Stranica 110 od 111 PrviPrvi ... 1060100108109110111 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 5,451 do 5,500 od 5539

Tema: antirecesijske mjere u vasem kucanstvu

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Lili75 prvotno napisa Vidi poruku
    Samo za doručak 6 jaja, ručak s dva ogromna odreska, 2x dnevno kuhani obrok...ona je sva jadna koliko se istroši na njegovu prehranu a stalno gladan i željan mišića.

Ja ne mogu ni zamislit doručak s više od 2 (ajd nategnuto 3) jaja. NJM isto tako.

Mi smo za njih ptići,a opet ne prođemo povoljno s hranom.
    Moj 23-godišnjak i sad jede tako kad može (radi u 3 smjene, pa mu ne odgovara svaki put). Kad radi noćnu, dođe doma odspavati, nakon toga za "doručak" je ovakav obrok (obično 5 jaja, uz to špek prepečeni), pa još jedan popodne. Nije to svaki dan (mislim na pržena jaja), ali je barem 2x tjedno. Imao je i više kila prije nego je počeo raditi, ali sad je teško uskladiti bioritam i normalne obroke jer ne smije puno jesti prije spavanja, a na poslu se snalazi kako može, ovisno o smjeni. Ovisno o njegovom i bratovom rasporedu, doma obično ima nešto kuhano ili nešto što se može pripremiti na brzinu.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 21.10.2024. at 07:34

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Vrijeska prvotno napisa Vidi poruku
    Mi smo na cca 800 eura mjesečno za hranu.
    Jede i starije žensko dijete puno (mršavo dijete), nešto ipak malo manje od muškog (isto mršavog, ali često gladnog...najveća sreća sbpočetkom faksa je što može pojesti 2 obroka za 2-3 eura; bome i meni je to sreća)
    Mislim da smo i mi tu negdje, ali tu je povremeno uključena i šira obitelj vikendom. Nije da sami sve pojedemo. Zapravo, nije u toj cifri samo hrana, toliko mjesečno potrošim za špeceraj a unutra je i cifra za deterdžente i srodne stvari, wc papir, povremeno i odjeću (dvoje hlače iz Lidla prošli mjesec), tako da mi je zapravo teško procijeniti koliko bi bilo samo za hranu.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

A ne ovaj decko 15 god ima za dorucak 6 jaja + dodaci (sir, panceta,tost..) + rucak kuhani zasitni oko 13- 14h s puno mesa + vecera opet kuhani obrok obicno pileca prsa na naglo/odrezak tune i prilozi.

Pecena jaja ne ulaze u broj kuhanih obroka.
    I tako svaki dan kuhano za rucak i veceru, i sin i otac. Ja sam joj rekla da bi im rekla sami si kuhajte veceru.

Pa i ona bi malo odmorila, ima jos 2 mladje djece.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Mislim da smo i mi tu negdje, ali tu je povremeno uključena i šira obitelj vikendom. Nije da sami sve pojedemo. Zapravo, nije u toj cifri samo hrana, toliko mjesečno potrošim za špeceraj a unutra je i cifra za deterdžente i srodne stvari, wc papir, povremeno i odjeću (dvoje hlače iz Lidla prošli mjesec), tako da mi je zapravo teško procijeniti koliko bi bilo samo za hranu.
    Ne kuzim kako ti u brojku za hranu mogu ici deterdzenti, wc papir i hlace? Meni to ide pod higijena i odjeca, ne pod hranu.

Vrijeska prica o mjes.iznosu za hranu.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 21.10.2024. at 07:42

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ne kuzim kako ti u brojku za hranu mogu ici deterdzenti, wc papir i hlace? Meni to ide pod higijena i odjeca, ne pod hranu.

Vrijeska prica o mjes.iznosu za hranu.
    Jednostavno - račun u Eurospinu je u subotu bio 80 EUR. Unutra je i hrana i toaletni pribor. Ne pada mi na pamet raditi analizu i razgraničenje koliko je tu hrane, a koliko ostalih potrepština - to je vikend shopping. Obično ostavim 100 eur vikendom + još toliko u tjednu (plac i mesnica). Daklem, dođem blizu onih 800 EUR koje je Vrijeska napisala. Ne da mi se sad izdvajati - povremeno unutra bude i drugih stvari, npr. lučice i zemlja za vrt, lampaši za groblje, gel za tuširanje, salvete, kuhinjske role, spužve za suđe... Nije sve samo hrana, a postotak varira ovisno o tome na što naletim. Skoro sam u Eurospinu kupila lonac za sporo kuhanje (30 eur - mislim da ću se vratiti po njega), a u Lidlu gus tavu. To nije hrana, a nalazi se na istom računu kao i hrana.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Jel jede puno jer hoće imati mišice ili je baš baš gladan? Znam da inače ljudi jedu dosta kad rade teške fizičke poslove.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
    Jel jede puno jer hoće imati mišice ili je baš baš gladan? Znam da inače ljudi jedu dosta kad rade teške fizičke poslove.
    Nema to s mišićima puno veze. Gladni su. To su odrasle muške osobe s relativno velikom dnevnom aktivnošću. Moj mlađi je u srednjoj školi i na faksu redovito išao u teretanu, ali nema ekstremne mišiće, baš je taman kako treba. Sad ide na posao biciklom, svaki dan 2x po 6 km. Ode u teretanu kad stigne, recimo 2x tjedno ako mu smjena odgovara. Stariji je na zadnjoj godini faksa i uz to radi pola radnog vremena. Ne ide u teretanu, nego pješači. Ne jede bitno manje, jedino možda ne jede toliko bjelančevina. On ne bi jeo pržena jaja 2-3 puta tjedno, ali voli pojesti meso vrsta raznih, naročito pohance i špek. Obojica jedu i povrće i salate i slatko i sve. Da ja toliko jedem, ne bi imala 80+ kg, nego 100+
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 21.10.2024. at 07:58

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A ne ovaj decko 15 god ima za dorucak 6 jaja + dodaci (sir, panceta,tost..) + rucak kuhani zasitni oko 13- 14h s puno mesa + vecera opet kuhani obrok obicno pileca prsa na naglo/odrezak tune i prilozi.

Pecena jaja ne ulaze u broj kuhanih obroka.
    I tako svaki dan kuhano za rucak i veceru, i sin i otac. Ja sam joj rekla da bi im rekla sami si kuhajte veceru.

Pa i ona bi malo odmorila, ima jos 2 mladje djece.
    u nekim slučajevim je i stvar navike, tj. dostupnosti hrane

kad u tinejdžerskim godinama ogladne, bude im fora (baš tu riječ moram upotrijebiti) što mogu puno pojesti
    ako se roditelj ne snađe u situaciji, dijete nastavi iz dana u dan pržiti 6 jaja za doručak (ili bilo što drugo, npr. 2 šnicle za ručak), jednostavno i organizam počne tražiti više i tih 6 jaja postanu potreba, tijelo je steklo naviku (mijenjanje obrasca je teško, prelazi u sfere dijetne prehrane, a to svi znamo da je za većinu ljudi bolno i teško provedivo)

i moj bi pržio jaja i špek svaki dan da ima u hladnjaku; ja jednostavno nisam punila niti ne punim ni dalje hladnjak brzinom koju oni prazne i onda dođe dan kada nema više ni jaja ni špeka, pa samim time niti nema ni prženja

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Isključivo ja nabavljam hranu i higijenske, isto ne razdvajam račune, ispadne između 300 i 500 eura. Prošli mjesec je bilo oko 320, ali muž kupuje ručak na poslu povremeno, ispadne još oko 100 eura mjesečno na njegove ručke. Mislim da bih se bez problema uklopila u žutinih 70 eura za hranu tjedno, kad bismo kuhali svaki dan hranu za ponijeti na posao, ali nam se ne da. Mali isto u školi jede ručak, povremeno mu nešto jednostavno za večeru skuham.

Svatko neku svoju filozofiju gura. Evo moje o kruhu:
    Mislim da se na kruhu može puno ušparati, ovisno o tome koliko ga se pojede.
    Kruh 90% sama pečem, ne zbog štednje, nego zbog kvalitete, ali gotovi kruh je opako skupa namirnica u odnosu na sirovinu. Kupujem različita brašna, germu kupim od 100 g, jedna žličica mi je dovoljna za 1 kruh od cca 900-1000 g. Evo gledam na konzumovoj stranici kad se kupi dr Oetker jedna vrećica suhog košta 50 centa, 100 g bi koštalo košta 7,14 eura, a kad se kupi pakiranje od 100 g od istog proizvođača košta 1,39 eura. Držim otvoreno pakiranje u frižideru zakopčano s kvačicom. 100 g je za cca 15 kruhova. To je dakle preko 500% skuplje kad se po jedna mala vrećica kupuje. 1 kg kruha sa skupim brašnom - košta možda 80 centa, a s običnim bijelim možda 40 centa. Kruh po kg je od 3 do 6 eura, pri čemu su oni najgori bijeli besmisleno skupi po kg, iako izgledaju jeftino, jer prodaju zrak. Ako se potroši 10 kg kruha mjesečno (mi trošimo oko 15 kg), domaći kruh ispadne 10x0,5 eura nasuprot 10x5 eura, razlika je cca 45 eura.
    Domaći kruh s kvalitetnim integralnim brašnima smatram kvalitetnom namirnicom, dok mi je iz dućana kruh prilično upitnih nutritivnih vrijednosti.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mi slabo kruh kupujemo (kupim, pa ima dana kada bacimo); pekač se pokvario, nisu ni taj iz pekača previše jeli ...

jelena, to je taj iznos - vas je troje (jedno još malo dijete), nas 5 velikih
    mislim da bi se moglo računati min 150 eura po odrasloj osobi

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Meni je drama kad se hrana baca. Ja gotovo sve iskoristim, zero waste
    Trajne proizvode kupujem na akciji. Kupujem prilično kvalitetne namirnice, ali ne kupim puno onoga što je skupo. Naši paketići mesa bez kosti za jedan ručak su do 300 g, u pravilu puretina, piletina, malo teletine. Slično i s ribom, malo više, ako gledam bez glave.
    Već sam pisala i izazvala opće zgražanje nekih forumašica da sam od gastronomada naučila iskoristiti ono što mi ostane od guljenja grincega za temeljac. Stavim si u flašicu pa napravim drugi dan paradajz juhu ili neku krem juhu ili rižoto ili što već s tim temeljcem. Može par dana stajati u frižideru. Ali za to koristim grinceg od svoje kumice, ne baš ovaj iz dućana. Isto ubacim otpatke od poriluka, mahuna, kelja i što već zeleno kuham, samo ne trulo naravno.
    Ako mi ostane mesa ili ribe, napravim namaz, ako mi ostane pire krumpira, napravim krokete ili njoke. Od stabljika brokule ili zelenog lišća od poriluka napravim krem juhu. Kad pečem kruh, nekad ubacim i izbušeni patlidžan na alufoliji, da ne moram prati još jednu posudu, pa napravim namaz, i tako. Mislim da se od svega toga s kvalitetnim začinima (dobar dio mi raste na balkonu) može napraviti jako fina i zdrava hrana, puna vlakana.

Kupim svakakvih kerefeka za kuhanje, imam barem 5 vrsta ulja, dvije vrste soja sosa, mirina, 3-4- vrste brašna, 10tak vrsti čajeva, kavu kontroliranog podrijetla i sl., ali to sve nije nužno.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Nemoj podcjenjivati moje malo dijete
    On jede više od mene. Ima svaki dan trening. U školi ima 3 obroka, ali mu još dodatno kutijicu spremam.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Bravo!

Moja uporaba i poznavanje začina je loša. Kupila sam svojedobno i knjigu, gledala po netu, ali ne uspijevam ukomponirati začine (puna ih je ladica ...)

300gr mesa definitivno nismo ista kategorija

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Bravo!

Moja uporaba i poznavanje začina je loša. Kupila sam svojedobno i knjigu, gledala po netu, ali ne uspijevam ukomponirati začine (puna ih je ladica ...)

Eh, trebali bi si napraviti posebnu temu za začine. Ako nađem vremena, baš ću to otvoriti.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Eh, trebali bi si napraviti posebnu temu za začine. Ako nađem vremena, baš ću to otvoriti.
    odlično!

kod mene su : sol, papar, ružmarin, bosiljak, lovorov list, slatka paprika, event. chili, mažuran (iako nemam pojma kakav okus daje), origano (samo za pizzu i to valjda tri puta godišnje), oraščić (samo za bešamel, 5 puta godišnje) ...vegetu imam, ali ne stavljam, ako baš želim okus poboljšati stavim kocku za juhu ... i to je to... prazno ...

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

ako radiš svoj kvasac za kruh i manje a još je zdraviji i jeftiniji, nažalost ja sam izbacila kruh ne jer si ga nismo mogli priuštiti već jer djeca imaju tendenciju samo to pojesti i apsolutno ništa drugo

slična računica se može primijeniti na tjesteninu koja je isto 3-4x skuplja kupovna
    Posljednje uređivanje od zutaminuta : 21.10.2024. at 10:25

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Tijekom pandemije sam uzgojila kvas, i kruh više skoro uopće ne kupujemo.

Okus tog kruha i komercijalnog iz dućana/pekarnica je nemjerljiv.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

daaaaa, ovaj kruh gotovi to je prestrašno, drobi se, bezokusan, a cijena 10x gore, sad ciljano zaobilazim pekare da ne razvijemo naviku odlaska po gotovo

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

daaaaa, ovaj kruh gotovi to je prestrašno, drobi se, bezokusan, a cijena 10x gore, sad ciljano zaobilazim pekare da ne razvijemo naviku odlaska po gotovo
    Slažem se. Mi ne jedemo puno kruha, obično nam je jedan trajni rezani dosta za cijeli tjedan, ali pečem povremeno. Češće pečem klipiće i druga peciva nego kruh, jer ne pojede se. Pečem kad očekujem da se bude više pojelo (recimo za uz kotlovinu). Doma mogu kombinirati udjele brašna kako mi paše.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

joj kak ću ostat na restrikcijama užasno mi se jede čoksa otkad sam se riješila cigareta :'(((

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Možda ti fali magnezija, kakao je bogat njime. Probaj uzeti neki pa vidi hoće li te i dalje privlačiti čokolada. Mene nije privlačila

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

jel valjaju vitamini iz lidla?
    uzela sam milku, koji je to užas jalovi, ni č od čokolade

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

mi slabo kruh kupujemo (kupim, pa ima dana kada bacimo); pekač se pokvario, nisu ni taj iz pekača previše jeli ...

jelena, to je taj iznos - vas je troje (jedno još malo dijete), nas 5 velikih
    mislim da bi se moglo računati min 150 eura po odrasloj osobi
    Mislim da je 150 eura prilicno realno i to na stedljivoj strani. To je svega 5 eura po danu za tri obroka , meduobrok i napitke.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

jel valjaju vitamini iz lidla?
    uzela sam milku, koji je to užas jalovi, ni č od čokolade
    Redovito kupujemo šumeće tablete - magnezij i multivitamin. Nama su ok. Kupujem to i u Konzumu, nisam primijetila neku razliku. U Lidlu ima i magnezij direkt u granulama.

Milka - moji sinovi dijele mišljenje, od svih čokolada najmanje cijene tu razvikanu marku.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 21.10.2024. at 13:23

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

al grozna je, osjete se samo brašno, šećer, biljna mast
    dobro sad sam baš htjela jedan kick šećera al, krivi odabir, neću je tak skoro više uzet

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

dobro sad sam baš htjela jedan kick šećera al, krivi odabir, neću je tak skoro više uzet
    Lindt, po mogućnosti s narančom.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

ako radiš svoj kvasac za kruh i manje a još je zdraviji i jeftiniji, nažalost ja sam izbacila kruh ne jer si ga nismo mogli priuštiti već jer djeca imaju tendenciju samo to pojesti i apsolutno ništa drugo

slična računica se može primijeniti na tjesteninu koja je isto 3-4x skuplja kupovna
    Žuta, možda im možeš nešto podmetnuti u kruh, tipa ribana mrkva, orašidi i sl. Ja stavim sjemenke sezama u tijesto, zadnje miješanje, ne skužim ih ni ja da su unutra, samo znam da sam ih dodala, a to su proteini ipak. Nije da ja prakticiram, jer bi moj prije pojeo tanjur s samim graškom, nego sendvič, a ako ima kakva juha ili varivo, presretan. Mi ga pak nagovaramo da uzme kruha, jer bi on kao majmun mogao cijeli dan jesti voće i povrće, a ne mogu mu neprekidno davati jesti (jede barem 5 obroka dnevno). Stvarno glupo zvuči - nemoj samo krastavce i paradajz, daj uzmi malo kruha.

Količina mesa kod nas je više ekološka nego ekonomska odluka. Da stavim 400 g, isto bi se pojelo. Al evo jučer smo baš u ručku imali osim jednog purećeg zabatka i basmati riže - brokulu, mahune, mrkve, peršin, celer, luk, češnjak, đumbir, 1 krumpir (za krem juhu od stabljike brokule i purećim temeljcem). Stavila sam i jednu papriku, al ta se nije dobro uklopila, bolje da nisam. Nas troje zajedno još uvijek nismo prebacili 150 kg, mislim da smo na 144 kg

Zabatak sam otkoštala ugrubo da imam kost za temeljac, sve što se moglo ubaciti u temeljac sam ubacila - stabljike brokule, ljuske od mrkve i peršina, oksidirani sloj celera (koru bacim, ali ne znam zašto mi se ne sviđa potamnjeni celer, to u temeljac ubacim), vrhovi češnjaka i mahuna, vanjski sloj očišćenog luka koji mi nije baš onako jedar, đumbir, krumpir... Procijedila juhu, vratila brokulu i krumpir, smiksala štapnim, skinula meso s kosti ubacila u juhu, dodala malo soja sosa i mirina, peršin i eto ga - juha. Nije neka super juha da mislim da treba dijeliti recept, nego samo kažem da se može napraviti. Još sam napravila štrudl od jabuka kasnije. Ne patimo

Ne koristim ni ja mnoštvo začina. Kad vidim mješavine s pojačivačima okusa na deklaraciji, to ne koristim. Kocke i vegetu nemam.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ja ne smijem čokoladu jesti, ali si ukradem povremeno, tako da to u pravilu bude neka posebna. Ali meni je Milka OK, ima isti udio kakaoa kao većina mliječnih čokolada, mislim 33%, ili tako nešto. Kad "kradem", ne bude Milka, nego neke fine praline. A ima što veli Peterlin baš finih fensi čoksi s narančom i bademima ili đumbirom. Ako pojedeš kockicu i sakriješ ostatak od djece, svejedno je koliko košta

Sjećam se nekog blind testa uskršnjih zečeva kako su Lindtovi zlatni zečeki loše prošli, a neki no name su ispali super. Sto ljudi, sto čudi. Ljudi često vole i ono na što su navikli.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

nemrem stati na kockici, kad mi je nešto fino onda impulzivno to proždrem, ok sad ispada da mi je milka bila fina, a tu kenjuckam,... da, zab sam lindt. osim kaj boso nema lindt.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Jednostavno - račun u Eurospinu je u subotu bio 80 EUR. Unutra je i hrana i toaletni pribor. Ne pada mi na pamet raditi analizu i razgraničenje koliko je tu hrane, a koliko ostalih potrepština - to je vikend shopping. Obično ostavim 100 eur vikendom + još toliko u tjednu (plac i mesnica). Daklem, dođem blizu onih 800 EUR koje je Vrijeska napisala. Ne da mi se sad izdvajati - povremeno unutra bude i drugih stvari, npr. lučice i zemlja za vrt, lampaši za groblje, gel za tuširanje, salvete, kuhinjske role, spužve za suđe... Nije sve samo hrana, a postotak varira ovisno o tome na što naletim. Skoro sam u Eurospinu kupila lonac za sporo kuhanje (30 eur - mislim da ću se vratiti po njega), a u Lidlu gus tavu. To nije hrana, a nalazi se na istom računu kao i hrana.
    a ha kužim.

Jedino hlače ne kužim a o,ne su valjda na placu, pa kad kupujes meso i povrće i one upadnu u cifru.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

ne radi nikakve fiz.poslove pa on je gimnazijalac (15 god), al ide puno u teretanu, bilda masu i da gladan je stalno.

u nekim slučajevim je i stvar navike, tj. dostupnosti hrane

kad u tinejdžerskim godinama ogladne, bude im fora (baš tu riječ moram upotrijebiti) što mogu puno pojesti
    ako se roditelj ne snađe u situaciji, dijete nastavi iz dana u dan pržiti 6 jaja za doručak (ili bilo što drugo, npr. 2 šnicle za ručak), jednostavno i organizam počne tražiti više i tih 6 jaja postanu potreba, tijelo je steklo naviku (mijenjanje obrasca je teško, prelazi u sfere dijetne prehrane, a to svi znamo da je za većinu ljudi bolno i teško provedivo)

i moj bi pržio jaja i špek svaki dan da ima u hladnjaku; ja jednostavno nisam punila niti ne punim ni dalje hladnjak brzinom koju oni prazne i onda dođe dan kada nema više ni jaja ni špeka, pa samim time niti nema ni prženja
    Lajkam pristup Vrijeska.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 21.10.2024. at 14:53

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Bravo!

i ja se naglas smijem sama sa sobom

Kod mene muž i sin obožavaju meso, ja ga jedem al nisam neki ljubitelj. Najviše volim povrće.

Kruh također 1 kriška dnevno, dosta mi, iznimno ajde 2 kriške.

Sjećam se da je Jelena pisala, oni jedu zaista malo količinski gledano (u odnosu na prosječnu populaciju) i vrlo laganu hranu. Ja bih se mogla tako kod nje vrlo rado hranit , al ne i ostatak moje familije.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Pametno šta će se kruhom trpat nauštrb konkretne hrane.

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Mislim da je 150 eura prilicno realno i to na stedljivoj strani. To je svega 5 eura po danu za tri obroka , meduobrok i napitke.
    da vrlo štedljivo.

Citiraj Jelena prvotno napisa Vidi poruku
    Žuta, možda im možeš nešto podmetnuti u kruh, tipa ribana mrkva, orašidi i sl. Ja stavim sjemenke sezama u tijesto, zadnje miješanje, ne skužim ih ni ja da su unutra, samo znam da sam ih dodala, a to su proteini ipak. Nije da ja prakticiram, jer bi moj prije pojeo tanjur s samim graškom, nego sendvič, a ako ima kakva juha ili varivo, presretan. Mi ga pak nagovaramo da uzme kruha, jer bi on kao majmun mogao cijeli dan jesti voće i povrće, a ne mogu mu neprekidno davati jesti (jede barem 5 obroka dnevno). Stvarno glupo zvuči - nemoj samo krastavce i paradajz, daj uzmi malo kruha.

Količina mesa kod nas je više ekološka nego ekonomska odluka. Da stavim 400 g, isto bi se pojelo. Al evo jučer smo baš u ručku imali osim jednog purećeg zabatka i basmati riže - brokulu, mahune, mrkve, peršin, celer, luk, češnjak, đumbir, 1 krumpir (za krem juhu od stabljike brokule i purećim temeljcem). Stavila sam i jednu papriku, al ta se nije dobro uklopila, bolje da nisam. Nas troje zajedno još uvijek nismo prebacili 150 kg, mislim da smo na 144 kg

Zabatak sam otkoštala ugrubo da imam kost za temeljac, sve što se moglo ubaciti u temeljac sam ubacila - stabljike brokule, ljuske od mrkve i peršina, oksidirani sloj celera (koru bacim, ali ne znam zašto mi se ne sviđa potamnjeni celer, to u temeljac ubacim), vrhovi češnjaka i mahuna, vanjski sloj očišćenog luka koji mi nije baš onako jedar, đumbir, krumpir... Procijedila juhu, vratila brokulu i krumpir, smiksala štapnim, skinula meso s kosti ubacila u juhu, dodala malo soja sosa i mirina, peršin i eto ga - juha. Nije neka super juha da mislim da treba dijeliti recept, nego samo kažem da se može napraviti. Još sam napravila štrudl od jabuka kasnije. Ne patimo

Ne koristim ni ja mnoštvo začina. Kad vidim mješavine s pojačivačima okusa na deklaraciji, to ne koristim. Kocke i vegetu nemam.
    Meni je super što sin baš hoće konkretne nitrijentima bogate namirnice a kruh mu je višak.

Ma Jelena ti imaš muža koji definitivno puno ne jede i po kilaži i po ovom opisu ručka. Da ja svom stavim na tanjur jedan zabatak i rižu s malo brokule i mrkve, bilo bi wtf...di je ostatak...jedan zabatak mu je ništa, al moj muž je visok i snažan.Sin ti je još premali pa ni on zapravo ne jede puno (jer uspoređuješ sa sobom i mužem) i tu leži vaša računica. Ti jedeš ko ptić ko i ja,al ti je drugačije okruženje.

Moram priznat da bi nekad i ja bila gladna na tvom jelovniku, koji mi se inače sviđa, samo da je nekad bar malo količinski veći, ono daj mi još jedan batak pa koliko je kosti tu, kožica mi masna nju ne jedem..

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

koža je proteinska bomba kolko znam kaj ne, sad sam u konzumu uzela kplus zabatke u subotu, al imaju neki podokus, i na mjestima crno meso, jer su pilići nagruvani... to sam radila samo meni jer sin ne podnosi piletinu pečenu ovako, samo pohana...

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Lili, pureći zabatak, ne pileći. Naš i nije tako velik bio, al jedan zabatak može imati i 1 kg. Plus oko 1 kg povrća.
    Al meni je ostalo i za danas za ručak A mm kad je vidio koliko toga još ima je rekao da smo mogli još riže skuhati pa bi bilo za oboje. Ovako je on neki grah jeo. Meni još stoji u trbuhu već 3,5 sata sam prejedena. Činilo mi se da nema za oboje Danas je šašav dan da smo oboje doma. Najviše mi žao da nemam mjesta za štrudl.

Žuta, sigurno ima proteina u koži, ali ima jako puno masti. I to zasićenih.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Lili, pureći zabatak, ne pileći. Naš i nije tako velik bio, al jedan zabatak može imati i 1 kg. Plus oko 1 kg povrća.
    Al meni je ostalo i za danas za ručak A mm kad je vidio koliko toga još ima je rekao da smo mogli još riže skuhati pa bi bilo za oboje. Ovako je on neki grah jeo. Meni još stoji u trbuhu već 3,5 sata sam prejedena. Činilo mi se da nema za oboje Danas je šašav dan da smo oboje doma. Najviše mi žao da nemam mjesta za štrudl.

Žuta, sigurno ima proteina u koži, ali ima jako puno masti. I to zasićenih.
    eh omanula sam taj bitan detalj

al da ti je još i ostalo za danas Gospe moja....ti si ptić od ptića najmanjeg...

Ja bih trebala ovaj tjedan do srijede više proteine,a od čet više uh (zbog utrke). Pa čovječe kad meni netko tako kaže e pa meni se jede sve samo ne to što bi trebala
    Ja naviknula uvijek nekako uravnoteženo od svega pomalo...Mislim da piši-propalo od mog carboloadinga, kao i uvijek ako pojedem neki rižoto ili hladnu salatu s tjesteninom dan prije bit će dobro (nisma ljubitelj ni riže, ni tjestenine). Ja bi omanji komad mesa i puno povrća+salata+juha.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 21.10.2024. at 16:44

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Danas sam bila u Kauflandu u većem shoppingu i bome dosta toga je bilo na akciji. Recimo pasirana rajčica u staklenci ili toalet papir (nije baš usporedba haha), meni skoro svejedno koja marka.
    Koliko sam potrošila sramota me reć, al uhvatila sam teletinu i junetinu na akciji. Naravno nisam na akciji ni orahe, bademe, pržene lješnjake...a doma sve potrošili. Eh da jesam kukuruzne tortilje.
    Uglavnom kome se da bavit cijenama i proučavat, uvijek se nešto nađe da je na akciji.

Sad mi se ipak teže bilo organizirat s placem nedjeljom zadnjih mjeseci jer sam imala iznimno intenzivno razdoblje na svakom polju, al nadam se svom povratku na plac i mesnicu.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Da, ja kad u Purexu kupim dva pureća zabatka, jedva vreću doma dovučem Znaju imati i preko kile. Nego, nisam dosad čula da se i ljuskice od povrća ubacuju u temeljac, baš me iznenadilo.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Dakleeem, ja sam uzela za 11€ meso u kvalitetnoj dobroj mesnici, kila. Za nas četvero s tim da kao što smo utvrdili oni imaju male apetite. Dakle, klinac 8 g kad je najgladniji pojede max 4 ćuftice (veličine prosječne mandarine kad su skuhane).
    Ono što košta bih čak rekla da su to voće i povrće više nego meso. Tipa, tikvice su oko 3.5€ kg i to ne nikakve bio eko uzgoj.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa istina, meso je još najmanje poskupilo.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj Angie75 prvotno napisa Vidi poruku
    Nego, nisam dosad čula da se i ljuskice od povrća ubacuju u temeljac, baš me iznenadilo.
    Moraš sve te "mrkve" dobro oprati ili s četkicom ili s hrapavom stranom spužvice. Ja čak i kad radim kolač od mrkve samo mrkvine skuham. To mi je dobro za paradajz juhu, da malo slatkoće. Inače uglavnom imam ljuske od mrkve, peršina, luk, stabljike od peršina, vrhovi češnjaka, stabljika od timijana, debeli dio lista kelja od grincega i sl. Ubacim i vrhove od tikvice ili mahuna, skoro bilo što. Možeš i smrznuti ako znaš da ti neće trebati, a imaš mjesta u frizeru. Ja uglavnom potrošim u roku par dana. Jedino ako je i neko meso ubačeno u temeljac, onda ne može stajati par dana, jedan dan je OK. Kad obrezujem meso, onda i to ubacim. A ako ne kuham ništa, nego samo zamrzavam meso, onda isto te žlundre što obrežem stavim u malu vrećicu i u frizer pa ubacim poslije kad imam povrće.
    Posljednje uređivanje od Jelena : 22.10.2024. at 10:12

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

za korištenje ostataka od grincega sam prvi put čula kad sam istraživala seitan
    https://svartberg.org/mif/seitan/
    Seitan je super raditi kad imate ostatke povrća u hladnjaku koje ne želite baciti. Nasijecite sav povrtni materijal na komade i ubacite u vodu – luk, kupus, kore jabuke, mrkvu, rotkve.. Štogod imate. Dodajte sol ili tamari, začine kao ružmarin i lovor, kurkumu, stavite seitan i kuhajte ga oko 60 minuta. Što ga bolje skuhate, dulje može stajati u hladnjaku.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Da, ali će sve okolo poskupjeti.

kajsa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Jel ide tko u Brežice u shopping po hranu?
    Je li jeftinije nego u Hrvatskoj?

Imam osjećaj da je u svim zemljama koje okružuju RH jeftinija hrana.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ja poznajem ljude koji kupuju u Brezicama hranu i kazu da se isplati.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Imam samo jednu riječ - robija. Ne mogu se uopće zamislit u toj kombinacjii osim da oni i ne kuhaju, nabavljaju i financiraju sve to, a za šta - za imat napumpane mišiće.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 28.10.2024. at 22:51

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Nisam shvatila je li gladan jer vježba za mišiće ili je onako gladan sam po sebi, a mišići su tek rezultat aktivnog, mladenačkog života, a ne cilj. Ali ružno mi je da su gotovani i da im mora biti servirano na stolu. Čak bih otišla tako daleko i rekla da bi oni njoj trebali spremati obroke ako ima još dvoje djece.

Ah, ... nekad sam tako sretna što više nemam nikakvog muškarca u životu, kosu bih si počupala da mi ujutro nalaže hajde mi ovo, hajde ono, ... klinci mogu čilat do srednje onda ću kao Peterlin svoje, tražit da nam svima znaju skuhat cjelovit obrok... naizmjenično po danima u tjednu...
    Posljednje uređivanje od zutaminuta : 29.10.2024. at 04:57

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Uz čilanje njihovo teško buš ti postigla, hajde ti. Već sad počni svaki dan nek jedan oguli mrkvu, opere suđe i slično

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Nisam shvatila je li gladan jer vježba za mišiće ili je onako gladan sam po sebi, a mišići su tek rezultat aktivnog, mladenačkog života, a ne cilj. Ali ružno mi je da su gotovani i da im mora biti servirano na stolu. Čak bih otišla tako daleko i rekla da bi oni njoj trebali spremati obroke ako ima još dvoje djece.

Ah, ... nekad sam tako sretna što više nemam nikakvog muškarca u životu, kosu bih si počupala da mi ujutro nalaže hajde mi ovo, hajde ono, ... klinci mogu čilat do srednje onda ću kao Peterlin svoje, tražit da nam svima znaju skuhat cjelovit obrok... naizmjenično po danima u tjednu...

Hehehe, mene je kolega jednom zafrkavao radi ovoga... Kaže - odgajaš sinove da budu sluge svojim ženama! Moj odgovor je bio da mi na pamet ne pada ni da ja budem sluga njima. Ne moraju kuhati ručak svojim ženama (nemaju ni cure, to je takva generacija, izgleda da imaju kasno paljenje) ali moraju ga znati skuhati SEBI, da ja ne moram uvijek o tome misliti.

Btw. nije to tako idealno. Moji znaju, ali često ne stignu, pa ti ga dođe na isto. Više su participirali u srednjoj školi i na početku faksa. Znaju skuhati ono što im je fino. Ja baš ne bi svaki tjedan jela bolonjez i chilli con carne, ali ako njima odgovara - bujrum.

Zapravo, nije ni bitno da znaju skuhati. Bitno je da se umiju pobrinuti da ne budu gladni. Kako - njihova stvar. Otkad imaju svoje noFce, ja ne ostavljam svoje za takve situacije. Želite dostavu - može, ali platite si sami.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •