Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 60

Tema: Dijete nije cijepljeno MoPaRu a išlo bi u vrtić - help

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno Dijete nije cijepljeno MoPaRu a išlo bi u vrtić - help

Djevojčicu nismo cijepili MoPaRu a htjeli di da od jeseni s 1 g. 10 mj. krene u vrtić. Ostala cjepiva je primila.

Vjerojatno bedasto pitanje ali ima li uopće u ovom gradu gradski ili privatni vrtić koji bi uzeo neprocijepljeno dijete???? Kakva su vaša iskustva? Pretpostavljam da će nam upis uvjetovati cijepljenjem...

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Zašto ne Priorix umjesto MoPaRu? Košta 90 kn.

Iva avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja svojeg nisam cijepila sa MoPaRu i uredno ide u vrtic.... drzavni....sad ima tri godine....

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

MoPaRu ili Priorix, svejedno, nisam je željela cijepiti jer baš ne vjerujem u cijepljenje i njegovu dobrobit, osobitio tog cjepiva (od prijateljice mali počeo pokazivati znakove autizma mjesec dana nakon tog cjepiva, do tad je bio super).

A sada mi se čini da ću je morati cijepiti jer će mi u vrtiću zavrtati ruku.... što da radim???

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

moja je išla u privatni vrtić, nisu niti pitali za potvrdu o cjepljenju

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Kod nas cijepljenost ili ne SVAKAKO nije kriterij upisa, pa tako mislim da nije ni u drugim ustanovama.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Lovorka prvotno napisa
    Mo-Pa-Ru je povučen kod prvog cjepljenja u drugoj godini života, jer su zabilježeni slučajevi zaraze, tj. da cjepljeno djete zarazi odraslu osobu
    povučeno je nakon 28 oboljelih roditelja

moja rođakinja je cjepila sa Mo-Pa-Ru svoje dijete, ona i dijete su oboljeli od zaušnjaka

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Moja je cijepljena, ali nas kod upisa nitko nije tražio cjepilišni karton (koje glupo ime). Ide u državni vrtić.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Upravo sam dobila liječničku potvrdu koju traže kod upisa u vrtić i na njoj piše: Dijete redovito cijepljeno DA. Ne znam da li je ova potvrda univerzalna ili je samo kod naše doktorice tako.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

potvrde nisu univerzalne

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

mi smo dobili potvrdu od pedijatrice na kojoj piše da je obavljen sistematski pregled i da dijete nije redovito procijepljeno (nije cijepljena s mo-pa-ru).

Ria avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Koliko znam potvrda nije univerzalna. I iskreno se nadam da se nitko na taj način ne igra s tim potvrdama.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa, u svakom slučaju bi bilo fer da se definira može li se ili ne može dijete koje nije redovito cijepljeno upisati u vrtić. Ovako svake godine vidim kalkulacije i nagađanja oko toga.

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

MissQ, jel tvoje dijete nije cijepljeno samo s MoPaRu ili nije uopće cijepljeno?

ako nije uopće, teško ćeš ga upisati u vrtić. a ako nije samo s MoPaRu, onda nema problema.

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moja nije cijepljena s godinu dana s moparu i ide uredno u vrtić. rekla sam da smo odgodili i to je to

tropical avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

to planiram i ja- reći da odgađamo, iako ga ne planiram cijepiti, postoji više razloga za to, priorixom doduše, ali nećemo ga cijepiti. ono što me danas šokiralo je to da su usprkos svim potrebnim papirima i sistematskom unaprijed tražili vrlo detaljne medicinske podatke, te točne datume procjepljivanja, te presliku knjižice cijepljenja pri intervjuu

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam rekla da smo odgodili cijepljenej jer je bila u doticaju s vodenim kozicama i sada traje inkubacija

grace avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Mi nismo bili cijepljeni i nitko tome nije pridavao neku posebnu važnost, učinili smo to tek sa 2,6 godina.

bubimira avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj grace prvotno napisa
    Mi nismo bili cijepljeni i nitko tome nije pridavao neku posebnu važnost, učinili smo to tek sa 2,6 godina.
    niste bili uopće cijepljeni ili samo bez mo-pa-ru?

ninochka...isto pitanje može i na pp

bubimira avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj Lovorka prvotno napisa
    ne treba kupovati jer se tako ionako sad cijepi piorixom a ne više mo-pa-ru-om

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

mi smo morali, to je bio uvjet. drzavni vrtic. tako da smo ju na kraju, sa njenih skoro 2,5g i cijepili.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

moj je sa 1 god krenuo u jaslice, a cijepila ga sa 2 god. niko nija ništa pitao, a kako sam ostala trudna tada, vadila sam se na trudnoću

EvaMONA avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ne znam da li je to zabranjeno, ali vidim da niti jedna od vas ne spominje o kojim je vrtićima konkretno riječ. Mislim da bi bilo super od iskusnih vrtićkih mama čuti podatak koji je to vrtić koji užasno davi i ako fali samo Priorix, a koji su malo opušteniji i dovoljna je potvrda liječnika o sistematskom.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

kod nas nije bio samo priorix vec sam morala donjeti knjizicu da potvrdi sa je uredno cjepljena.
    a mi smo kasnili sa malo vise toga

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nije da vrtic davi, vec vrtic mora postivati odredbe koje ga obvezuju. jedna od odredbi je da provjerava procjepljenost djece pri upisu i reagira ako dijete nije cijepljeno, u vrtic se po pravilu upisuju c. djeca, ako dijete nije c. onda mora postojati razlog zasto nije. hocu reci da tu nije stvar kaprica vec pravila drzave u kojoj zivimo i sustava u koji roditelj upisuje dijete.

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Nama je pedica na sistematskon napisala na onu potvrdu da je djete cjepljeno sa odgodom zbog neurorizičnosti i to je opravdan razlog - to ne mogu iskoristiti kao razlog da ga ne prime jer će on do polaska u vrtić primiti sva cjepiva osim Priorixa.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Koliko se sjećam, i mi smo imali sličnu potvrdu o opravdanoj odgodi. Pedijatri znaju tu proceduru, a ako zaborave, zdravstveni voditelj u vrtiću dat će točnu informaciju što i kako.

Nama to nije bila zapreka za upis. Dijete je cijepljeno naknadno.

Nika avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa
    mi smo morali, to je bio uvjet. drzavni vrtic. tako da smo ju na kraju, sa njenih skoro 2,5g i cijepili.

ovako i kod nas

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj sladjanaf prvotno napisa
    MissQ, jel tvoje dijete nije cijepljeno samo s MoPaRu ili nije uopće cijepljeno?

ako nije uopće, teško ćeš ga upisati u vrtić. a ako nije samo s MoPaRu, onda nema problema.
    Dijete nije cijepljeno samo s MoPaRu. Muka mi je od tog cjepiva jer je od prijateljice mali mjesec dana nakon primanja tog cjepiva počeo pokazivati znakove autizma (prestao je govoriti, počeli su proljevi) i danas ima i dijagnozu, siroček. Možda će jednog dana prošireni kalendar cijepljenja biti doveden u vezu s ogromnim porastom autizma ali to je danas tabu. Kada sam to rekla svojoj pedijatrici počela je vikati na mene da je to glupost i da zašto ne cijepim dijete odmah - kao da u najmanju ruku riskiram smrtonosnu bolest. Neviđeno. Na koncu nam je izdala potvrdu na kojoj je navela da dijete nije redovito cijepljeno ali nije željela napisati zašto pa ću morati nešto smisliti pri upisu....

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Ma nemoj se bojati, danas se više ne cjepe djeca sa MO-PA-RU, mislim da je to cjepivo povučeno sa tržišta, mislim da se sada isključivo cjepi sa Priorixom, ako ne uvjek ga možeš sama kupiti.
    Ja sam svoje djete odvela u polikliniku Sabol i tamo cijepila, oni mi izdali ovu potvrdu za vrtić i sve fino opisali da nebi bilo problema sa vrtićem.

Kažem vam ak imate problema sa svojim pedijatrima oko tih potvrda i cjepljenja odite privatno i riješite se muke - ja sam se spasila, meni moja nikad nije ništa htjela objasniti, sestra mi prvi put cjepila malog sa pediacelom da me uopće nije pitala želim li ja djete cjepiti ili ne,a kamoli sa čime ga želim cjepiti, a naravno da su njegovu neurorizičnost previdjele su u potpunosti...

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

selim na nekonvencionalnu medicinu, jer na taj pdf spada necijepljenje i selektivno cijepljenje

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj luna_lana prvotno napisa
    Ma nemoj se bojati, danas se više ne cjepe djeca sa MO-PA-RU, mislim da je to cjepivo povučeno sa tržišta, mislim da se sada isključivo cjepi sa Priorixom
    ovo nije istina. ne cijepi se isključivo s Priorixom, nego možeš izabrati.

ako se nekad u budućnosti zaključi da je cjepivo zaista uzročnik autizmu, onda to neće biti samo od Mo-Pa-Rua, nego od gotovo svih cjepiva kojima su se djeca cijepila. što se toga tiče, zaista mislim da nema razlike između MoPaRua i Priorixa.

Vala avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj MissQ prvotno napisa

Dijete nije cijepljeno samo s MoPaRu. Muka mi je od tog cjepiva jer je od prijateljice mali mjesec dana nakon primanja tog cjepiva počeo pokazivati znakove autizma (prestao je govoriti, počeli su proljevi) i danas ima i dijagnozu, siroček. Možda će jednog dana prošireni kalendar cijepljenja biti doveden u vezu s ogromnim porastom autizma ali to je danas tabu. Kada sam to rekla svojoj pedijatrici počela je vikati na mene da je to glupost i da zašto ne cijepim dijete odmah - kao da u najmanju ruku riskiram smrtonosnu bolest. Neviđeno. Na koncu nam je izdala potvrdu na kojoj je navela da dijete nije redovito cijepljeno ali nije željela napisati zašto pa ću morati nešto smisliti pri upisu....
    Bok,

ako se baš mora cijepiti postoji mogućnost da ne dođe do negativne reakcije.

http://www.alternativa-forum.com/sho...p?t=109&page=2

Na ovome linku možete naći informacije o tome. Mi nismo cijepili naše dijete ali da dođe do toga da nema druge (a nadam se da neće ) onda bismo svakako pokušali taj način.

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Ma nemoj se bojati, danas se više ne cjepe djeca sa MO-PA-RU, mislim da je to cjepivo povučeno sa tržišta, mislim da se sada isključivo cjepi sa Priorixom
    ovo nije istina. ne cijepi se isključivo s Priorixom, nego možeš izabrati.

ako se nekad u budućnosti zaključi da je cjepivo zaista uzročnik autizmu, onda to neće biti samo od Mo-Pa-Rua, nego od gotovo svih cjepiva kojima su se djeca cijepila. što se toga tiče, zaista mislim da nema razlike između MoPaRua i Priorixa.
    Ja se ispričavam onda na netočnom navodu.
    Ja sam razgovarala nekidan sa neuropedijatrom u poliklinici Sabol i rečeno mi je da se moje dijete bez ikakvih problema može cjepiti Priorixom, jer ono je acelularno cjepivo i nije još uvjek dokazana povezanost sa autizmom.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nije još uvjek dokazana povezanost sa autizmom.
    Vrlo zanimljiva recenica

Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

I nama je na potvrdi za vrtić pedijatrica napisala da dijete nije redovito cijepljeno - nije dobila 5 u 1 i MoPaRu, niti želim da to više uopće dobije.

I što sad? Zna li netko da li će u vrtiću opet na jesen gnjaviti s cijepljenjem ili će tu potvrdu pospremiti i to je to????

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj Neve prvotno napisa
    I nama je na potvrdi za vrtić pedijatrica napisala da dijete nije redovito cijepljeno - nije dobila 5 u 1 i MoPaRu, niti želim da to više uopće dobije.

I što sad? Zna li netko da li će u vrtiću opet na jesen gnjaviti s cijepljenjem ili će tu potvrdu pospremiti i to je to????
    mislim da je neće pospremiti i da ćeš morati cijepiti dijete (ako želiš da ide u vrtić)

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Gnjavit ce te vrlo vjerojatno.. osim ako ne upisete dijete u privatni vrtic.

Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Ma mislim stvarno mi nije jasno kako je moguće da roditelj zakonski MORA pristati na takve intervencije i cijepiti dijete protiv bolesti koje nisu uopće toliko opasne, kao npr. to MoPaRu cjepivo.

Priznajem da jesam dio sustava, ali ne želim da taj sustav odlučuje umjesto mene. Sad vidim da nismo baš slobodni.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa ne mora, ne moraš cijepiti dijete. Samo onda možda možeš imati problema kod upisa u vrtić. Vrtić nije obavezan.

EvaMONA avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Vidim da rasprava kreće o cjepivima, a ne samo o utjecaju odbijanja istog na upis u vrtić, pa bih podijelila meni poznate info iz bliske okoline. Susjeda ima curicu od 13 mj. koja je s 12 i pol primila Priorix i 4-5 dana nije mogla na noge. Oni naravno u komi, via Klaićeva , tamo ih šalju na zaraznu, a tamo natrag u Klaićevu. Naravno nitko ne želi napisati da je komplikacija od cjepiva i sad sami ulaze u proceduru da im se tako upiše u djetetov karton. Katastrofa! Frendica mi krajem 12.2008. cijepila kćer od 13 mj. Dr. joj ponudila da bira MoPAaRu il da plate Priorix, a usporedila ih ovim riječima: "MoPaRu ima relativno česte reakcije, pa i meningitis, a Priorix u dužem razdoblju nakon primanja može izazvati autizam". Cjepila je Priorixom sva izvan sebe jer je mislila da mora tada.
    Ja odgađam i smišljam kako dalje. Mala mi do 2 g. sigurno neće u vrtić pa do tad sigurno ne cijepim s Priorixom, a nadam se niti tad. Moja pedijatrica je dobra i iskusna , ali strogo se drži zakona kad se radi o cijepljenju. Ipak čak mi je i ona rekla da moje dijete ne mora primiti to cjepivo sigurno do kad ne bude krenula u vrtić jer da smo mi to svi prebolijevali i da to nisu teške bolesti. Malne mi je na taj način priznala da će je s tim cijepiti samo ako i kad bude morala.

Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

[quote="EvaMONA"]Dr. joj ponudila da bira MoPAaRu il da plate Priorix, a usporedila ih ovim riječima: "MoPaRu ima relativno česte reakcije, pa i meningitis, a Priorix u dužem razdoblju nakon primanja može izazvati autizam". Cjepila je Priorixom sva izvan sebe jer je mislila da mora tada.

Nakon ovako ponuđenog izbora, ja sigurno ne bih pristala ni na jedno ni na drugo cjepivo. Međutim mene pedijatrica uvjerava da priorix nema reakcija, samo što joj ne vjerujem, pa još ne dam cijepiti, a niti neću (nadam se).

EvaMONA avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Neve, potpuno te razumijem. Moram naglasiti da njena dr. pri tom zagovara cjepiva kao i većina pedijatara, a ipak joj je tako rekla.

sade_74 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

a kakvo je stanje kad bebač kreće u jaslice s godinom dana? može li se i u tom slučaju odgađati do iza 2.godine života?

EvaMONA avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Mislim da to najviše ovisi o tvom pedijatru. Probaj se dogovoriti da ne cijepi barem do 18. mj., a ako ti on napiše da je dijete inače redovito cijepljeno možda te ne budu gnjavili. Ali kako od pedijatra do pedijatra tako i od vrtića do vrtića postoje razlike u individualnoj interpretaciji iste teme.
    Sretno!

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Davno je bilo i ne znam koliko vrijedi sada, ali moj mlađi nije dobio MoPaRu prije polaska u jaslice (imao je 13 mj i zaradio neku alergiju na travu koja se nije ponovila, ali je pedijatrica ipak odgodila cijepljenje i to na dulje vrijeme). Upisan u jaslice i krenuo uz potvrdu pedijatra. Mislim da je napisala obrazloženje za zdravstvenu voditeljicu. Cijepljenje smo nadoknadili negdje oko 2. godine, dosta je sve to bilo pomaknuto (ne da mi se sad tražiti iskaznicu cijepljenja) ali u vrtiću nisu pravili nikakve probleme uz taj papir od pedijatra.

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moja nije cijepljena, krenula je sa 12,5mj. rekli smo da smo odgodili jer je bila u kontaktu s djetetom s vodenim kozicama i that's it

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Mi krecemo drugi tjedan pa cemo imat vise informacija !

sade_74 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

tnx ljudi na info! pojma nemam kakav stav o tome ima moja ped? baš me zanima šta će mi reći! doduše, ona nije posebno regairala ni kad sam odbila da beba uzima Fe. ali to se ne može uspoređivati sa ovim cijepivom...
    a što se tiče jaslica, bed mi je već što ću se morati ulizivati da uguram bebača sad na jesen, jer se nismo upisali kad su bili upisi a još kad saznaju da nije cijepljen...
    jel se ta muljaža da je dijete bilo u kontaktu s drugim djetetom s v.kozicama može podvaliti i pedijatrici?

Ria avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Meni ovakva pitanja tu stvarno nisu OK?

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •