Pozdrav svim sudionicama i sudionicima foruma,
Zahvaljujem vam na mailovima koje ste nam poslale/i na Klub zastupnika HNS-a i na svemu što je rečeno na forumu. Bili smo počašćeni i oduševljeni vašim tako intenzivnim praćenjem (iz sekunde u sekundu) zbivanja u saboru.
U petak se doista odvijala prava drama u sabornici jer smo ideju o rušenju kvoruma uspjeli iskomunicirati sa SDPom i Čehokom u manje od jedne minute. Iskreno govoreći, tinjala je nekakva nada da će se u raspravi o amandmanima, odnosno omekšavanju stavova Vlade ipak iščitati i ranije iskazani (tolerantniji) stavovi premijerke Kosor i potpredsjednice Adlešič. Već nakon odbacivanja prvih amandmana postalo je jasno da od toga neće biti ništa i da je opet posrijedi licemjerje Vlade (mogu oni to izgurati i bez HSLS-a). Ovaj potez s izlaskom iz sabornice, budimo svjesni toga, odgoda je definitivne odluke za ovako sročen Zakon ali su šanse za njegovu promjenu minimalne jer je prema predviđenoj proceduri rasprava zaključena i Vlada je dala svoje konačno mišljenje koje diskvalificira sve amandmane oporbe. O tome svjedoče i bahate najave da će u srijedu "biti sve u redu s kvorumom". Naravno da nas niti u srijedu neće biti u sabornici kad se bude tražilo glasovanje ali čini mi se da to nije dovoljno. Pokušavamo domisliti neki ozbiljniji performans koji bi možda mogao imati neki jači učinak od apstinencije i ponovnog pokušaja rušenja kvoruma.
Mi iz HNS-a smo već najavili da ćemo u slučaju izglasavanja ovakvoga Zakona tražiti ocjenu njegove ustavnosti. Radimo na tome da takav zahtjev bude spreman za Ustavni sud već koncem tjedna ali sam postupak u Ustavnom sudu može dosta potrajati. Ono što sa sigurnošću mogu reći je da će, ako sad bude usvojen kako je i predložen, nakon parlamentarnih izbora i stvaranja drugačije saborske većine, svakako biti promijenjen.
Srdačan pozdrav svima,
Goran Beus Richembergh
Zastupnik HNS-a