Stranica 101 od 111 PrviPrvi ... 519199100101102103 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 5,001 do 5,050 od 5539

Tema: antirecesijske mjere u vasem kucanstvu

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj olana prvotno napisa Vidi poruku
    Koliko sam shvatila svaki stan će plaćati paušalno 45kn i onda na to idu vrećice koje kupuješ za miješani otpad. Jedna vrećica od 4kn pokriva 20l miješanog otpada. Obzirom da sve razdvajamo meni će to biti jeftinije opcija od ove koja sad ide po m2 stana.
    Jedino treba natjerati ljude da svarno bacaju u tim novim vrećicama jer će u protivnom naplaćivati kazne koje će vjerojatno dijeliti svi stanari zgrade. Ne znam kako bi inače mogli kontrolirati tko je ubacio u kakvoj vrećici.
    A kolko ti plaćaš sad smeće? Znači ne cijeli holding račun

Datum pristupanja
    Feb 2012

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    A kolko ti plaćaš sad smeće? Znači ne cijeli holding račun
    94kn je smeće

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

To je xyz kvadrata, ja imam manje od 80

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Jesu đurđice ono što ljudi pomiješaju sa medvjeđim lukom pa se otruju?
    Da, iako mi nikada nije bilo jasno kako ih ne razlikuju... Medvjeđi luk ima listove koji mirišu/smrde po luku. Moraš imati 5x koronu i izgubiti osjet mirisa da se tak zaribaš...

Ovo je medvjeđi luk - ima bitno drugačije cvjetove: https://hr.wikipedia.org/wiki/Medvje%C4%91i_luk

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Medvjeđi luk ima za kupiti sušeni https://www.kotanyi.com/hr/proizvod/...-luk-sjeckani/

Ne mogu se sjetiti gdje sam ga vidjela. Kako hodam uglavnom po niskobudžetnim dućanima, ako nije bio Lidl, bio je Kaufland.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Možda rastu pomiješano, nemam pojma. Medvjeđi luk ima stvarno intenzivan miris, cijela šuma smrdi po njemu kad je sezona.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Prijedlog o skupljanju bilja sam napisala jer je ovo antirecesijski topic u koji se ne uklapa iznos od 250 kn za čajeve.

Za nabrat kadulju (koja raste u grmovima), mentu, bazgu treba 10 minuta i to količinu dovoljnu za sebe, širu obitelj i prijatelje. malo više je gnjavaže kad ju treba očistiti nakon sušenja, al ja to obično radim onak usput uz npr gledanje TVa.

Ne idem ciljano u branje, neg onak kada u šetnji naletim i to na nekom mjestu za koje zaključim da je dovoljno čisto.

Ciljano jedino idem u branje smilja koje koristim za izradu macerata.

E da i šipka. N od njega prvo skuham džem, a ono ostatke onda prosušim i koristim za čaj.

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Znači ja sam u čitavom mjesecu potrošila 250 kn na čaj, i to zato jer sam bolesna. To mi je jedini trošak. I taj čaj će nam sad trajat do proljeća.

Ja kad idem na izlet,idem na izlet. Ne tražim bilje. Eve tualno kupim u nekom opg po putu od ljudi koji znaju šta su nabrali (ili se ja nadam da znaju). Ali ti ćeš, nano reći da to opet nije antirecesijski jer kupim. Bolje nego da nas pobijem jer sam ovakva neupućena nabrala ko zna kakvih otrova

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

A jednom smo na poslu, iz usluge kolegici napravili mkb analitiku suhog bilja. Racionaliziram sei da se čaj zalijeva vrelom vodom od tada.

Datum pristupanja
    Nov 2021

Početno

Ja ne berem biljke za čajeve jer za većinu biljaka ne znam što su A i kad negdje hodam, većinom ili gledam uokolo ili pazim da ne padnem . Ili odgovaram na "tisuću zašto, tisuću zato" i slično.
    Plus garantiram da bih ubrala ovo što i Vrijeska. Ili neku zaštićenu vrstu. Prepala sam i čovječju ribicu, pa što ne bih kakvu degeniju ili slično .

A rado bih znala ponešto o tome. Eto, nano, prilike za novi biznis. Vođene radionice u prirodi, s upoznavanjem i branjem biljaka.

Glede čajeva. Volimo ih i puno ih pijemo. Kupujemo ih svugdje... kad nađem dobar popust, kupim i više njih, bar čajevima rok traje. Imam sreću i da dobijem neke čajeve iz UK, a nedavno sam probala i prave kineske kod kojih je i samo pakiranje bilo doživljaj. Nije bio ovaj, ali ne mogu naći taj naš, a ovo je sličan "đir". https://tea-time-one.hr/proizvod/blo...uble-bleesing/

Inače, za čajeve i mješavine u rinfuzi nedavno sam otkrila u DM-u vrećice za punjenje. Super su, ništa ne ispada iz njih, možete ih poslije koristiti za kompost ili ostatke čaja dodati u nešto (zobenu kašu, kolač, smoothie...što god). Nema pranja čajnika 100 komada 10, 90 kn.

Datum pristupanja
    Nov 2021

Početno

Ps. Ovaj "rascvjetali čaj" nije nikako recesijski.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Kosjenka prvotno napisa Vidi poruku
    Ja imam čajnik kao Lili, a imala sam i onaj s prvog linka. Puno mi je praktičniji ovaj drugi.
    A branje bilja. Nije bas usput vremenski. Mada voljela bih zaokruziti svoje vrtlarenje i izradu zimnice sa barem dijelom sušenog bilja, maceriranjem Itd.
    Ali nekada jednostavno ne možemo sve.
    Kosjenka

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nisam ja neki ekspert za bilje. Znam poneko. Al recimo puno ljudi radi sok od bazge - koji je objektivno pun šećera. Meni je puno zgodnije i finije bazgu sasušit i imat za čaj.

Onda npr. kupovni čaj od šipka u filter vrećici meni uopće nema okus čaja od šipka tak da se pitam kaj je uopće unutra.
    Ti svi dućanski čajevi su jako namirisani i obojani pa mi nisu fini, ili nisam navikla na njih.

sad sam se sjetila kak je moja kolegica naručivala te neke zelene "prave" čajeve i onda sam jednom otišla u Kuću zelenog čaja kako bi ga ja kupila. Mislim da je cijena bila 80 kn za 10 dkg.

Datum pristupanja
    Nov 2021

Početno

Ja isto ne kupujem "namirisane" čajeve, ali ne kupujem ni u Kući zelenog čaja, preskupo mi je to. Ovaj kineski rascvjetali smo dobili na poklon iz Šangaja.
    Kupujem i Agristar i Ahmad i većinu ovog što se spominjalo, znam kupiti i u Tvornici zdrave hrane, DM-u, Mulleru, na nekim sajmovima, Malom placu..bilo gdje gdje naletim da je ok cijena i kvaliteta.
    Super je imati svoje mješavine, moj pokojni otac je znao brati bilje, ja stvarno nisam talent za to, iako bih voljela naučiti. No, malo me i strah jer imam alergičnih u kući, savjetovano nam je da ne eksperimentiramo previše ni s medom već da se trudimo imati s predjela na kojeg su navikli (kupujem već godinama isti kod jednog lokalnog proizvođača).
    Nama čak i cvijeće muž zalijeva jer ja većinom zaboravim
    Posljednje uređivanje od Dota : 21.01.2022. at 18:54

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

U tvornici zdrave hrane sad je popust na Suban čaj
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 21.01.2022. at 19:03

Datum pristupanja
    Nov 2021

Početno

Hvala, jelena.O

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Obožavam čajeve i pijem najmanje jedan dnevno, ali negdje sam čula da neki čajevi nisu dobri za željezo. Znate li nešto o tome?

Antirecesijski sam odlučila da više neću kupovati zalihe kad je nešto sniženo jer dosta bacam, neki dan sam kupila dva avokada jer su bila po 6 kuna i jedan mi je naravno propao. I stalno tako nešto.

Nekad se s nostalgijom sjetim kako se išlo u dućan samo po ono što znaš da ćeš taj dan skuhati i pojesti. To je bilo nekako prirodnije i normalnije. A imali smo i papirnate škarnicle kod blagajne, nije se davala ili prodavala plastična vrećica za svaku glupost.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Pa ni sad ne moraš vrećicu uzeti u dućanu,dođeš sa svojim cekerom

Jainina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Vezano su ranije spomenuti Sinsay, u dva navrata su povlačili neke svoje proizvode zbog nedopuštenih kemikalija, bila je riječ konkretno o dječjoj odjeći, ja ih od tada izbjegavam… Kupim eventualno neke đinđe, tipa pernicu ili špangicu.

Next ima manu što baš i nije isplativ povrat, nemaju nikakav ugovor sa dostavnim službama pa plaćaš slanje paketa po punoj cijeni. Ali imaju već neko vrijeme i super popusta pa se i pogreška isplati ja sam si našla super kratke hlače za 20 kn, sweatshirt za 40 kn i sl. Za žene ima hrpa stvari na popustima, za djecu je teže uhvatiti brojeve.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj lonni prvotno napisa Vidi poruku
    Obožavam čajeve i pijem najmanje jedan dnevno, ali negdje sam čula da neki čajevi nisu dobri za željezo. Znate li nešto o tome?

Antirecesijski sam odlučila da više neću kupovati zalihe kad je nešto sniženo jer dosta bacam, neki dan sam kupila dva avokada jer su bila po 6 kuna i jedan mi je naravno propao. I stalno tako nešto.

Nekad se s nostalgijom sjetim kako se išlo u dućan samo po ono što znaš da ćeš taj dan skuhati i pojesti. To je bilo nekako prirodnije i normalnije. A imali smo i papirnate škarnicle kod blagajne, nije se davala ili prodavala plastična vrećica za svaku glupost.
    Čaj crni i menta imaju puno tanina i ometaju apsorpciju željeza, a kamilica i drugi čajevi za čišćenje crijeva izbacuju ga na drugu stranu. Ne vjerujem da je to problem ako se uzimaju umjereno. S druge strane, kopriva je dobra za željezo u krvi, ali nema baš fini okus.

Jainina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

I Mango outlet bi bio bas recesijski, treba potrefiti ali znala sam djeci kupiti vesta i hudica za 40 kn komad, sebi t shirt za 30 kn komad, haljine za 50 kn i sl. Oni isto nemaju besplatan povrat pa nije sreća vraćati, za ove jeftine stvari mi i nije neka drama ali npr. kaput bas i ne bi….

Vrci avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Joj meni je caj od koprive prefini

Dugo smo kupovali cajeve u kuci zelenog caja. Sad mi odjednom pasu samo menta, kopriva ili limun đumbir iz ducana

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Vrci prvotno napisa Vidi poruku

Dugo smo kupovali cajeve u kuci zelenog caja. Sad mi odjednom pasu samo menta, kopriva ili limun đumbir iz ducana
    Moji sinovi vole voćne čajeve koji nisu prekiseli. Otkriće je čaj jabuka+cimet iz Eurospina, košta 20 filter vrećica 5,99 kn.

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Ja sve voćne čajeve zakiselim. Ne limunom nego onim napitkom što mi i inače kruh na stol stavlja
    naravno nakon što ih medom zasladim .

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Recesijska
    Veronika opet digla cijene i sad na najkupovniju stvar u veronici za nas ispada s zadnjim poskupljenjem SAMO 30 posto

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Vrci prvotno napisa Vidi poruku

I meni. Ja sam si pak kupila onaj mini mini ribež pa si đumbir sama naribam. Jedini je problem da kad ga počnem stavljati u biljne čajeve, onda moram stalno jer mi bez njega čaj postane bezukusan.

Kopriva je super i za željezo i za jačanje kose. I stvarno se brzo nabere uz škare i rukavice

TeddyBearz avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Baš sam i ja došla napisati za Veroniku. Danas sam ostala u šoku kad sam vidjela račun! Maslac je sa 19.50 otišao na 21.50, a Taborgradski četvrtasti sir koji je još 13.01. bio 48.50 kn/kg, sad je 55 kn/kg!!! Pa nisu normalni!

Uglavnom sam brzo odjurila u Plodine po 2 Dukat maslaca na akciji za zamrzivač. Obično sam kupovala Veroniku, jer je čak bila jeftinija od Dukatovog i Vindijinog na sniženju, ali sad više ništa od toga.

Što se tiče naručivanja odjeće i obuće online, meni su najbolji About You, Best Secret i Zalando. Svi imaju relativno lak povrat. Iako me AY prošli put fino zeznuo kad mi je u dvije odvojene narudžbe poslao krivu veličinu majici. I da, povrat je lagan, međutim ako plaćate pouzećem, oni vam vraćaju lovu na tekući račun, ali kako je to uplata iz inozemstva, banka si svaki put naplati 7.50 kn provizije. Tako da me njihova nesposobnost koštala 15 kn.

Inače mi je za obuću koju mi nosimo najbolji Shooster kad ima sniženja od 50% i više.

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Kolegica je proučavala AY , iskustva i kao dosta ima lažnjaka. Nekih priča o skupljim brendovima da su lažnjaci. Ona i prijateljica su imale isti model Adidas tenisica i nisu ni približno iste, mada nošene su vraćene bez ikakvih problema.
    Od lošijih iskustava mi jedino imamo CK bokse koje su se raspale,ali bile su po vrlo popularnoj cijeni pa ajde i nije smak svijeta.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ovo s otpadom kako planira Zagreb, Zaprešić već ima nekoliko godina.
    Imamo podzemne spremnike za otpad i šifrirane privjeske za otvaranje istih.
    Svaki stan je dobio po jedan privjesak, a dodatni je 60 kn.
    Odlaganje plastike, stakla i papira se ne naplaćuje, a miješani, takozvani komunalni otpad se naplaćuje 50 lp po vrećici s tim da vrećica može biti bilokakva.
    Naglašavam da komunalog smeća imamo uistinu vrlo malo, a najviše plastike i papira zog raznih ambalaža.
    I što se dogodilo?
    Koševi po gradu koji inače služe za sitne otpatke su redovito krcati kućnim smećem koje onda vrane razvlače okolo.
    Isto čeka i Zagreb jer naši ljudi će radije i na kraj svijeta hodat i negdje frknut to smeće, nego da plate 4 kn po vrećici.
    Posljednje uređivanje od Tanči : 22.01.2022. at 17:58

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Još i gore se može desiti u ZG, ipak 0.50 kn i 4 kn je samo 8 puta veće!
    A kolika vam je osnova ( ono kaj bi nama trebalo bit 45 kn)?
    Koliko kužim kod vas u principu jedan ulazak u odvajalište koomunalnog je 0.50 kn?
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 22.01.2022. at 18:08

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

našla vi imate 62.15 kn s pdv
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 22.01.2022. at 18:12

Vrci avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Nisam u Zg, smece placam 170kn i imam jedan odvoz mijesanog tjedno, po jedan mjesecno papira i plastike.
    Ali isto mi nisu jasni ljudi, imamo reciklazno dvoriste gdje možeš svasta odložiti.i onda se u sumu bacaju wc skoljke, madraci ...
    Pa ako imas u autu/prikolici sto nije isto vozio na reciklazno ili u sumu. Pa idi onda gdje treba

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Da baš tako vrci isto potroši i vremena i snage, možda snage i manje,jer ponekad u reciklažnom ti pomognu nekaj istovariti

170 kn mjesečno?

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

ja isto mislim da AY prodaje lažnjake
    plus ih hejtam jer su me jednom zeznuli za neki kod za popust, kojeg mi nisu htjeli priznati
    takve male sitnice probude internet ratnika u meni pa sam si dala truda i mjesecima ih maltretirala preko službe za korisnike
    bez ikakvih rezultata, nažalost, ali više se uopće nije radilo o popustu nego o principu, mislim njima je jedan kod za popust zanemariv trošak, a kupcu puno znači
    dosta kupujem online i najčešće su to jako ugodna iskustva, tako da je u mom bubbleu AY na crnoj listi
    npr jednom sam kupovala ona Heist najlonke (koje nisu antirecesijske cijene, ali obzirom koliko traju, možda i jesu?! ), dugo sam ih čekala, poslala mail da vidim gdje je zapelo i odmah su mi ekspresno poslali nove
    nakon čega su i one prvotno naručene stigle
    pa sam im poslala mail i pitala jel mogu zadržat obje :tkopitaneskita:
    pa su rekli, ne, ali evo kod za popust za tebe i tvoje prijatelje

a jedva čekam da uđemo u eurozonu da vidim što će to kreativno banke smisliti da nadoknade gubitak troškova za konverziju valute kod povrata
    to je naknada koja me najviše nervira
    gora od nje je jedino naknada za podizanje gotovine u poslovnici

Vrci avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    Da baš tako vrci isto potroši i vremena i snage, možda snage i manje,jer ponekad u reciklažnom ti pomognu nekaj istovariti

170 kn mjesečno?
    Isprike, 152kn mjesecno.
    Jedan dan u tjednu mjesani otpad.
    Jedan dan u mjesecu papir i jedan dan plastika.
    Kante za biootpad imamo,ali kod mene se jos ne skuplja...

Kod nas bilo kakvo plaćanje po kolicni vodi smecu uokolo, a ne u vrecici i kanti

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

A po čemu su došli do ove svote?to je ta dva tri stana u kući? Jel tak

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Čaj crni i menta imaju puno tanina i ometaju apsorpciju željeza, a kamilica i drugi čajevi za čišćenje crijeva izbacuju ga na drugu stranu. Ne vjerujem da je to problem ako se uzimaju umjereno. S druge strane, kopriva je dobra za željezo u krvi, ali nema baš fini okus.
    Čula sam da je kopriva dobra za željezo Imam doma neki od Encijana, ali istekao mu je rok u 12. mjesecu - vjerojatno ga mogu još piti, čisto sumnjam da u ovim dućanima gdje prodaju čajeve u rinfuzi uvijek imaju strogo određen rok trajanja, kao i u dućanima sa začinima.

Meni je čaj ritual, još mi samo malo fali da odem na Britanac po neku lijepu bakica-porculansku šalicu i tanjurić. Volim crni s mlijekom, Twinnings, pogotovo onaj gdje je u kutiji veći izbor crnih - po jačini, pa si biram koji mi treba da se probudim, kao fol djeluje , volim si napraviti i indijski (doda se još đumbir, cimet).

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj NanoiBeba prvotno napisa Vidi poruku
    I meni. Ja sam si pak kupila onaj mini mini ribež pa si đumbir sama naribam. Jedini je problem da kad ga počnem stavljati u biljne čajeve, onda moram stalno jer mi bez njega čaj postane bezukusan.

Kopriva je super i za željezo i za jačanje kose. I stvarno se brzo nabere uz škare i rukavice
    Možda se i ja uputim u branje kopriva, ali ionako ne znam gdje bih to i kako sušila u stanu bez balkona.

Kakav je to ribež za đumbir?

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj babyboys prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sve voćne čajeve zakiselim. Ne limunom nego onim napitkom što mi i inače kruh na stol stavlja
    naravno nakon što ih medom zasladim .
    Ne kužim kakav je to napitak, cedevita?

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj lonni prvotno napisa Vidi poruku
    Možda se i ja uputim u branje kopriva, ali ionako ne znam gdje bih to i kako sušila u stanu bez balkona.

Kakav je to ribež za đumbir?
    Kopriva je super. I ja ju sušim u stanu.
    A u sezoni ju koristim za obroke ( npr omlet s koprivom ili "burek" sa sirom i koprivom, popečci od koprive)

Kupila sam jako mali ribež izgleda kao veliki onak s 4 stranice ali mini, možda 4 cm velik. Nije on meni samo za đumbir. Nekad i češnjak naribam

https://www.emmezeta.hr/ribez-mini-f...nn-107705.html

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Aha da, pa imam takav , mislila sam da je možda ovakav https://www.biobio.hr/ribez-za-dumbi...roizvod-17954/, pa me zanimaju iskustva, u čemu je fora.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma ne. Možda ovaj moj nije baš za đumbir al na sam ga kupila za tu namjeru. Skroz je malen i sladak.

Kad berem koprivu berem samo vrhove. Onak negdje 5, 6 gornjih listova

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Kad je moj veliki bio beba imala sam porculanski taj ribež ali ja ga nisam upotrebljavala za džumbir ( tad ga nije bilo ili ga nisam nalazila) uglavnom ja sam na to rivala voće za kašicu. Sada Džumhur ribama na normalni plehnati ribež, na kojeg inače ribam jabuke ili mrkvu

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

ja većinu čajeva sama berem - kopriva, menta, kadulja, gospina trava, majčina dušica, lipa, bazga
    veliki sam čajoljubac i imam pored zavidne kolekcije vlastitih čajeva još zavidniju kolekciju čajeva iz Harisse
    meni se isplati je rmi dugo traju
    trenutno mi je ovaj čaj mrak
    https://www.harissa.hr/hr/proizvodi/...men-s-activity

također obožavam zimi čaj po ovom receptu

https://youtu.be/-o8ZWkKZfiE
    ok. nije recesijski ali nije ni neisplativo ako pogledamo cijene "čajeva" u filter vrećicama i usporedimo okuse i užitak ispijanja kvalitetnog čaja

na samu temu stvarno nemam što pametno za dodati
    meni je trenutno teško i neizvedivo štedjeti s obzirom na novi auto koji je bio potreba
    na vozački za starije diejte i pripreme za faks
    na mamu umirovljenicu i hrpu sto stvari
    ali ako ću iskreno ja nisam štedna ni inače
    jedino što sam jako prilagodljiva na mogućnosti pa se lako uklopim i kad imamo puno manje
    ne pogodi me previše, u stanju sam izbaciti puno toga iz upotrebe
    štoviše, shvatial sam da me to na neki način "pročišćava" - kad sam prisiljena skromnije

nama je hrana najveća stavka, puno kuhamo, raznovrsno jedemo, volim eksperimentirati s različitim namirnicama iako to nije neka teška egzotika ali košta...
    sad nabrajm koliko vrsta samo ulja imam u kuhinji - suncokretovo, maslinovo, laneno, kokosovo, bućino - primjera radi
    mogla bih na puno toga uštedjeti zapravo ako tako pojedinačno gledam stavku po stavku
    ali čim se krene na hrani štediti to mi je alarm i uhvati me tuga

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

plus odlučila sam da neću NIŠTA kupovati sebi od garderobe/obuće/sportske opreme (osim melon&lime prostirke koju će mi mm kupiti za rođendan ) do 6. tog mjeseca
    također ni dekorativnu kozmetiku
    želim sve što imam potrošiti/iznositi/iskoristiti do kraja
    više mi to treba kao prostor za osobni rast i vježbanje samokontrole
    jer mi se stvarno ne sviđa kamo sam došla mic po mic, samo zato jer nešto trenutno mogu
    plus utjecaj okoline
    pod hitno se želim riješiti tog stava.
    evo sad sam u duhu teme
    Posljednje uređivanje od flopica : 23.01.2022. at 07:40

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Bravoo Flopice za stav, potpuno ga podrzavam i dijelim s tobom!

Ali SVE od "duhovnog/nematerijalnog" pristupa do toga da sam jako prilagodljiva i kad se nema za trosit.

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Citiraj Jainina prvotno napisa Vidi poruku
    Koliko plaćate domaća jaja? Nama je sada teta digla cijenu na 2 kn/kom, što mi se čini puno…
    zene drage
    kak vam je puno 2kn jaje domace?
    jel znate koliko je narasla cijena repromaterijala u poljoprivredi!?!ii
    samo 1 primjer:
    urea 100kg
    proljece 2021 -440kn
    sijecanj 2022 -1.160kn

otisla nafta, sjeme, herbicidi bez kojih se vise ne moze
    a cijena onog kaj se prodaje sa sela nek ostane, jel da!?
    cijena mesa svinja preko 10 g ista...
    cijena jaja vec 10 g oko kune..

jel znate da nijedna zena/baka sa sela koja radi cijeli zivot nema placu, da ne moze stavljat na stranu jer nema viska
    da sve sto "zarade", citaj prodaju, ponovo ulazu u proizvodnju
    a strojevi su iz doba Juge, i sve se kvari..
    znate li da se samo rabljeno iz njemacke vuče jer kupiti novi stroj je sciencefiction

i da svi ti kumeki i kumice su sve stariji

jos malo i veronika nece imat od koga prikupljat mlijeko u zagorju pa ce uvozit sirovine iz francuske ili austrije ko sto vec godinama rade dukat i vindija

pa kad sljedeci put kupite jaje po 1kn pocastite se odma s kavom u kaficu koja je u zadnjih par godina s 10-12kn skocila na 15-18 i uz kavicu prokomentirajte da su jaja preskupa!

Jainina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Citiraj mama pticica prvotno napisa Vidi poruku
    zene drage
    kak vam je puno 2kn jaje domace?
    jel znate koliko je narasla cijena repromaterijala u poljoprivredi!?!ii
    samo 1 primjer:
    urea 100kg
    proljece 2021 -440kn
    sijecanj 2022 -1.160kn

otisla nafta, sjeme, herbicidi bez kojih se vise ne moze
    a cijena onog kaj se prodaje sa sela nek ostane, jel da!?
    cijena mesa svinja preko 10 g ista...
    cijena jaja vec 10 g oko kune..

jel znate da nijedna zena/baka sa sela koja radi cijeli zivot nema placu, da ne moze stavljat na stranu jer nema viska
    da sve sto "zarade", citaj prodaju, ponovo ulazu u proizvodnju
    a strojevi su iz doba Juge, i sve se kvari..
    znate li da se samo rabljeno iz njemacke vuče jer kupiti novi stroj je sciencefiction

i da svi ti kumeki i kumice su sve stariji

jos malo i veronika nece imat od koga prikupljat mlijeko u zagorju pa ce uvozit sirovine iz francuske ili austrije ko sto vec godinama rade dukat i vindija

pa kad sljedeci put kupite jaje po 1kn pocastite se odma s kavom u kaficu koja je u zadnjih par godina s 10-12kn skocila na 15-18 i uz kavicu prokomentirajte da su jaja preskupa!
    Sad si me uhvatila. Moj muž se bavi proizvodnjom hrane i jako dobro znam sto je sve otišlo gore u zadnjih 10ak godina koliko se time bavi. On plaća i PDV i porez na dobit (koji nema prostora za utopiti na koješta), plaće i davanja svojim zaposlenicima i honorarcima i hrpetine inih obaveznih troškova i njemu je takvo dizanje cijena svojih proizvoda znanstvena fanstastika.

Teta od koje kupujem niti plaća kakve tražbine državi, niti dostavlja jaja i još joj vraćam natrag kartone od jaja (pa čak i one koje kupim u dućanu), tako da da, mislim da su joj skupa jaja. I to sto su domaća ne znaci da su kvalitetna i vrijede te 2 kn jer nemam pojma čime ih hrani.

Ja bi bila najsretnija na svijetu kada bi svi zarađivali sa svojim radom dovoljno da se ne sekiramo oko svake lipe ( i da mi 2kn nije puno za jaja), ali to nažalost u našem okruženju je još daleko.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

A tko te traži da joj daš kutije?
    Ja dajem s voljom uostalom da mi doma ne smeta ili da ne bacim u papir, a i smanjimo proizvodnju, zadovoljna ja, zadovoljna ona.
    Imam jednog kod kojeg prigodni naručim jaja Zelinska on mi donese doma i da svoj karton, mada i njemu prigodno uvalim kutije.

I ko ti brani da otiđeš koji put u inspekciju i vidiš kako hrani,drži,što još ima? I nemoj misliti da nema veterinarskih inspekcija svako malo

Ko ti brani imaš i na placu one kartone jaje Max 1 kunu
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 23.01.2022. at 11:30

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

ama je hrana najveća stavka, puno kuhamo, raznovrsno jedemo, volim eksperimentirati s različitim namirnicama iako to nije neka teška egzotika ali košta...
    sad nabrajm koliko vrsta samo ulja imam u kuhinji - suncokretovo, maslinovo, laneno, kokosovo, bućino - primjera radi
    mogla bih na puno toga uštedjeti zapravo ako tako pojedinačno gledam stavku po stavku
    ali čim se krene na hrani štediti to mi je alarm i uhvati me tuga
    i mi imamo vise vrsti ulja, zacina i sl. skupljih stvari, ali gledam kako nemamo na dnevnoj bazi nutela, pasteta, salama, sto vrsti jogurta, pudinga, gotove hrane, ne narucujemo hranu, ne pijemo sokove osim prigodno i ponekad one od babyboys. Kada bi se tu povukla crta vjerujem da bi bili i u plus, bez obzira na domace bucino i maslinovo ulje. Btw glavna masnoca za pripremu hrane nam je svinjska mast

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •