Bože sačuvaj! Ja sam isto imala mali stomak baš zato što sam velika, a to mi je upravo moj ginekolog objasnio, ne može nekome od 165 cm i nekome od 178 cm stomak izgledat isto.
Bože sačuvaj! Ja sam isto imala mali stomak baš zato što sam velika, a to mi je upravo moj ginekolog objasnio, ne može nekome od 165 cm i nekome od 178 cm stomak izgledat isto.
Evo novih mjera za 32+1
bpd 87,2 ac 280,7 fl 62,4 , a procijena težine 1881g
Skoro nam je ista težina, a moje mjere su ipak nešto veče :?odra prvotno napisa
Na kraju ispade da mi je dok. točno pogodio.
3 dana prije poroda mi je rekao da je beba 3300 gr, a on se rodio sa 3380gr.
Procjena - jako dobra.
Naše najnovije mjere sa 34+1 (po ZM)
BPD: 8,4; AO: 26,9; FEMUR: 6,8; Težina 2380 g
Arijana prvotno napisa
evo arijana, samo da ti se javim s najsvježijim novostima! moji strahovi su ipak bili opravdani - danas sam napravila zadnji uzv (sutra termin):
bpd 99
fl 81
ac 380
procjena 4400gr (prema izračunu na web stranici koju si navela 4430gr.)
dakle, ipak sam cijelo vrijeme znala zašto strahujem. uglavnom - u utorak imam prijem u bolnicu, a u srijedu carski rez (beba se nije počela spuštati, a ja zacementirana ko djevojčica :/ )
Miha, žao mi je zbog carskog. Pa jeli još postoji mogučnost ako se beba spusti i uhvate te trudovi u međuvremenu da ipak rodiš vaginalno??
U svakom slučaju želim ti dobar porod i da rodiš živu, zdravu i savršenu bebicu.![]()
a, tko će ga znat... prijem u bolnicu mi je u utorak, a što se sve može dogodit do tada - to nitko ne zna. nego, s obzirom na zadnje procjene veličine ne znam želim li još (kao prvorotka) uopće roditi vaginalno... nažalost.
malo su me sad i hormoni počeli pucati pa sam jutros u autu, na putu na jednu od 7 pretraga, samo cmoljila... bed... a MM jadan, bespomoćan, ne zna šta da radi pa samo gleda i šuti i ne zna kako da mi pomogne :/
hvala u svakom slučaju na dobrim željama - tko zna, utorak je daleko, a ionako nam je svima u ovoj priči bitan samo jedan cilj, a kako jednom davno reče jedan poznati tiranin "cilj opravdava sredstvo!". ne dam se!
Hej Miha, sretno u utorak!!! I ja sam se ponekad uhvatila u razmišljanju kako bi na carski jer, kao, tada bi si i olakšala mukeAli to su još uvijek samo moja sebična razmišljanja...Uglavnom, drž' mi se!! Mališa je za par dana u tvojim rukama
![]()
E pa to je ono što me strašno nervira, što su sve te procjene nepouzdane, to sam bila uvjerena i prije, a sad pogotovo kad samo na ovom topicu se može vidjeti da oni za iste mjere daju skroz drugu težinu, a opet bebe sa istim mjerama i težinom po uzv se rađaju sa potpuno drugom težinom, neke dosta veće, a neke dosta manje.miha prvotno napisa
Evo ti još jedan primjer: postavim ja pitanje na Trudnoća i dojenče i gin. mi odgovori da beba po mjerama ima 2100g. U međuvremenu sam još jednom poslala pitanje, jer sam mislila da ovo prvo nije prošlo, jer dugo nije bilo odgovora i opet mi odgovori isti gin. za iste mjere i za isto pitanje da beba ima 2250gA moj ginekolog je težinu procijenio na 1881g.
Jooooj, pa da... Sretan ti imendan!Arijana prvotno napisa
![]()
Moze li mi tko objasnit UZ mjere: BPD, HC, AC, FL i FTA
termin mi je za 2 dana a mjere u 37+2 su bile:
u cm:
BPD 9.7
HC 34.66
AC 36.38
FL 7.2
FTA 105.18
uz komentarda je AC na gornjoj granici + 2SD za gestacijsku dob. Molim netkog da mi objasni sve ove mjere, jer se ne snalazim bas.
tezina bebe je 3816 g
doktor rekao da cu vjerojatno prenijeti trudnocu, jer sam tek za vrh prsta uloziva......cekam subotu, da vidim sto ce mi ponovno rec...
Hvala
A tu si, a baš sam te na onom drugom topicu pitala za mjere!
Bpd - promjer glave
Hc - opseg glave
Ac - opseg trbuha
Fl - dužina bedrene kosti
Fta - nemam pojma
AC ti jest na gornjoj granici, ali i BPD tako da je bitno da je to dvoje proporcionalno.
Beba jest velika, ali one zadnjih tjedana rastu ipak malo sporije, a i postoji mogučnost da UZV procijena pogriješi pa da rodiš manju ili veču bebu.
Ja sam na prvi porod išla na indukciju 2 dana nakon termina, isto bila skroz zatvorena i zato mi je porod trajao malo duže, što opet kod mojih prijateljica nije bio slučaj (rodile nakon 4-5 sati trudova).
21.09. sam bila na poslednjem UZ
mere: BPD 58
TAD oko 60
AC 203
FL 40
po UZ bebac ide 4 dana unapred
e,sad ja nemam pojma šta sve ovo znači,a bila sam na nekom surepsoničnom UZ i pregled je trajao čitavih 5 min možda i manje jer se tu radi amniocenteza i dr. komplikacije pa nas s "normalnom" trudnoćom gledaju kao padobrance
ukucala sam te mere na onom italijanskom sajtu(koliko je moje nepoznavanje jezika to omogućilo) i ispostavilo se da smo dugački 18,3 cm i teški 685,nešto gr
s obzirom da sam ja 1 šumska jagoda (155 sa štiklama) oće li neko da mi objasni dal je ovo moje čudo malko veliko za svoj uzrast il ne
(gin kaže da je super) a ja sam :?
Arijana,
ne znam koliko je proporcionalno. Imam promjer HC/AC = 95.29 (a prosjek je 114-131). Zapravo vidim da nije u proporciji, ali sto sad to znaci? Velika glava, a jos veca trba?
Malko sam pretrazivala po onom talijanskom sajtu, odlican je, mada ne znam talijanski, ali sam se snasla. Znas li neki na engleskom jeziku? Bas bih se pozabavila time, koliko stignem danas.
Nelzi, ja i dalje mislim da su ti mjere glave i trbuha proporcionalne, ne u dan, ali tako nije nikome. Beba je stvarno velika!
Evo ti par linkova na engleskom;
http://www.fetalmedicine.com/18-23sc...pIII_index.htm
http://hostingprod.com/@fetalanomali...l_Anatomy.html
http://www.perinatology.com/calculators/biometry.htm
Vitka hehe, tvoja beba je sve samo nije vitka![]()
Sve joj mjere odgovaraju za 23 tjedan, osim trbušine za 25 tjedan. U kojem si ti tjednu?
[quote="Arijana"]Vitka hehe, tvoja beba je sve samo nije vitka![]()
Sve joj mjere odgovaraju za 23 tjedan, osim trbušine za 25 tjedan. U kojem si ti tjednu?[/quot
u trenutku merenja na UZ bila sam 23+2,a bebac 23+6
sad sam 24+3, ništa tu meni nije jasno? jel to znači da ja kad bebca iz milošte zovem prase da sam BAŠ u pravu?![]()
off topic: Curke ako trebate pomoć sa talijanskim tu sam!
![]()
Vidim da se tu nekad pisalo o tome pa da pitam....
Meni je doc sada u 27 tj trebala preskočiti uvz,ali nije jer joj je bilo čudno kako mi je malen trbuh. Rezultati su ovakvi:
BPD 68
OA 212
FL 50
Mene je malo zabrinuo ovaj OA (to je ak se ne varam opseg trbuha?) za koji doc kaže da odgovara bebi od 25 tj! Ali kaže da nije zabrinuta.... ja malo i jesam pa me zanima ima li još tko sa manjim OA?
Kilažu je procijenila na 930 g i rekla da je malo manja za 27 tj,a gledam baš po netu i piše da je kilaža u 27 tj oko 800g,onda kak je pre mala????
evo podizem i ja ovu temu. trudna sam 31 sedmicu i sve UZV mjere do sada su odgovarale sedmici u kojoj sam. ali juce sam bila na kontroli
30 sedmica i 6 dana (znaci 31 sedmica skoro) i mjere su ovakve
BDP 85 mm FL 60 mm
meni se ovaj BDP cini prevelik i doktor kaze da je beba za dvije sedmice krupnija i pitao me je da li imam 'glavatih ljudi u familiji'. :/
nemam i zato sam se bas prepala. nisam spavala citavu noc, odjednom su me pocele opsjedati neke misli. malo sam se smirila kada sma ukucala na babymed pretraznik i vidjela da su mjere ipak u okviru prosjeka za sedmicu u kojoj sam ja, ali ipak nisam mirna ni najmanje.
sta vi velite. kakve su bile vase mjere za ovu sedmicu. uh, kako mrzim ultrazvuk od juce. bas nas muce s ovim mjerama
ne bih se sjecala tocno mjera...ali se sjecam da su mi rekli da mi je beba preeemalate da moram ostat tjedan dana u bolnici dok nas ne "ugoje"(bebac naraste)...kao ima kilu manje i te fore...da cu rodit bebu sigurno ispod 2.5kg..a ja rodila bebu od 3 i 300 te 50cm, odmah zaplakala svee 5...kooliko sam samo slucajeva cula..npr..velike glave, mali udovi, pre velika beba, pre mala beba i na kraju nis od tog nije bilo tocno..ti proracuni nikada nisu u potpunosti tocni, a i usudila bi se rec totalno krivi, ovisi o bolnici itd...ja sam to radila u Sv.Duhu i hvala Bogu niikad vise tamo, samo losa iskustva...al su me ispreepadalii
![]()
![]()
pipi pipi hvala za ove rijeci utjehe.mene je doktor zaista prepao i mogu slobodno reci da mi kvari ove trudnicke dane. kako li su nase mame radjale bez svih ovih mjera i svega ostalog, ovo je zaista previse za nase zivce.
ja sam inace sa potpomognute pa sam citavu trudnocu ionako isprepadana i strepim da sve bude u redu, jos kad me on prepadne.![]()
a tebi su zaista profulali :? nadam se da ce se tako na kraju ispostaviti i kod mene.
ne da su mi profulali, nego su mi ultra profulali...pa to nije nis..od moje kume sestricni su rekli kad je dosla na stol da ne znaju jel bu rodila zivu bebu(ona je pre mrsava, trbuh "pre mali", uvz ne bas kak treba)..mislim te nase bolnice fuj..cura je rodila bebu noormalno mislim 3 kile i nesto, mala je sad 4 god i koo avion je, zdrava ko dren
...Ma cura je sam sitne gradje..Dobro kazes da je prije po nekom pitanju ipak bilo lakse..moja je prabaka cijeli zivot imala 43kg i ne bi se u trudnoci nis puno udebljala, a svaka beba je bila od prilike preko 3.5kg...Al ne kazem da u potpunosti treba zanemariti te mjere i kaj kazu doktori, nekad to i spasi stvar kod nekih....al to su onda ono stvarno neki vidni nedostaci ali stvaarno...ja osobno jos ne znam za ni jedna slucaj gdje su pogodili mjere, tj mozda su u 20% sam bili blizu
Ultrazvučna procjena težine bebe se temelji na opsegu trbuščića što i nije baš precizno.
Meni su tako s 35 tjedana u drugoj trudnoći rekli da beba već ima 4 kile, a za 5 tjedana su rekli da bude dobio još kilu :shock: - naravno očekivala sam težak i opasan porod.
Na moju sreću bilo je totalno suprotno.
I kad se moj Beni rodio i kad ga je babica izvagala i rekla da ima 3,250 kg, bila sam u šoku, njoj naravno nije bilo jasno zašto, ali bila sam sretna da je beba normalne težine.
Uglavnom, ne treba se baš previše uvijek oslanjati na nalaze i procjene težine ultrazvukom![]()
Meni su vikali staaalnoo "imate mali trbuh, trebate dobt jos kila" i bla bla jer sam do osmog mj dobila sam 4 kg..a onda sam od pocetka osmog do kraja(a jos sam i kao i prenjela 4 dana)dobla 7 kg...sve skupa 11kg...a jeeela sam kooo prasica...stalno su me da ne kazem sta zbog tog trbuha, a sad kad gledam fotke bio je bas veliki pred kraj
...pa ja sam zatrudnila s 53kg i visoka sam 166cm(sad imam jos manje, mala pocela hodat, sve je jasno
), kakav bi ja to trbuh trebala imat, a inace sam jaaako uska gore...ma ne oni to sve u isti kos, imaju neku ajmo rec normu i sve bi mi trebale biti "by the book"
![]()
uh pipi mogu misliti kako su isprepadali tu zenu![]()
nije mi jasno zasto neki doktori vole vise da prepadnu iako se na kraju ispostavi bezveze nego da budu optimisticni. valjda hoce da ti daju sto crnju prognozu pa sve sto bolje bude tebe obraduje. mene to strasno ljuti jer sam i inace po prirodi panicar, jos kad me doktor prepadne![]()
suncica pa i tebi su bas dobro profulali. :? mislim, s 35 sedmica reci da dijete ima 4 kile a ti rodila dijete od 3, 250 kg. :? e pa stvarno :?
hvala vam sto ste me utjesile, sad definitivno mislim da i meni doktor pretjeruje kada kaze da je dijete glavato. :shock:
Glupost pa sve bebe na uvz imaju "veliku glavu"..hahahahh...ma nemrem vjerovat kaj su ti rekli....moja je onda imala pre malo kila, a pre veliku glavu hahaha...ma opusti se i uzivaj jos malo u trudnoci
![]()
evo i mene
bip: 85mm
ac: 307
fl: 64
tt: 2468
tt: 60cž
:?
pipiutjesila si me bas, hvala ti. ja isto duboko vjerujem da ce sve biti u redu, ali zaista nije prijatno kada ti doktor kaze da beba ima preveliku glavu.
![]()
ja mama, u kojo si sedmici
diskutabilno
trebalo biti 34
pa onda 33
pa opet 34
malo me frendica stiltala jer je kao njeno dijete trebalo imat malu glavicu pa me pitala nakon sto je vidjela nalaze dal meni nisu nista govorili
Otvorena sam 2 cm,a beba je po uzv-u nešto manja. Ima tek 2500g,a trebala bi biti navodno oko 3 kg. Rekla je da je moguće odstupanje od 300 g,ali ne znam....Kroz cijelu trudnoću se čini da je beba sitna. Rekla mi je da je možda zato jer je trudnoća za trudnočom.
Inače,po uzv-u je beba još nedonošće,ali kad bih danas rodila smatrali bi da je donošće zbog datuma zadnje m!![]()
E da,to je kao 37+2,a mjere su;
BPD 8.90
AC 29.67
FL 7.09
TT 2558 g +-373g
Gdje se može vidjeti koje su mjere normalne za koji tjedan? Recimo ja sam 12+3, ovu su mi mjere kako je dr. napisao CRL 6,1012+3, FL 6,7=12+4. On je odmah napisao i kojem tjednu odgovaraju mjere, po tome sam i skužila da je dobro, ali me zanima u čemu se mjeri FL, jeli ovo mm ili cm?![]()
Evo i mojih mjera.
Trudnoca je 31+6 tjedana
BPD - 84.4
AC - 279.7
FL - 60.1
FW, tj. tezina - 2000gr.
bok cure evo moje mjere inace sam 12+4
[/b]BPD=191 MM
AC=575 MM
FL= 87 MM
pa ako je neko u 12-13 tjedan ko i ja nek napise mjere da usporedimo.
Moje mjere
29+4
BDP= 75 (30+1)
AC = 255 (29+4)
FL = 57 (29+6)
TT = 1481
Sada su mjere u skladu sa starosti bebe. Prošli put je imala veću glavicu za čak 2 tjedna. Ah, ti UZV-i!![]()
Moje mjere 29+3
BPD 80 mm
AC 246 mm
FL 59 mm
težina 1496 gr
Da li je BPD mao velik??
Laura29 gdje si našla tablicu da i ja usporedim mjere kojem tjednu i danu odgovaraju?
To mi piše na onom papiru koji sam dobila nakon UZV-a (UZV-i su privatno rađeni).
Vidjela sam to ali ova tablica gdje je sve na onom skeniranom papiru se razlikuje od onih u Harni. BPD po papiru odgovara 30 tj., a po Harni 32 + 3 ?zato imam upitnik u glavi,help
ANA132 prvotno napisa
Pogledaj malo bolje tablicu Harni...skroz desni stupac. Greška - 2 tjedna.
Dakle nemaš razloga za brigu.
![]()
Uz tu korekciju opet mi je 1 tjedan više, ali imaš pravo trebam se prestati opterećivati, valjda bi mi ginekolog nešto rekao..u stilu malo je velika glavica
Po dr. Harni su svi glavati. Mojima su se mjere razlikovale po 2-3 tjedna, a rodili su se prosječnog opsega glave.
meni ej 11+2 i dr je danas mjerio BPD i on je 19 mm .neuklapa se bas u tablice 2mm je veća.
negdje sam pročitala da se priej 12 tjedna nemjeri uopće BPD.veličina bebe je 4.6 koliko i treba biti.
kad se počinje mjeriti BPD ,jeli ovaj moj dr malo poranio
cure, zaboravljate da nisu ni svi doktori jednako precizni pri mjerenju
meni su fulali cijeli 1 kg... pred porod 4.600 g procjena, a rodila 3.790 g
![]()
(istovremeno je kraj mene jedna prvorotkinja rodila dječačića od 5 kg i 56 dužine, vaginalno, bez problema)
dakle cure, nemojte se baš držati tih mjera k'o pijan plota
i sretni vam porodi svima![]()
Cure svakako se probajte opustiti... tim cestim mjerenjima se djecu stavlja u kalupe, a oni to nikako nisu. Svako dijete napreduje svojim tempom, i to cete vidjeti i kad se rode. Svi smo mi drugaciji![]()
BPD-93, FL-71, HC-328, AC-319, EFW-2980GR RI-0,53, FUCCx1
ima li neko da mi pojasni ove mjere? Zahvaljujem
BPD – biparijetalni promjer, odnosno promjer bebine glavice
FL – duljina bebine bedrene kosti
HC – obim glavice
AC - opseg detetovog stomaka, kojim se procenjuje rast ploda i telesna težina
EFW (Estimated Fetal Weight) - Procjenjena težina bebe. Računa se na osnovu BPD, HC, AC, i FL. Pokazuje težinu u trenutku pregleda.
RI - koliko sam shvatila to je količina protoka (Color dopler) ali ne znam niti čega niti koja je referentna vrijednost - netko?
FUCC nemam pojma.
Inače imaš tu najčešće kratice trudničkih nalaza, znam da sam negdje i na forumu srela linkove za to.