    Sve je ovo samo razmjena razmišljanja i ne borim se za to da ih krstim jer to više ne želim.

Andro-gen avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa
    Andro-gen, napravi kako ti misliš da treba, kako te vodi tvoj osjećaj - ako si sklon prelomit i reć' u sebi ma, to je moje dijete od Boga, onda ga krsti, ako smatraš da etički to ne možeš napraviti vis-a-vis stava Crkve o IVF-u, onda nemoj. Naravski, pričaj i s TŽ. Odokativno bih rela da će 99% parova iz MPO-a željeti krstiti svoje dijete, unatoč tome što se Katolici koji su se odlučili na IVF sigurno u svojoj nutrini protive svemu što je proklamirani stav Crkve. A rekla bih da je takvih Katolika ogromna većina u odnosu na one kojima je IVF načelno neprihvatljiv. Ali, to je pitanje nedostižnosti brojnih postulata raznih religija i načina kako ih vjernici pomiruju nekako u sebi.

1. haj ina!
    2. užasno me smeta nedosljednost, mojim očima doživljen ekspanzionistički gard crkve, stavovi temeljeni na neznanju, neinformiranosti, POSTULATIMA, tjeranje ovčica u tor i sl.
    kad sam se našao pribijen uza zid nemogućnosti dobivanja onoga što mi pripada po bogu i prirodi, počeo sam krpati sve rupice na koje sam nailazio.
    na hrpetinu pitanja koja nemaju odgovora (hajd, to još nekako) i nedosljednosti (to sebi nisam mogao odgovoriti) - nisam obraćao pažnju prije, jer me to ni u kom smislu nije direktnije tangiralo. ne idem u crkvu, zaobilazim je na kilometar, a hoćuneću u neposredni kontakt sam došao sa crkvadžijama kad sam se na želju svoje (tada još) cure vjenčao u crkvi. drugi put su došli na poziv moje žene kod nas doma da ga nešto (ne znam što).
    ja dolazim doma, oni odlaze od mene. odmjeravanje od tjemena do peta.

ne bih krstio dijete koje očekujem, jer ne želim da mi se unilaze-pod-krov-moj stupidarije umotane u celofan i
    farizejštine na entu.
    ne želim da budem tukac ni ja ni moje dijete i da sam sav sretan što me gazda ne mlati po glavi, nego samo po stražnjici.
    a kad sam malo i zagrebao po površini, pazi spike (koja me dalje odbila): za krštenje djeteta je potrebna suglasnost jednog roditelja (ili same osobe koja se krsti). djelimice i logično, jer majka može biti i samohrana, no onda pak postoje svećenici koji dijete ne žele krstiti.

drugi roditelj može biti protiv toga, no tko ga džebe.

to isto bepče, nesvjesno i nemoćno rasuđivati, najviše što može u tom trenutku je - plakati kad ga onom vodurinom podaperu.

Za krštenje djeteta je dovoljan pristanak jednog roditelja te da ima
    osnovane nade da će dijete biti odgajano u vjeri. (Kan. 868)

a osnovana nada je da će dijete biti odgajano u vjeri gdje je jedan roditelj vjernik, ha? pa ni ne mora taj jedan roditelj biti vjernik, može čak dati časnu riječ i to je osnovana nada...

"Roditelji su dužni pobrinuti se da se djeca krste u prvim tjednima (...)"
    (Kan. 867)

kao ono... da se cijeli život odgaja u kršćanskom duhu i to. i kad ni ne može ništa drugo nego plakati...

a da i ne pričam o tumačenjima i dobroj volji svećenika koji te u ovoj crkvi neće, u onoj crkvi hoće vjenčati, krstiti ili što-ti-ja-znam.

dijete nije samo moje. ono je ženino i moje te u ovakvim trenucima gdje dijete ne može sudjelovati, sve bi trebalo biti stvar dogovora moje žene i mene. već vidim daljnji razvoj stvari tipa "hajmo se dogovorit da bude po mojem".
    totalna različitost osobnosti će kulminirati na ovakvim stvarima.
    nije da bebu ne želim krstiti, želim je nekrstiti. ne želim da ide na vjeronauk, ne želim ništa od toga.
    ako hoće kasnije dijete/čovjek sam, slobodno...

uf, sav sam se nabrusio...

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ja sam jako ljuta na KC.

