Ožujak 2005.
UTJECAJ ANKSIOZNOSTI TIJEKOM TRUDNOĆE NA EMOCIONALNE POTEŠKOĆE I PROBLEME U PONAŠANJU DJECE U DOBI OD 4 GODINE
Institute of Psychiatry, Dennmark Hill, London
Obzirom da eksperimenti na životinjama ukazuju da stres i anksioznost tijekom trudnoće imaju dugoročne posljedice na ponašanje potomaka, cilj ovog istraživanja bio je provjeriti tu hipotezu, u smislu postojanja veze između majčine anksioznosti tijekom trudnoće i problema u ponašanju djeteta u dobi od 4 godine.
Podaci su obuhvaćali višekratne prije i poslijeporođajne procjene majčine anksioznosti i depresije, prijeporođajne i obstetričke rizike, psihosocijalne rizike te podatke o emocionalnim i problemima u ponašanju kod djece.
Na temelju postojanja prijeporođajne majčine anksioznosti mogu se predvidjeti problemi u ponašanju i emocionalni problemi u djece. U slučaju perzistiranja majčine anksioznosti i po porodu, povećava se rizik nastanka problema u ponašanju djece.
Zaključak:
Ovo istraživanje govori u prilog tvrdnji o direktnom učinku majčinog raspoloženja na fetalni razvoj mozga, koji posljedično kasnije utječe na psihički razvoj djeteta.

Odgovori s citatom
evo i ja se stalno bojim. stalno mi je nekakva prijetnja u zraku i nisam više ona stara vesela, opičena i opuštena kao što sam uvijek bila. svaki dan neki strahovi, brige i problemi. svaki dan nekakva nova bol, tegoba, iscjedak smeđi pa žut pa krut itd. ljudi mi okolo govore da se ne smijem živcirati jer tako štetim svojoj bebi no iskreno ja im baš i ne vjerujem. žao mi je da si ti sada toliko izbedirana zbog ovog topica pa ću ti reći da se ne sekiraš zbog toga jer kažu da i cigarete štete, a ja znam puno trudnica koje su pušile i rodile potpuno zdravu djecu. nemojte me sada osuditi da propagiram pušenje, jer sam ja izričit protivnik toga u trudnoći, ali samo želim pokazati da se i ta sva znanstevna istraživanja ne moraju na sve jednako odnositi. ja vjerujem da tvoje živciranje neće ni malo naštetiti tvojoj bebici
( ne zaboravi da ćemo ovo lito na kavicu, kad dođeš)