Results 1 to 9 of 9

Thread: Kako napraviti vinski ocat?

  1. #1
    lucij@'s Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,759

    Default Kako napraviti vinski ocat?

    Ukiselilo mi se vino u podrumu. Nije puno, tri litre, ali opet, žao mi je baciti. Kako iz toga napraviti ocat? Čula sam da ima neka gljiva koja se ub aci i potakne vrenje.

  2. #2
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Ako se ukiselilo samo ga pusti na miru. Acetobakterije su već unutra, a "gljiva" je samo kolonija acetobakterija (potpuno nepotrebna), identična onoj pomoću koje se radi "kombucha". Da, kombucha je običan ocat.

  3. #3
    lucij@'s Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,759

    Default

    Davore hvala!

  4. #4
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default

    Slažem se s Davorom, nemoj raditi ništa, samo čekaj. Mi tako redovno "radimo" vinski ocat, obično ga imamo punu plastičnu bačvu u podrumu.

  5. #5
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,302

    Default

    za kaj sve upotrebljavate vinski ocat?

  6. #6
    Maruška's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Split
    Posts
    3,926

    Default

    Prvenstveno za začiniti salatu ali i u kuhanju (npr. brudet).
    Last edited by Maruška; 20.05.2014 at 08:12.

  7. #7
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,302

    Default

    za čišćenje nije kaj ne ? zimnica se isto može raditi u zamjenu za alkoholni?

  8. #8
    Maruška's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Split
    Posts
    3,926

    Default

    Nisam čula da netko čisti s njim (eventualno ako se nešto treba namakati za skinuti kamenac).
    Od zimnice, jedino što sam radila bila je "kapulica" (ukiseljeni maleni crveni luk) i tada sam koristila vinski ocat.
    Ali, ja ti baš i nisam neka domaćica.
    Čekaj da se javi još tkogod, da dobiješ boljih informacija.

  9. #9
    Jurana's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Šibenik
    Posts
    5,226

    Default

    Kažu da je dobro frižider oprati kvasinom jer neutralizira mirise, a valjda nešto i ubija klice.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •