Results 1 to 13 of 13

Thread: pravo na dojenje u bolnici

mina30's Avatar

Default pravo na dojenje u bolnici

Ima li neki zakon ili pravilnik na koji se mogu pozvati u bolnici ako zelim dojiti bebu na zahtjev a ne po protokolu bolnice. S obzirom da zbog raznih uvjeta moram roditi u zg a nijedno rodiliste mi se ne cini bajno, molim za savjet. Detaljno sam procitala zakon o pravima pacijenata i jedino sto mogu traziti da me odmah sutra puste kuci, ali ako smo beba i ja zdrave. Za svaki slucaj zanima me da li se pravno mogu na nesto pozvati?

Maja's Avatar

Na konvenciju o pravima djece, članak 9 ako se ne varam
    vidi

članak 9.
    1. Države stranke osigurat će da se dijete ne odvaja od svojih roditelja protiv njihove
    volje, osim kada nadležne vlasti pod sudbenim nadzorom odluče, u skladu s važećim
    zakonima i postupcima, da je odvajanje potrebno radi dobrobiti djeteta.
    http://www.unicef.hr/upload/dfile/26...%20djeteta.pdf

mina30's Avatar

ok, hvala ovo mi se svidja, samo ne znam da li se oni u bolnici mogu pozvati na protokol ustanove i da li im na osnovu konvencije mogu prijetiti tuzbom ukoliko mi ne omoguce da budem s djetetom? Tj da li ta konvencija vrijedi kao i zakon?
    Da se razumijemo raspitujem se o krajnjim mjerama, poucena iskustvima ljudski dogovor cesto ne pali u nasim bolnicama.

i ja racunam na tu konvenciju, ali ona pada u vodu jer uvek mogu da se pozovu na "neke probleme" zbog kojih ti nisu doneli bebu.
    njihova je uvek jaca i poslednja.

e sada, ti mozes traziti papire, dokaze, dijagnoze na koje se oni pozivaju, ali da li ces imati snage, vremena i na kraju zelje da isterujes sa njima mak na konac

Osoblje foruma sirius's Avatar

Ako je sa bebom sve u redu u pravilu nema problema oko donošenja čim zaplače(bar sam čula takva iskustva u Vinogradskoj,za Petrovu sumnjam),ali to moraš napomenuti pedijatrici da upiše u karton.
    Ako postoje problemi(a beba mora u inkubator ili sl.),neka ti Bog pomogne,jer bojim se da konvencija neće...

a SD, beba je cijelo vrijeme s tobom pa nemaš koga tražiti da ti ju nose

Maja's Avatar

Ok, ne govorimo o situaciji kada postoje problemi, recimo da je sve ok.
    Sori, nisam stigla jučer elaborirati duže, gužva je na poslu, ali konvenciju sam navela kao krovni dokument. U bolnici je vjerojatno bezvezna ali u bolnicama su često bezvezni i hrvatski zakon kao npr. zakon o pravima pacijenata. Zato često sve ostaje na nama i na tome koliko ćemo se moći izboriti. Naravno, ne možeš pretpostaviti koliko će ti i i da li će ti biti do borbe, ali tvoje i djetetovo pravo jest da budete zajedno. Dijete je tvoje, ne bolničko, rođenjem, dok ti eventualna sudska presuda to pravo ne oduzme. Naravno, ukoliko inzistiraš da budeš s djetetom to može povući razne ucjene i zastraživanja, no ja svejedno vjerujem da moramo početi tražiti, pogotovo po rodilištima gdje to nije uobičajeno. Ti si majka koja želi biti sa svojim zdravim djetetom (ajmo početi od nečega) i ne postoji dovoljno dobar argument da ti se to ne omogući.
    Ne znam možeš li tužiti, ali možeš napraviti ono što je još efektnije - poslati pismo na ministarstvo, bolnicu i ccati novine. Treba nam takvih priča, ne onakve uopćene kakve mi pričamo, već osobne.
    A na kraju krajeva, kada u bolnici nadohranjuju tvoje dijete unatoč tvojem inzistiranju, pa ga senzibiliziraju na kravlje mlijeko i priušte mu alergiju, to jest nesavjesno postupanje.

mina30's Avatar

Quote Originally Posted by Maja
    Ok, ne govorimo o situaciji kada postoje problemi, recimo da je sve ok.
    Sori, nisam stigla jučer elaborirati duže, gužva je na poslu, ali konvenciju sam navela kao krovni dokument. U bolnici je vjerojatno bezvezna ali u bolnicama su često bezvezni i hrvatski zakon kao npr. zakon o pravima pacijenata. Zato često sve ostaje na nama i na tome koliko ćemo se moći izboriti. Naravno, ne možeš pretpostaviti koliko će ti i i da li će ti biti do borbe, ali tvoje i djetetovo pravo jest da budete zajedno. Dijete je tvoje, ne bolničko, rođenjem, dok ti eventualna sudska presuda to pravo ne oduzme. Naravno, ukoliko inzistiraš da budeš s djetetom to može povući razne ucjene i zastraživanja, no ja svejedno vjerujem da moramo početi tražiti, pogotovo po rodilištima gdje to nije uobičajeno. Ti si majka koja želi biti sa svojim zdravim djetetom (ajmo početi od nečega) i ne postoji dovoljno dobar argument da ti se to ne omogući.
    Ne znam možeš li tužiti, ali možeš napraviti ono što je još efektnije - poslati pismo na ministarstvo, bolnicu i ccati novine. Treba nam takvih priča, ne onakve uopćene kakve mi pričamo, već osobne.
    A na kraju krajeva, kada u bolnici nadohranjuju tvoje dijete unatoč tvojem inzistiranju, pa ga senzibiliziraju na kravlje mlijeko i priušte mu alergiju, to jest nesavjesno postupanje.
    onak sam pomalo prgava po prirodi, mozda necu taj dan pisati na ministarstvo i novine al sigurno hocu par dana kasnije , ja se iskreno nadam na necu biti sivana pa cu traziti da me odma iduci dan puste iz bolnice tu se prilicno jasno mogu pozvati na zakon o pravima pacijenata pa cak i na propisane kazne za uskracivanje prava. Inace se zastrasivanja doktora ne bojim, bilog sam po struci pa mi ne mogu nista smuljati i prodati neke medicinske fore. Naravno uvijek budu tesko uvrijedjeni kad vide da se kuzim u to sto pricaju i da im agrumentirano odgovaram, ne znam zasto, valjda zato sto ih odmah skinem sa pozicije boga na koju se postavljaju.

magaly's Avatar

samo ti odi odmah doma pa ćeš vući dijete od 2 dana po domovima zdravlja i obavljat pretrage i nosit sama u bolnicu i to one koje se rade treći dan po rodjenju...

mene su otpustili čitaj 0+2 dana prije par godina jer je sve ok bilo a guzva je bila u rodilištu..
    i lijepo sam onakva nikakva sa 3 dana starosti djeteta išla u dom zdravlja i tamo medju bolesnom djecom čekala s novorodjencetom da bi mu izvadili krv iz pete i to ga doslovno masakrirali...slabo mi je došlo kad sam vidjela..
    i jos je muz morao na rebro sam nositi isto

dakle budi u bolnici dok ne obave sve što trebaju ...

Osoblje foruma sirius's Avatar

mina30,ne trebaš ostati u bolnici samo radi PKU testa(vađenje krvi iz pete).U bolnici vam mogu dati kartončić da vam izvadi terenska sestra,iako one u pravilu nisu baš oduševljene).

mina30's Avatar

Quote Originally Posted by magaly
    samo ti odi odmah doma pa ćeš vući dijete od 2 dana po domovima zdravlja i obavljat pretrage i nosit sama u bolnicu i to one koje se rade treći dan po rodjenju...

mene su otpustili čitaj 0+2 dana prije par godina jer je sve ok bilo a guzva je bila u rodilištu..
    i lijepo sam onakva nikakva sa 3 dana starosti djeteta išla u dom zdravlja i tamo medju bolesnom djecom čekala s novorodjencetom da bi mu izvadili krv iz pete i to ga doslovno masakrirali...slabo mi je došlo kad sam vidjela..

a sta ima veze ako se mm malo proseta, pa to je njegovo dijete? ja se nadam da necu biti sva nikakva od poroda, a ako i budem, radije cu biti sva nikakva ali sa svojim djetetom, jer znam da bi bila sva jadna bez njega. A to sto terenske sestre nece biti odusevljene jel nesto moraju napraviti, bas me briga, ako je to moje pravo a njihov posao neka ga izvole napraviti. Pun mi je kufer toga da si ja mislim sta je kojem doktoru ili sestri drago ili nije, pa i ja kao i masu ljudi radim na svom poslu hrpu stvari koje mi nisu drage pa me nitko ne pita.

Quote Originally Posted by mina30
    Quote Originally Posted by magaly

a sta ima veze ako se mm malo proseta, pa to je njegovo dijete? ja se nadam da necu biti sva nikakva od poroda, a ako i budem, radije cu biti sva nikakva ali sa svojim djetetom, jer znam da bi bila sva jadna bez njega. A to sto terenske sestre nece biti odusevljene jel nesto moraju napraviti, bas me briga, ako je to moje pravo a njihov posao neka ga izvole napraviti. Pun mi je kufer toga da si ja mislim sta je kojem doktoru ili sestri drago ili nije, pa i ja kao i masu ljudi radim na svom poslu hrpu stvari koje mi nisu drage pa me nitko ne pita.
    pa ti na svoju odgovornost možeš raditi što hoćeš....

tvoja odluka....

ja osobno ne bi nikad tako razmišljala......
    ali svako ima svoju volju

mina30's Avatar

svasta, ovo sad zvuci kao da sam ja neodgovorna. Pa da razjasnim, majka i dijete ako su oboje zdravi u bolnici ostaju 3 dana zato jer se nakon 72 sata radi test na fenilketonuriju koja je geneticki nasljedna bolest, a vjerojatnost da je ima dijete u cijoj obitelji ta bolest ne postoji je 1:42000, prema tome zbog toga ostajati u bolnici je glupost i rutina i cini mi se veci rizik ostajati nepotrebno duze u bolnici, jer kao sto i lijecnici sami kazu bolnica je izvor zaraze. Naravno oni koji su neupceni u bolnicke procedure vrlo lako podlijezu zastrasivanjima doktora o tome kako su neodgovrni roditelji i kako njihova slobodna volja i preuzimanje odgovornosti moze stetiti djetetu.