-
štetnost nomabela u trudnoći
Cure, evo mene opet
već sam vam u prijašnjoj temi 5. tjedan-jaki bolovi govorila o bolovima u sredini trbuha i kako mi je ginekologica prepisala normabel 3x1.
No kako sam prije trudnoće pila antidepresiv, danas sam se čula sa mojom psihijatricom koja mi je rekla da prestanem pit normabel i umjesto toga rađe uzimam magnezij jer da normabel može kod djeteta izazvat "zečju usnu".
Sad sam jako zabrinuta.
U 6. sam tjednu i normabel sam pila zadnjih 10 dana.
Da li neko zna nešto više o tome.
Probala sam izguglat al nema skoro ništa osim podatka da se u hrvatskoj na 1000 rođene djece 1,7 rodi sa tom manom, dok u svijetu 1 na 1000.
Znam da paničarim al meni se i taj omer čini prevelikim.
Vidim po forumu da je dosta vas uzimalo normabel tokom trudnoće pa sigurno ima neka caka za koju ja ne znam, npr. bitno je u kojem se periodu trudnoće uzimao?
-
Osoblje foruma
-
ja osobno sam tijekom trudnoće uzela nekoliko komada kad bih se stvarno zbog nečeg uznemirila, ali znam žene koje ga redoviot piju u trudnoći i to čak i 3 X dnevno onaj od 5 mg
ne znam niti jedan slučaj zečje usne (ovo nije nikakva službena statistika već moje osobno iskustvo)
-
Ja bi prije slušala ginekologicu nego psihijatricu što se tiče trudnoće.
Sigurno je bolje ne piti nego piti a to ide za sve ljekove ne samo normabel, jako puno žena ne uzima niti prenatal tablete ili folnu kiselinu jer zapravo ponekad mogu biti loše, ali više ti trudnoći škodi preveliko strahovanje oko svega nego tu i tamo normabel.
Ako gledaš tako, sve što radiš, jedeš ili razmišljaš, može nekad negativno utjecati na bebu. Jest kliše, ali zaista se provaj malo opustiti, tih 10 dana normabela ti neće sigurno naštetiti.
-
Ja od 5+4 tj. krvarim i pijem 3x1 od 2mg (sad sam 9+2). Kolegica s posla je 4 mjeseca pila 2x1 od 5mg i rodila zdravu curicu.
-
Meni je prepisano 2 puta dnevno po 5 mg normabela radi anksioznosti
i napada panike. Sada sam 23 tjedna trudna i sve je u dogovoru s psih.
i ginekolog. Odlucila sam ga popit bas kad osjetim jake simptome npr. gusenja. Jedan dan ne popijem niti jedan jer se osjecam dobro, jedan dan popijem 2 normab. jedan dan 1 normab.
-
kad sam u prvoj trudnoći ležala u bolnici zbog toga jel' sma prošla termin, filali su sve Normabelima i to bez problema...
a moj ginić mi ih je prepisal tek tolko da ih imam doma ako se nekaj nasekiram da si gucnem jednu! nisam ih uzimala....
nisam sigurna u to kaj ti je rekla druga doktorica baš...
zvuči mi ko neka fora koja se ponavlja iz generacije u generaciju, tipa, imat ćeš mlijeka ako ga puno piješ..daj molim te ....
-
Meni su u prvoj trudnoći prepisali normabel zbog blagih kontrakcija maternice u 6 mj. trudnoće i to 2x4mg. Pila sam ih sve do 9-tog mjeseca kad su mi rekli da ih više ne pijem.Rodla sam zdravog dečka, ali bio je okrenut na zadak, cista na mozgu zbog krvarenja još u maternici i rodila carskim rezom. Dakle on je danas zdravo i sretno dijete. Da li sve to pripisati normabelu...Neznam. Druga trudnoča bez normabela, možda 10-tak komada tokom cijele trudnoče za smirenje (malo su mi slabi živci), kad bih osjetila da pucam po šavovima popila bih ga. Drugo dijete, bez ikakvih problema, sasvim zdravo. I sad u trečoj trudnoči kad osjetim da gubim kontrolu popijem ga. Nisam oduševljena s tim, ali kad me uhvati onaj podmukli nemir i nervoza i kad više ništa ne pali, a ja jadna uzmem ga. Nisam za zlouporabu lijekova, ali isto tako mislim da ta silna nervoza šteti.
-
Hm, sad kad razmišljam i meni je ginekologica negdje u sredini trudnoće pripisala Normabel, ali nije mi bilo ni na kraj pameti da to uzimam. Općenito nisam za uzimanje bilo kakvih lijekova u "normalnom stanju" a kamoli u trudnoći, eventualno lupocet za skidanje temperature ako je dosta visoka.
Što se tiče strahova, tjeskobe i ostalog, svi se s tim srećemo u trudnoći, meni osobno su pomagale šetnje u prirodi, čitanje dobrih knjiga, gledanje dobrih filmova (bez nasilja), nekakva meditacija za smirivanje uma, hobiji svakakvih vrsta, dakle samo prirodne metode
Postoje i homeopatski lijekovi - oni ne štete, a dobro djeluju.