u h&m-u ima dječjih majičica hratkih rukava čak i po 7 kn. vidjela sam i one najlonkice bez stopala. vestice i suknjice 30-35 kn. nema puno, al moglo bi se probrati pa kome treba. neznam kakva je situacija s garderobom za nas odrasle
u h&m-u ima dječjih majičica hratkih rukava čak i po 7 kn. vidjela sam i one najlonkice bez stopala. vestice i suknjice 30-35 kn. nema puno, al moglo bi se probrati pa kome treba. neznam kakva je situacija s garderobom za nas odrasle
75 kuna su i u Muelleru i u DM-u (jedino ih nema uvijek)mislim da su 3 komada u paketu oko 60 ili 70 kn. Dugo niam kupovala, ali su sigurno u Mulleru najjeftinije
za koliko?
Bila neki dan u Mulleru, pakovanje Curaprox četkica 3 komada 75 kn. Posebno su po 31.
Ja sam naravno u svom neznanju prije posjeta Mulleru kupila tri četkice u DM-u po 31 kn
Nešto mi se ćini da je Muller povoljniji od Dm-a. Primjer su i rižini krekerići za dječicu od H...., mislim da su za kunu ili dvije jeftiniji u Mulleru
pa onda NISU poskupile. 75 kuna su već dugo.
vidi s efda ih dugo nisam kupovala - imali su promocije u zagrebu na trgu, pa su ih dijelili. No, ubrzo ću i ja morati kupiti nove
U duhu recesije, jel netko ima viška Tisak naljepnica, riknuo nam fen a onaj iz njihove knjižice izgleda povoljan.![]()
Godisnji su u tijeku. Mnogi ni nece na more.... No zanima me kako planirate troskove na moru? Koliko trosite? Na cemu stedite?
Ja sam odlučila da mi ove godine idemo i gotovo. Nismo bili 3 godine i želim ići zbog djece.
Idemo u kamp. Svoju opremu nemamo pa ćemo iznajmiti šator. 7 dana, 3 odrasla i 2 djece - cca 2300kn. Hranu ćemo nositi od kuće, a vozimo dizel i idemo starom cestom. očastit ćemo se tamo kojim sladoledom, a drugo nam ni ne treba. Pošto je kamp u divljini, nema štandova![]()
ja isto nosim klopu većinom od kuće,kupim tam kruh,jogurt i slično.Sladoled na litre, za malog radim sladoled sama.
Jedne godine sam racunala i ispalo 100 kn razlike ako nosim sve od doma, pa sam odustala. Za 100 kn speceraj pakirati i nadati se da se nista ne prolije... Najbolja antirecesijska mjera je ne ici u restorane, hraniti se ko i doma.
Točno tako!
Mi obično odemo u restoran na ručak ili večeru jednom tijekom ljetovanja, jer mlađi sin ima rođendan usred ljeta, pa nas to snađe na moru - to je taj jedan izlazak kad se počastimo. To ne mora biti neka skupa riba, i pizza je dobra ili pržene ribice. Ostalo - kao doma.
Nosim nešto hrane da baš ne moram u veliku kupovinu prvi dan, ali bez pretjerivanja (zna se dogoditi da imam tikvice i šljive s grunta, pa uzmem za dan-dva). Prije sam vukla i puno više, sad samo stvari koje klinci baš žele uzeti, npr. domaći džem od jagoda.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 13.07.2014. at 21:03
S obzirom da imamo vikendicu (hvala deda), troškovi isti ko i doma.. jedino skuplje je put.. u restoranima ne jedemo.
I mi kao da smo doma. Mozda koja kava vise. Pizzu i tu pojedemo. Al posto idemo na otok gdje je sve skuplje, isplati nam se ponjeti neke stvari koje volimo doruckovati/vecerati. Rucak kuham skoro svaki dan i skoro pa iste menie kao doma. Mislim da je stvar organizacije. Plus lova koju potrosimo na put
Bas tak. Ako ne odemo na more, onda landramo po Zgu i kinima. I skurimo benziinaaa.
A na more i ja ponesem ono sto imamo domace (jaja, nesto povrca i voca).
Na zalost, mozemo na more samo u spici sezone pa nas smjestaj dosta kosta (cari prosvjetarskog posla).
Mi isto imamo kolektivni go usred ljeta. Pomirila sam se s tim daaavno, iako sam u mladosti (dok sam tako mogla) više voljela rujan za odlaske na more. Ali nema veze... em imam posao pa mogu imati godišnji odmor, em imam djecu koja idu u školu pa o moru u rujnu nema ni govora. A kad smo već kod smještaja, cijena apartmana na Krku ili cijena iste kategorije apartmana u Makarskoj - što južnije, to povoljnije (osim Dubrovnika, ali to je posebna kategorija). Obično odaberemo malo mjesto pored velikog (recimo Zukve kod Nina pretprošle godine, pa Seline prošle godine - Zadar nije daleko, a ima se što obilaziti).
Cijelu godinu punimo čarapu, da bi mogli deset dana neopterećeno uživati. A to "neopterećeno" znači apartman i svakodnevno kuhanje, znači priliku da moja djeca napokon nauče prati suđe (jer u apartmanu najčešće nema suđerice kao doma) i slično.
Umjesto na birtije, radije potrošimo na ulaznice za muzeje, ali to se uvijek isplati i nije to neka lova, pogotovo ako se usporedi s cijenama iz kafića u istoj ulici. Mislim da smo ulaznice u Arheološki muzej Zadar platili 15 kn za odrasle i 10 kn za djecu, ali stvarno ne mogu tvrditi. Možda je bilo i 20 kn. Bili smo i u Muzeju starina u Ninu, ali to je ista firma (Arheološki muzej Zadar). U obližnjem ninskom Muzeju soli djeci nisu naplatili ulaznice, a karte za odrasle su isto bile nešto što si čovjek može priuštiti. Offt. to je baš zanimljivo - industrijski muzej. Imaju i tvornički dućan gdje se povoljno mogu kupiti koještarije koje se nose doma bakama i dedi, a još su i korisne (sol za kupanje, slana čokolada...) pa nismo razbijali glavu što ćemo donijeti da bude zanimljivo, originalno i ne preskupo. Valjda ćemo i ove godine naći nešto slično (spremamo se u okolicu Trogira).
Eh, to sam htjela reći - uvijek unaprijed istražim okolicu (blaženi internet) i nađem zanimljiva mjesta za izlete gdje ne treba platit neku veliku lovu za ulaznice ili je besplatno, a ponekad smatramo da je ulaznica vrijedna doživljaja (bili prošle godine na Vranskom jezeru za nula kuna, klinci su se raspametili, a bili smo i u NP Paklenica - tam se plaćaju ulaznice, pa smo isplanirali oblačan dan i trasu koju smo mogli pješački podnijeti).
Muzej soli je jedan od meni drazih
mozda jer se jos proizvodi sol na stari nacin, kako su mene ucili u srednjoj skoli i na faksu, pa one ptice, zivotinje biljke. BC je odusevljeno jeo onu biljku slanušu. zbilja nezaobilazna izlet ako ste u blizini Nina
i mi ćemo ove godine u okolicu Nina, mužu dojadio Biograd, pa se poželio plaže iz djetinjstva.
Da, ni mi ne planiramo hodati po restoranima... kuhamo uglavnom doma. ali ovdje u Zgb. obavimo veliki šoping pa onda još na to svakodnevno moramo kupiti sitnice za ručak...
svake godine na moru prekrdasimo i na kraju nam fali novaca...
htjela bi napraviti nekakav realan budžet za potrošnju novca...
Apri ti imaš onu neku foru s dnevnim ograničenim budžetom? isto vrijedi i na moru?
Pa dobro je tamo.... a ima i dosta zanimljivih stvari koje ne moraš platiti:
- ljekovito blato http://www.nin.hr/hr/prirodna-bastina/ljekovito-blato - moj sin se tu uvalio i namazao, pa je još danima smrdio po nafti, ali je rekao da ga koljeno manje boli (bio se razlupao s bicikla ili s rola, ne znam više)
- crkva Sv. Nikole (na samom zapadnom ulazu u Nin) - baš je zgodna bila, obišli smo je jer je vidljiva s ceste, usred polja
- prastara crkva Sv. križa (romanička, u samom centru - blizu Grgurovog spomenika)
- ima još crkava, u jednoj je izložba relikvijara (ne mogu se bez pretraživanja sjetiti kako se zove, ali nije ni bitno)
Za muzej sam već napisala, a ono što bi moj sin sad dodao - ne trebaš vodstvo, ima wifi i možeš se mobitelom prikvačiti - sve ti kaže (nisam probala). Ima i prostor s rimskim iskopinama.
Imaju oni i hodočašće Gospi od Zečeva, ali mi smo bili u Zukvama, pa nismo na to išli - sve ovisi gdje ćete biti smješteni. Zna biti i koncerata i tako, svačega...
Jedino nisam baš našla blizu dobro mjesto za shopping - najbliže Plodine bile su na zapadnom ulazu u Zadar, ali nije to tak daleko. U lokalnim dućanima bilo je sasvim dobro opskrbljeno.
uf, ovako i ja, kakvi restorani, al troškovi nisu isti. nas kafići ubiju. ja se toga ne odričem lol al ako hoćeš uštedjeti, onda su meni ti kafići na prvom mjestu.
u rijeci možda jednom tjedno, a na godišnjem bar 3 puta dnevno smo u birtijanijutarnja kava, pa jutarnje kupanje - tu se uglavnom samo isplivamo i idemo doma, pa ručak, pa popodnevno kupanje koje završava pivom uz zalazak sunca, pa večernji izlazak koji završava gemištom. il ako smo rastrošni - mohitom.
ovo ne svaku večer, ali ako nije tako, a onda kod nekog doma kartamo, al to znači opet nešto spremiti za jesti, a nešto bome i za popit. plus klinci bar jedan sladoled dnevno. il kukuruz. il neke pi*darije po mjestu, ova manja.
i tako mjesec dana
i kako da troškovi budu isti kao doma, nikako.
onda negdje nakon tjedan/dva mm-a ulovi panic attack. da smo previše potrošili pa počne ujutro doma kuhati kavu i izbacimo tu jutarnju. wow.
al na benzinu uštedimo. osim puta, auto je uglavnom parkiran, možda 1-2 km dnevno.
mislim da možda uštedimo i na hrani, koliko god je skuplje, jer jedemo stalno ribu - inćune, srdele, bugve, šarune pa onda iz početka. a mm nešto i ulovi.
ajd, bar na ulaznice ne trošimo. a i to znamo, recimo otići u np krka jednom za vrijeme go. svake treće godine :d
Posljednje uređivanje od cvijeta73 : 14.07.2014. at 11:32
Cvijeto
Mi me pijemo jutarnju kavu u kaficu jer idemo odmah na plazu :česi:
Ali idemo svaki dan na kavu, obicno predvecer.
Ja mislim da ne trosimo nista vise nego u Zagrebu. Znamo otici pojesti u restoran, ali ne skupi. I to mozda jednom, dva puta.
ja sam se od birtije odbila kad sam prestala pušiti, a do tada ko i ti: samo sam čekala proć pored birtije da možemo u nju spustit dupe.
i tako, sad ne pušim, ne pijem po birtijama, a jednako nemam
mi na moru imamo prvih 3, 4 dana visoke troškove dok se malo ne snađemo šta i kako, kasnije se to svede u normalu, kao i doma.
auto gotovo da i ne palimo, jednom-dvaput u 15 dana.
Mi ne pušimo, ali smo predlani više visili u birtijama (lokalni kafić) otkad je prvo mm dobio pametni telefon, a lani i djeca.... Birtija ima wifi, he he he.... Lani smo imali sreće (tj. ONI misle da su imali sreće, a meni je išlo na živce, jer na moru si da ideš VAN, a ne da visiš na netu) - wifi i pristup internetu bio je i u apartmanu, grrr...
nemojte da sad zakukam ovde! nama je more udaljeno 1000km! kakva crna antirecesija, četiri rezervoara samo do dole
ali ne žalim se, ja sam spremna cele godine da štedim samo da odem na more
tamo isto ne sedimo po kafićima (kafu ne pijemo, ne pušimo), ne jedemo po restoranima (dete i ja smo na nekom režimu ishrane koji nam dozvoljava restoran retko), i izbegavamo pekare (jer su preskupe)
ostalo isto kao i kod kuće, sladoled svaki dan, krofne na plaži (obavezno), puuuuuno potrošimo na voće koje je skupo u malim marketima u koje idu turisti (ali ako odem u veliki market onda nakupujem opet gluposti koje mi ne trebaju)
ove godine smo dosta i obišli, pa na ulaznice, karte za brod odoše novci, ali to mi nije nikad žao, zbog toga smo i išli
jedino što se nismo šopingom počastili u povratku, kako inače umemo, da sam ušla u ikeu, otplaćivali bismo letovanje do nove godine
Posljednje uređivanje od vissnja : 14.07.2014. at 12:18
a ne znam, malo mjesto, svi se znaju, mi u centru, ne moš ić kupit kruh, a da te netko ne zove na kavu :D
e da, djecu smo izdresirali da ništa ne piju po kafićima. osim ono kad je neka seoska fešta. inače šta, naruče kolu i odu, nema ih. i kola bezveze stoji. pa dođu žedni i znojni i hoće vodu.
voda. dosta. odi doma, dva koraka ti je, i napravi se razređivač
a jadna moja djeca.
m više voli štandove
ove godine kad je došla, kaže vlasnica lokalnog dućana - ooo, pa m nam se vratila, eto, ako svi kupci iznevjere ovo ljeto, znam ja tko neće![]()
Mi isto neusporedivo više trošimo na moru. E sad tko zna - da moramo plaćati smještaj možda bismo više pazili na troškove.
A ovako, pojma nemam na što ali novci cure - dućani su nešto skuplji, nemaš zaliha pa svaku stvar treba kupiti, moramo kupovati vodu, puno češće imamo goste pa se troše pive, rakije i sokovi, a onda su tu i stalni troškovi za kave, birtije, sladolede, trampuline, biljare, sve po sitno ali se novci u novčaniku samo tope. U restorane ne idemo zato što ih kod nas baš i nema, tj. nema takvog nakon kojeg mi nekad u život nije bilo zlo.
vjerojatno bi više pazila na lovu da plaćaš smještaj, ma sigurno bi.
nama je jednostavno nemoguće "raspojasat" se kad znam koliko me košta dnevni najam apartmana ili kampa, ono, baš nemoguće.
da imamo taj prostor sigurno bismo i mi olabavili.
Birtije su i nama malo problem, ali na godisnjem i doma cesce odemo na kavu.
Ljetujemo u malom mjestu (prosle godine ga preskocili, ali se ove vracamo).
Na mogu bas reci da nam je smjestaj jeftin i oko toga uvijek pregovaram s mm. Naravno, ja kompliciram.
Kao i Peterlin, jedan dan iskoristimo za obilazak nekog NP, veceg grada s muzejima. Ali za to mi stvarno nije krivo dati novce.
A da mi je mora koliko imam godisnjeg u sezoni....
Mi se na ljetovanju volimo opustiti (i na godisnjim odmorima opcenito) i naravno da onda vise i trosimo. To kad smo obitelj u kompletu. Ali kad sam s djecom sama cijelo ljeto jer MM radi (u vikendici), usprkos svakodnevnim sladoledima, kavama, sokovima i povremenom izlasku na pizzu ili cevape, trosimo neusporedivo manje nego kod kuce.
Ustedimo na tome sto nam supermarketi, soping centri, gradske trgovine nisu nadohvat ruke pa ne trosimo na ono sto nam treba i netreba nego kupujemo ciljano i po potrebi.
Tu se, osim na ice i pice, nema na sto trositi i nama to dodje kao prednost![]()
Posljednje uređivanje od JaMajka : 14.07.2014. at 15:24
da
budući da je moj posao na refule, (nemam konstantna primanja, ali se otprilike može pretpostaviti koliko godišnje zaradim), tako mi radimo godišnje procjene.
to sam već pisala.
toliko za hranu, toliko za gorivo, toliko za režije, toliko za školovanje, toliko za GO
i onda taj iznos za GO podijelimo po danima
ako je to 200 kn dnevno, toga se i pridržavamo
Mi smo isto tipovi od birtija na moru. Jedino kavu pijemo u apartmanu. Djeca obicno ne piju sok nego jedu sladoled. Prosle godine zmo ustedjeli jer nisam pila pivu 15 kn neg vino 8 kn. Mi kuhamo. Jednom restoran isto zbog rodjendana ostalo ev pizza. Benzin trosimo na dolazak/ odlazak. Ostalo vrijeme nam auto ne treba. Osim za izlete. Na nasem otoku cijene u ducanu su kao u Zagrebu , mozda malo skuplje.
Sinocnja situacija me potakla: došli gosti, a ja niceg za na stol. Znate, ni keksa, ni čokoladice...Ma imali smo mi kuhani kukuruz i palačinke, al da nije bilo tog bili bi baš bez ičeg. Sve što je slatko moji potamane ( i ja s njima da ne bi bilo zabune) u roku keks.
Imate li kakvo "tajno" mjesto u kući koje nisu provalili?
Ili trčete u prvi dućan 2 min prije gostiju.
p.s. ovo stavljam na ovu temu jer me slačkarije za tu vrstu zalihe "da se nađe u kući" koštaju, naročito ako se ne ponašaju ko zalihe nego ko nešto što se pronjuška kad ne znaš šta bi od sebe
osim toga, ja odem u goste i mrzim spremat dicu, sebe i onda još stajat putem za uzet neku sitnicu, ja bi da mi je to u kući spremno. I ne volim neke bezvezne kekse koje nađem u 1.dućanu koji radi kasno i nediljom, volim ona lipa pakovanja......(na to sam slaba, do mene je)
Ja to ne smijem imati u kući, jer ću najvjerojatnije sama pojesti. Ali je zgodno imati u kuću neke stvarčice od kojih možeš brzo nešto napraviti. Imamo uvijek voća, pa se može napraviti voćna salata (imam i par konzervi voćnih kompota), kokice su mi zgodne ako dođu djeca, par stvari za brzinske recepte. Nabrzinu se mogu i ispeći muffini (možda bi bilo dobro imati doma onu smjesu za muffine), uštipci ...
spremiste - ako su ti djeca manja: negdje visoko, zatvoreni pretinac da ih ne mami
ako su veci - ne nadaj se da ces uspjesno skrivati duze vrijeme (iz iskustva)
iznenadnim gostima uvijek mogu ponuditi kavu, i ispeci na brzaka palacinke (brasno, jaja i mlijeko sigurno imam doma). medjutim uopce ne patim da moram ponuditi nesto za jesti.
ako mi se najave - ispecem neki kolac
nisam nikad imala zalihe grickalica kod kuce, jednostavno takva navika
kad ima, to se jede dok se ne pojede - pa je najjednostavniji nacin za izbjegavanje: ne imati kod kuce
(djeca su mi znala zadivljeno dolaziti sa otkricem da taj i taj ima doma cijelu ladicu punu svega-cokolada, keksa, cipsa, smokica, zvaka, bombona - raj)
Padaju mi na pamet kokice.
Kukuruz dugo traje, jeftin je, brzo se pripreme... ako imaš strojček koji ih radi, još lakše.