Krstena sam, pricescena, krizmana i vjencana, sve po katolickim obredima. Kad dobijem dijete, necu ga krstiti u crkvi, vec sam odlucila. To sam obznanila i mom tati i jako je razocaran. Pokusala sam mu objasniti da ne mogu krstiti svoje dijete u ustanovi koja sve cini da do tog djeteta ni ne dodem. Malo je bio u soku, ali - shvatio je.
    Zapravo sam tijekom svog MPO staza dosta preispitala svoja uvjerenja i moram priznati da sam se sasvim odmaknula od Katolicke Crkve, pa i od Katolicke vjere. Sve to sad gledam sasvim drugim ocima.
    U zadnje vrijeme na tu temu cesto razgovaram i s mojima i vidim da se i oni lome oko nekih pitanja, tj. cak mi je i moj tata priznao da se razocarao.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj androgen prvotno napisa
    to isto bepče, nesvjesno i nemoćno rasuđivati, najviše što može u tom trenutku je - plakati kad ga onom vodurinom podaperu.
    nije da bebu ne želim krstiti, želim je nekrstiti. ne želim da ide na vjeronauk, ne želim ništa od toga.
    Androgen, jednako razmisljamo.

cvjetkica avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Očito imam janjeću pamet jer nisam skužila bit posta. Oni kršćani koji jako poštuju crkvene zakone neće očito ići na potpomognutu bez obzira na to što ne mogu prirodnim putem imati dijete. Oni parovi koji su kršćani, ali ih crkvene dogme ne diraju previše ići će, a što se tiče krštenja djeteta pa kakve to ima veze s oplodnjom?? Meni je normalno da svaki par koji osjeća potrebu krsti dijete bez obzira na način na koji je došao do djeteta. Neće te svećenik pitati kako ste izveli oplodnju. Barem ja još nisam čula takvo što iako ostavljam i tu mogućnost otvorenu...
    Dakle, ne kužim što ima veze krštenje s recimo MPO. Krštenje je stvar roditelja i njegovih stavova.

Andro-gen avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj fritulica1 prvotno napisa
    a netko čeka da se fritulica popiški

Andro-gen avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Andro-gen prvotno napisa
    a netko čeka da se fritulica popiški

ah da, i promijeni/apdejta avatar...

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Piškila sam i minus ko kuca. Fritulcic je odlucio da mu jos nije vrijeme. A nista, cici ce mu bit stariji frend/ica.

BebaBeba avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

XX

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj ivanas prvotno napisa
    Osobno za mene je Bog nesto preveliko i velicanstveno da bi se moglo utrpati u bilo koju instituciju, knjigu pravila, discipline. Previse je zla i nepravde ucinjeno u ime religija i takozvanih bogova.
    Zeljela bih da moja buduca djeca imaju dovoljno otvoren i nezatrovan um i srce da sami traze Boga u sebi i u drugim ljudima i svemu sto postoji. Dat cu im da se upoznaju s raznim vjerama i tumacenjima, da nauce osluskivati svoju intuiciju i srce i da ih nitko ne moze uvjeriti da je nesto dobro i da je "Bog" tako rekao, a oni znaju i osjećaju da nije.

Bas zbog te iskonske i iskrene čeznje za božanskim ljude su obmanjivali i servirali im svasta.
    Ovako slično i ja razmišljam.
    Inače nisam u MPO-u, čak ne bih išla na te postupke da ne mogu imati djece nego bih odmah usvajala, ali razumijem da drugi žele biološko dijete i zbilja mi je bez veze da se na ovakav način donose zakoni.

Do nedavno sam imala namjeru krstiti dijete zbog okoline, jer živim u takvoj okolini. Već sam pisala o tome. Ali zbilja se sad dvoumim. Ovo što se kod nas događa vezano uz Crkvu izgleda mi zbilja sve manje benigno.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa
    Inače nisam u MPO-u, čak ne bih išla na te postupke da ne mogu imati djece nego bih odmah usvajala
    E moja pomikaki. Neki usvajaju godinama i desteljecima pa jos nista. Ne ide to bas tako odmah. I nikad ne reci nikad.

Andro-gen avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj cvjetkica prvotno napisa
    Očito imam janjeću pamet jer nisam skužila bit posta. Oni kršćani koji jako poštuju crkvene zakone neće očito ići na potpomognutu bez obzira na to što ne mogu prirodnim putem imati dijete. Oni parovi koji su kršćani, ali ih crkvene dogme ne diraju previše ići će, a što se tiče krštenja djeteta pa kakve to ima veze s oplodnjom?? Meni je normalno da svaki par koji osjeća potrebu krsti dijete bez obzira na način na koji je došao do djeteta. Neće te svećenik pitati kako ste izveli oplodnju. Barem ja još nisam čula takvo što iako ostavljam i tu mogućnost otvorenu...
    Dakle, ne kužim što ima veze krštenje s recimo MPO. Krštenje je stvar roditelja i njegovih stavova.
    cvećkice,
    stvar je principa i još ponečega.
    ukratko: sve te strukture - su, hajmo reći kontraproduktivne svojim stavom kojim djeluju na formiranje&donošenje zakona mpo.
    i ti upravo želiš biti dio tog stroja koji svojim xyz (navedoh u prijašnjem postu) tebi onemogućuje da imaš dijete. i kad ga na kraju dobiješ (dijete), pojeo vuk magare. idemo ispočetka, sve se zaboravlja, nitko nije kriv i svi smo dječica božja, ima nas puno i svima nam je lijepo.
    svoje dijete "daješ" sustavu koje je kontraproduktivno djelovalo da bi ga dobila.
    nonsens!
    sad će koke i raznorazne cvećke ispočetka: "ma ne daješ sustavu, ti ga krstiš zbog njega, zbog sebe, crkva je jedno, bo...pardon...Bog je drugo, kokoda, kokoda..."

uf, dobro mi je došlo akrtivirat se polemiziranjem na rodi. izgubio sam u dva dana gotovo pola kilograma

umjesto ovog "su" stajalo je dio rečenice koji je uvredljiv i zbog toga je editiran.

Andro-gen, tvoja gorčina i tvoj stav prema nečemu može se uvijek isčitati i bez uvreda.
    Molim te da na to pripaziš.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Inače nisam u MPO-u, čak ne bih išla na te postupke da ne mogu imati djece nego bih odmah usvajala
    E moja pomikaki. Neki usvajaju godinama i desteljecima pa jos nista. Ne ide to bas tako odmah. I nikad ne reci nikad.
    dobro, znam, naglasak je na drugom dijelu rečenice

mirje avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Andro-gen daj prvo ti lave sebi u glavi sredi što zapravo želiš, hoćeš, vjeruješ itd. a tek onda misli što ćeš pružiti djetetu. Jer, koliko vidim, nisi ni ti na čisto s vjerom, crkvom, Crkvom, itd. što zbog ne znanja, što zbog predrasuda, što zbog neupućenosti itd ... i onda na poslijetku kontraproduktivan i smiješan ispadaš upravo ti ... jer ako se s nečim/nekim ne slažeš, što te to toliko opterećuje ... ili i sam patiš od Mesijanskog kompleksa

Andro-gen avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj mirje prvotno napisa
    Andro-gen daj prvo ti lave sebi u glavi sredi što zapravo želiš, hoćeš, vjeruješ itd. a tek onda misli što ćeš pružiti djetetu. Jer, koliko vidim, nisi ni ti na čisto s vjerom, crkvom, Crkvom, itd. što zbog ne znanja, što zbog predrasuda, što zbog neupućenosti itd ... i onda na poslijetku kontraproduktivan i smiješan ispadaš upravo ti ... jer ako se s nečim/nekim ne slažeš, što te to toliko opterećuje ... ili i sam patiš od Mesijanskog kompleksa
    nisam te vidio na rodinom podforumu potpomognuta oplodnja pa mi je potpuno jasno da ne znaš što pišem, što želim reći i zašto sam ogorčen.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Mrije, sredi se i ti i malo samnji amplitudu. Gle cuda, meni je itekako jasno o cemu Andro-gen prica.

mirje avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Andro-gen prvotno napisa
    nisam te vidio na rodinom podforumu potpomognuta oplodnja pa mi je potpuno jasno da ne znaš što pišem, što želim reći i zašto sam ogorčen.
    Sad bih ja trebala reći: niti sam ja tebe vidjela u crkvi ... ali neću

aenea avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

A ja bi mogla reć da si mene mogla vidjet u crkvi, da kužim o čemu Andro-gen priča, ali neću

mirje avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Mrije, sredi se i ti i malo samnji amplitudu. Gle cuda, meni je itekako jasno o cemu Andro-gen prica.
    I meni je jasno, draga, hvala na brizi. Znam ja dobro o čemu pišem i pri tom ne vrijeđam nikoga.

mirje avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj aenea prvotno napisa
    A ja bi mogla reć da si mene mogla vidjet u crkvi, da kužim o čemu Andro-gen priča, ali neću
    Onda si shvatila da je moj komentar bio dobronamjeran

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Andro-gen daj prvo ti lave sebi u glavi sredi što zapravo želiš, hoćeš, vjeruješ itd.
    Sudeci po ovoj recenici, ne bih rekla da ti je jasno.

i onda na poslijetku kontraproduktivan i smiješan ispadaš upravo ti
    A sudeci po ovoj, rekla bih da vrijedas.

I meni je jasno, draga, hvala na brizi
    Brizi? :?

I potpisujem aeneu.

aenea avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj aenea prvotno napisa
    Onda si shvatila da je moj komentar bio dobronamjeran
    hm..komentar sam shvatila kako sam shvatila, ali sigurno ne radi toga što si me mogla vidjeti u crkvi. Btw, ja sam se izjasnila da neću krstiti dijete.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ovo odmah ti je poprilična iluzija, u Hrvatskoj na jedno dijete koje ima riješene papire za posvojenje dolazi 9 zainteresiranih parova potencijalnih posvojitelja. Za posvajati vani često su potrebna velika novčana sredstva, na pdf-u posvojenje imamo samo jednu osobu koja je u Hr uspjela posvojiti iz inozemstva. Iskreno, s obzirom da se na ovom pdf-u može pričati o tome, neko će imat statistički veće šanse dobiti dijete putem normalnog MPO-a (ne ovakvog kakav je predložen novim zakonom), a taj je u RH bio 30% po IVF-u, nego dobiti dijete posvajanjem - 9 na 1.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Htjedoh reći, mnogi parovi koji se uključuju u posvojenje se neugodno iznenade time da postoji velika konkurencija i da je to poprilična borba, u kojoj treba jako puno nazivati CZZS - nemaju svi ljudi potrebnu žicu za samoprezentaciju i prodornost, koja je u tome često bitna. Ako te zanima više, pogledaj na pdf-u Posvojenje topic "Vlastiti angažman" (malo je potonuo). Tj. nije dovoljno predati papire, proći obradu i čekati, a nezainteresirana javnost (posvojiti se može i bez neplodnosti, i uz svoju biološku djecu) dobronamjerno misli, s obzirom da su domovi puni, kako to da je posvojiti djecu u RH tako teško. Teško je zbog sporosti sudstva, ukratko rečeno - jer sudovima dugo treba da provedu postupak oduzimanja roditeljskih prava, ako sam dobro shvatila, zbog one predrasude "majka je ipak majka", što dovodi do toga da dijete odrasta u domu, iako ima jako puno zaintersiranih posvojitelja.

Andro-gen, ti i žena morat ćete se oko toga dogovoriti, ti imaš jedan stav, ona suprotan, ali se morate naći na pola puta ili netko mora popustiti, treće nema. Ne sudi prejako, nekome je etički gen jači, nekome manje jak, iskreno - da je neki politički mus krstiti jer će mi dijete biti proglašeno u protivnom alienom i u njega će sredina upirati prstom, označujući ga kao neko svjetsko čudo, možda bih i ja krstila, ali zasad sam hepi što procjenjujem da sada tako nije i da se MM i ja slažemo u tome da nema krštenja, niti vjeronauka, osim ako se ona sama ne izjasni drugačije, naravno. Realan, ne-vjerski, kompromis s tvoje strane može biti - OK, običajno krštenje, a za vjeronauk ćemo vidjeti. Ili možeš ustrajati, ali ako je TŽ vjernica to će joj teško pasti. Poznajem brakove, jako kvalitetne, i djecu, prekrasnu, iz tih "mješovitih" brakova - žena nije vjernica i obavezala se da će vjerski odgoj prepustiti mužu (tako nekako), djeca su kratko išla na vjeronauk, a toliko koliko su oni išli susrest će se s vjerom ionako - u vrtiću, u školi, išli, ne-išli na vjeronauk - vjerski sadržaji su, barem koliko čitam topice ,najnormalnije u vrtićima, tako da ne možeš izbjeć' vjerske sadržaje.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Htjedoh ti gore u stvari poručiti da bez obzira krstili, ne-krstili, dijete će skužit tvoj stav o tome, tvoj svjetonazor, tako da bih rekla da, ako ti to nije životno važno, nemoj prelamat preko djeteta, uznemirivat TŽ i sl. Tu ćete se vas dvoje morati nekako dogovoriti što ćete i kako prema djetetu u vašoj slici svijeta. Bilo je već puno topica da li krstiti forme radi (radi mira u kući tj. široj obitelji) ili ne, rješavalo se to svakako - dijete se krstilo, ili je prevladao onaj stav koji nije želio krštenje pa se dijete nije krstilo, kratkoročno bi bilo zategnutih odnosa s širom obitelji, pa bi se za par godina to riješilo. ... Ako dobro shvaćam, tebi je bitno da dijete ne odgajaš na način na koji si gore opisao - na to ćeš imati utjecaja zato jer si to ti i zato jer ćeš biti tu za njega, krstili ga ili ne... Sad je ovo prva velika stvar oko koje počinje vaše roditeljsko dogovaranje, a što će mala persona na kraju napraviti, da li će vjerovati i u što - tko to zna, da ne kažem da Bog to zna, da malo spustim tenzije na ovu temu - sretno .

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I na kraju, većina ljudi nije sto posto principijelna, rijetki su oni koji će živjet princip sto posto. Sve će ovisit o tome koji si ti tip i koliko ti je to važno i koliko si daleko zbog toga spreman ići, a i sve isto i za TŽ vrijedi, i koliko ste za to spremni žrtvovati. Moja zadnja poruka tebi večeras bi bila - gaziti principe je isto ljudski . Samo što ćeš ti to nazvati tako, a neko će to uviti u celofan.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •