A gle staviš bolonjez i taman ti toliko treba da napraviš tijesto. S time da po forumski pravilima se bolonjez kuha tri sata.
Zezam se. Vidi malo metode sušenja i skladištenja.
A gle staviš bolonjez i taman ti toliko treba da napraviš tijesto. S time da po forumski pravilima se bolonjez kuha tri sata.
Zezam se. Vidi malo metode sušenja i skladištenja.
Ovaj moj aparat napravi jednu rundu tjestenine za desetak minuta. To ispadne otprilike 500 g svježe tjestenine što je dosta manje nego 500 g suhe tjestenine. Nama je to dovoljno ako nismo svi doma, ali kad smo svi doma i kad svi jedemo radim duplo. Ja ja ne sušim, ne bude tako dobro kao kad je tek napravljeno, ali nekad napravim par sati unaprijed.
Danas sam pol kile mrkve, pol kg krumpira i pol kile luka platila 7 eur, onda sam dodala mjericu valjda 200 ml rajčica cherry za kaj? 2 eur, i kila trešnji je bila 7 eur... dakle... a klinci, onak bi ne bi
maknut se s voća povrća i jesti kuhanu rižu i suplementirati dodacima iz ljekarne![]()
To su cijene u nekom bio dućanu? Ove prve 3 stvari u konzum kliku koštaju 2,83€, a bilo bi još povoljnije da si otišla u superkonzum i kupila mrkvu u rinfuzi (a ne onu pakiranu po 500g) i krumpir u većem pakiranju.
Za cherry rajčicu se ne možeš žaliti jer joj nije sad sezona. A trešnje će isto valjda još malo pojeftiniti ako ih bude.
koliko mjesečno više potrošite otkad je uveden euro?
ja bih rekla 30%
imala sam neku sitnu zalihu na računu i to se svaki mjesec sve više topi (potrošim plaću + dodatno tih 30%); ako se nešto drastično ne promijeni, za dva-tri mjeseca ću početi ulaziti u minus
(ja se bavim nabavkom hrane, plaćanjem dječjih aktivnosti, gorivo za moj auto, odjeća i obuća - samo ono fale gaće fale čarape ...)
dio novaca se potroši - ostane na polici 5 -10 eura jer još nismo naučili vrijednost novčanica i potroši se na nešto ... prije nikada nije bilo ni 10 papirnatih kuna, a kamoli 100 - to je bio prevelik novac da bi samo tako bio negdje zaboravljen ...
ne, babica s placa. krumpir luk ok vidi se domaće, mrkve isto, al gumaste
onda svaku kovanicu od eura zamisli kao deset kn
Posljednje uređivanje od zutaminuta : 12.06.2023. at 22:41
Nije ni svaki plac isti, meni se najjeftiniji čini trešnjevački. 7€ za ovih par stvari mi se čini stvarno previše. Na placu ponekad znaju imati i jeftinije stvari nego po dućanima. Sve ovisi koliko je čemu sezona. I cijene nevjerojatno variraju iz dana u dan. Npr. na Dolcu oni najmanji oslići budu između 4 i 8 € kila, ovisi koji dan naletiš.
Sve ovisi, mi smo se iz Pule preselili nedavno u SLO i mogu reći da su cijene na tržnici ovdje još veće nego u Puli, ali sve 5, i plaće su bolje
Naravno da kad se preseliš, puno toga moraš kupiti i prvi mjesec smo jako puno potrošili plus ne znaš dućane baš najbolje, gdje se šta isplati kupovati itd...
Inače mi promjena u euro nije bila problem, jer vrednost znam, živela sam u SLO i ranije, ali svi ostali oko mene su kukali. A vidim da su cijene išle na gore, čak i apartman u Lici smo prošle godini puno manje platili nego ćemo ove - isti termin, broj osoba i isti apartmanSve ovisi o priotiretama i životnom stilu. Skužili smo da Tvornica zdrave hrane ima super cijene i budemo išli u veliku nabavku u ZG par puta godišnje
Najviše me iznervira kada mi se nešto pokvari ili kada muž kupi loše voće u trgovini![]()
Ovdje ima super sniženja robe za svaki džep.
Registriranje je putem ovog koda:
Hello, here is your personal invitation link to become a member of the exclusive fashion community BestSecret. Simply click to register and start shopping!
https://invite.bestsecret.com/VQ9-MS...t=registration
Za prvu narudžbu se dobije dodatnih 10% popusta.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Nisam već dugo bila na Trešnjevačkom placu, ali tamo sam najčešće znala naletiti na neke proizvode ispod cijene zbog kraja radnog vremena ili slabije kvalitete. Ili sam samo znala kod koga je najpovoljnije pa bi zato dobro prošla. Sad se pomalo navikavam na Dolac. Je li Kvatrić jeftiniji/bolji od Dolca?
Mislim da Kvatrić ima najveći izbor. Dolac se od potresa nije oporavio i sve je manje prodavača.
Na Kvatriću mi je dobar izbor mliječnog i jaja, a i "neobičnog" povrća. Sad su to razne vrste patlidzana, cherryja,vtikvica, ma svega.
Trešnjevački me šokirao zadnjih dana. Primjer: 1 kg očišćenog mladog graha 10 eura, pačja jaja 6 eura. Pačja su drugdje 3,5. Kokošja su 3 eura, a na Trešnjevačkom traže 4.. To je ono kaj sam zapamtila.
Hvala, baš moram otići pogledati kako je na Kvatriću, sad mi je bliže nego Trešnjevački.
Nije svejedno ni u koje vrijeme tj doba dana odeš na plac. Ujutro je skuplje, ali oko podneva cijena zna pasti. Ranije sam redovito na tu foru na Kvatriću kupovala sastojke za zimnicu, ali to je lutrija. Padne cijena, ali i kvaliteta, jer bude probrano. Može se dogoditi i da nema onoga što tražiš.
Na trznici Utrina ima puno Dalmatinaca koji često imaju više cijene nego na Kvatriću, ali to mi je razumljivo. Cjjena transporta je u cijeni proizvoda. Često sam to spremna prihvatiti ako sam zadovoljna kvalitetom.
Povoljnog voća i povrća zna biti i na Hreliću, ali i to je lutrija. Nikad nisi siguran što ćeš naći.
Izračunala sam da i uz najveće restrikcije, kupnju najpovoljnijih namirnica, izradu mog tijesta, bez bespotrebnih grickalica, u tjedan dana potrošim oko 70€. Smatrala bih ovo postignućem da mi zapravo ne bljeska činjenica koliko je sve poskupjelo, jer kad kažem restrikcije doista to mislim. Maslac sam zamijenila svinjskom masti, kavu čajem, i sl.
Posljednje uređivanje od zutaminuta : 19.10.2024. at 13:04
Pa to je super, svaka cast!..ja ne mogu zamislit nikako da bi se mogla pokrit s hranom za tjedan dana za 4oro.
Uzasno je sve poskupilo.
Msm da ću nastavit s ovim jer neke stvari baš nemaju smisla. Neki dan je bila objava da je cijena čokolade za kuhanje od 400 g bila 8€.
Oni jedu u školi i na produženom, kad dođu doma spremim neš jednostavno jer ionako brljaju i ne žele jesti. Zadovoljna sam recimo varivom od leće, to hoće, jednostavno je, jeftino i zdravo.
Ok ako glavninu jedu u skoli, onda jos nekako, al i to mi tesko zamislivo.
Pa voce, povrce, meso,...Tjedni shopping za 70 eura, baš teško navučeno.
Lili, pa vas je četvero odraslih (tinejđeri po količini koju pojedu spadaju pod odrasle), pa samo količina hrane, i da ne kupuješ nešto skupo ili bio ili uber kvalitetno - čini veliku razliku u lovi.
Žuta ima troje malenih, pa oni još jedu ko ptičice, plus dio obroka pojedu u školi
Mislim da ključnu ulogu igra i to što nema druge odrasle osobe. Tu bi bilo teško napraviti kompromis nema od sada kave nema od sada grickalica. Ovako prerežem sa sobom i mirna bosna. Možda napravim neku statistiku idući tjedan.
Žuta samo ti ustraj i javi rezultate![]()
Istina odrasla osoba (ppgotovo muska) i manja djeca se ne moze usporedit,al bome tinjedzer moze pojest vise od odrasle osobe, barem je to moj slučaj.![]()
Posljednje uređivanje od Lili75 : 20.10.2024. at 11:27
Da, tinejdžer pojede više od odrasle osobe, a i treba više.
Ja doma imam skladište namirnica koje traju, pa ih kupujem kad su na akciji, ali ne možemo tako sve nabavljati. Za zimnicu sam kupovala povrće na provincijskom placu i na Hreliću koji nam je redovita štacija recimo 1x mjesečno ljeti, a 1x u 2 mjeseca zimi. Suho voće uglavnom tamo kupujemo, a i svježe. Oe trgovina trenutno za veće nabavke koristim Eurospin jer mi je usput kad obilazim roditelje, a onda Lidl i Superkonzum, jer su mi u susjedstvu. Ima i kaufland u blizini, ali nisu toliko povoljni. Tamo odem po neke stvari ciljano, npr. Imaju dobar izbor dodataka prehrani.
Odjeća nam je često s placa. Imamo svoje dobavljače. Baš sam u petak gospođi od hlača naručila Harpia traperice za muža, uvijek isti model i broj. Nema šanse da si on to nađe u dućanu i da bude zadovoljan, a ovo mu je ok za svaki dan. Odijela i finije stvari kupujemo drugdje, ali peri deri odjeća za svaki dan je uglavnom s placa i to i zagrebačkog i provincijskog, gdje cijene znaju biti niže.
Ajme sad sam u panici, točno tinejđeri jedu puuuno, sjećam se dečki iz našeg razreda bi uzeli 2-3 velika sendviča za veliki odmor, ...kak ću ja podić tri tinejđera...![]()
Imas 5-7 godina da krenes bolje zaradivati da namaknes za hranu. U srednjoj vise nema besplatnih obroka , a dan je dug.
Moja djeca nikad nisu bila u u boravku , a stariji je ekstra izbirljiv. Moji su svi sve obroke osim jedne uzine jeli doma cijelo skolovanje . Stariji je tako nastavio i dok je bio zaposlen, i danas na faksu. Jer mu je faks 2 km od kuce .
O tome da bi jeli prazno varivo od lece dva dana , tesko .![]()
yep, istina.
Zapravo mislim da ja najmanje pojedem od svih članova kućanstva![]()
S tim da će muško dijete tek krenut s full povećanim apetitom, kuku lele, a njemu nema do mesine... Iako zasad je sinek baš žilav i mršav, srećom ne pokazuje želju za teretanom jer ako krene nabrijavanje na mišiće, bankrotirat ću (kad čujem koliko pojede sin od frendice). Kažu da sinovi su izjelice na kub.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 20.10.2024. at 17:53
Samo za doručak 6 jaja, ručak s dva ogromna odreska, 2x dnevno kuhani obrok...ona je sva jadna koliko se istroši na njegovu prehranu a stalno gladan i željan mišića.
Ja ne mogu ni zamislit doručak s više od 2 (ajd nategnuto 3) jaja. NJM isto tako.
Mi smo za njih ptići,a opet ne prođemo povoljno s hranom.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 20.10.2024. at 17:56
Moj 23-godišnjak i sad jede tako kad može (radi u 3 smjene, pa mu ne odgovara svaki put). Kad radi noćnu, dođe doma odspavati, nakon toga za "doručak" je ovakav obrok (obično 5 jaja, uz to špek prepečeni), pa još jedan popodne. Nije to svaki dan (mislim na pržena jaja), ali je barem 2x tjedno. Imao je i više kila prije nego je počeo raditi, ali sad je teško uskladiti bioritam i normalne obroke jer ne smije puno jesti prije spavanja, a na poslu se snalazi kako može, ovisno o smjeni. Ovisno o njegovom i bratovom rasporedu, doma obično ima nešto kuhano ili nešto što se može pripremiti na brzinu.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 21.10.2024. at 07:34
Imaš u šparu često artikle koju su recimo u posebnom frižideru s 39 ili 50 posto popusta , ako je pred kraj roka trajanja
Posljednje uređivanje od jelena.O : 20.10.2024. at 18:36
Asti, sto mene onda ceka.. 6 godina, mrsava ko glista. Pocela jesti relativno nedavno. Neki dan pojela 2 batka, 2 zabatka, krilca i malo pilecih prsa i izjavila da bas i nije bila gladna..
Mm i ja smo cekali da se ona najede pa pojeli ostatke..
nemam spar ni kaufland ovdje
obično uzmem samo tri nečeg, bilo tri šnicla ili tri batka sa zabatkom. i na koncu se opet ja prežderem jer oni svoje smrljaju.
kad mogu očekivati skok u apetitu? 14?
Pa nije prazno ako ima meso.
Da, čini se morat ću dva posla inače nećemo nikamo dospjet.
Mi smo na cca 800 eura mjesečno za hranu.
Jede i starije žensko dijete puno (mršavo dijete), nešto ipak malo manje od muškog (isto mršavog, ali često gladnog...najveća sreća sbpočetkom faksa je što može pojesti 2 obroka za 2-3 eura; bome i meni je to sreća)
Mislim da smo i mi tu negdje, ali tu je povremeno uključena i šira obitelj vikendom. Nije da sami sve pojedemo. Zapravo, nije u toj cifri samo hrana, toliko mjesečno potrošim za špeceraj a unutra je i cifra za deterdžente i srodne stvari, wc papir, povremeno i odjeću (dvoje hlače iz Lidla prošli mjesec), tako da mi je zapravo teško procijeniti koliko bi bilo samo za hranu.
Da to je top za studente, imaju meni za 1 euro, pa nema smisla to ne iskoristit![]()
Kad sam ja bila tinejđer hranilo me se varivima. Vjrv im je buđet za mene tjedno bio 50 kn (uzmimo da su cijene svega bile niže). Ništa čudno kaj sam uvijek bila anemična i imala serijske prehlade.
Posljednje uređivanje od zutaminuta : 21.10.2024. at 06:16
A ne ovaj decko 15 god ima za dorucak 6 jaja + dodaci (sir, panceta,tost..) + rucak kuhani zasitni oko 13- 14h s puno mesa + vecera opet kuhani obrok obicno pileca prsa na naglo/odrezak tune i prilozi.
Pecena jaja ne ulaze u broj kuhanih obroka.
I tako svaki dan kuhano za rucak i veceru, i sin i otac. Ja sam joj rekla da bi im rekla sami si kuhajte veceru.
Pa i ona bi malo odmorila, ima jos 2 mladje djece.
u nekim slučajevim je i stvar navike, tj. dostupnosti hrane
kad u tinejdžerskim godinama ogladne, bude im fora (baš tu riječ moram upotrijebiti) što mogu puno pojesti
ako se roditelj ne snađe u situaciji, dijete nastavi iz dana u dan pržiti 6 jaja za doručak (ili bilo što drugo, npr. 2 šnicle za ručak), jednostavno i organizam počne tražiti više i tih 6 jaja postanu potreba, tijelo je steklo naviku (mijenjanje obrasca je teško, prelazi u sfere dijetne prehrane, a to svi znamo da je za većinu ljudi bolno i teško provedivo)
i moj bi pržio jaja i špek svaki dan da ima u hladnjaku; ja jednostavno nisam punila niti ne punim ni dalje hladnjak brzinom koju oni prazne i onda dođe dan kada nema više ni jaja ni špeka, pa samim time niti nema ni prženja
Jednostavno - račun u Eurospinu je u subotu bio 80 EUR. Unutra je i hrana i toaletni pribor. Ne pada mi na pamet raditi analizu i razgraničenje koliko je tu hrane, a koliko ostalih potrepština - to je vikend shopping. Obično ostavim 100 eur vikendom + još toliko u tjednu (plac i mesnica). Daklem, dođem blizu onih 800 EUR koje je Vrijeska napisala. Ne da mi se sad izdvajati - povremeno unutra bude i drugih stvari, npr. lučice i zemlja za vrt, lampaši za groblje, gel za tuširanje, salvete, kuhinjske role, spužve za suđe... Nije sve samo hrana, a postotak varira ovisno o tome na što naletim. Skoro sam u Eurospinu kupila lonac za sporo kuhanje (30 eur - mislim da ću se vratiti po njega), a u Lidlu gus tavu. To nije hrana, a nalazi se na istom računu kao i hrana.
Jel jede puno jer hoće imati mišice ili je baš baš gladan? Znam da inače ljudi jedu dosta kad rade teške fizičke poslove.
Nema to s mišićima puno veze. Gladni su. To su odrasle muške osobe s relativno velikom dnevnom aktivnošću. Moj mlađi je u srednjoj školi i na faksu redovito išao u teretanu, ali nema ekstremne mišiće, baš je taman kako treba. Sad ide na posao biciklom, svaki dan 2x po 6 km. Ode u teretanu kad stigne, recimo 2x tjedno ako mu smjena odgovara. Stariji je na zadnjoj godini faksa i uz to radi pola radnog vremena. Ne ide u teretanu, nego pješači. Ne jede bitno manje, jedino možda ne jede toliko bjelančevina. On ne bi jeo pržena jaja 2-3 puta tjedno, ali voli pojesti meso vrsta raznih, naročito pohance i špek. Obojica jedu i povrće i salate i slatko i sve. Da ja toliko jedem, ne bi imala 80+ kg, nego 100+
Posljednje uređivanje od Peterlin : 21.10.2024. at 07:58
Meni je drama kad se hrana baca. Ja gotovo sve iskoristim, zero waste
Trajne proizvode kupujem na akciji. Kupujem prilično kvalitetne namirnice, ali ne kupim puno onoga što je skupo. Naši paketići mesa bez kosti za jedan ručak su do 300 g, u pravilu puretina, piletina, malo teletine. Slično i s ribom, malo više, ako gledam bez glave.
Već sam pisala i izazvala opće zgražanje nekih forumašica da sam od gastronomada naučila iskoristiti ono što mi ostane od guljenja grincega za temeljac. Stavim si u flašicu pa napravim drugi dan paradajz juhu ili neku krem juhu ili rižoto ili što već s tim temeljcem. Može par dana stajati u frižideru. Ali za to koristim grinceg od svoje kumice, ne baš ovaj iz dućana. Isto ubacim otpatke od poriluka, mahuna, kelja i što već zeleno kuham, samo ne trulo naravno.
Ako mi ostane mesa ili ribe, napravim namaz, ako mi ostane pire krumpira, napravim krokete ili njoke. Od stabljika brokule ili zelenog lišća od poriluka napravim krem juhu. Kad pečem kruh, nekad ubacim i izbušeni patlidžan na alufoliji, da ne moram prati još jednu posudu, pa napravim namaz, i tako. Mislim da se od svega toga s kvalitetnim začinima (dobar dio mi raste na balkonu) može napraviti jako fina i zdrava hrana, puna vlakana.
Kupim svakakvih kerefeka za kuhanje, imam barem 5 vrsta ulja, dvije vrste soja sosa, mirina, 3-4- vrste brašna, 10tak vrsti čajeva, kavu kontroliranog podrijetla i sl., ali to sve nije nužno.