Ovako smo i mi odlučili. Prepuštamo svoje mjesto onima koji su u crkvu počeli ići nakon 1991., a takvih znam i previšeaenea prvotno napisa
![]()
Ovako smo i mi odlučili. Prepuštamo svoje mjesto onima koji su u crkvu počeli ići nakon 1991., a takvih znam i previšeaenea prvotno napisa
![]()
jednom kršten = uvjek katolik
nema ispisa iz crkvenih knjiga
a ja bih se rado ispisala, jer ovoj organizaciji ne želim pripadati
Ma da? Nisam znala.MGrubi prvotno napisa
A što ako se recimo preobratiš na drugu vjeru? Pa ne možeš biti i katolik i npr. musliman u isto vrijeme (ili možeš? :? )
I ja sam cula da se ne mozes ispisati iz crkvenih knjiga. Jel to sad znaci da kad crkvena zajednica broji svoje clanove, ona automatski racuna i nas, iako smo od krstenja (pricesti, krizme, vjencanja) prosli osobni razvojni put, tj. vise se ne osjecamo pripadnicima te zajednice i izjasnjavamo se npr. kao ateisti?
A moze li se ispisati netko tko je samo krsten? S argumentom kako to nije bila njegova slobodna volja?
popis stanovništva je drugo, to gleda država. Pa i ja sam se izjasnila kao katolik. Kaj kad imaju ono: 1. katolik, 2. ateist, 3. druga vjera (navedeš koja). Nisam niti 2. niti 3., krštena jesam u KC - dakle, logičan izbor.
MGrubi je dobro rekla, ne može se ispistai iz Crkve. Članovi nekih sekti, a koji su po krštenju pripadnici katoličke Crkve, inzistiraju na "ispisnicama", neki im župnici čak i daju papir na kojem piše da više nisu članovi samo da ih se "riješe", neki ne daju. Nedavno je prijatelj odvjetnik imao stranku koja je tražila ispis pa mu je nisu dali, a on se onda obrati o odvjetniku. Ali tako nešto jednostavno nije moguće.
Drugo je popis stanovništva i kako ćemo se mi osobno izjasniti.
Meni je baš to i apsurd cijele ove rasprave. Neki krste dijete zbog tradicije i roditelja uopće ne razmišljajući da je to odluka za cijeli život, odluka koja se ne može poništiti. I onda razmišljati hoću li krstiti dijete zato jer je stajalište Crkve o MPO takavo kakvo je pa njima u inat neću krstiti. :?
Moje dijete je začeto izvan braka, nisam nikada razmišljala kako je zbog toga manje dijete Božje nego ovo drugo koje sad čekam, koje je začeto u braku.
Mislim da onaj tko ne razumije važnost sakramenta krštenja ne bi trebao krstiti svoje dijete, osim ako se radi o prilagodbi partneru.
Napisala si "osim", dakle sve prolazi.
Moje viđenje: svejedno je.
Netko sa strane i izvan naše "civilizacije" će te bez obzira na krštenje "svrstati" među Kršćane i bit će mu sasvim svejedno kojem od nekoliko tisuća "okusa" kršćanstva pripadaš, ili ne pripadaš. Otprilike mu je jednako svejedno kao što je većini nas sasvim svejedno kakva je razlika među različitim strujama Islama.
U pitanjima savjesti si jedna vrlo usamljena osoba.
točno, svi smo.Davor prvotno napisa
Ja sam krstila malu u RKC, i sama sam katolik po krštenju. Ateisti nisam jer vjerujem u Boga, pripadnik ostalih vjera i kršćanskih crkvi nisam jer ih ne razumijem.
U principu se slažem sa učenjem RKC, postoje učenja koja ne odobravam, ali se, uglavnom, radi o onome što je donijelo moderno društvo i moderan način života, a RKC se, očito, u tome nije snašla. Još je poseban problem i u tome što svećenici i časne ne žive u stvarnom svijetu, nego su zaštićeni, pa si onda i mogu dobustiti moraliziranje, koje mi ostali ne možemo jer koliko nam se puta dogodilo da kažemo: kako je mogao/mogla, a onda nam se za 1 godinu dogodi da se nađemo u istoj istuaciji i na kraju napravimo isto kao i onaj/ona na koju smo bacali kamenje.
U životu kamen nije kamen nego bumerang koji kad baciš i okreneš se ti se lijepo vrati i pogodi te ravno u tintaru.
i mozes i ne mozesicyoh prvotno napisa
![]()
naime, KC ce te voditi u svojim knjigama i dalje
vazno je ne mijesati crkvene knjige i popis stanovnista
vjerske zajednice (sve osim KC) novac iz proracuna dobivaju prema izjasnjavanju na popisu stanovnista - dakle, ako im ne priradate ili ih ne zelite financirati izjasnite se kao ateisti
problem je jedino s katolickom crkvom jer ona novac dobiva prema medjudrzavnom ugovoru sa svetom stolicom, sto znaci da je financiraju svi gradjani ove drzave bez obzira kako se izjasnjavali
zauvijek![]()
prestrašno, nemam ništa protiv da svaki vjernik daje novac svojoj crkvi- u biti nije me ni briga- ali da JA dajem ... meni je to bolesno ....
Pa nije ugovor s vragom nego sa svetom stolicom... ne može valjda biti zauvijek...maria71 prvotno napisa
![]()
dok se ne skupi politicka volja za mijenjanje tog ugovora... a bojim se da to nece bit tako skoro
zato sad vlada ne moze smanjit izdvajanja za crkvu iz proracuna (ove godine oko 400 milijuna kuna, prosle godine cak 700 milijuna) a smanjuje penzije koje su ionak prejadne
valjda samo ovisi o perspektivi promatrača iliti isto sr*nje, drugo pakovanjePcelica Mara prvotno napisa
![]()
![]()
postoji jedna tuzba na europskom sudu za ljudska prava u strasbourgu koju su podigle neke protestantske zajednice kojima drzava ne da da potpisu ugovore
naime, prava svih vjerskih zajednica (osim KC koja ima medjunarodne ugovore) ravnaju se prema zakonu o pravnom polozaju vjerskih zajednica, a drzava nakon toga jos s odredjenim zajednicama koje zadovoljavaju uvjete potpisuje posebne ugovore prema kojima onda one dobivaju novac iz proracuna, imaju pravo na vjeronauk u skoli itd.
tako da, iako su prema ustavu svi isti, prema zakonima i praksi nikako nisu
mene bas zanima sto ce bit presuda u strasbourgu i da li ce to moc bit temelj za mijenjanje ugovora s vatikanom
i ja, i kikica.necija mama prvotno napisa
to ne mijenja moju vjeru, no dosta mi je mahanja "brojem" katolika u ovoj državi. velik dio njih su novokomponirani "katolici", ili oni koji se iz konformističkih razloga tako deklariraju.
mene nitko nije krivo gledao ni u socijalizmu kad sam išla u crkvu. tada smo svi sjedili (jer je bilo itekako mjesta), slušali smo divne mise koje nisu imale veze s politikom...
sad sam samo broj kojim manipuliraju, a to više ne želim.
kad je sljedeći popis?![]()
uzela si mi riječi iz ustasorciere prvotno napisa
![]()
Baš smo MM i ja jučer komentirali kako vjerojatno nećemo krstit drugu djecu (kada dođu). Vjerujem u Boga/energiju/ljubav/zero pint field/kako hoćete, ali je Crkva za mene firma, i to vrlo zastrajela firma. I nikada mi nije imala puno toga zajedničkog sa Bogom. Zato i mi zapravo nismo katolici, a nismo niti ateisti jer vjerujemo da Bog živi u nama. Uopće ne znam što ćemo sa krštenjem jer je moja strana familije jako tradicionalna i pritisak će biti jak. Moram iskreno priznati da mi se Crkva zgadila i zbog ovog zakona gdje su umiješali svoje prste, ali i zbog nekih drugih stvari na koje sam naišla radeći u gradskoj firmi. Uh, fuj. Na slijedećem popisu ću se vjerojatno deklarirati kao budist ili slično.
Krenula sam čitati topic od početka i na ov debeli potpis! Tako i ja razmišljam.Maxime prvotno napisa
U Englskoj su u 2001 za popis stanovništva uvrstili opciju "Jedi Knight" za koju su se deklarirali takvi koji u sebi osjećaju silu, a nije im sila okretati se korijenima, vidi http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/1589133.stm
evo dodajem ovaj link: http://www.glas-koncila.hr/rubrike_r...?broj_ID=16995, a ako nije pravi link mislim da se samo može kopirati.
Moje dijete nije MPO, ali ga zbog licemjernosti crkve neću krstiti, iako mm je zaista Krščanin, svaki dan čita Bibliju i pokušavamo živjeti po njoj, pa i on mrzi crkvu i sve što ona predstavlja!
Ovo sa njihovom osudom zakona mi nije iznenađenje, što drugo i očekivati od njih, ali je još jedan od razloga da se skroz udaljimo od te lakrdije od institucije.
A propos linkanog teksta, ja vise ne znam tko to moze skuziti i na racionalan nacin objasniti? Krstenje djeteta moze ali njegov zacetak ne moze.
A evo sad se iscudavaju i kazu da oni nikad nisu tvrdili da (bez obzira na nacin kreacije) dijete moze biti stvar, a jasno i glasno su naslovili brosuru "Dijete - stvar ili dar", a da ne govorim o istupima tzv etickih povjerenika i biomedicinara koji su onomad sasvim jasno i javno objasnili koja su djeca - dar, a koja stvar.
Primjecujem da je u zadnje vrijeme dovoljna samo koja godinica da crkva promijeni misljenje i ogradi se od prethodnih stajalista. Tako ce3 promijeniti stav i o MPo-u. Samo sto ce cijeloj jednoj generaciji zakomplicirati put u ostvarenju roditeljstva - nama.
iz citiranog je vidljivo da si, kao i većina HR-pučanstva, od navedene brošure pročitala samo naslov i eventualno novinske napadefritulica1 prvotno napisa
pročitaj cijelu, ako ju negdje nađeš, pa onda reci je l' se slažeš s ovom svojom izjavom
Hm, meni se dosta licemjernim ćini to da katolička crkva priznaje krstiti dijete čije začeće je branila i smatra bezbožnim.
A isto mi je nešto zbunjujuće, kad spominjemo Boga u katoličkom smislu, onda je to netko tko zapravo nema neku moč nad nama ljudima, nego mi ljudi svojom voljom biramo Boga, pa tako je i umjetna oplodnja ljudsko pravo u kojoj Bog nije imao nikakvu ulogu?
Po meni je Bog nešto svemoguče i apsolutno mi je nemoguče da se umjetna oplodnja vrši protivno njegovoj volji, zar ne? Logično mi je nekako da bi sve to trebao biti dio Božjeg plana...
I feel you! Mm želi nas oboje ispisat, ali fakat izgleda da se nemože...MGrubi prvotno napisa
možeRozaGroza prvotno napisa
odeš u bilo koju župu i daš pismenu izjavu da želiš da te se briše iz KC (i po mogućnosti gdje si kršten)
ali pujica (mislim da je bila ona) je objasnila da ne može, da si za vijeke vjekova upisan negdje, ne znam točno gdje je to objasnila?Juroslav prvotno napisa
ja definitivno potpisujem Babel i 100% ću krstiti dijete i štoviše ići će na vjeronauk i ako treba biti će i ministrant(ica) i samo da vidim koji svećenik mi neće krstiti dijete.Još ću tom istom svećeniku reći u lice kako smo dobili dijete a neću to reći u ispovijedi jer u ispovijedi se ispovjedaju grijesi a ja ovo što radim ne smatram grijehom i ne pada mi na pamet to ni ispovijedati.Ispovijedam samo ono što osjećam da nisam trebala napraviti a napravila sam i pokajem se.Zar da se kajem što idem na mpo???Pa ja time činim svetu stvar-jer pokušavam mukama donijeti novi život.
Evo i ja sam se malo ubacila. Čitala sam ovu temu od početka. Mene zanima zbog čega ljudi žele krstiti malu djecu?!
Evo jedan link http://209.85.129.132/search?q=cache...ient=firefox-a s kojim se sadržajem u potpunosti slažem.
Prva crkva koja je nastala u Isusovo doba nije bila RKC, a budući da postoji mnogo vjerskih i ljudskih uvjerenja pitanje je tko je u pravu. Budući da Bog više ne govori kroz proroke, prave odgovore možemo naći jedino u Bibliji (koja je sada jedina Božja objava ljudima) a isto tako i u vezi krštenja.
Kako svi znamo čitati (jer Biblija više nije samo na latinskom, grčkom ili hebrejskom jeziku) svatko može otkriti što je istinito, a da pritom ne mora biti teolog.
Ja osobno ne znam zašto. Sad mi je glupo ne krstit drugo dijete jer sam krstila M. Neki dan sam mami natuknula da mi se uopće ne da opet krstit dijete i automatski odgovor je bio "pa kako nećeš krstit dijete".radosnica prvotno napisa
Znači, kad razmislim...
Krstim dijete jer će tako moja mama biti zadovoljna i sretna (a meni je to jako jako bitno).
Zato jer muževa mama voli organizirati zabave i svečanosti (jednako kao i ja) pa će i ona biti sretna (što mi je također bitno).
Muški dio obitelji i nema neko posebno mišljenje o tome, ali znam da i moj muž voli okupljanja i veselice, a krštenje je idealna prilika za to, pa će i on biti sretan.
Nećemo se previše isticati u malom mjestu u kojem živimo (iako smo već u skupini antikrista jer ne idemo na misu, a živimo tri kuće od crkve - muž uvije govori da mi slušamo s tarace).
Ne znam, vjerojatno ima još ovakvih banalnih razloga. I sasvim sam sigurna da nisam jedina kojoj sve to zajedno (crkva & co) pomalo gubi smisao. Ali... živimo i dalje onako kako smo navikli i kako nam je najjednostavnije. Ja više ne idem u crkvu, ne ispovijedam se (i smatram da je to notorna glupost), zgražam se od pojedinih istupa Crkve, ali i dalje se molim Bogu, moje dijete se zna prekrstiti i vjerujem da postoji netko veći i pametniji od nas pred koga ćemo svi jednom doći.
Nadam se da nisam nikoga uvrijedila. Samo sam iznijela svoje mišljenje, a to je da sasvim sigurno svoje dijete ne krstim jer se slažem sa stavovima, današnjim učenjem i postupanjem RKC. Moji razlozi su ustvari banalni i smiješni, i iskreno, vjerujem da time čak vrijeđam instituciju Crkve. Nadam se samo da mi Bog to neće zamjeriti, jer ta institucija svakodnevno vrijeđa Njega i sve nas, a sve to u Njegovo ime.
Ovo boldano ne razumijem :?radosnica prvotno napisa
Ja mislim da je radosnica htjela reći da crkva i njeno stajalište nije mjerna jedinica za istinu i moralnost, i da nigdje u Bibiliji ne stoji da umjetna oplodnja nije dar od Boga. Ako si vjernik/ca onda je logično a i po Bibliji, vjerovat da Bog sve kontrolira i da je svemoguč, pa ako sve kontrolira onda sigurno ne bi dozvolio umjetnu oplodnju da mu nije po volji i da nije dio "večeg plana"...meni sama logika govori ako nam je Bog dao sve što imamo njegova je volja da imamo i umjetnu oplodnju...vikki prvotno napisa
Ovako nekako laički interpretirano
Iako smo lagano OT
Jako mi je simpatično kako si ti Pcelica Mara iskrena.![]()
Budući da sam ovdje nova ne znam u kojoj mjeri se smiju iznositi nečija uvjerenja.
Na ovu temu sam postavila pitanje "Zašto krstiti malu djecu?" To se može raditi iz dva razloga; tradicijski ili iz vjerskog uvjerenja.
-Ako je tradicijski, ne znam zašto reagirati na crkvene institucije, jer njihovo mišljenje nije i vaše, već je to jedan tradicijski obred bez kojeg se i može
- Ako je vjersko uvjerenje, onda je pitanje što krštenje znači i zbog toga upućujem na Bibliju jer postoje različito uvjerenje.
Moje uvjerenje je (ako ga smijem izreći, ako ne može se ovo izbrisati) da je svako dijete (bilo začeto prirodnim putem ili MPO) Božje stvorenje. Da bi čovjek postao Božje dijete (a ne samo stvorenje) mora uključiti Boga u svoj život kao stvoritelja i spasitelja, što se u Bibliji naziva nanovorođenjem. Nakon toga slijedi krštenje. Tako je bilo u Isusovo vrijeme a kasnije su slijedile kojekakve promijene.
Prema tome, mala djeca koja to ne mogu razumijeti, ne mogu slobodnom voljom odabrati, ne trebaju biti krštena. Mnogi su kršteni kao mala djeca a kasnije su doživotni ateisti (npr. moja sestra). Ali kad se ti svjesno opredijeliš da život predaš u Božje ruke (a zapravo život i jest Njegov jer ga je On stvorio, to je za tebe novi život i krštenje u tom trenutku ima smisao.
Dakle dijete koje je začeto MPO je Božje stvorenje i kad se nanovo rodi (u duhovnomn smislu) pa postane dijete Božje naravno da će se krstiti jer je to Božja volja. I ja se oko toga ne dvoumim.
pčelico maro, X ko kuća na tvoj zadnji post!
a vjerujem da se ovo o istinitosti napisanog u bibliji, odnosilo na mogućnost različitih interpretacija napisanog.
u dalekoj zemlji živi antuntun....
a u nama bliskoj - velečasni milinović propovijeda sa saborske propovjedaonice, a političari pričaju s crkvene govornice.
blago nama...![]()
![]()
Žalosno koliko smo tradicijom vezani uz instituciju, dok je vjera intiman osječaj i pravo svakog pojedinca. A svojataju ga i privatiziraju neuki svečenici (uskogrudni i neuki u širinu, džabe im silna filozofija na faksu, kad su i oni vezani granicama institucija).
Na ovakvim primjerima filtriraju se pravi i veliki duhovi koji se izdvoje iz mase koja izlazi iz sjemeništa, jer primaju već duže svakog zbog manjka interesa. Prije je za svakog kandidata za sjemenište njegov župnik morao debelo staviti ruku u vatru, a sad je to fleksibilnije.
Srečom, sad ja i MM sjednemo u auto pa odemo u susjedni grad na misu gdje znamo da ćemo čuti dvije smislene i pametne - demokracija je pravo izbora. Nismo ni mi svi isti, pa tako ni svečenici.
evo pročitala od početka do kraja.
Mm je praktični vjernik, riječ Vatikana je svetinja. Do smo bili u vezi i pričali o djeci,rekao je da nikad ne bi pristao na MPO. Jer je Crkva protiv toga.
u slučaju neplodonosti nekog od nas dvoje, poštovala bih njegovu odluku-išli bi na posvajanje.
Ali, iako i ja sam vjernica, u srcu ne mogu prihvatiti takav stav Crkve (dok recimo stav o pobačaju prihvačam 100%), svako dijete je Božji dar, mogu se samo diviti hrabrosti parovima koji prolaze muku bolova, depresije iščekivanja, koju mi, eto Božjom providnošću ne moramo prolaziti.
Neku večer, na piću, sam čula od jednog dečka (koji o MPO zna ono-zero, veze nema) da je to protuprirodno, umjetno. S ono malo znanja što sam pokupila prateći Vaše priče, nekako sam ga začepila.
Žalosno je koliko su ljudi loše educirani, koliko ih nije briga, koliko ne znaju, pa klepeću gluposti.
Malo sam skrenila sa teme.
Sad kad je stigao ovaj zakon, totalno sam poludila. Ja kao katolikinja koja etožvi vjeru, krstila je dijete, vjerujem, meni je bilo NEUGODNO zbog takvog zakona. Jer ne dozvoljava pravo izbora. Jer se mješaju kruške i jabuke. Jer u našoj zemlji ima ateista, muslimana, židova i KATOLIKA koji koji imaju potpuno pravo na izbor. Jer se dira u intimu ljudi, u demokraciju, ljudska prava... u sve ono što moja Crkva ( to mislimna vjeru, nekakve tekovine kršćanstva) i Ustav moje zemlje propagira.
Cure sa MPO-a držite se, svaku priču popratim, svaki plusić me raznježi i rasplače.svima
Meni je upravo to fascinantno kod ponašanja i stava crkve. Kad je abortus u pitanju ne vidim ih da upiru vladu da ga zaustavi, više nekako iz prikrajka govore o tome ali ne uključuju se baš javno u medije i traže zakonsku zabranu. Abortus je legalan i crkva je u teoriji protiv toga ali u praksi nisu napravili ništa.bublić prvotno napisa
A MPO su napali svim snagama, svugdje se svaki pop izjašnjava koliko je to "bezbožno" i u medijima se ne ustručavaju osuđivati parove kojima je MPO ponekad jedina nada za obitelj.
radosnica napisa
Ako vjerujes da je biblija napisana od boga, a ne proroka i svećenika. Prijateljica mi je završila grčki i latinski i na faksu su često prevodili neke asuse i kaže da u prijevodima ima jako iskrivljenih dijelova i tumačenja. Možemo samo zamisliti koliko je toga krivo prevedeno )namjerno ili nenamjerno s hebrejskog i ostalih jezika=Kako svi znamo čitati (jer Biblija više nije samo na latinskom, grčkom ili hebrejskom jeziku) svatko može otkriti što je istinito, a da pritom ne mora biti teolog.
asuse=pasuse
Što se tiće Biblije, jako je važno u koje doktrine vjeruješ, jer svatko ju tumači drugačije. Dok npr. Katolici vjeruju da ljudi imaju slobodnu volju birati da li če vjerovati ili ne, Protestantni npr. vjeruju da Bog izabire svoje "stado" i ne možeš mu se oduprjeti...
Znam na što misliš, ivana. Hebrejski je siromašan jezik, osobito glagolima, tako da je jedan glagol na hebrejskom mogao imati nekoliko značenja na grčkom i latinskom - prevoditelj je odabirao po vlastitom nahođenju, i tu je sigurno dolazilo do odmicanja od prvotnoga značenja.ivanas prvotno napisa
recimo, djevojka se prevodi s djevica, pa nastane djevica marija..ivanas prvotno napisa
Juroslave, a bi li ti meni neupucenoj objasnio sto je zapravo znacio taj naslov "Dijete - stvar ili dar"?Juroslav prvotno napisa
Nisam ni ja pročitala letak. Naslov mi je dovoljan. Sram ih bilo!fritulica1 prvotno napisa
Bolje neka se naši popovi brinu za svoju vanbračnu djecu, nego da tuđu, toliko čekanu, voljenu, željenu i na kraju krajeva priznatu djecu nazivaju stvarima. U kojem god kontekstu. Sram ih bilo!
e, da ste pročitale znale bi da je za Crkvu svako dijete Božji dar, a "stvar" u naslovu se odnosi na one koji začetu djecu tako i tretiraju - kao stvari - pa bi malo mijenjali boju kose, malo spol, malo ovo, malo ono, već prema roditeljskoj narudžbi