Dakle, sad je sezona, ja ih jako volim, ali ih uvijek radim ili na salatu ili prodinstam na luku sa još nekim povrćem i tu je kraj mojoj maštovitosti. Pa podijelite samnom svoje receptiće , molila bi lijepo.
Dakle, sad je sezona, ja ih jako volim, ali ih uvijek radim ili na salatu ili prodinstam na luku sa još nekim povrćem i tu je kraj mojoj maštovitosti. Pa podijelite samnom svoje receptiće , molila bi lijepo.
Skuhaš kao za salatu i baciš na prepečene mrvice na maslacu(kao za knedle).
Možda da napraviš musaku?
Ja ih obožavam u verziji kad ih se skuha na pari, prelije kiselim vrhnjem i pospe prženim mrvicama.
ja ih uvijek skuham s krompirom, stavim cesnjaka, soli, papra i maslinovog ulja.
nekidan sam 5 min pred kraj kuhanja stavila batat isjeckan na kockice (umjesto krompira), i bilo je jako fino![]()
A gdje je meso :?Spider Pig prvotno napisa
Kaj nije tema mahune?bubica27 prvotno napisa
![]()
tako i moja mama i stvarno su supersirius prvotno napisa
ja ih iz lijenosti samo skuham i polijem maslinovim uljem
he-hebubica27 prvotno napisa
![]()
pa to je prilog. uz to spremim ribu, meso, il poham tikvice.. zavisi cega imam doma. ako nisam puno gladna, ili za veceru ih jedem same, + kruh, sir, paradajz..
po ko jede meso svaki dan!? ja ne![]()
na dinstani luk (beli i crni) stavim boraniju, sargarepu, paradajz na kocke i nalijem vodom. skuva se brzo i ostavim da ima corbe.
nekada volim da stavim kasiku kisele pavlake u tanjir, lepo je i sa kasikom kajmaka ali kaloricno
nekada skuvam na gusto da nema corbe. tada je jedemo kao prilog necemu.
kao salata. obarim, stavim maslinovo ulje, sirce, so i punoo belog luka.
nikada je nisam pravila sa mesom
A čupajz???
Stavim mrkvice i peršina, paradajza, malo mahuna i krumpira fino se skuha, začinim i na kraju stavim malo kobase ( tko voli) i malo zaprške s češnjakom i crvenom paprikom. Mljac..
Ili dinstane na luku (dodam im i skuhani krumpir) i prelivene vrhnjem s malo crvene paprike.
http://kuchina.blogspot.com/2007/03/...m-tijestu.html
Omjer povrća nije bitan. Mogu prevladavati mahune.
Ja ih nisam baš neki ljubitelj, ali jako su mi fine na sljedeži način.
To je prilog.
Zagrijem malo ulja i šećera, kada se karamelizira bacim na to mahune, začinim, dinstam dok ne omekša i to je tak njam!
Varijacija na temu:sirius prvotno napisa
Mahune skuhati
Prezle prepržiti na maslacu/ulju/bilo kakvoj masnoći (ne puno masnoće)
U vatrostalnu zdjelu redati red mahuna, zaliti vrhnjem kiselim, pa posipati prezlima, pa još jedan red mahuna (može ih se dodatno posoliti, popapriti, dodati malo vlasca - kako tko voli).
Ubaciti u jako vruću pećnicu na cca 250oC nekoliko minuta.
SALATA:
Kuhane (zelene kiflerice) mahune začiniti bučinim uljem, octom (balsamico ili jabučni), dodati još mrvicu soli, malo papra, češanj češnjaka sitno nasjeckan i žlicu sitno nasjeckanog svježeg zelenog peršina
TALIJANSKE DINSTANE MAHUNE:
Mahune skuhati i ocijediti
U odvojenoj posudi staviti na žlicu-dvije ulja pola glavice luka (najbolji mi je srebrenac,ali nije bitno) i pustiti da postane staklast. Dodati mahune, pa zaliti šalšom ili paradajzom iz tetrapaka ili ubaciti konzervu pelata nasjeckanih na kockice. Prokuhati pa začiniti (sol, papar, po želji bosiljak). Skloniti s vatre i ubaciti 2 žlice vrhnja za kuhanje.
Mahune stavljamo i u đuveč, a kuhamo i klasično varivo s krujmpirom. Radimo i musaku (od krumpira ili riže). Kad radim mahune, meso ne stavljam unutra jer to je mahunarka, bogata bjelančevinama.
MAHUNE S PILETINOM (za express lonac)
Zažutiti luk na ulju, dodati na komade narezanu piletinu (pol piceka) i prodinstati kratko. Začiniti po želji (sol, papar, majoran, začin za piletinu...) Dodati žlicu brašna, žlicu crvene paprike i zaliti vodom. DOdati istu količinu sirovih mahuna (žute široke) koliko ima mesa. Po želji se može ubaciti paradajz, paprika ili oboje. Zatvoriti lonac. Kad zapišti, kuhati 15-20 minuta, ovisno o količini. Ne smije biti previše vode. Kad je gotovo, također se može dodati (samo umiješati) vrhnje za kuhanje. Servirati uz pire. Mljac!
Meni su mahune najdraže kao prilog, lagano propirjane na maslinovom ulju.