Pokazuje rezultate 1 do 16 od 16

Tema: antibiotici i sunčanje

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno antibiotici i sunčanje

Moram piti 4 dana antibiotik "cefaleksin" i apotekarica mi je savjetovala da se klonim sunca za vrijeme trajanja terapije.Čitala sam upute u kojima ne piše ništa vezano za to pa me sad zanima: poslušati apotekaricu i puna 4 dana godišnjeg(od 7) provesti u 4 zida ili u hladu ili zaštitni faktor i na sunčanje? :/

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Hm, ne znam je l' cefaleksin sadrži tetraciklin, jer je kod tog sastojka sunce opasno. Ja sam prije tri godine pila Hiramicin (tetraciklin) i sunčala se par dana na +100, odjednom je krenula čitava lavina imunoloških problema (sumnja na lupus), no na kraju je zaključak bio da vjerojatno nije lupus već možda lupus like syndrome, tj. lupus izazvan lijekovima, odnosno njihovom interakcijom (u ovom slučaju kombinacija tetraciklina i sunca, a pila sam i dabroston u to vrijeme).
    Ja bih bila oprezna, no ako si inače zdrava, umjereno sunčanje ne bi trebalo škoditi.

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Hm, ne znam je l' cefaleksin sadrži tetraciklin, jer je kod tog sastojka sunce opasno. Ja sam prije tri godine pila Hiramicin (tetraciklin) i sunčala se par dana na +100, odjednom je krenula čitava lavina imunoloških problema (sumnja na lupus), no na kraju je zaključak bio da vjerojatno nije lupus već možda lupus like syndrome, tj. lupus izazvan lijekovima, odnosno njihovom interakcijom (u ovom slučaju kombinacija tetraciklina i sunca, a pila sam i dabroston u to vrijeme).
    Ja bih bila oprezna, no ako si inače zdrava, umjereno sunčanje ne bi trebalo škoditi.

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Uh, dupli post, sorry. Mislim zapravo da ne moraš baš provesti sva 4 dana u hladu, možda samo izbjegavati podnevno sunce i dobru zaštitnu kremu (ako imaš osjetljivu kožu).

vjestica avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

neki lijekovi imaju fotosenzibilizirajuće dejstvo, pojačavaju reakciju organizma na UV zrake i upravo se mogu ispoljiti kao tako dramatične pojave na koži
    od antibiotika penicilin ima fotosenzibilizirajuće dejstvo, a cefaleksin je, koliko sam pročitala po nečemu sličan peniclinu, pa je moguće da i on izazove fotosenzibilizaciju
    u svakom slučaju bi ti preporučila kremu sa dobrim zaštitinim faktorom i malo više boravka u hladu, pogotovo ako si inače osjetljiva na UV zrake

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno Re: antibiotici i sunčanje

Citiraj lanika prvotno napisa
    zaštitni faktor i na sunčanje? :/
    to ti je moj savjet (i savjet mog muža koji je dermatolog)

tetraciklini su (to je već netko napisao) "opasni"

izbjegavaj sunce ono po pravilima od 10 do 16h ,a ostalo relax i uživaj

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Evo opet čitam uputstva pa nigdje ne piše ni da je fotosenzibilan niti da sadrži tetraciklin. Piše da je to beta-laktamski antimikrobni lijek iz skupine cefalosporina za sistemsku primjenu.Onda mislim da svakoko nebi trebalo biti problema, ili?

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ma mislim da ne bi, fotosenzibilni su tetraciklinski i penicilinski (ako to nije isto ili slično :/ ). Dobra krema i umjerenost!

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

TNX! Sad se odoh mirne duše sunčati :D

vjestica avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

evo provjerila u knjizi (Osnovi fizikalne medicine od Mihajlovića) fotosenzibilizatori su : eozin, metilensko plavilo, rivanol, hematoporfirin, žučne boje, soli zlata, srebra, žive i bizmuta, adrenalin, pituiturin, inzulin, tiroksin, penicilin, sulfonamidi

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno Re: antibiotici i sunčanje

Citiraj lanika prvotno napisa
    Moram piti 4 dana antibiotik "cefaleksin" i apotekarica mi je savjetovala da se klonim sunca za vrijeme trajanja terapije.Čitala sam upute u kojima ne piše ništa vezano za to pa me sad zanima: poslušati apotekaricu i puna 4 dana godišnjeg(od 7) provesti u 4 zida ili u hladu ili zaštitni faktor i na sunčanje? :/
    Taj antibiotik ti je na bazi penicilina, i ja bi na tvom mjestu poslušala apotekaricu.

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

I ovo što kaže princess puffy, kada joj je muž dermatolog.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Nesmotreno sam prekjučer izasla na sunce zadnji dan pijenja antibiotika (doksiciklin). Bila sam do 10.30 te iza 17h, namazana kremom od glave do pete, ali svejedno sam pokupila crvene fleke-plahte po nosu i cijelim rukama. Taj dio kože nije na dodir vruć kao kad ga sunce opeče, nego je očito reagiralo zbog antibiotika. Peče užasno i ne mogu se približiti ni špaheru, a kamoli pretrčat preko osunčanog dijela tarace. Kako si mogu pomoći, koliko će to trajati?

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Hladi. Vodom, nekim gelovima, ima u ljekarni. Ustvari najbolje je hladiti vodom. Možda oblozi od krastavca, jogurt.

Može trajati dan-dva, ali ako si u hladu i na hladnom.
    Ubuduće, mnogo je lakše spriječiti, nego liječiti. A i koža pamti, svaku opekotinu od sunca, zato treba biti oprezan.

Imam alergiju na sunce, tako da točno znam kako ti je.

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

ja sam u 6om mj pila Flexid (levofloksacin) i kad sam za vrijeme jakog sunca (oko 12h00) šetala gradom jako me svrbila i peckala koža po cijelom tijelu...nije se dogadjalo predvečer....

do unazad 5dn sam pila Sumamed,klonila sam se sunca ta 3dn, četvrti sam išla na cjelodnevno kupanje s barkom i sve OK,nikakve reakcije ni nuspojave (ipak sam se držala sjene od 10-16h)
    Posljednje uređivanje od zasad skulirana : 10.08.2014. at 19:28

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Bolje je danas, s ruku se gotovo povuklo, ali nos je i dalje k'o paprika. Alergija na sunce je mila majka prema ovom osjećaju pečenja.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •