Stranica 14 od 110 PrviPrvi ... 412131415162464 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 651 do 700 od 5539

Tema: antirecesijske mjere u vasem kucanstvu

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    lasada avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Stvar je u tome (vezano za dozvoljeni minus), što se on akumulira mjesecima, jer kad platimo režije za 2 stana koje iznose oko 1700 kuna i 2 kredita ukupno 2.200 kuna malo nam ostane za hranu. Deda /svekar dobije 1.200 naknadu sa burze jer nema uvjete za mirovinu (staž niti godine), baka je astmatičar, i niti ja niti deda ne možemo nigdje dobiti posla. Ušli smo u kompu sa prijateljem koji ima stan u našoj zgradi pa iznajmljujemo za njega preko ljeta turistima pa nešto kapne, a to opet ode u 6 mjesecu za tehnički i malo popravimo auto star 8 godina ( Dacia super nova). MM kupio taj auto 2001. g. novi novcati i već smo ga i otplatili i kupili bi drugi koliko smo potrošili svake godine na popravak (godišnje oko 7000 kuna na popravak). To je zarada od turizma.
    Malo se tješim jer ako mi opet park Plitvice odgovori da nema potrebe za mojim profilom ići ću čistiti sobe u sezoni kao što sam radila i prije trudnoće do 2007. g.
    Nije mi to teško, govorim tečno engleski i usput primam gazdima i goste i volim taj posao, a što ću drugo, da barem imam kuću bilo bi tada para 8)
    Ma nema veze, najkritičniji su nam zimski mjeseci, a ovaj minus od 17.700,00 se nakupio mjesecima. Ne znam, pokušat ćemo nešto popuniti ako se ja na ljeto zaposlim.
    A sutra ću popiti čašicu bevande za sve nas i za zdravlje, sreću i posao u Novoj nam 2010.
    Sretna i vama Nova Godina

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

lasada

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Meni je prije kupovina na sniženju bila br.1, sada je to forumska burza 8)

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Uh forumska burza je spas, ne samo da sam sad za bebu sve uzela preko burze, nego ima stvarno svakakvih drugih super stvari. Sve ko novo!
    Također osim nekih šopinga po šoping centrima, super je ono najnužnije uzet preko ebuy, mene je hrpa neke robe (jako sam se udebljala u 2 godine i praktički mi je trebala nova garderoba) koštala kao što bi me ovdje u nekom butiku koštalo 2 majice i eventualno jedne hlaće.
    Grijanje ne palimo, ja se pokrivam po cijeli dan dekom, a mm je dobro
    obučen.
    Skužila sam da zapravo svako mjesec-dva naš "standard" života padne prema dole za stepenicu-dvije, ali izdržavamo...

Lasada ja sam bila prije nekih 2 godine uspješno vratila svoj ogroman dozvoljen minus na jedvite jade, i onda sam otišla u banku i potpisala ugovor da na moj račun više ne daju dozvoljen minus. Sve je štekalo do prije par mjeseci kad smo upali u lagana govanca, i dolazi jedan dan mm govori WOW gle imaš opet dozovoljen minus 3 plače, banka ga jednostavno otvorila bez mog znanja. Naravno malo po malo smo upali u zamku i sad smo samo 2000 KN od nedozvoljenog I da, popravak auta jučer 600 Kn Ma strašni su troškovi, a naše se zalihe tope, i panika nas lagano hvata...

lasada avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Ah, ja sam se kasno uključila na rodin forum, tek kad se Lara rodila a trebala sam ranije i nabavila bih sve stvari na burzi a ovako smo u 03/2008. dizali od banke pozajmicu od 15.000 kn= (686 kn na 2 godine za opremu za bebu) + još postojeći kredit od 1.450,00 kuna koji traje do 2017.godine i to nas je najviše pokopalo. Tada me nešto držalo da kupim sve novo za dolazak bebe a da sam se uključila na Rodu prije drugačije bih radila jer ima masu novih stvari koje se prodaju preko burze.
    A sad je gotovo, još 3 mjeseca pa će 700 kuna biti manje za platiti a više za hranu i samo da ne smanje minus jer idući mjesec nećemo platiti sve režije pa ćemo režati :/

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kod nas nije tako kritično , ali i mi smo dobrano srezali troškove.
    Više ne naručujemo pize i slične gluposti , sve pravimo sami , čak i tijesto za
    lasagne ( ne dam Barilli 25 kn ) .Ne kupujem više ni gotove pekarske proizvode ( osim kruha ) za doručak , sad se jedu pahuljice , namazi....
    Manje se vozimo , tj . samo ono što moramo , prije smo znali ohoho đirati.
    Mobitel manje koristimo , baš kad trebamo.
    Planiramo prijeći na jeftinijeg operatera i za mob i za fixni.
    Ne pušimo , nikad nismo baš ni izlazili , osim nekoliko puta godišnje u kino.
    Maxtv nismo ni uzimali.
    Odjeću ionako ne kupujem dok je stara nosiva , tu su mi najveći izdatak klinci.
    Npr. od početka ove šk. godine sinko je već promijenio 2 para cipela i 2 para tenisica :shock: , nije iz obijesti i modiranja , nego sve izdere , a moramo mu kupiti sve kvalitetno i kožno jer mu se noge znoje prestrašno.
    Situacija je takva da će nam 2010 vjerovatno biti još gora , ali dok su računi plaćeni i mi siti , nemam se što žaliti.
    Uvijek nam ostaje mogućnost da idemo na selo , imamo gdje a bome imamo i sve potrebno za proizvodnju vlastite hrane.
    Ipak , to mi je najcrnji scenario.

kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Mi smo imali centralno grijanje na plin, u 12 mj. dodali smo još peć na kruto gorivo. Sad se grijemo na drva , nama puno isplativije jer smo imali drva iz svog bagremika. Poskupljenje plina nas ne ugrožava.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ni mene ne dira dirktno poskupljenje plin a, mi ga čak ni nemamo , ali
    kad se kotač poskupljenja pokrene.....

jkitanov avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Imamo centralno na drva,
    ne idemo toliko po restoranima koliko smo znali,
    kad nas netko zove na ručak rado prihvatimo poziv,
    ne pojem toliko flaširanu vodu, već iz pipe,- oko 4000-5000kn/god.,
    koristim platneno sve što se može koristiti....

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Ja sam (konačno) otkrila mogućnosti upravljanja peći za centralno (na plin). Zaključila sam da je bezveze da se grije kat sa spavaćim sobama preko dana, pa gasim danju, a grijem prije spavanja i noću se automatski grije ako je temperatura niža od ne znam točno koliko stupnjeva vani.
    Pa sam naučila sniziti opću temperaturu na programu koji koristim, a uz to sam odabrala program gdje se uopće ne grije između 11_30 i 16 - jer mi to ne treba. Tada su djeca gore, spavaju, a i kuća je dobro izolirana, imam pvc prozore pa je stvarno bacanje energije to grijanje i nagrijavanje i luftanje da možemo živit.

Eto, mogla sam i prije - al me tek recesija natjerala da se suočim sa strahom od programera plinskog sustava...

I ovo je super - osjećamo se bolje, više je zraka, ugodnije je. Jedino ko luda Mara idem i gasim i palim radijatore cijeli dan, al mala je to cijena za uštedu kojoj se veselim

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj lasada prvotno napisa
    dizali od banke pozajmicu od 15.000 kn= (686 kn na 2 godine za opremu za bebu)
    Pa kaj ste to toliko nakupovali da vam je trebalo 15.000 kn :?
    Nama su kolica bila najskuplja, cca. 4000 kn s uključenom autosjedalicom, krevetić 1300 kn, madrac 400 kn, nešto odjeće i platnenih pelena, kadica i ostale sitnice. Sve smo kupovali novo i ni približno ne mogu doći do tog iznosa.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Sirius Black prvotno napisa
    dizali od banke pozajmicu od 15.000 kn= (686 kn na 2 godine za opremu za bebu)
    Pa kaj ste to toliko nakupovali da vam je trebalo 15.000 kn :?
    Nama su kolica bila najskuplja, cca. 4000 kn s uključenom autosjedalicom, krevetić 1300 kn, madrac 400 kn, nešto odjeće i platnenih pelena, kadica i ostale sitnice. Sve smo kupovali novo i ni približno ne mogu doći do tog iznosa.
    I meni se tak čini na prvi pogled... ali kad se sjetim da smo mi pred rođenje sina uselili u stan bez centralnog, mogu pretpostaviti da je dobar dio love išao za slične svrhe... Treba stan pripremiti za dolazak djeteta, ne odnosi se to samo na kolica i sjedalicu... To grijanje nam je bila najveća investicija u nekoliko godina, a bez toga ne bi ni uselili s bebom u stan star 50 godina.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ok, kužim, ali piše "oprema za bebu" pa nisam razmišljala o ostalim investicijama

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Istina, piše "oprema za bebu" ali ja sam si zamislila da tu mora biti nekaj veće... Možda se i varam, ali slažem se - puno je to za klasičnu opremu za bebu. Zato sam tak i pretpostavila, kad sam se sjetila naše situacije (jedna soba bez ikakvog grijanja, kuhinja bez tople vode itd. ) Sigurno se ljudi nisu zaduživali bez hude sile.

Ne mora bit ni grijanje, to mi je palo na pamet jer razmišljam iz vlastitih cipela (kao i drugi). Čovjek će pred rođenje djeteta kupiti npr. bolji polovni auto ili tako nešto, da se dijete vozi u sigurnom vozilu. Nije to baš "oprema za bebu" ali nije ni daleko od toga...

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa
    Ja sam (konačno) Jedino ko luda Mara idem i gasim i palim radijatore cijeli dan, al mala je to cijena za uštedu kojoj se veselim

Mi još nismo ugradili termostat, ja se borim protiv jega rukama i nogama zato što smo ga stavili skroz na nezgodno mjesto u dnevnu u kojoj se provodi najmanje vremena. Ja sam po cijele dane kod kuće i najviše vremena provedem u radnoj sobi, ostale radijatore ručno smanjim ili ugasim ako nije prehladno.
    Inače nisam pobornik hodanja u kratkim rukavima bila recesija ili ne, i normalno mi je da smo zimi i malo toplije obučeni i pokriveni dekicom kad se uvaljamo na kauč navečer uz tv.

spunky125 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

i mi štedimo-struja-uglavnom sve su štedne žarulje, rublje peremo po noći, suđe isto, kruh se peče navečer.

smanjili i grijanje za stupanj, i nije hladno, samo malo se treba deblje obući-isto gledam akcije i žao mi dati za nešto punu cijenu. Ide nekako.

lasada avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Oprostite mame nisam bila na netu 2 dana pa tek sada odgovaram na post.
    Digli pozajmicu od 15.000 kuna ne samo za opremu za bebu nego i za preživjeti zimske mjesece kada nema turizma i kada ja ne mogu ići čistiti sobe ljudima koji se bave turizmom a to je još jedna plaća
    Pa smo bili prisiljeni dići toliko. U TL-u smo u 03/2008. g. kupili 2 U 1 od Graca kolica i AS za 1.499,00 kuna a u bosni (Bihać- 30 km od Plitvica) krevetić sa posteljinom, pelenama i ostalom oblekicom i sve to za 2.000 kuna i možda još neka sitnica i to je sve što se tiče opreme za bebu. Nisam htjela sve to objašnjavati u gornjem postu a i sada vidim da sam pogriješila što sam navela sve te cifre nadajući se nekom odgovoru / savjetu/utjehi da ima vas još na forumu koji ste u ovakvoj situaciji, jer je nastao nesporazum u koji sam nas dovela. Eto, nadam se i da nam banka neće, jer još uvijek nije dirati minus pa da se polako izvučemo iz toga jer još 3 rate toga kredita pa će biti lakše za 700 kuna a to je hrana za nas, a onda nam ostane još 1.500 kuna drugog životnog kredita. A onda Uskrs i sezona pa daj Bože da nađem posao pa pokušati polako popunjavati minus.
    Hvala mame drage, ništa se ja ne ljutim na vaše komentare samo vam nisam uspjela na vrijeme odgovoriti niti objasniti.

lasada avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Peterlin
    Komentar na tvoj post
    znam da nebi se štela mešati zemljakinjo moja bila je to huda sila a silni novci i kredit, treba to izdržati

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Peterlin
    Komentar na tvoj post
    znam da nebi se štela mešati zemljakinjo moja bila je to huda sila a silni novci i kredit, treba to izdržati
    Oooo, draga, sjećam se ja svakakvih vremena, i biti bez posla i bez stana - sve mi je to poznato. Osim toga, nije bilo jučer, ali ni davno, znam kako izgledaju dva porodiljna u komadu: pazila mogu li kupiti nove čarape ili je to ipak malo previše. Većina ljudi prije ili kasnije iskusi takvu situaciju, a još kad se baš potrefi u jeku recesije i u malom mjestu, fakat treba to izdržati.

S druge strane, ne sumnjam da ćete uspjeti.

Držim višestruke fige za dobru turističku sezonu, siguran posao i izvlačenje iz kredita.... A onda, jer znate pažljivo planirati, čim krenu bolja vremena u kratkom vremenu bu se isplatila škola recesijskog načina života. Ne dajte se! Sretno!

lasada avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Oooo, draga, sjećam se ja svakakvih vremena, i biti bez posla i bez stana - sve mi je to poznato. Osim toga, nije bilo jučer, ali ni davno, znam kako izgledaju dva porodiljna u komadu: pazila mogu li kupiti nove čarape ili je to ipak malo previše. Većina ljudi prije ili kasnije iskusi takvu situaciju, a još kad se baš potrefi u jeku recesije i u malom mjestu, fakat treba to izdržati.

S druge strane, ne sumnjam da ćete uspjeti.

Držim višestruke fige za dobru turističku sezonu, siguran posao i izvlačenje iz kredita.... A onda, jer znate pažljivo planirati, čim krenu bolja vremena u kratkom vremenu bu se isplatila škola recesijskog načina života. Ne dajte se! Sretno! [/quote]

Hvala ti draga

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Lasada, i ja držim fige za puno stranih turista i dobru sezonu

lasada avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Citiraj Sirius Black prvotno napisa
    Lasada, i ja držim fige za puno stranih turista i dobru sezonu
    tnx

susret avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Super tema. Kako sam trenutno na porodiljnom, ledim se od pomisli kad će mi naknada pasti na 2500 kn, što će nam značajno smanjiti mjesečni proračun. Obzirom da trenutnim prihodima postižemo pokrivanje osnovnih troškova, koji su poprilično srezani... intenzivno razmišljam kak namaknuti razliku. I meni je s ovom - trećom bebicom burza novo otkriće, već sam dosta toga nabavila tamo.
    Uveli smo listu troškova, koja se nalazi na frižideru i onda čim dođem iz dućana napišem koliko sam potrošila. Na taj način smo dobili inf. o točnom iznosu koji nam treba na mj. razini, sad si toliko stavimo sa strane, podjeljeno sa br. dana i to mi je dnevni maksimum.
    Minus na računu sam odavno ukinula - ne dam im kamate!

anin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Dosta vaših opisanih antirecesijskih mjera su meni stil života odavno...nije sa si ne priuštim neku sitnicu...ali općenito...mislim da treba baratati gotovinom, a čega nema bez toga se može...također...kao što su mnogi već rekli....u dućan ići s popisom...
    I da....ja pogledam sve one silne reklame što stižu....kupovanje po akcijama mi se pokazalo isplativim...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kupim domaće integralno brašno u mlinu za 2,5kn po kg.
    Rosa gdje to kupis u kojem mlinu i gdje? imamo i mi pekac ali ova integralna brasna po ducanima su dosta skupa pa bi nam ovo bila znacajna usteda

Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

uf... do sada mogu reći da sam imala... ne za razbacivat ali sam imala dovoljno da nitko od nas nije bio gladan ni bos...
    čak smo i na zimovanje bili (obzirom da nismo plaćali smještaj i da smo bili u centru bosne koja je nekih 40-50% jeftinija od našeg prebivališta to je na kraju ispala ušteda; da smo bili doma i slavili novu kako smo ranije planirali potrošili bi samo za doček onoliko koliko smo tamo u 8 dana :/ :shock:
    mislila sam da sam neke račune preskočila ponijeti ali rezervar goriva i 685,23 kune me je to zadovoljstvo koštalo za nas četvoro...

perilica radi noću, žarulje su štedne, grijanje na minimumu veće dio dana...
    jogurt pravim sama kao i još hrpu prehrambenih artikala...
    povrće iz vrta je glavni prehrambeni artikal, sočivice su izgurale meso s jelovnika a kao što su cure već spomenule jedan komad mesa se isiječe za 6 puta...
    i puno manje se hrane baca...

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Ja lijepo molim za kontakt mlina gdje se dobije integralno brašno za 2.5 kn, a može i adrese i brojeve i drugih proizvođača tog tipa - domaće, kvalitetno, povoljno.

Ja bih rado imala neku svoju baku sa sela (ili djevojku ili čoeka) gdje bih išla po svježe povrće. Sama bih došla, nema problema, ali bih rado domaće i po dobroj cijeni.

I isto za meso.

Tko zna takve ljude - bit ću zahvalna da me na njih uputi!

Može i na pp!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja u stvari trazim isto sto i Ifigenija samo je ona to lijepo srocila
    Moze i meni na pp

anita_m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj nevena prvotno napisa
    Kupim domaće integralno brašno u mlinu za 2,5kn po kg.
    Rosa gdje to kupis u kojem mlinu i gdje? imamo i mi pekac ali ova integralna brasna po ducanima su dosta skupa pa bi nam ovo bila znacajna usteda
    X

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

za cure iz Zagreba- na placu na kvatriću jedna žena prodaje brašno. Mislim da je integralno pšenično 4 kn/kg. Nisam sigurna jer već dugo nisam kupovala

Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

splitski veliki pazar je stvarno preskup... nisam baš često u Splitu, ali kad čitam zagrebačke cijene meni se čine kao sitnica...

baš sam se čula s kumom, ona ima neku svoju ženu na pazaru kod koje uvijek kupuje pa joj ova da malo niže cijene... ali kuma kaže da bi isto kod nje uzimala čak i da ima više cijene jer joj to povrće ima ukus i miris... jedini je problem što je žena samo jednom tjedno tamo pa joj muž otegne dok dotegli cjelotjednu zalihu doma...

inače, internet bankarstvo se pokazalo kao pun pogodak za mene... uzimaju minimalne naknade - primjera radi: kad sam plaćala školarinu 3600 kuna platila sam 3 ili 4 kn provizije... kolegica je htjela uplatiti na pošti i provizija je iznosila 60 kn :shock: tako da je lovu položila na moj račun pa sam i njoj uplatila preko net-a....

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ja sam se totalno osvjestila i shvatila da sam prije previše trošila. Sad puno više štedim, ne zbog toga što nemamo, nego zbog toga što želim štedjeti za bitne stvari i shvatila sam da su neki proizvodi u potpunosti nepotrebni.

Također ako nešto imam doma, a ne treba mi-poklonim nekome kome treba, bili to ostaci boje kad smo farbali ili nešto drugo.

Htjela sam otvoriti novu temu, no shvatila sam da bi možda bilo bolje ovdje postaviti to pitanje. Koje proizvode više uopće ne kupujete jer ste shvatili da su vam u potpunosti nepotrebni?

Mi izbjegavamo kupovati slatkiše, omekšivač, idemo u kupovinu tek kad zaista potrošimo skoro sve što imamo u frižideru, kupujemo na akcijama, pelene kupujemo uvijek s 25 % Jokerom u DM-u (duplo pakiranje pelena) pa nas ispadne puno povoljnije...Kad kupujemo cvijeće za rođendane, kupujemo kod cvjećarke na placu, ne u cvjećarni...Poklone kupujem uglavnom unaprijed na sniženjima ako nađem ono što nekome treba...Kad je ružno vrijeme na kavama smo uglavnom kod nas doma, kad je sunčano onda smo vani na terasama, na Jarunu, Maksimiru

Uglavnom shvatila sam da nam uopće ne treba puno hrane za nas dvoje/troje, a pečemo kiflice, radimo barem jedan kolač tjedno, samo se ne razbacujemo hranom kao prije...i da, zamrzavamo sve što ostane viška (a da se može zamrznuti).

PS- Za vikend smo bili u Ivici i Marici pa sam se šokirala kad smo 3 kolača platili 49 kn !! Pa za 49 kn napravim dva kolača, ako ne i tri
    Posljednje uređivanje od annie84 : 15.03.2010. at 17:07

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Ne kupujem više: omekšivač za robu, balzame za kosu, kojekakva čuda za pranje po kući (koristim samo detardžent za suđe , ono za staklo i WC sanitar).
    Ono sa čega se moram skinuti : kuhinjske role (salvete) i vlažne maramice (one za guzu, ali postali smo pravi ovisnici - s njima brišemo sv ešto stignemo)

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

ja sam skužila da je smrznuto povrće preskupo
    nekda sam iz ljenosti znala kupiti carsku mješavinu - i onda skužila da za te novce - 400grama 10tak kuna mogu puno bolje namješati sama

- karfiol, grašak, mrkva - kupim svega po kilu - operem, očistim i namješam si carski sama 6 vrećica po 500grama!!

dobar tek!

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Mi isto više ne kupujemo razna sredstva za pranje, omekšivać koristimo minimalno, ne kupujemo slatkiše, nikakvu gotovu hranu, sokove, tijesto za juhu, vegetu,...

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Da, tako je-gazirane i ine sokove nismo nikad ni kupovali-osim kad imamo goste i slavlja. Gotovu hranu isto ne kupujemo, vegetu isto ne, em je preskupa em nije zdrava...

kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Bolje da napišem šta kupujem, kraće je...

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj kljucic prvotno napisa Vidi poruku
    Bolje da napišem šta kupujem, kraće je...
    Daj, daj!!
    Poznata minimalistice ovog foruma.
    Da su svi kao ti propade pojam potrošačkog društva.

kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Daj, daj!!
    Poznata minimalistice ovog foruma.
    Da su svi kao ti propade pojam potrošačkog društva.

Da bar! I onda ćemo svi živjeti sretni i u blaženom skladu, daleko od materijalnog i novca koji nosi samo zlo sa sobom.
    Čim napravim popis za sljedeći šoping, postam ovdje. Ali načekat ćete se, mi šoping odrađujemo 2xmjesečno max.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj kljucic prvotno napisa Vidi poruku

Da bar! I onda ćemo svi živjeti sretni i u blaženom skladu, daleko od materijalnog i novca koji nosi samo zlo sa sobom.
    Čim napravim popis za sljedeći šoping, postam ovdje. Ali načekat ćete se, mi šoping odrađujemo 2xmjesečno max.
    Kako to uspijevaš? Mi isto ne idemo često u dućan, puno manje nego prije, ali jednom tjedno sigurno, uvijek zafali barem mlijeka i svježeg povrća...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj annie84 prvotno napisa Vidi poruku
    Kako to uspijevaš? Mi isto ne idemo često u dućan, puno manje nego prije, ali jednom tjedno sigurno, uvijek zafali barem mlijeka i svježeg povrća...
    I mi idemo u tzv. "veliki" šoping jednom do najviše dvaput mjesečno (tada kupujem deterdžent, tjesteninu, brašno i takve stvari - od hrane sve što stoji, sapun, pastu za zube i slično). Voće i povrće kupujem još i tjedno (zadnje vrijeme i češće) u kvartovskoj voćarni, jer ne volim da mi dugo stoji. Kruh i mlijeko imamo u pekari u susjedstvu. Jednom mjesečno odem i na plac (prije sam išla tjedno, ali otkad se otvorila ova odlična voćarna u kvartu, ne idem više tak često jer ne moram po svaku mrkvu do placa). Spasili smo se jer sam prije znala nakupovati rezerve za dulje vrijeme, pogotovo zimi, ali to ne valja - previše se baca. Dresiram samu sebe da ne pretjerujem, pa kupim ono što mislim kuhati taj i eventualno idući dan. Donekle je uspjelo baš po ovom sistemu da se hrana kupuje po potrebi. Na placu kupim ribu, piletinu i drugo meso i spremim si u škrinju. Rado bih se i toga okanila, ali nemam vremena kupovati to u tjednu.

kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj annie84 prvotno napisa Vidi poruku
    Ma i mislila sam na "veliku" nabavku. Normalno da kruh i svježe voće i povrće kupujem češće. A i nešto za zasladiti kupujem po potrebi (iako radije ispečem nešto). Ako napravim zalihe, MM to potamani istu večer.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ne kupujem po 10ak bočica sredstava za čišćenje-raznih vrsta, vegetu, uloške od onih umjetnih materijala, omekšivač, slatkiše razne- npr. duplo, rafaelo...one što su na kasi, kupujemo petit beurre i čokoladu kupujem mnogo manje praška za robu. Kupujem manje crvenog mesa, više bijelog, grahorica...

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj makita prvotno napisa Vidi poruku
    Ne kupujem po 10ak bočica sredstava za čišćenje-raznih vrsta, vegetu, uloške od onih umjetnih materijala, omekšivač, slatkiše razne- npr. duplo, rafaelo...one što su na kasi, kupujemo petit beurre i čokoladu kupujem mnogo manje praška za robu. Kupujem manje crvenog mesa, više bijelog, grahorica...
    ajme da - sad kad se sjetim, ubiše me duplo, rafaelo i tortice!
    živjeli petit keski i čokolade!

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Mi isto kupujemo namirnice jednom na mjesec - strogo po popisu, piletinu kupujem tu gdje radim preko sindikata. Plaćamo na rate i jeftinije mi je nego u dućanu. Od mesa dodatno kupujem jednom tjedno teletinu.
    Imamo kobasice, buđole, šunke,...
    Ali voće i povrće obavezno dodatno tjedno kupujemo - cijelu zimu.
    Inače obavezno radimo vrt. Baš smo jučer posijali rotkvice i špinat u plastenik, luk je niknuo,... Obavezno se još sije/sadi paradajz, paprika, brokula, kelj pupčar, zelje, običan kelj, cvjetača, blitva, mrkva, peršin, celer, cikla, luk, mahune više vrsta, grah, grašak, krastavci, krumpir (još sad imamo svoj - njega ne kupujemo),...
    Dakle - velik vrt.
    Obavezna zimnica koju radimo doma:
    - pekmezi (kupine, jagode, šljive, marelice) - još uvijek ih je dovoljno u podrumu
    - paradajz sos - ogromne količine - jer ga jako puno trošimo
    - ajvar
    - kiseli krastavci (puuuuno oko 100 flašica)
    - kisela paprika, patišoni, feferoni - toga manje
    - cikla - puno
    - u škrinju obavezno ide - grah, mahune, grašak, narezana paprika, cijela paprika (bez sjemenki), feferoni, cijeli paradajzi, jagode, kupine, maline, ribizli,...
    Imamo i "plantažu" jagoda doma, kruške, jabuke, trešnje, višnje, kupine, maline, ogrozde, joste, ribizle, breskve, šljive - to sve imamo doma, ali nam je zima kritična.

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

draga, ti doma imaš zelenu tržnicu grada Zagreba, svojim radom si pospremila na police cijeli red kiseline i zimnice Konzuma i još u škrinji imaš Ledo pogon!
    em si vrijedna, em si bogata - zemlja je bogatstvo!
    ali ti očito ne spadaš u ovu grupu žena sa asfalta - mi možemo uzgajati samo začinsko bilje na balkonima!

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Bobica prvotno napisa Vidi poruku
    draga, ti doma imaš zelenu tržnicu grada Zagreba, svojim radom si pospremila na police cijeli red kiseline i zimnice Konzuma i još u škrinji imaš Ledo pogon!
    em si vrijedna, em si bogata - zemlja je bogatstvo!
    ali ti očito ne spadaš u ovu grupu žena sa asfalta - mi možemo uzgajati samo začinsko bilje na balkonima!
    Moram samo obavezno napomenuti, da to nikako nije moja zasluga.
    Nas je u kući "3 obitelji" na 3 kata - moji roditelji, ja, brat, i onda zajedno radimo - svako nešto. Nitko od nas sam ne bi mogao niti približno toliko.
    Jedino MM i ja sami ove godine sadimo kompletni voćnjak na našoj zemlji.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

I ja živim za ljeto jer mama ima vrt pa cijelo ljeto jedemo povće iz vrta i jabuke iz voćnjaka u svim kombinacijama od soka, štrudli itd...Mi smo prije 5 mjeseci počeli zapisivati sve troškove i onda točno znam na što ode novac i to mi pomaže da iz mjeseca u mjesec više štedim...kod nas se hrana više ne baca, a nekad se znalo i bacati, a to stvarno ne volim. Onda smo počeli puno manje kupovati, više paziti na to što nam treba i kada nam treba, dakle u principu planirati što ćemo jesti u narednih 5 dana recimo...I kao što Anemona kaže, nama u vrtu uvijek uspije rajčica i to obična i mini (cherry) rajčica i stvarno je korisno pasirati i zamrznuti, tog uvijek treba!

Ja nisam tip koji se puno šminka pa ni šminku ne kupujem, tu i tamo mi zatreba maskara pa to "naručim" za rođendan

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

I da, puno manje deterđenata koristim, koristimo gel za veš i stavljam minimalno, a bebaču perem s oraščićima i oba traju već preko 6 mjeseci....

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •