Results 1 to 15 of 15

Thread: Mahune

  1. #1
    dunja&vita:-)))'s Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    zg
    Posts
    1,891

    Default Mahune

    Dakle, sad je sezona, ja ih jako volim, ali ih uvijek radim ili na salatu ili prodinstam na luku sa još nekim povrćem i tu je kraj mojoj maštovitosti. Pa podijelite samnom svoje receptiće , molila bi lijepo .

  2. #2
    Osoblje foruma sirius's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    zagreb zapad
    Posts
    21,714

    Default

    Skuhaš kao za salatu i baciš na prepečene mrvice na maslacu(kao za knedle).

  3. #3

    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Cro Susedica
    Posts
    1,732

    Default

    Možda da napraviš musaku?

  4. #4
    Dream's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    966

    Default

    Ja ih obožavam u verziji kad ih se skuha na pari, prelije kiselim vrhnjem i pospe prženim mrvicama .

  5. #5
    Spider Pig's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    130

    Default

    ja ih uvijek skuham s krompirom, stavim cesnjaka, soli, papra i maslinovog ulja.
    nekidan sam 5 min pred kraj kuhanja stavila batat isjeckan na kockice (umjesto krompira), i bilo je jako fino

  6. #6

    Join Date
    May 2006
    Location
    na pravom mjestu
    Posts
    1,774

    Default

    Quote Originally Posted by Spider Pig
    ja ih uvijek skuham s krompirom, stavim cesnjaka, soli, papra i maslinovog ulja.
    nekidan sam 5 min pred kraj kuhanja stavila batat isjeckan na kockice (umjesto krompira), i bilo je jako fino
    A gdje je meso :?

  7. #7
    Osoblje foruma sirius's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    zagreb zapad
    Posts
    21,714

    Default

    Quote Originally Posted by bubica27
    Quote Originally Posted by Spider Pig
    ja ih uvijek skuham s krompirom, stavim cesnjaka, soli, papra i maslinovog ulja.
    nekidan sam 5 min pred kraj kuhanja stavila batat isjeckan na kockice (umjesto krompira), i bilo je jako fino
    A gdje je meso :?
    Kaj nije tema mahune?

  8. #8

    Join Date
    Mar 2008
    Posts
    1,769

    Default

    Quote Originally Posted by sirius
    Skuhaš kao za salatu i baciš na prepečene mrvice na maslacu(kao za knedle).
    tako i moja mama i stvarno su super
    ja ih iz lijenosti samo skuham i polijem maslinovim uljem

  9. #9
    Spider Pig's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    130

    Default

    Quote Originally Posted by bubica27
    Quote Originally Posted by Spider Pig
    ja ih uvijek skuham s krompirom, stavim cesnjaka, soli, papra i maslinovog ulja.
    nekidan sam 5 min pred kraj kuhanja stavila batat isjeckan na kockice (umjesto krompira), i bilo je jako fino
    A gdje je meso :?
    he-he
    pa to je prilog. uz to spremim ribu, meso, il poham tikvice.. zavisi cega imam doma. ako nisam puno gladna, ili za veceru ih jedem same, + kruh, sir, paradajz..
    po ko jede meso svaki dan!? ja ne

  10. #10

    Join Date
    Jan 2009
    Posts
    632

    Default

    na dinstani luk (beli i crni) stavim boraniju, sargarepu, paradajz na kocke i nalijem vodom. skuva se brzo i ostavim da ima corbe.
    nekada volim da stavim kasiku kisele pavlake u tanjir, lepo je i sa kasikom kajmaka ali kaloricno

    nekada skuvam na gusto da nema corbe. tada je jedemo kao prilog necemu.

    kao salata. obarim, stavim maslinovo ulje, sirce, so i punoo belog luka.

    nikada je nisam pravila sa mesom

  11. #11
    ribice's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    928

    Default

    A čupajz???
    Stavim mrkvice i peršina, paradajza, malo mahuna i krumpira fino se skuha, začinim i na kraju stavim malo kobase ( tko voli) i malo zaprške s češnjakom i crvenom paprikom. Mljac..
    Ili dinstane na luku (dodam im i skuhani krumpir) i prelivene vrhnjem s malo crvene paprike.

  12. #12

    Join Date
    Oct 2004
    Posts
    3,026

    Default

    http://kuchina.blogspot.com/2007/03/...m-tijestu.html

    Omjer povrća nije bitan. Mogu prevladavati mahune.

  13. #13
    ana.m's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    Zagreb,wild west
    Posts
    9,219

    Default

    Ja ih nisam baš neki ljubitelj, ali jako su mi fine na sljedeži način.
    To je prilog.

    Zagrijem malo ulja i šećera, kada se karamelizira bacim na to mahune, začinim, dinstam dok ne omekša i to je tak njam!

  14. #14
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by sirius
    Skuhaš kao za salatu i baciš na prepečene mrvice na maslacu(kao za knedle).
    Varijacija na temu:

    Mahune skuhati
    Prezle prepržiti na maslacu/ulju/bilo kakvoj masnoći (ne puno masnoće)

    U vatrostalnu zdjelu redati red mahuna, zaliti vrhnjem kiselim, pa posipati prezlima, pa još jedan red mahuna (može ih se dodatno posoliti, popapriti, dodati malo vlasca - kako tko voli).

    Ubaciti u jako vruću pećnicu na cca 250oC nekoliko minuta.

    SALATA:
    Kuhane (zelene kiflerice) mahune začiniti bučinim uljem, octom (balsamico ili jabučni), dodati još mrvicu soli, malo papra, češanj češnjaka sitno nasjeckan i žlicu sitno nasjeckanog svježeg zelenog peršina

    TALIJANSKE DINSTANE MAHUNE:
    Mahune skuhati i ocijediti
    U odvojenoj posudi staviti na žlicu-dvije ulja pola glavice luka (najbolji mi je srebrenac,ali nije bitno) i pustiti da postane staklast. Dodati mahune, pa zaliti šalšom ili paradajzom iz tetrapaka ili ubaciti konzervu pelata nasjeckanih na kockice. Prokuhati pa začiniti (sol, papar, po želji bosiljak). Skloniti s vatre i ubaciti 2 žlice vrhnja za kuhanje.

    Mahune stavljamo i u đuveč, a kuhamo i klasično varivo s krujmpirom. Radimo i musaku (od krumpira ili riže). Kad radim mahune, meso ne stavljam unutra jer to je mahunarka, bogata bjelančevinama.

    MAHUNE S PILETINOM (za express lonac)
    Zažutiti luk na ulju, dodati na komade narezanu piletinu (pol piceka) i prodinstati kratko. Začiniti po želji (sol, papar, majoran, začin za piletinu...) Dodati žlicu brašna, žlicu crvene paprike i zaliti vodom. DOdati istu količinu sirovih mahuna (žute široke) koliko ima mesa. Po želji se može ubaciti paradajz, paprika ili oboje. Zatvoriti lonac. Kad zapišti, kuhati 15-20 minuta, ovisno o količini. Ne smije biti previše vode. Kad je gotovo, također se može dodati (samo umiješati) vrhnje za kuhanje. Servirati uz pire. Mljac!

  15. #15
    Zubic vila's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    782

    Default

    Meni su mahune najdraže kao prilog, lagano propirjane na maslinovom ulju.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •