Stranica 46 od 111 PrviPrvi ... 3644454647485696 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 2,251 do 2,300 od 5539

Tema: antirecesijske mjere u vasem kucanstvu

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

mozda sam ja parti brejker, ali ja ne volim previse gadgeta u svojoj okolini. ako imam usisavac, normalni, koji vi ocito zovete veliki, zasto bi trebala jos jedan?
    prvo jasno mi je za ekipu koja ima vodeni da im se ne da puniti i sl. ali vi svi imate taj vodeni, kad ste si kupili jos taj?
    recimo skulirana kaze da mora brzo s njim usisavati da stigne usisati cijelu kucu u 20 min koiliko mu traje baterija. pa kog vraga onda ne ukljicis normalni usisavac i ne usisas kucu?
    ja imam samo ovakav, mislim nije isti ali je u tom stilu. i to je to sto vi nazivate velikim? a stapni je ovo desno, a rucni na istoj toj slici lijevo?
    ovo ozbiljno pitam, vec dva dana citam tu pricu oko tog stapnog pa ne kuzim.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Moj veliki koji baš nije tako velikih dimenzija, ali ima vodeni filter: http://www.ugradbeni-aparati.com/pro...sp?code=172099
    Neophodan mi je za povremeno čišćenje kreveta i dubinsko čišćenje namještaja (dijete astmatičar, oba djeteta i muž alergičari). Nezamjenjivo. Ali nije prilagađen da se njime služe djeca, jer ipak treba paziti da se ne prevrne + prati filtere nakon svakog usisavanja.

Moj mali (rastavljiv na ručni i štapni) je starija verzija ovoga: http://www.elipso.hr/mali-kucanski/u...TROLUX-ZB3012/
    Neophodan za svakodnevno skupljanje mrvica ispod stola (štapni) i na stolu (samo trbuh - kako to moji klinci zovu), mucica po sobi, smeća koje se unese u predsoblje, dlaka i prašine u kupaonici. Zakon za tinejdžere - mogu ga dohvatiti u svakom trenutku i prozujati kad se recimo rastepe sadržaj šiljila... Ne bi im palo na pamet to čistiti velikim saugerom.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 03.09.2014. at 09:01

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ma jasno je meni to s vodenim, to sam i napisala, ali kad imas ovakav ko ja, sta je problem ustekati ga u struju i prozujati po kuci, bez zurbe da ce ti baterija krepati.
    ja zivim u kuci, i nije mi problem usisavanje, pa sad pitam da li je to do mene, ili se stvarno kvaliteta zivota popravi stim trcanjem?
    ja i za usisati ispod stola vadim obicni ususavac i to odradim u sec. sve rucke su mu teleskopske, pa se mogu sklopiti, pa ni sastavljanje ne traje ne znam kako dugo. jer sastvaljen stoji vec u startu, ustekan u uticnicu di stoji, samo ga izvadim, produljim cijev i to je to.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj spajalica prvotno napisa Vidi poruku
    mozda sam ja parti brejker, ali ja ne volim previse gadgeta u svojoj okolini. ako imam usisavac, normalni, koji vi ocito zovete veliki, zasto bi trebala jos jedan?
    ahahaha, pa i ja se to pitam i isto razmišljam, ali sve čekam neki rasplet događaja da konačno skužim u čemu je kvaka
    a ovo s jurećom skuliranom mi je za krepat

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

fala ti AM, mam mi je lakse da nisam usamljena.

ki ki avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2013

Početno

ja imam viledinu elek.metlu za nabrzinu pokupiti mrvice i kada mi se ne da izvlaciti pravi usisivac
    http://www.edigital.hr/Rucni_usisava...29-p42210.html

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

ma jasno je meni to s vodenim, to sam i napisala, ali kad imas ovakav ko ja, sta je problem ustekati ga u struju i prozujati po kuci, bez zurbe da ce ti baterija krepati.
    ja zivim u kuci, i nije mi problem usisavanje, pa sad pitam da li je to do mene, ili se stvarno kvaliteta zivota popravi stim trcanjem?
    ja i za usisati ispod stola vadim obicni ususavac i to odradim u sec. sve rucke su mu teleskopske, pa se mogu sklopiti, pa ni sastavljanje ne traje ne znam kako dugo. jer sastvaljen stoji vec u startu, ustekan u uticnicu di stoji, samo ga izvadim, produljim cijev i to je to.
    Istina je. Obični usisavač je spretniji. Imam jedan u vikendici, sa hepa filterom. Uz njega stvarno ne treba još i štapni. Ali to nije za svaku kuću i svaku obitelj - izbacili smo ga iz upotrebe jer je taj bacao više prašine van nego što je vukao unutra. Rezultat - moja djeca nisu to dobro podnosila; kašljali su u beskraj. Čak sam kupila dodatni set filtera i mijenjala nakon svakog usisavanja. Nula bodova. Pa sam još prije 10 godina prešla na vodeni (već smo dva uništili, tj. jedan nam se doderao, a drugi je mm razbio glavom, kad se onesvijestio i tresnuo na njega).

Obični klasični usisavač morala sam čistiti nakon svakog usisavanja. Čistim i ovaj baterijski jako često, baš zato da ne baca prašinu van. Ako ga se ostavi neispražnjenog, ta prašina se usmrdi unutra i to je katastrofa. Smrdi kad ga uključim. Pa kad već moram rastavljati nakon svakog usisavanja, lakše mi je to činiti s ovim baterijskim nego s klasičnim. Da ne misliš da se sve može riješiti usisavačem - mijenjali smo mi i podove u stanu i mogu reći da je sad super, ali to je za onaj topic o bronhitičarima i astmašima, ne za ovaj antirecesijski.

Za prosječnu kuću stoji sve što si rekla. Ako ti dobro služi klasični usisavač s vrećicama ili hepa filterom (štapni ili trbušasti - baš je svejedno), ako ti je model spretan i pri ruci, baterijski stvarno nije neophodan.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

spajka, ja razmišljam o tom štapnom i ručnom beš zbog toga da mogu djeci uvaljivati da počiste nešto za sobom jer se ni meni ne da preskakati usisavač koji oni natežu 100 godina, pa ima se ne da, pa im teško i sl. metlu ne volim, jer diže prašinu. zapravo ne volim nikakvo čišćenje pa sve gledam na bi li si nekako olakšala život.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Citiraj ki ki prvotno napisa Vidi poruku
    ja imam viledinu elek.metlu za nabrzinu pokupiti mrvice i kada mi se ne da izvlaciti pravi usisivac
    http://www.edigital.hr/Rucni_usisava...29-p42210.html
    Kako to funkcionira, opiši malo? To je na baterije ili kako? Koliko drže?

ki ki avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2013

Početno

Na baterije je,imas adapter i kad su baterije prazne ustekas sa strane u metlu i punis.Meni baterija izdrzi sigurno tjedan dana.
    Spremnik kad ti se napuni ispraznis u smece.
    Dolje su cetke koje kupe mrvice,kosu..bitno je da nije bas mokra povrsina.Ja sa njom cistim po plocicama,parketu
    i tepihu.Mogu se staviti dolje i one krpice za skupljanje prasine http://www.vileda.com/uk/products/ot...p-refills.html
    samo kad ih koristim ja kupim neku znj marku jer su jeftinije.
    Evo odje imas link sa opisom http://www.vileda.com/int/products/e...c-sweeper.html

ki ki avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2013

Početno

bude ti na akciji u kauflandu po 180kn

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja zamišljam da bi mi taj štapni sauger bio pti ruci,pa bih svako malo sa niim počistila što već treba. Činjenica je da mi se pravi ne da izvlačiti svaki čas. Ova metla još bolje zvuči. To je imala moja baka,samo ne električno.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moj je razlog zato što mi je normalni kompliciran za izvaditi, a štapni stoji u hodniku na stalku pa ga u sekundi uzmem. Za ovaj drugi najprije moram iz ormara izvaditi prvi red, pa gore vrećice i tek onda njega, i tako kad ga vraćam natrag

ki ki avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2013

Početno

Meni stoji ta metla u kuhinji i kad mi mali zamrvi samo upalim i za sekundu sve cisto.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Meni u kuhinjskom ormariću kraj smeća stoji mala metlica i smetaljka i mrvice nakon obroka samo s tim pokupim. I brže mi je i štedljivije

anchi pp avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Citiraj Angie75 prvotno napisa Vidi poruku
    Meni u kuhinjskom ormariću kraj smeća stoji mala metlica i smetaljka i mrvice nakon obroka samo s tim pokupim. I brže mi je i štedljivije
    I meni, samo ne u kuhinji već u hodniku. Ovo više nisu antirecesijski savjeti

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Pa baš ja gledam, antirecesijski topic a ono treba imati po dva-tri usisivača

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Angie75 prvotno napisa Vidi poruku
    Pa baš ja gledam, antirecesijski topic a ono treba imati po dva-tri usisivača
    Točno to sam mislila napisati, pretekla si me.

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

prvo jasno mi je za ekipu koja ima vodeni da im se ne da puniti i sl. ali vi svi imate taj vodeni, kad ste si kupili jos taj?
    recimo skulirana kaze da mora brzo s njim usisavati da stigne usisati cijelu kucu u 20 min koiliko mu traje baterija. pa kog vraga onda ne ukljicis normalni usisavac i ne usisas kucu?
    ja imam samo ovakav, mislim nije isti ali je u tom stilu. i to je to sto vi nazivate velikim? a stapni je ovo desno, a rucni na istoj toj slici lijevo?
    ja stapni koristim rekla sam i 2-3x dnevno (nekad i vise),naravno da to nije svaki put cijela kuca nego po potrebi uletim u kupaonicu na 2min ,pa pokupit mrve ispod stola,dlake gdje se već nalaze itd itd....
    samo ponekad "jurim" po cijeloj kuci kao kao zelim napravit mini generalku,to sam pisala da docaram onima koji se pitaju moze li to bit jedini u kuci da ipak ne moze!

predvidila si da imam skaline u kuci,bome razvlaciti i nositi/podizati veliki sa kabelom po zavojitim skalinima gore-dolje i nije bas prakticno, ne jednom sam se skoro skljokala... (pogotovo kad sam se odvikla od njega)
    a ironije,na njima mi se najvise skupljaju buseni dlaka...

dodatna svar koju nisam pisala,veliki ima jaki ispuh koji mi macje dlake podize u zrak (za razliku od malog) tako da kad s velikim povremeno cistim iza njega mi ostaje neusisanih dlaka....

ja bi si kupila Roombu da nemam skaline,kad izmisle onu koja ih moze savladat kupujem...a da nemam macku ne bi imala ovaj stapni jer mi je ona glavni razlog svakodnevnog visektratnog usisavanja...zivila bi u eto nesto sporkijoj kuci koju bi rjedje odrzavala ali ne trpim dlake....( i onda pametna nabavim dugodlaku macketinu)

nadam se da ti je sad jasnije! ovisno o raznim okolnostima,nekom on treba, nekom ne!

u da,i svaki put kad koristim veliki i odem predaleko, kabel se zategne,redovno odvalim steker iz zida jer ove sad nove uticnice nisu zasarafljene kao stare i lako ispadaju...ja mislim da je to do lose montaze (i da to ne bi trebalo tako lako ispast),MM krivi mene sto ne pazim pa je ih je poceo ljepit silikonom....

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I ja imam taj šztapni - prekrasan mi je. No, koristim ga rijetko - ali to zato jer ja i inače rijetko čistim. A dal mi pomaže - pa da. Moj je recesijski - kupila sam ga na nekakvoj akciji u metrou - mogla bih ga baš i ujizvaditi iz špajze jer je stvarno lijep. A možda ga i netko od ukućana primi u ruke

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    spajka, ja razmišljam o tom štapnom i ručnom beš zbog toga da mogu djeci uvaljivati da počiste nešto za sobom jer se ni meni ne da preskakati usisavač koji oni natežu 100 godina, pa ima se ne da, pa im teško i sl. metlu ne volim, jer diže prašinu. zapravo ne volim nikakvo čišćenje pa sve gledam na bi li si nekako olakšala život.
    Potpis pod sve navedeno. Meni je ergorapido zakon jer mi se teško sagnuti (bole me kosti, naročito ujutro). Uostalom, kad se sjetim koliko sam plaćala tetu čistilicu dok su djeca bila mala, dva usisavača me zajedno koštaju manje nego 2 mjeseca tete čistilice. Amen. Ali meni je problem to što teško motiviram djecu da budu UREDNI. Neuredan stan je teško čistiti. Ufff... Neki dan sam si probudila mlađeg sina i potjerala ga da svoju prljavu odjeću odnese u kantu. To je najgore kod čišćenja.

