Citiraj sirius prvotno napisa
Potpuno je van logike dijete proglašavati anemičnim i davati mu dodatke željeza.
Fiziološki imati nešto niži hemoglobin u razdoblju između trećeg mjeseca pa do početka dohrane.Tada su se potrošile zalihe nakupljene u trudnoći ,a unos sa drugim namirnicama još nije poćeo.Ali to je potpuno normalno.
U razdoblju od tri do šest mjeseci razina hemoglobina je fiziološki njaniža u cijelom životu.
Debeli X! Dodala bih jos samo da se referentne vrijednosti u tablicama odnose na djecu koja nisu vise dojena, jer nazalost vecina djece doji do max. 4 mj. Zato ispada da sva dojena djeca imaju nizak hemoglobin, sto je nemoguce - to samo znaci da su to za njih normalne vrijednosti!

Moj malac je sa 7 mj. imao hemoglobin 107, ujedno i malo smanjene vrijednosti hematokrita, MCV-a, MCH-a i leukocita, dijagnoza: mikrocitoza i hipokromija. Dobila sam Ferrum Lek, ali ga nisam davala. Danas, s 11 mj., krvna slika ne moze biti bolja! A znam za jos 2 ista slucaja (jednom od njih pedijatrica je zaista i rekla da su takve vrijednosti normalne za dojenu djecu i da nije potrebno uzimati nikakve preparate zeljeza, jer ce se situacija sama popraviti, kao sto se i desilo). Da sam slusala nasu pedicu samo bih bezveze malog kljukala dodatnim zeljezom, jer kao ima anemiju. A on cijelo vrijeme ziv, veseo, cak preaktivan, malo spava,... pravi pokazatelji anemije !