Joj kad se ja sjetim face mog velikog na žlicu frutolina, nije mi trebalo puno da sve leti iz kuće![]()
U Sparu su Linolade sada na akciji, kome se žuri.
Ja sam svoju zalihu obnovila jučer.
I da, i nama je bijela omiljena (pa Gold, pa miješana).
Moji nisu ljubitelji zobenih (a ni čokolina) no jednom sam za probu kupila neke dvije vrste Gourmet muesli u Kauflandu, tri čokolade i fruts and nuts, i ti su im fini. A mislim da i da su oko 20kn/500g. Ovi voćni imaju 50% voća i orašastih, a čokoladni isto imaju prilično čokolade, nisu škrtarili. Kupujemo i one Lino pillows nugat, 20kn/500g ima na akciji svako malo (ako ćemo "junk" doručke uspoređivati)...
Šta je ovo, prije 15 godina topic bi se zaključao. Fale vam samo čips i smoki na akciji.
Kemija ubija...znamo, o znamo,
Znamo da kemija škodi,
No cedevite, nutele, lina amo,
Jer utjehe nema u vodi.
Pa to je baš u duhu recesijskog topica, čim siromašniji, tim veće smeće jedemo.
Nije.
Nitko nije shvatio što sam napisala.
Kila Čokolina od 60 kn je užasno skupa obzirom na sastav koji ima.
Neovisno jel’ to zdravo ili nije, ali je bezobrazno skupo.
Čokolino sadrži pol kile šećera, 35 deka žitarica i ostalo je nešto čokse i dodanih vitamina.
Ako idemo gledati koliko ti sastojci pojedinačno koštaju dolazimo do zaključka da ne prelaze desetak kuna.
O tome ja pišem.
Preskupo za ono kaj nudi i definitivno ne spada u recesijsku temu.
Recimo moja kći pomiješa zobene s mlijekom, zagrije i gore posipa: nekad cimet, nekad med, nekad proteine, nekad stavi kockicu čokolade… i meni to izgleda isto i miriši isto, a košta deset puta manje od Čokolina koji je bezobrazno skup obzirom na to što nudi.
(kršitelj koda) je imala slične proizvode, ali puno kvalitetnije i sa mlijekom u sastavu.
To je moja kći kao mala jela.
Vjerujem da ima toga i danas u Mulleru.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Dosta je zanimljivo vidjeti kako pada kvaliteta namirnica s vremenom, umjesto da bude bolja. Recimo, i u Cedeviti i u čokoladama sve je manje kakaa i vitamina i orašastih plodova, a sve više šećera, odnosno praznih kalorija https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrva...zvodi-15148925
[QUOTE=Tanči;3232579]Točno to.
Samo najjeftiniji sastojci; gomile šećera, umjetne boje…, a cijena sve veća.
Milku sam nekad obožavala, a sad mi je nejestiva. Grlo me peče koliko je slatka./QUOTE]
ovo je točno, stvarno peče grlo od količine šećera.
Last edited by n.grace; 28.01.2022 at 14:31.
Zdrava i raznovrsna prehrana je skupa.
generalno, da, ali mislim da je dio problema i u našem očekivanju da nam je sve uvijek dostupno
točno, blitva je sad sva sitna i treba ti sto godina da je nešto nabereš, i to kod mene gdje smo u plusu, a kod tebe di je snijeg pao valjda je treba donijet od negdje ili uzgojit u stakleniku
dakle, radije sad kelj i raštika koji trpe led, poriluk i ne znam što je još dostupno gore kod vas, a blitva će bujat za dva mjeseca pa će bit jeftinija
mislim da "naši stari" nisu jeli niti približno toliko raznovrsno koliko mi danas podrazumijevamo
Meni "siromaha" je kad djetetu daš 10 kn da za marendu kupi krafnu u pekari i colu, umjesto da mu složiš bar neki zdraviji sendvič u integ. pecivu. Ili pijenje cedevite umjesto da doma cijediš naranče.
A praktična jeftina jela "naših starih" obuhvaćala su gomilu kruha, krumpira, zaprške, špeka, kobasa i sl. Uvijek mi pozli kad se sjetim grenadira/granatira.
U Dalmaciji je nešto bolja situacija sa "srdelama i blitvom", iako evo, neki dan sam kupila dva svežnja blitve na Dolcu, kaže kumica - 45kn! Samo što se nisam onesvijestila. Ajde, nema sad baš blitve, bit će zato.
A e sezonski uzimaš povrće...
Ne znam točno iznos al mislim da se ne može za 10 kn kupit kola i pecivo, to sigurno košta više 15-20 kn, za te novce se itekako može napravit doma zdravi snedvič u integr.pecivu (koje je btw također iz pekare kod većine).
Hoću reći da iako je hrana poskupila općenito (raznolika prehrana naravno se podrazumijeva), namirnice koje se navode na zadnjoj stranici teme definitivno nisu nešto bez čega se ne može, nešto što je bazično, što čini osnovu prehrane. To pokušavam povezati s antirecesijskom temom. Naravno svi si nekad vole ugodit i to je ljudski.
A hrana siromaha koja obiluje krumpirom, pancetom, kobasama, srdelama i blitvom, jajima, varivima je i dalje daleko zdravija i daleko financijski povoljnija od rafiniranih namirnica u omotima.
Last edited by Lili75; 26.01.2022 at 11:34.
ja znam da ja, ako nisam ponijela nešto od kuće, odem za marendu u superkonzum, i onda mogu uzet pecivo za 4-7kn, ili nešto kakti zdravo tipa tamo pečeno povrće za 15ak kn, one salate koje mi nisu dovoljno hranjive za 20ak kn, ili konzerviranu tunu s povrćem i quinojom/rižom za 25kn
Ako gotove lazanje kosataju 25 kn u Lidlu , rekla bih da je to svajako povoljnije od kile srdela, poka kg blitve i par krumpira.
Da ne govorim o tome da bi mozda nekome palo na pamet pojesti bijelu ribu ili bobicasto voce u sezoni.
Ja bi sad mogla objašnjavati do sutra zašto ne možemo uspoređivati cijenu kile šećera i industrijsku cijenu šećera. Nije to ni izbliza isto. U čokolinu ti ne plaćaš sastojke. Ni u cedeviti. Plaćaš ali to je valjda stoti dio cijene. Plaćaš ambalažu, proizvodnju, skladištenje u tvornici i kod prodavača, transport,kampanju, pozicioniranje u dućanui na kraju mene i moje kolege. A da ne spominjem sva zakonska davanja koja su uključena u cijenu jer nama mora ta proizvodnja biti isplativa.
A imamo mi i zdrave proizvode. Boom box kaše koje vrlo lako mogu zamjeniti čokolino, čak ima i čoko varijanta, i granolebez dodanih šećera. U zadnje vrijeme su počesto na akcijama u svim supermarketima. Probajte. Meni osobno je najfinija varijanta sa čokoladom i kikirikijem i još nečime (ne znam više čime, puno ih je , brkaju mi se sastojci)ali ima okus ko snickers![]()
Last edited by Lili75; 26.01.2022 at 11:49.
tangerina, sad si me podsjetila na baku od moje prijateljice koja živi u zaleđu, blizina Trogira. Malo OT, al ne previše.
Ima preko 90 god i dan danas fit, žilava, doslovce nikakve lijekove ne pije, boljeg zdravlja od svoje djece (neke nadživila), i dalje radi na polju, sama uzgaja svoje povrće, okopava, nigdje travčice. Ima i voćnjak.
Njena unuka, moja prijateljica mi stalno priča o svojoj žilavoj babi i njenoj prehrani. Žena jede svoje povrće koje uzgoji, ima koke, jaja,..tu i tamo pojede pivca i kad joj kćerka donese ponekad teletinu, ribe..
Baba mi je fenomen, zakoon je a ima i one životne lekcije i savjete, da ostaneš paf kako mudro zbori.
Htjedoh reći da smo se i mi danas dosta odmaknuli od "normalne" hrane, pogotovo zaposleni ljudi po gradovima, u stalnoj stisci s vremenom, jurnjavom...
A mislim da baba sasvim dovoljno raznovrsno jede.
Samo što ona živi na selu, ima sve svoje, neprskano, a rijetko tko od nas ima taj privilegij.
Ma sad ti je bio boom box na akciji po svuda, kad su svi imali ove detox kampanje. Sigurno ima još , u lidlu ti je stalno na nekakvoj posebnoj cijeni. Na oranicama je boombox pingvin kod zadnje blagajne od ulaza
Topla jela u Konzumu nisu nimalo jeftina, dapače. Ako hoćeš baš ručati, trebaš cca 50 kn.
Za 45 kn ti Pero sa Schlosserovih dostavi solidnu porciju gableca
https://www.facebook.com/42427721760...3818824651379/
Kao što Tanči veli i te novom box možeš zamjeniti s
Zobenom kašom pol kile ima od 4-10 kn pa dodaš još kaj hoćeš u to i opet je daleko jeftinije
ovo sam krenula napisat ali me prokleti posao ometa u forumiranju
ne možeš uspoređivat cijenu tih musli mješavina sa cijenom zobenih koje su doslovno najjeftiniji sastojak mješavina
radila sam ja nekad domaće zdrave granole doma, ali izgleda da ih napravim prefino, jer bi muž odmah pojeo cijelu tepsiju, a ja stavila 100kn orašastih plodova
Mozes zamijenti sve sa zdravijim ali ajmo biti realni i revi da svi konzumiramo nesto sto ne ne bi stavili kao zdravu stvar.
Cemu dociranje mozes umjesto cokolina, kojeg mrzim, jesti ovo ili ono.
Pa mozes i umjesto kave piti hladnu vodu. I ona te razbudi.
O majke ti mile...to je fakat jeftino smeće.![]()
Ni ne znam da se krafna može kupit za 3 kn. To je bit će neka akcija, a ne cijena iz pekara. U pekari sam sigurna da se ne može Cola i krafna kupit za 8 kn. Bar mislim hahaha
E baš tako, pa neću 10godišnjaku reći da u 7h ujutro prije škole dok trljaju oči: De sad malo smiješajte zobene, pa dodajte mlijeko, meda, lješnjaka, suhog voća..
Ovako zgrabe BoomBox i mlijeko i gotovo. Jure u školu.
Ja sebi znam pripremat navečer stvari za ujutro, ono što se može, a ne može se sve.
Last edited by Lili75; 26.01.2022 at 14:43.
Pobjegao text.
10godišnjaku koji je sam doma, razbuđuje se sam na alarm, oblači za školu, obavlja higijenu i sad još da lijepo smiješa sve navedene sastojke, pripravi, pojede, vrati zdjelu u sudjericu i ne zakasni u školu.
Praktičnije je puno i brže uzet Boom Box ili koje god žitarice u kojima je već sušeno voće, lješnjaci whatever takoa da potpis na spajku.
Last edited by Lili75; 26.01.2022 at 14:48.
MM ne kupuje gablec na poslu, nego ponese od doma neki mali sendvič i neku zobenu kašu Dobro jutro/Boom Box koju umiješa u vruću vodu iz automata.
Last edited by čokolada; 26.01.2022 at 13:52.
https://www.google.com/search?q=boom...aGjrKMqKmkzShM
https://www.google.com/search?q=boom...6yByfeoHJjFUaM
https://www.google.com/search?q=boom...x-4KvXfku3wAyM
Evo sastav nekih od boomboxa. Ima ih puno, osnova je ista.
koliko koštaju ti bumboksevi?
Te male su zaista praktične za nositi na posao (koštaju između 4 i 5 kn) ako imaš vruću vodu. Bolje nego crna kava.
Last edited by čokolada; 26.01.2022 at 15:24.
Najbolja je sa zobenim napitkom ili onim od kokosa isto boombox. S vodom je meni bezlična. Ali mi naputka uvijek imamo u labosu
A imate i keksiće, oni su super snack, meni najbolji sa brusnicom
Last edited by babyboys; 26.01.2022 at 15:28.
Last edited by Lili75; 26.01.2022 at 15:44.
Mi doma nismo nikad nista radili na masti pa ne radim ni ja. Svekrva kuha ponesto na masti ali meni to nije nešto posebno fino, u stvari mi bude premasno, i tesko. Tako da recimo 85% kuhamo na maslinovom, 10% suncokretovo i 5% sezamovo.
Ovi koji kažu da mast nema miris, njima mislim i svježe kravlje mlijeko mirisi, a meni...![]()
Last edited by sillyme; 28.01.2022 at 14:27.
Stan gleda cijeli na istok (osim jedne sobe na sjever). Mislim da u ovo hladno doba godine strane svijeta ne igraju toliko ulogu, možda više po ljeti.
Hm, PVC stolarija je skroz nova, sve je friško, novo, nedavno uselili. Jedino ovo što tanja_b kaže ne znam da li dobro dihta...
Ne znam kak to egzaktno provjeriti. Svakako je malo hladnije u blizini prozora.
Lili, ne znam za daskicu, moram je probati kad dođem doma. Inače vidim da imamo isti raspored u dnevnoj sobi pod prozorom
.
Imate li vi možda termostate u svakoj sobi (pa da si svatko rihta) ili jedan centralni?
Vrijeska, hvala ti. Tako će i biti...
Hvala svima na odgovorima. Ovo mi je nova tematika za svladati.