Page 2 of 2 FirstFirst 12
Results 51 to 83 of 83

Thread: Porod na stolčiću

Nika's Avatar

Moj je rijecki stolcic, evo i slike.

Ja sam cijelo vrijeme bila na lopti i samo kad sam osjetila nagon za tiskanje presla na stolcic, bilo mi je ugodno i lako sam se namjestila.

Tiskanje je super jer zapravo uopce ne tiskas, treba paziti da se ne tiska jako nego da se pusti lagano.

Jelka's Avatar

Nika, prekrasna Barbarina priča!

Rijeka mi je trenutno predaleka, ali ne po kilometrima nego po kompliciranju, ne znam kako da se drugačije izrazim.

ivancica's Avatar

I ja sam rodila na stolčiću, u Osijeku. Drugi porod. Prvi je bio u vodi. Isto u Osijeku. I sad kad bih morala reći što mi je bolje, ne znam. Oboje posebno i totalno različito iskustvo, ali oboje jako lijepo.

S lopte sam prešla na stolčić u fazi izgona. Malo mi je bilo nezgodno prelaziti(ali to je bilo zato što je moj porod išao jako brzo), no to vrijeme na stolčiću je istinu bilo čudesno. Osjetiš stvarno ti bestežinsko stanje i svakako ne treba tiskati, već samo lagano pustiti da beba isklizne iz tebe. Za drugo nema potrebe.

dunja&vita:-)))'s Avatar

Valjda sam ja jedina kod koje je porod na stolčiću bio posve kontraproduktivan, beba se jednostavno povukla natrag kad sam sišla na stolčić. Imala sam savršen porod inače, ali nam stolčić u tome baš i nije pomogao. Doktor je rekao da se to rijetko događa, ali eto ipak ima i takvih slučajeva.

bimba iaia's Avatar

I ja bi na stolčić,u Pulu. Optimistično?
    Zna li netko kako tamo stoje stvari? Je li im stolčić normalna stvar ili rijetka pojava dobro posloženih zvijezda?
    Kako onda ide to s ctg-om?Bojim se ako me jednom zalegnu da ode to u drugom smjeru.
    Za 1.porod sam trudove odradila sama u noći,ležeći s ctg-om,a kad su došli dr,primalja i MM trudovi su rekli pa-pa.
    Tako sam s kreveta prošetala na stol.Da li bi mi lopta i sl bilo pomoglo?Ima šanse odhopsat malo pa na stolčić,i još malo skratit stvari?
    Tko je onda za vrijeme trudova s tobom?Meni nije smetalo biti sama,da sam bar bila još malo i da nisam ležala...

Sad sam u 36 tj.i rado bi na stolčić i loptu.Navodno da ti trudnoća mora biti uredna da bi išao na stolčić.
    Ja sam ovih zadnjih mjesec dana na mirovanju.Prvi porod mi je počeo pucanjem vodenjaka kod kuće i do rođenja mog prvog djeteta je proteklo 3 ipo sata,na stolu naravno u onom katastrofalnom položaju.
    Ukoliko mi drugi porod krene istim smjerom imam li prava tražiti loptu i stolčić.
    Inače u Zadru postoji stolčić ali ga preferiraju kako koja smjena,neki da ,neki ne...

Felix's Avatar

bimba iaia, za stolcic u puli procitaj pricu s poroda od busy bee. izborila se za stolcic iako se babici nije dalo presvlaciti u hlace...

bimba iaia's Avatar

Da,Felix,znam priču napamet...imala je sreće da je došla druga babica kojoj nije bilo teško stavit hlače...
    ...a i ne znam di bi rodila da čekam fazu tiskanja za krenut...malo sam dalje od Pule...
    Sad me nekako samo strah da će MM biti na poslu ili putu pa...da ću možda roditi doma dok ga čekam(manje me toga strah nego odlaska u bolnicu bez stokilaškog partnera )

Default Lopta, stolčić...

Rijeka, Varaždin, Osijek, čak spominjete Pulu i Zadar. A što je za Zagrebom?
    Podobnik ima sve to i znam da to košta, ali možda je jednostavnije nego putovati tako daleko. Ima li tko iskustva s njima?

Ili iskustva s putovanjima sat i pol u trudovima? Treba li krenuti ranije, kakva je tu procedura, uputnice i sl...?

Hello cure, imam jedno pitanjce. Da li itko zna je li obavezno ici na trudnicki tecaj da bi se moglo roditi na stolcicu.?
    Prije 4 god kada sam rodila svoje drugo zlato dobila sam takvu informaciju od zena koje su zeljele stolcic ali nisu prosle tecaj (radi se o Rijeci)
    Ja zivim u jednom selu kod novog vinodolskog, nemam vozacki, imam 2 djece, 3 krave i stvarno mi je nemoguce oganizirati odlaske na bilo kakve tecajeve (jos uz sve djecje sktivnosti...). Muza vec gnjavim i previse i fizicki nam jednostavno nije moguce ici na tecaj.
    Sada sam tek u 10om tjednu (zadnja 4 tjedna na strogom mirovanju i dabrostonu , ali jucer mi je gin. ukinula dabroston :D i dala tablete za bakterije jer je tih bastarda uzasno puno u mokraci - joj skroz skrecem sa teme sorrite) i naravno da razmisljam o nacinu poroda. Stolcic mi zvuci super, narocito nakon procitanih iskustava vas koje ste to prosle, pa bi samo htjela znati sto je sa tim tecajem ako netko zna.
    Thanx

Osoblje foruma Lutonjica's Avatar

za stolcic ne treba tecaj, kao sto ne treba tecaj za porod u vodi, ili za porod na ledjima.
    to je samo jedan od polozaja za radjanje.

Ma znam da ne postoji tecaj za stolcic, ja sam govorila o tecaju za trudnice na kojem se produ neke stvari (disanje i sl.) koje pomazu na porodu. Poanta je da sam cula da se ne moze na stolcic ako muz i zena nisu prosli taj trudnicki tecaj. :?
    Btw, meni to zvuci cudno ali nikad se ne zna....

npr. u puli ne daju ocu na porod ako nije bio na tečaju (bilo kojem). a ne možeš na stolčić bez muža, jer te netko pridržava otraga (naslanjaš se na njega), a naravno nema dovoljno sestara.

mislim da je u mnogim rodilištima tečaj uvjet da puste oca na porod, morao bi ti netko reć baš za rijeku, ili gdje već misliš ić.

Jako sam se zainteresirala za porod na stolcicu.Pa me zanimaju neke stvarcice i nadam se da ce mi neka od vas iskusnih pomoci.Prvo sam rodila lezeci i rezana sam pa me zanima da li pucaju zene koje su na prvim porodima rezane.A na to se namece i drugo pitanje,da li se uopce na stolcicu i radi epi?Citala sam da je tkivo medjice manje elasticno kod zena koje su rezane prije,pa postoji veca mogucnost razdora.
    I sad jedno cudno ...je li bolje puknut 5cm ili bit rezana 5cm.....!?

Osoblje foruma mikka's Avatar

po meni je uvijek bolje puknuti nego biti rezan.

ali to samo kad u pitanju nije porod na ledima i naskakivanje na trbuh, jer onda pucanje vjerojatno moze biti jako gadno.

ja sam rezana na prvom porodu (), a na drugom sam pukla samo malkice i to zato jer na kraju vise nisam mogla propustati bebu nego sam samo stisnula da ona izade, i tada se desilo to lagano puknuce (istjerala sam ju prebrzo ).

mislim da fidji koja je 2x rezana na trecem nije uopce pukla.

mislim i da se na stolcicu ne radi epi jer im nije zgodan polozaj (zato oni preferiraju "kukac" polozaj, da je lakse napraviti epi).

A sta je to kukac polozaj? :?

pa ono, lezanje na ledima i noge u zraku

najneprirodniji polozaj za radanje (a meni osobno i prilicno ponizavajuci).

Quote Originally Posted by mikka

I ja svasta pitam!

Rodit cu u rijeckoj,sta samo kad dodjem im najavim da bi stolcic!?I sta je sa ostalim intervencijama?

luci07's Avatar

Mislim da ti i na stolčiću mogu napraviti epi, ali to rade vrlo rijetko. Jer kad sam ja bila na tečaju (u rijeci) dr koji je govorio o ''alternativnim'' porodima je pričao o tome kako je epi puno rjeđa kod poroda u vodi i na stolčiću, spomenuo je i postotke (koje sam ja naravno zaboravila ). Ali znam da je kod stolčića taj postotak bio vrlo malen.

Zrina's Avatar

Ja sam rodila u Rijeci na stolčiću i dobila epi. Stavljali su mi obloge i stvarno se primalja trudila,ali je na kraju pitala da li može malo zarezati jer imam jako visoku međicu i beba nikako da krene pa sam pristala.
    E sad, činjenica je da su mi dali i malo dripa na samom kraju pa je i to bio dio problema čini mi se. :/
    Uglavnom, imala sam 3 šava i dok me na kontroli nakon 3 mjeseca pitao da li su me rezali jer se niš ne vidi.

Quote Originally Posted by Kate111
    Quote Originally Posted by mikka

I ja svasta pitam!

Rodit cu u rijeckoj,sta samo kad dodjem im najavim da bi stolcic!?I sta je sa ostalim intervencijama?
    najbolje je da imas plan poroda u kojem sve pise prilozen s ostalim papirima koje dajes kad dolazis u rodiliste, i pratnju koja je upoznata s tvojim zeljama i koja moze dogovarati na pitanja umjesto tebe.

Hvala cure na savjetima.Prvo sam radjala na zadak pa mi nista nisu dopustali.Mislim da ce mi na ovom porodu bit opcija stolcic.

2xmama's Avatar

Citala sam da je tkivo medjice manje elasticno kod zena koje su rezane prije,pa postoji veca mogucnost razdora.
    I sad jedno cudno ...je li bolje puknut 5cm ili bit rezana 5cm.....!?
    ja sam u tijeku prvog poroda rezana(nisu me pitali)...da sam znala što znam sad, ne bih im dopustila!
    Osim što sam imala bolove pri svakom(doslovno) pokušaju pomicanja, u krevetu, hodajući, o sjedenju da ne pričam pa onda i prilikom svakog odlaska na wc, a fobiju od sexa sam imala mjesecima! I najgore od svega-bebi su škarama, naravno slučajno, zarezali kožu na glavi! I naravno da mi nisu ništa o tome rekli. Kad sam pitala-ma to je samo naotečeno od poroda.... Naotečeno???? Krasta duga 2cm! Sada je to ožiljak od cca 3,5cm
    Drugi porod: Nisu me ni pokušavali rezati, pametna primalja!
    Pukla sam na 3 mjesta, pitali me da li da zašiju-2 šava(na 2 različita mjesta) u rađaoni,a treći je napravio dr na odjelu, kaže zbog estetike (boljeg sexa kasnije)
    Kako god bilo - još taj dan sam sjedila na krevetu prekriženih nogu :D
    Malo sam imala problema s hereroidima (mislila sam da me peče to što sam popucala),ali sestra na odjelu mi je preporučila mast za h. i za dva dana nisam ni nznala da sam rodila!!!!!!!!
    Dakle, definitivno BEZ EPI!
    Uskoro trebam roditi treći put(18.10) Za sada je beba u glupom položaju, ali ipak se nadam da će se okrenuti i da ću opet roditi vaginalno, ali nikako uz rezanje!
    Nego, ima li koja friško iskustvo sa SD? Čitala sam da tamo imaju loptu, a tu vidim da se nosi svoja :? I imaju li oni stolčić?
    Od onog stola/kreveta me hvata jeza

Mrva's Avatar

a šta u slučaju da se odlučim na porod na stlčiću u VŽ i samo zbog toga putujem iz ZGba, a svi stolčići zauzeti...? ne znam da l se to može desit?

Nia_Zg's Avatar

Isto sam rodila na stolčiću u Varaždinu, bez pucanja i bez epi Ekspresan prvi porod i za preporučiti :D Jedino napominjem da treba obavezno povesti muža sa sobom, on je super za nasloniti se kad se rađa na stolčiću

E da, ne trebaš se bojati da stolčić neće biti slobodan ako kreneš u Vž. Stolčić se koristi samo u vrijeme izgona (dakle maximalno pola sata) i jako je mala vjerojatnost da neće biti slobodnog stolčića
    Ipak stolčići još uvijek nisu jako popularni i još uvijek dosta žena niti ne zna za njega, nekima ne odgovara, neke biraju druge položaje...

Mrva's Avatar

help
    da li se treba ići na bar 1 pregled u vž ako želiš tamo roditi?
    da li treba imati plan poroda sa željom za stolčić ili je dovoljno da kažeš kad dodješ ma tko bio dežuran?
    uputnica treba kao i za svaku bolnicu?
    to je to?
    tečaj?ja možda ne bih muža dal je to problem?

Jelka's Avatar

Quote Originally Posted by Mrva
    help
    da li se treba ići na bar 1 pregled u vž ako želiš tamo roditi?
    Ne, ali nije loše doći da osjetiš "vibru" prostora. A i da u trudovima ne lutate Varaždinom i u samom kompleksu bolnice.
    da li treba imati plan poroda sa željom za stolčić ili je dovoljno da kažeš kad dodješ ma tko bio dežuran?
    Ja sam imala plan poroda, ali dežuran je bio Jukić, s kojim sam ranije bila u kontaktu pa je točno znao što hoću tj. neću. Da li zbog toga, ili zbog ekspresnog poroda, ali ja se uopće nisam sjetila izvaditi plan. U svakom slučaju, svakome turni plan, ili barem izgovori ono što ti je najbitnije (meni bilo bez epiziotomije i ikakve sintetike).
    uputnica treba kao i za svaku bolnicu?
    Da.
    to je to?
    Uplatiti 300 kn, pokušaj telefonski dobiti broj žira, ili će ti ovdje netko napisati.
    tečaj?ja možda ne bih muža dal je to problem?
    Ne bi trebao biti.

EvaMONA's Avatar

Jelka imaš li br. računa za Varaždinsku bolnicu za uplatiti tih 300 kn? Malo sam off topic, ali kad je Jelka spomenula ako mi ga netko može tu napisati.

dunja&vita:-)))'s Avatar

Quote Originally Posted by Mrva
    a šta u slučaju da se odlučim na porod na stlčiću u VŽ i samo zbog toga putujem iz ZGba, a svi stolčići zauzeti...? ne znam da l se to može desit?
    Ma ima stolčića jedno 5 komada. Ne brini ...

Jelka's Avatar

Quote Originally Posted by EvaMONA
    Jelka imaš li br. računa za Varaždinsku bolnicu za uplatiti tih 300 kn? Malo sam off topic, ali kad je Jelka spomenula ako mi ga netko može tu napisati.
    Nemam nažalost.

VedranaV's Avatar

Quote Originally Posted by Jelka
    Quote Originally Posted by EvaMONA
    Nemam nažalost.
    S http://www.obv.hr/#:ajaxCallback@3:

Uplate možete izvršiti na bolničkoj blagajni ili putem internet bankarstva, ne nužno tijekom tečaja, no svakako do dolaska na porod u rađaonicu. Prilikom uplate putem internet bankarstva bitno je naznačiti: Vase IME I PREZIME, Za trud. tečaj.

Broj žiro računa na koji možete izvršiti uplatu je ZAGREBAČKA BANKA d.d. 2360000-1102054801, sa pozivom na broj 19-20220 uz oznaku modela plaćanja 05

Ovaj broj računa u Zabi nije točan, jer je zatvoren. Ispravan je 2489004-1131202408.

EvaMONA's Avatar

Hvala. Na kraju sam dobila i njihovo računovodstvo i da ovaj drugi br je točan , a onaj u ZABI im je neki stari.

Page 2 of 2 FirstFirst 12