Ima li možda netko tko je išao rađati vaginalno, dijete u potpunom položaju zatka nakon prvog carskog? Ako ima, ili ako znate nešto o tome, molila bih da podijelite....
Ima li možda netko tko je išao rađati vaginalno, dijete u potpunom položaju zatka nakon prvog carskog? Ako ima, ili ako znate nešto o tome, molila bih da podijelite....
Je li itko možda zna smije li se VBAC ako je beba na zadak?
koliko se sjecam, u smjernicama za vbac naseg min zdravstva (koje sam ja imala isprintane sa sobom u bolnici kad sam cekala i planirala vbac 8) ) je kao jedan od preduvjeta za vaginalni porod nakon carskog pisalo da beba mora biti u polozaju glavicomRomy prvotno napisa
to je, doduse, bilo prije sest godina.
isto tako znam da, ako je rijec o drugoj ili nekoj sljedecoj trudnoci, beba okrenuta zatkom moze se okrenuti gotovo do samoga kraja, tj. i na termin.
Moja susjeda je rodila nedavno blizance.
Cura joj se u tjedan dana triput okrenula.
Par dana prije poroda zasjedali su da li će carski ili ne, na dan poroda su odlučili vaginalno, međutim curica se opet okrenula na glavicu.
Rođeni su točno na termin :D :D :D
Curica i dečko teški 3.500 kg![]()
Razlog prvog carskog je bila disproporcija zdjelice, nepovoljni položaj bebe, slabo otvaranje (niti 6 prstiju u 17h), pad otkucaja....
Da, i ja sam čula da za VBAC beba mora biti u dobrom položaju....moja je u punom zatku :/ ....
ja isto planiram VBAC, i koliko sam skužila više ovisi od doktora do doktora i rodilišta do rodilišta nego ministarstva zdravstva.
pogledaj stranicu (ako znaš engl naravno) www.ican.org, ili ako guglaj international cesarean awareness network, tamo imaš puno info o tome. pogledaj i smjernice Svijetske zdravstvene organizacije po tom pitanju i probaj se dogovoriti sa doktorom.
imaš i brdo stvari što možeš raditi da se beba okrene, na rodinom portalu postoji tekst sa vježbama, postoji akupunktura, acupressure (u knjizi Ch. Northrup 'Ženski um žensko tijelo' je dobro opisano to), meditacije i vizualizacije o tome kako je beba u pravilnom položaju, opet ako znaš engleski možda možeš probati hypnobabies (guglaj naziv) oni imaju mp3 kojeg možeš kupiti i slušati koji daje bebi smjernice da se okrene.
sretno![]()
moja druga beba je bila na zadak i u Vinogradskoj bi to bio isključivo vaginalni porod, tj, samo prvorotkinjama rade carski.isto tako su rekli da nikakva epiduralna u tom slučaju ne dolazi u obzir, ali i da je epiziotomija obavezna... :/
svaki lijek protiv bolova koji se daje prilikom VBAC-a (drip, epiduralna...) povečava rizik za prsnuće maternice, zato se treba JAKO pažljivo koristiti (ako u opće).
Rizik od prsnuća maternice općenito kod VBAC ovisi o tome zašto, kako, kada je bio carski, kako je prošao posljeoperativni oporavak i gdje se posteljica nalazi u odnosu na rez. ima info o tome na onu stranicu koju sam gore navela i nešto sam bila stavila na forumu iz Midwifery Today. Bitno je znati da rizik NIJE jednak za sve VBAC majke, nego ovisi o nekoliko faktora.
ivy, jesi li shvatila pitanje iz ovoga topica? radi se o trudnoci nakon carskog reza. jest druga trudnoca, ali prva je dovrsena sekcijom, zato je pitanje je li moguc vaginalni porod. zbog prethodnog carskog i stava zatkom, ne samo zbog jedne stvari.ivy prvotno napisa
Doktori kažu carski. Maternica je šivana po staroj školi dva puta, dvoslojno, razlika između dovršetka prve trudnoće i ove sada je 2,7 god, ne znam ako to igra kakvu ulogu....
Inače mi je doktor super, on mi je prvi počeo spominjati VBAC, trabunjali smo o tome pola sata (kako bi lijepo bilo) dok nije uključio UZV i shvatio da je beba na zadak (dotad je 30 tjedana bila u idealnom položaju)...Ma svi mi kažu da se ne radi VBAC ako je položaj punog zatka...samo što bih ja htjela pronaći neku uspješnu iznimku...ili da se beba okrene, ali imam osjećaj da neće....
I da, i to mi je izričito rekao....kaže kako je pristalica toga da se kod VBAC-a ne koristi nikakva indukcija, već se čeka da porod spontano počne....Danci_Krmed prvotno napisa
nda, tako kazu. pa puste da spontano pocne, ali ne cekaju, nego pozuruju...
je li beba velika? koliko ima izgleda/mjesta za okretanje?
uh, neotvaranje... to ti baš ne ide u prilog. :/Romy prvotno napisa
vibram da se bebica okrene.
jedna lijepa vbac priča s portla o zatku nakon dva carska
http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=145&Show=684
slicno sam se i ja osjecala prije drugog poroda. nije bio stav zatkom, ali je bilo indikacija za ponovni carski. no ja sam zarko zeljela roditi vaginalno, ma bas ono nikako nisam htjela carski, a doktor je bio spreman suradjivati.Romy prvotno napisa
na kraju je bio opet hitan carski, repriza prvog poroda, samo jos malo dramaticnije, u gluho doba noci.
da mi se vratiti.... ne bih bila toliko tvrdoglava. rijetki je vbac u hrvatskoj idilican kao ovaj iz price na portalu.