Pokazuje rezultate 1 do 9 od 9

Tema: Kako napraviti vinski ocat?

  1. #1
    lucij@ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,759

    Početno Kako napraviti vinski ocat?

    Ukiselilo mi se vino u podrumu. Nije puno, tri litre, ali opet, žao mi je baciti. Kako iz toga napraviti ocat? Čula sam da ima neka gljiva koja se ub aci i potakne vrenje.

  2. #2
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Ako se ukiselilo samo ga pusti na miru. Acetobakterije su već unutra, a "gljiva" je samo kolonija acetobakterija (potpuno nepotrebna), identična onoj pomoću koje se radi "kombucha". Da, kombucha je običan ocat.

  3. #3
    lucij@ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,759

    Početno

    Davore hvala!

  4. #4
    Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    sjeverozapadna
    Postovi
    11,053

    Početno

    Slažem se s Davorom, nemoj raditi ništa, samo čekaj. Mi tako redovno "radimo" vinski ocat, obično ga imamo punu plastičnu bačvu u podrumu.

  5. #5
    jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Postovi
    35,346

    Početno

    za kaj sve upotrebljavate vinski ocat?

  6. #6
    Maruška avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Lokacija
    Split
    Postovi
    3,926

    Početno

    Prvenstveno za začiniti salatu ali i u kuhanju (npr. brudet).
    Posljednje uređivanje od Maruška : 20.05.2014. at 09:12

  7. #7
    jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Postovi
    35,346

    Početno

    za čišćenje nije kaj ne ? zimnica se isto može raditi u zamjenu za alkoholni?

  8. #8
    Maruška avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Lokacija
    Split
    Postovi
    3,926

    Početno

    Nisam čula da netko čisti s njim (eventualno ako se nešto treba namakati za skinuti kamenac).
    Od zimnice, jedino što sam radila bila je "kapulica" (ukiseljeni maleni crveni luk) i tada sam koristila vinski ocat.
    Ali, ja ti baš i nisam neka domaćica.
    Čekaj da se javi još tkogod, da dobiješ boljih informacija.

  9. #9
    Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    5,256

    Početno

    Kažu da je dobro frižider oprati kvasinom jer neutralizira mirise, a valjda nešto i ubija klice.

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •