Evo topica i stava Islama, kako ga je opisala wewa:

http://213.191.133.21/forum/viewtopi...599c508609edbb

"Evo malo info o odnosu islama i MPO:
dozvoljen je svaki oblik potpomognute oplodnje, dok god se koristi genetski materijal bracnog para - i to je upravo onako kako bih ja koristila MPO.
Vjera me cak potice da koristim MPO jer se smatra da nam je Bog dragi dao mogucnost da trazimo lijek za bolest, mogucnost koja je i obaveza na neki nacin. Cak je dozvoljeno koristenje suvisnih embrija za istrazivanje maticnih celija, pod uslovom da se postupak radi u klinici s ispravnom reputacijom.

Ako koga zanimaju detalji, tu sam"

"Shanti, tragala sam za tekstovima koji bi bili jednostavni, a reprezentativni, medjutim nadjoh samo ili vrlo opcenite navode, ili cijele tekstove kojima nije mjesto na forumu (ako zelis, dam link ).
No, svodi se na sljedece:

Kur'an je Knjiga na osnovu koje se, uz hadis kao osnovu tradicije, donose fetve - to su zvanicni stavovi istaknutih islamskih pravnika, potrebni radi pruzanja uputa o pitanjima koja nisu eksplicitno tretirana u samome Kur'anu.

Pojavom IVF-a ukazala se potreba za donosenjem takvog stava - postoji nekoliko pravnih skola u islamu, a fetwa vrijedi za sve muslimane, pa je usaglasavanje stavova potrajalo.

Fetva kaze ono sto sam vec navela: svi oblici MPO (AIH, IVF, ICSI, MESA; TESA) dozvoljeni su, dok god se koristi genetski materijal bracnih drugova u vrijeme trajanja braka. Prinip je isti kao i za druge oblike lijecenja - obaveza je muslimana da trazi lijek, jer mu je obaveza da, recimo to pojednostavljeno, cuva integritet svog tijela kao Bozjeg dara (ovaj se princip postuje i u osjetljivoj temi kakva je abortus - on je izuzetno dozvoljen ako bi trudnoca ugrozila zdravlje i zivot majke).

S druge strane, koristenje donorskog materijala je zabranjeno i smatra se da bi to znacilo preljub. Dodatna briga je nepoznavanje porijekla genetskog materijala - odnosno mogucnost rodoskvrnuca medju potomcima nastalim iz istog gen. materijala; poznavanje porijekla od izuzetne je vaznosti za muslimane, kad se recimo moli za mrtve, navodi se i ime majke preminulog, kao sigurna "identifikacija".

Postoje i neka odstupanja u stavovima islamskih strucnjaka - tu mislim na propise specificne za siite, kod njih je dozvoljeno koristenje "donorskog" materijala, ali samo u poligamnim zajednicama.

eto, oduzih, pitajte ako vas jos nesto zanima."