Ja sam samo htjela reći da sam daleko van priče o mpo-u, ali me i dalje izluđuje priča o ovom zakonu i način na koji se donosi.
Sori ako sam nekom povrijedila osjećaje.
Ja sam samo htjela reći da sam daleko van priče o mpo-u, ali me i dalje izluđuje priča o ovom zakonu i način na koji se donosi.
Sori ako sam nekom povrijedila osjećaje.
Andro -gen,
već sam ti i prije izrazila razumijevanje, no ne mogu ti sad baš posve izraziti i podršku jer iz tvojih postova vrišti, urla, viče... jedno veliko, veliko ogorčenje i onda se tu svašta i napiše jer je sve što kažeš beskrajno nabijeno (negativnim) emocijama.
Drago mi je da nitko nije reagirao na moj prethodni post jer to znači da je bio dovoljno neutralan i nije nikoga isprovocirao, a ovdje se najčešće (i najslađe) reagira na stav "lijevo-desno" ili "crkva- potpuno kontra crkva", a teže se primijeti da ima ljudi koji shvaćaju, ali ostavljaju i neke druge opcije otvorenima.
Kad sam jučer na radiju čula onog Petra Krešimira iz Hrvatske biskupske konferencije, i to liječnika, kako kaže da je "MPO Crkvi neprihvatljiv i ne radi se tu o pravu na liječnje jer se tu nema šta liječiti jer se nitko nakon MPO ne izliječi"
automatski mi se digao tlakjer sam pomislila - pa, da, naravno, i čovjek koji nema nogu ne treba dobiti protezu jer neće biti izliječen, neće mu izrasti noga, ni većina karcinoma neće se izliječiti, šta se tu uopće ima provoditi neko liječenje!
Te stvari dignu živac svakome normalnom, osobito roditeljima, pa i onima koji su imali sreće da su ih dopale neke druge boljke i problemi na nekim drugim organima, a ne reproduktivnima, i jasno nam je kolika je silna želja za djetetom.
No, Andro, ti si znao da ćeš apsolutnu podršku dobitii na pdf-u o MPO-u, pa si ipak pisao na ovaj PDF koji obilazi i čita puno šira populacija.
Što si htio?
Izraziti svoje ogorčenje? Dobiti našu podršku ?
Nagovoriti nekog katolika da ne krsti dijete zato što je začeto MPO i što Crkva nije zaslužila da dođe u njezine redove?
Ili si htio proglasiti one koji neće tako postupiti ovcama?
Sve od navedenoga? Ništa od navedenoga?
Imaš razumijevanje, imaš ga, u konačnici, u 13.000 potpisa (gotovo) istomišljenika, no dozvoli da su i neki drugi ovdje prisutni vjernici i da se nekako drugačije nose sa svojom vjerom i sa svojim odnosom prema Crkvi.
Evo, da ti raznorazna cvećka odgovori. Ovo je rasprava radi rasprave. Ako ti je glupo krstiti dijete zbog crkvenih stavova o MPO i sve se to protivi tvojim stavovima- nemoj krstiti dijete i ne filozofiraj.Andro-gen prvotno napisa
Osim toga u svom postu nisam odala svoj stav o krštenju, to ću učiniti sada. Dakle, mislim da bi bilo dobro da se dijete krsti kada i ako bude imalo potrebu biti članom kršćanske zajednice.
Andro-gen, dijelim tvoje mišljenje i potpuno razumijem dileme - ne samo kad je riječ o MPO djetetu, nego i prirodno začetom. Imala sam rasprava na temu zašto bih dijete krstila ako sama nisam vjernik i moram priznati da nisam načistu s tim. Ako bih krstila dijete u crkvi, mislim da bi to bio čisti kompromis (zbog tradicije, želje obitelji i MM-a koji se deklarira kao vjernik mada o crkvi misli isto što i ja, a to je da je sa svojim svjetonazorom ostala barem 200 godina iza vremena - kod MM to sukob tradicionalnog i zdravorazumskog u mentalnom sklopu).
Nadam se samo da ću jednoga dana imati priliku biti u dilemi krstiti ili ne (a bit će i svećenici s obzirom na to da nismo vjenčani, a budemo li, to sigurno neće biti u crkvi).
Fritulice![]()
da ina...ina33 prvotno napisa
TM i ti ste ista kategorija. slični ste i lakše vam je.
prepun sam inata i vrele krvi, što je u ovom (ne samo u ovom) smislu kontraproduktivno. iako sam svjestan da umiljato janje dvije sise doji, etika je kerozin za moj motor i krt sam. preko nekih stvari ne mogu preći, ma koliko me to stajalo. znam da je ponekad potrebno biti nojevit, no to samo znam i ne primjenjujem.
mislim da će na kraju vaga prevagnuti - da li na koncu konca popustiti i da li će moja ne sreća biti manja nego što je njena sreća veća?
kompromis je uglavnom produktivna stvar. naglašavam ono "uglavnom".
temu sam potegnuo i ispuhala se.
ono što me najviše boli je to da neke cure uopće nisu shvatile kakvo sam pitanje postavio.
Andro-gen, tek sam jučer skontala da tvoja supruga i ti čekate bebu... I u jedno sam sigurna - kad mali stvor dođe prevagnuti će sreća i samo sreća. Vidjet ćeš, puno ćete lakše naći kompromis i krštenje i nekrštenje, crkva i sl. postat će sporedne stvari u vašim životima. Jer imat ćete samo jedan "zadatak" - da vaše dijete bude sretno. Ne brini zato sada, nastoj ne biti toliko ogorčen (iako, razumijem te potpuno), mazi i čuvaj svoju dragu i uživajte u vašem blaženom stanju.Andro-gen prvotno napisa
![]()
neno,Nena-Jabuka prvotno napisa
drag mi je tvoj post, jer vidim (i po tvojim pitanjima) da si me razumjela, a ne samo pročitala.
interesiralo me da li je još netko u dilemi za koju sam posumnjao da je - nezdrava. iz moje dileme se i vidi moj stav. to si, kako čitam, i ti vidjela.
mislim da odgovore na svoja pitanja znaš i nije potrebno da ih pišem.
pozdrav
pčejice majice, ma mislim da si u pravu. otvorit će se neka nova dimenzija i sve trice i kučine će pasti u zaborav.Pcelica Mara prvotno napisa
mislim da je "ono sutra" bit svega.
ipak, netko živi danas. al pustimo to sad...
pozdrav
Ja bih kao kršćanka, katolkinja mogla učiniti samo ovo:
a) moliti Boga da postanem majka ( naš Bog je svemoguć, ako smo kršćani to nam je jasno ),
ili,
b) prihvatila križ koji sam od Boga dobila. Točka.
"Ja" u prvom retku je boldano.![]()
I usvojenje bi, naravno, bilo opcija.
Yoko, promisli (ne moraš pisati na forumu) što bi ti učinila ako bi ti zatrebalo neko drugo liječenje - tipa transplantaciju bubrega, a recimo da je Crkva zabranjuje iz razloga da je to neetično? Je li bi ostalo (samo) na molitvi i prihvaćanju bolesti? Tj. što bi se odlučila da se ne slažeš s učenjem Crkve da je nešto neetično? To je, mislim, ovdje pitanje.
Mogli bismo promisliti i o ovome:
Zamislite da vam susjed želi pokloniti neki turbo dobar, skupi automobil, recimo 6 mjeseci star, (ne traži baš ništa zauzvrat), ali vi ste toliko oholi da želite kupiti novi, svoj. :/
Yoko, koristite li ti i tvoja obitelj općenito medicinsku pomoć kad vam je potrebna. Ili se, u slučaju neke bolesti, molite Bogu ili pak prihvaćate svoj križ?
Jesi ikad vodila svoje dečke u doktora?
Mene baš zanima odgovor, ovdje na forumu.
Joj, sad gledam post - zvuči kao provokacija. Mislila sam da i ja trebam promisliti o tome![]()
Yoko, meni je zaista žao što nas koji smo u MPO smatraš oholimaYoko prvotno napisa
ali, ajde, da nastavimo sa metaforom..
a što ako je trenutno situacija takva da će taj naš susjed pokloniti nama ili nekome od 8 drugih susjeda (u Hrvatskoj na jedno dijete koje je moguće posvojiti dolazi 9 parova koji ga žele posvojiti). I onda taj susjed pokloni auto nekome drugome pa ti opet ispočetka upadaš u krug sa ostalih 8 susjeda koji žele da im pokloni auto. I tako dalje i tako dalje i tako dalje..
Rekla sam da je situacija trenutno takva jer ako zakon bude izglasan u ovakvom obliku moglo bi biti i 20 susjeda koji bi bili presretni da dobiju auto pa će skupa s tobom čekati da ga dobiju..
Vodim svoje dečke i ja idem doktoru!
Nekad bih voljela znati sve odgovore, ali ne znam. Samo glasno razmišljam.
Poslušat ću tvoj savjetPcelica Mara prvotno napisa
![]()
Po meni je "neetičnost" MPO jednaka budalaština kao i novi zakon o MPO, jedna od najzescih gluposti ikad donesenih a usudila bi se rec da je cak i zlobno.
stvar je u tome da ti (ponavljam boldano) mozes ovako i onako napraviti jednu od dvije varijante koje su tebi jedino prihvatljive.Yoko prvotno napisa
posto zakoni koji reguliraju mpo svuda u svijetu, ne tjeraju nikoga na navedene postupke, oni omogucavaju ljecenje neplodnosti, odnosno dobivanje djeteta ljudima kojima je to zbog njhove bolesti neostvarivo.
a posto hrvatska nije npr islamska republika iran, u njoj bi zakoni trebali bit stvar pravne legislative, demokratskih postupaka, itd...
to da bi ti ljecenje koje bi ti zakon omogucavao, zbog svojih osobnih stavova (vjerske ili ine naravi) ne bi smatrala za opciju pri rjesavanju svog problema neplodnosti, kada bi ga imala, je sasvim ljudski i legitimno.
onaj tko smatra da je npr. upotreba kondoma kao kontracepcije u suprotnosti s njegovim osobnim stavovima, nece kupiti kondome.
medutim traziti zabranu proizvodnje i prodaje kondoma u nekoj zemlji, je nesto sasvim drugo. (pogotovo kada se kao objasnjenje navodi, da ih ja / ti smatram nespojivima sa svojim uvjerenjima)
Islam je jako liberalan što se tiče potpomognute oplodnje.seni prvotno napisa
nije poanta u tome. on je naveden kao primjer zemlje u kojoj su ajatolahi na vlasti, odnosno kao zemlja u kojoj religija nije odvojena od drzave.aenea prvotno napisa
Ajme, Yoko, jesi li se ti informirala kakvi su uvjeti posvojenja u RH? Pretpostavljam da na to aludiraš ovjde? Ovako ti to ide - šanse da IVF uspije iz prve - 30%, broj potencijalnih posvojitelja na broj djece koja imaju papire za posvojenje 9:1. Velika je iluzija da je posvojiti čas posla, da CZSS jedva čekaju da se novi posvojtelji jave, činjenica je da je posvojenje borba u kojoj će 8 "oholih" neuspjeti, a samo 1 će uspjeti.Yoko prvotno napisa
x! Nismo vjerska država!seni prvotno napisa
Yoko prvotno napisa
. Evo, vidiš, Yoko, kako se stvar personalizira, kad se malo uđe u tematiku poklanjanja auta oholim 9 parova, kako ono tvoje "Točka." postaje "tri točkice...".
Ma jasno mi je, ali sam htjela reći da bi u ovom slučaju, kada nam se zakoni donose na način na koji se donose, bilo super da smo islamska država.seni prvotno napisa
bilo bi super da poštuju Ustav i ništa više
uh koja tema i koji komentari.da se gosn Ministar nije slučajno registrirao pod neki japansi nick.
Nosim MPO bebu u buši i ponosna sam jer će znati koliko je zeljeno a i Bog je svemoćan,sve vidi i zato zna za sve nase neprospavane noći,išćekivanja
strahove,suze,fizički bol je nista sa ovim drugim .i sad dok pisem jedna ruka je na stomaku osluškujem pokrete bebe ,slušam srce a drugom kucam
i zato da krstit ću nasu princezu samo da nam dođe ziva i zdrava ,krstit ću je pred Bogom a za stav crkve me nije briga ionako su i oni podjeljeni na struje (franjevcii petrovci) pa kako onda da znam koji propagiraju pravi stav.nek se dogovore međusobno pa se onda jave sa "svojim stavom"....
Laky draga divan post!laky prvotno napisa
![]()
![]()
Laky draga divan post!laky prvotno napisa
![]()
![]()
A, krstit će te je, dakako, u Crkvi za čiji Vas stav ionako nije briga?laky prvotno napisa
Nek se dragi malikrsti pa makar i na tom mjestu otkuda nam sva zla i neustavni zakoni dođoše
.
Ljubi vas Yoko![]()
To je meni nekako slično kao i uvjerenje da je Bog svemoguć i ipak odlazak po liječničku pomoć, uz njegovu do kojeg dolazi molitvaYoko prvotno napisa
. Tako da - ima nelogičnosti u svakom stavu, kao i srca.
da nam radi pretraznik sad bih vam nasla super postove na ovu temu od jedne stare forumasice koju nisam dugo srela na forumu, ali ono sto je napisala o ovj temi bas je ostavilo dojam na mene
Moje dijete začeto uz pomoć MPO isto je kao i sva djeca začeta na bilo koji način.
Prema tome, kršteno je u crkvi isto kao što bi krstila i dijete začeto " na zadnjem sjedištu moga auta" .
Amen.
Yoko moram se ubaciti na ono što si napisala da ćeš moliti Boga da dobiješ dijete...
Također je rečeno da ti Bog neće pomoći ako si sam ne pomogneš...
Katolik sam i vjera mi je itekako važna, ali to ne znači da se moram slagati sa svime što Crkva kaže jer Crkvu kao takvu čine ljudi i oni kao takvi donose "zakone".
Ne znači da ako se Crkva s nečime ne slaže da je i Bog protiv toga.
Bog nam je dao pravo izbora i vlastitu volju.
Ako si sami ne pomognemo kako onda možemo od drugih pa tako i od Boga očekivati pomoć...
I zašto Laky ne bi krstila svoje dijete u Crkvi ako joj je sakramenat krštenja važan i želi da njeno dijete raste po njenim vjerovanjima bez obzira na mišljenje Crkve kao takve.
Nju možda ne zanima što ima Crkva za reču po pitanu umjetne, ali joj je važno što "Bog ima za reči".
da, nije Bog onaj protiv kojeg imam nešto, neko njegov fun-club na ovoj planeti.Maya&Leon prvotno napisa
svejedno, teško je toga se prisjetiti kad čuješ izjave pripadnika tog fun-cluba tj ustanove, koji su u najmanju ruku zatucani i diskriminirajući.
pa dobro-kaj je ovo?melange prvotno napisa
velika sramotna izjava.
ili je to govor mržnje? o da-čisti govor mržnje.
i grčevita borba s nečim što očito ne poznaješ dovoljno.
pri tome mislim isključivo na meni uvredljivu usporedbu sa fan klubom.
"Njegov fun-club" je Crkva koju je Krist utemeljio kad je prije 2000-ak godina hodao po našoj zemlji. A ljudi koji su je nastavili voditi, samo se ponašaju kao svi ljudi.
Zamislite da imate dijete koje puši, pije, drogira se...Vi ga i dalje volite, ne napuštate ga, ne odričete ga se. Znate da ima hrpu dobrih strana i vrlina. Znate da se može promijeniti. Ostajete uz njega.
Takve ja osjećaje imam prema Crkvi. Nadam se da to možete razumjeti.I opet srce!
Moj brat i šogorica također već 5 godina nemaju djece i polako razmišljaju o MPO. Praktični su vjernici, ne samo deklarativno. Pa opet...hm.
Kao što sam već rekla znam da baš ništa ne znam, ali isto tako ne odbacujem ni stavove i uvjerenja Crkve kojoj pripadam baš tako olako.
Nije mi bila namjera nikog uvrijediti, mislim da mi kršćani ne bismo trebali to ni činiti. Samo sam rekla što bih JA učinila.![]()
I da... nismo mi ni zatucani ni diskriminirajući samo ste vi odabrali da nas iz tog kuta gledate.
Nisam vjernik pa pretpostavljam da zbog toga ne mogu shvatiti neke postupke (primjerice zašto inzistirati na krštenju ako se itko u Crkvi - tu mislim da tog i tog svećenika kod kog želite obaviti krštenje, ne na čitavu Crkvu - protivi začeću vašeg djeteta). Također moram priznati da nisam shvatila kako se uopće dotaknete teme začeća sa svećenikom - meni je to privatna stvar koja se tiče najužeg kruga familije.
No poanta je da mogu shvatiti da Crkva kao institucija ima svoja pravila te da se nekim stvarima protivi. Meni osobno su neka stajališta u najmanju ruku kontradiktorna (da ne kažem nešto gore), no mogu razumjeti da ih se vjernici (tu mislim da zaista vjernike, ne na one koji u crkvu idu radi sela i misle da mogu raditi što hoće pod uvjetom da se ispovijede) pridržavaju i zagovaraju ih.
Ja osobno jasno odvajam vjerovanje od institucije. I zato ne bih nastavila biti pripadnikom skupine koja se protivi i koja bi instant zabranila želju za potomstvom ukoliko se to potomstvo ne radi na "odgovarajući način".
Vjerovala bih i dalje, no ne bih išla u Crkvu.
Iako ponavljam, nisam vjernik pa neke stvari možda drukčije posložim u glavi kad se radi o Crkvi.
ovo sam htjela reći. i tek kad sam tu činjenicu osvijestila, primirila sam nemir i zbunjenost koju osjećam dok gledam odluke i postupke koje provode "službeni kaptol", "službeni vatikan" itdYoko prvotno napisa
svejedno, i dalje se lomim oko činjenice da li bih htjela jednog dana krstiti svoje dijete, neovisno o tome kako je začeto. da li bih se htjela uopće vjenčati u crkvi?
ići linijom manjeg otpora, zbog obitelji, tradicije, forme?
i ispasti licemjer, a upravo tim imenom nazivati instituciju crkve?
ovo potpisujem.icyoh prvotno napisa
i isprika onima koji su se uvrijedili usporedbom s fun-clubom,
nespretno odabrana usporedba, ništa zlonamjerno.
Sada zbilja nemam vremena da nešto lijepo i pametno sročim, ali ću jednom (ako već nije netko drugi) otvoriti temu "Po čemu prepoznajete deklarirane, praktične vjernike u svojoj okolini?"Yoko prvotno napisa
Po ljubavi, dobroti, blagosti, razumijevanju za druge, toleranciji...?
Ili pak po samodopadnosti, isključivosti, krutosti, osuđivanju drugih "grešnika i nevjernika" i pokazivanju vjerske pripadnosti uglavnom žargonom koji mi djeluje kao da je sad ispao iz etera Radio Marije ?
Ili su mješavina svega toga, ko i svi drugi ljudi?
Pa čemu onda toliko "vjere" ako ona ne pomaže biti malčice bliže Bogu, ali i ljudima?
I ja spadam u te, nazovi, praktične vjernike, po većini stvari koja to podrazumijeva, no žao mi je što ja u djelovanju tih vjernika (i sebe tu stavljam i pokrivam se ušima) ne vidim zračenja i pravo značenje te vjere.
Ona bi trebala zračiti ("budite svjetlo ljudima") čak i iz naših postova, ljudi bi to trebali skužiti i osjetiti i bez posebnog predstavljanja "ja sam taj i taj izvjesni katolik", no meni je tužno što ja to ne osjećam.
Više topline, razumijevanja i potpore prema drugima znam osjetiti kod ljudi koje na nekom kasnijem topicu skužim da su ateisti, ili pak agnostici, ili nekakvi "nepraktični" vjernici.
U čemu se onda očituje to "praktično" življenje vjere prema drugim ljudima koji nisu pripadnici iste Crkve?
Prvo, kad bih znala stavila bih onaj debeli X ispod tvog posta, ali ne znam pa evo mali:Nena-Jabuka prvotno napisa
X
A drugo, pomest ću prvo svoju kuću i drvorište, pa onda budem prešla kod susjede.![]()
![]()
[quote="Yoko"]Ja sam baš i mela svoje dvorište. U tom dvorištu sam ja, ali i ti.Nena-Jabuka prvotno napisa