Ali da se vratimo na antirecesiju, s malo praktičnosti:

Recesijski pribor za čišćenje koji ne diže prašinu je ovo: http://www.niveta.hr/za-domacinstvo/...-poda-840.html

Brisač (drška) košta 30 kn u Metrou, a navlaka 17 kn. Dobro je imati dvije navlake, za suho i mokro čišćenje poda.

I dobro je. Ja povremeno uguram tu napravu sa suhom krpom pod krevete, gdje ne mogu ući ni sa kakvim usisavačem, ALI sitne mrvice i "mačke" od prašine obično pobirem trbuhom baterijskog usisavača. Doma smo već razradili tehniku - jedan maše ovom jeftinom napravom, a drugi baterijskim usisavačem skuplja za njim. Ali, preduvjet da bi to bilo dovoljno je da imate glatke podove. Bolje da ne napišem ovdje na recesijskom topicu koliko me koštao novi parket i pločice, a imam to u cijelom stanu. Sad mogu čistiti i s najjeftinijim priborom, nije problem. A dok je bio stari drveni pod - ja očistim, a netko prošeta i iz procijepa između letvica parketa opet se digne oblak prašine, kao i iz starog namještaja.

Daklem - pouka priče (iz prakse): staru oronulu kuću/stan je teško i skupo održavati i čistiti. Novu je puno lakše i jeftinije čistiti, ali što da kažem? Mi smo preuređivali tri sezone samo podove, jer drugačije nije išlo. Ne računam tu preuređenje kupaonice. Koliko je tome mjesto na antirecesijskom topicu, nemam pojma.

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

a zar postoji ijedna tema s kojom se nije zastranilo?

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Ovako je bilo i kod mene prije preuredjenja.
    Non stop je bio uključen i spreman za upotrebu.Inaće niti ne bi usisavala više puta na dan.
    Ali sada nemam mjesto gdje može tako stajati,nego ću ga morati svaki put vaditi i sastavljati(a ne mogu niti smisliti mjesto da mi je relativno pri ruci).
    Pa mi je ideja bila da uzmem taj štapni koji ne moram spremati(lijep je pa može biti vani ).

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ja imam na oba svoja usisavača ovo: http://www.europatrade.hr/detalji_pr...e-samsung.aspx
    i samo nakon usisavanja ispraznim u smeće. To je umjesto vrećice.
    Mali ručni ovakav: http://www.elipso.hr/mali-kucanski/u...TROLUX-ZB5112/ samo stariji model, koristim za mrvice i ako se nešto prosipa.
    I recesijski, trebala sam kupiti običnu drvenu metlu i dođe oko 30 kuna.
    Kaj nisu nekada bile jeftinije.

anchi pp avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Recesijski: riješila sam se turbo usisivača koji je bio solidno skup, ali je toliko smrdio kad je usisavao da je bilo nepodnošljivo.
    Servis mu u tome nije pomogao (a i inače nisam bila zadovoljna pristupom u Elektroluxovom servisu :/)
    A vrećice su u početku bile 6 komada 40 kuna, pa 5 komada 50 kuna, a onda su završile 4 komada 60 kuna

Kupila sam jedan koji je jeftiniji, manji, slabiji, ali ima perivi filter i posudu koja se prazni.
    Sad mi je i to tlaka prazniti jer se glupi filteri začepljuju dlakama , pa treba prazniti skoro poslije svakog usisavanja.
    I tako sam uglavnom prešla na partviš. Obični, ne električni.
    Dva mala tepiha usisam, a sve ostale podove što sam inače usisavala - sad metem. Prije 7-8 godina nisam mislila da će mi to biti opcija, ali eto

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Anchi pp pogledaj si samsungove sa posudom koju sam linkala. Dlake ne bi ni došle do filtera.

anchi pp avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

A šta je to? natakne se na bilo koji?

Kako funkcionira?

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj anchi pp prvotno napisa Vidi poruku
    A šta je to? natakne se na bilo koji?

Kako funkcionira?
    Ja imam samsunga, platila sam ga oko 700 kuna.
    To ti ovako izgleda: http://www.protis.hr/products/detail...-vrecica/47231 možda bi taj nastavak pasao i na neku drugu cijev to nisam sigurna. Taj dio ti dođe 89 kuna. http://www.europatrade.hr/detalji_pr...e-samsung.aspx
    Možeš ponjeti svoju cijev pa probati, ne vidim razlog zašto ne bi radilo.

ribice avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Samsung s twisterom je odličan, ja ga imam godinama, jadan se potrgao, maltim s njim nemilice ali vuće kao lud.
    Sada imam roombu pa ga rijetko vadim ali svaka preporuka.

ribice avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

http://www.protis.hr/products/detail...er-cf101/79200

mislim da je moj ovaj..davno je kupljen pa nisam sigurna.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

OK drago mi je da ste si uljepsale zivot s tim stapnim, jer i sama volim kad me nesto ucini sretnom, sto mogu reci iz svega sto ste napisale nece biti u mom slucaju. ja svoj bez frke dizem uz stepenice
    sve u svemu MM ce biti sretan sto necu jos nesto izmisliti, sad ga pilim s indukcijom

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj ribice prvotno napisa Vidi poruku
    http://www.protis.hr/products/detail...er-cf101/79200

mislim da je moj ovaj..davno je kupljen pa nisam sigurna.
    Ja imam takav sličan na moru. U Zagrebu imam sa komandama na crijevu.
    Usisavač je zakon.
    A najbolje mi je bilo kada sam došla u servis kupovati filtere kako me prodavačica uvjeravala da trebam kupiti novi usisavač jer je moj stari model.

Junior avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2014

Početno

Čitam Vaše postove i shvaćam da sam Židov cijeli život (prapranetko mi je navodno i bio Židov, pa možda su tu i geni..) tak da ne'am blagog pojma na čem ušparat'. :D
    Režije mi ne mogu bit manje, podstanari smo, spremamo se za bebeka i kupujemo tetre s kojima namjeravamo premotavati bebeka, i za bebeka sve dr. stvari kupujem s najosnovnijih popisa i čitam gdje je tko fulao tjednima tako da ne ponovim tuđe greške, skupljam popuste i bonuse na sve strane (u novčaniku s placa za 20 kn imam više kartica i iskaznica nego novaca), kupujem isključivo gotovinom i samo s najnužnijeg popisa, nemam usisavač jer su vrećice skupe nego metem običnom metlom (ima antistatic dlake i redovito ju perem octom da i ostane takva i ne diže prašinu), stan čistim sodom bikarbonom, alkoholnim octom i solnom, limuntusom čistim mrlje na inoxu, suđericu nemam, kuham isključivo na plinu, još uvijek ove sezone nisam upalila grijanje neg smo nosili više odjeće kad je bilo hladno, veš perem istim deterdžentom- sav, osim osjetljivih tkanina za što koristim ostatke šampona i gela za tuširanje, umjesto omekšivača godinama koristim alkoholni ocat (boje su trajnije i veš je mekan bez mirisa), dezić mi traje mjesec i pol a ostale kozmetike imam manje od prosječnog muškarca, šminka mi se svodi na nekoliko stvari i osim maskare sve je dr. mineralno (nekvarljivo i hipoalergeno- tako da ne kupujem ništa dok se staro ne potroši, za Bourjois sjenilo bolje dane velim koliko staža ima...), sama se šišam i farbam a i frendice isto sređujem i uređujem (pa se mijenjam s njima za dr. usluge koje one znaju raditi, il jednostavno imaju s čim, a ja ne), koristim samo fen, pegu za kosu i slično ni nemam (za sve koristim fen ak' je neka prilika pa se moram ulickat) tako da mi ne trebaju nikakvi regeneratori i sl. jer mi je kosa zdrava, muž mi ne kupuje alat neg ga posuđuje, koristimo javni prijevoz ili cipelcug (auto ni nemamo, a mužev bicikl trenutno nije u voznom stanju), poklone smišljam i veći dio izrađujem sama, nemamo ni mačku ni psa al' bih rado udomila kad ću na dlakavca moć izdvojit za posjete veterinaru, al' imamo udomljene kornjače i jedino kaj je koštala oprema i staklovinje u startu prije x godina (Eheim troši minimalno struje i supertih je) a mesa i povrća pojedu k'o pol mačke u tjedan dana u godini dana (zdravi k'o dren bez kupovne hrane), račun za mob mi je u prosjeku 135 kn, imamo samo stick za net, ne idemo ni u videoteku ni u kino neg si skidamo filmove ili gledamo na streamu, nemamo TV nego veliki monitor, čak nosim Seiko automatic slim da ne moram kupovat baterije za sat, niti ga serivisirati jer se Seiko jednostavno ne kvari ak' se nosi redovito (i kupljen je vani naravno kao i mužev), nakit ne kupujem, ono malo zlata kaj sam imala sam prodala jer sam tak i tak dobivala alergijske reakcije, kavice po kafićima smo odavno ukinuli, na moru ili kakvom izletu (osim Sljemenu jer je blizu i besplatno) nismo bili godinama, osim ak' to nije bio kakav službeni put al' to ni nemrem računat jer nije trošak na kućni budžet, kvarljivu (svježu) hranu (meso i povrće) kupujem u minimalnim količinamatako da se ne stigne pokvariti, ali radim zalihe riže, integralne tjestenine i bezglutenskih žitarica (sve s akcija i promocija)... I popise za sve to radim na starim računima, što mi je još navika iz eko grupe u osnovnoj školi. A kaj se odjeće tiče- kupujem u 2nd hand shopovima, ili pecam kvalitetnije na akcijama tak da i potraje, a sve kaj ne nosim dulje od godinu i pol mijenjam ili poklanjam jer sam skužila i da je skladištenje viška nepotrebnih stvari jednostavno trošak sam po sebi (štogod se dugo ne nosi treba prozračivati i prati- a čemu ak se ni ne nosi, a us to samo zauzima dragocjeni prostor... Fakat ne znam na čem uštedit. Muž voli grickalice, no ne pije pivo, ne ide na utakmice i ne prati sport, pa nemam srca da mu zabranim tortille ili čips na akciji koji obožava, a ni kokice koje radimo u loncu jer nemamo ni mikrovalnu. Čitala sam kaj ste komentirale u vezi WC papira- jeftiniji je skuplji jer prije ode- fora je kupovat WC papir po težini i usporedit s cijenom (uža kartonska rola, al više papira na njemu) tako da se često onaj od 18-22 kn često trostruko više isplati od onog koji koji košta 9 kn. Mlijeko kupujemo isključivo bez boce jer mi se ne da plaćat za ambalažu koji mi je kasnije tlaka mijenjat za onu istu razliku u cijeni. Čaj i vodu na kupujem vani neg sa sobom nosim inox termosicu i čaj si skuham doma... Gablece sam si isto nosila na posao, a čak sam se znala dogovorit s kolegom da jedan dan npr. grah za nas dvoje dofuram ja, a on domaće kobase i sl. narezano drugi dan, il s cijelim uredom podijelim pare za 5 kg jabuka s akcije koje grickamo kroz par dana... U kuhinji nemam plastične stolnjake neg platnene - jednostavnije mi je platneni stavit u mašinu i stavit novi neg lickat plastični, a ak ga trebam poravnat- ispleglam ravno na stolu kad ga prostrem... Stvarno štedim na svakoj sitnici, no uglavnom ne razmišljam o tome jer je to postala prvo navika, a zatim i rutina koju vjerojatno ne bih mijenjala ni da dobijem na lutriji. Mislim da hrpa ljudi misli da štedi, a zapravo kupuju- da bi uštedili. Poanta je smanjit curenje love iz novčanika, kako količinu, tako i čestotnost. Bitno je vidjeti što sve treba kupiti koji mjesec, planirati to unaprijed i uračunat prijevoz u to- radi par sitnica mi se tako ne isplati do shopping centra nego do male trgovine preko puta koja je zapravo 20% skuplja, ali u konačnici manje love iscuri. Ako ostane viška para (što nisam vidjela otkad smo napravili bebeka...) ulažemo u štednje. Nije da neće trebati u budućnosti za bebeka ili nas, a kak je situacija u RH krenula, na kraju ćemo posuđivat onima koji sada imaju puno više novaca od nas jer jednostavno imamo rutinu u teškim vremenima. Ono što nas najviše košta je kredit kojeg ćemo imat još 10 g. Da toga nema, ušparalo bi se više, pa bi se imalo i za kupovanje dionica i obveznica da se malo provrti kapital. Znam da se s ovakvim oblikom rigoroznije štednje šteti općoj ekonomiji, no nema drugog izlaza, bar za nas dvoje, a uskoro troje + mali vodeni ZOO.

Junior avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2014

Početno

Neka velika zaduženja ni ne možemo imat jer za mogućnost da se uđe u dug s bankom- treba imat novaca. :D Kom' nije jasno nek' računa. Minus košta više neg' Maestro Plus, osim ak nije manji od 4000 kn npr. i tak'... Treba uspoređivat bankarske usluge. Nekom se isplati koristiti Diners, netko bolje da ga prereže. Nekom se isplati American, a meni eto ništa od navedenog. Previše nepotrebnih bankarskih usluga samo KOŠTA iz mjeseca u mjesec, a ista svota bi mogla sjedati na štednju u obliku kamate na glavnicu i pribrajat se glavnici...

Al' sam se raspisala... :D :D :D

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Jesi, raspisala si se i to dobro, samo daj drugi put opali koji enter da je lakše čitat.

Na enterima ne treba štedit.
    Posljednje uređivanje od marta : 10.10.2014. at 20:58

Carmina406 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2014

Početno

Ja tek sad uviđam da ja neznam uopće štedit. Jedino šta uštedim je ono ubačeno u kasicu prasicu. Ma užas. Malo ću bolje proučit ove postove jer ovaj moj način više nema smisla.

Ja i mm,podstanari s dva auta...i još se ja dičim kako bez auta ne mogu jer s njim uštedim hrpu ...vremena,a vrijeme je novac. A nit imam vremena,nit imam novca. Negdje mi je rupa u sistemu

mamitzi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

nakon što sam proučila sve o usisavačima bojim se da imam problem.
    kod nas doma usisava isključivo muž i koliko god pouzdan i dobar bio, treba mi još jedan muškarac - manji, spretniji, poletniji i uvijek pri ruci. nadam se da ću uskoro uštediti i nabaviti ga.

rossa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

lol. jesi sigurna u uštedu? to su ti još jedna usta koja treba hraniti

Citiraj mamitzi prvotno napisa Vidi poruku
    kod nas doma usisava isključivo muž i koliko god pouzdan i dobar bio, treba mi još jedan muškarac - manji, spretniji, poletniji i uvijek pri ruci. nadam se da ću uskoro uštediti i nabaviti ga.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj rossa prvotno napisa Vidi poruku
    lol. jesi sigurna u uštedu? to su ti još jedna usta koja treba hraniti

mozda malo trosi?

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Mislim da postoji neka granica na kojoj razumna stednja prestaje i pocinje nerazumna skrtost koja vise steti nego koristi. Mislim da i ima neka trash kvazidokumentarna serija na nekom od discovery kanala, ali ja nemam zeluca gledati ekipu koja ruca roadkill ili dumpsterdivea za "perfectly good" hranom za veceru (dva detalja kojih se sjecam sto sam jednom gledala taj jeftini senzacionalizam).

Ontopic stednje vremena i troska auta, osim sto mi je posao totalno na drugom kraju grada cinjenica je da ako dodjem doma prekasno i preumorna zavrsimo na hallo-pizza veceri, a ako dodjem ranije imam zivaca da se nesto i skuha, pa je u tom pogledu meni auto isplativiji

Za mrvice pod blagavaonskim stolom ce djeca morati se snaci s metlicom i miscaflom, ili pak obicnom metlom...

mamitzi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

sad ste me još više zbunile s tim usisavačem .
    poput sillyme gledala sam neke bizarne dokumentarce, npr. o čovjeku koji ide po restoranima i pokušava u kaučima pronaći kovanice koje su posjetiteljima ispale iz džepa i sl. i to mi je šašavo (iako vjerujem da se svatko može naći u situaciji da to mora raditi) ako nije neophodno.
    za mene osobno je teško štediti otkad imam djecu. možemo mm i ja reći da ne idemo u kino ili na bazen jer štedimo, ali teško da ćemo djecu ispisati sa slobodnih aktivnosti (svatko ima 1) ili im ne kupiti sladoled zbog štednje. općenito ne sviđa mi se idejada odrastu u strahu od neimaštine koja vreba iza ćoška. recimo, shvatila sam da oni čuju kad ja odgovaram na pitanje: kako je na poslu? sa: još fabrika nije propala! i namučila se objašnjavajući im da ta tvrdnja nije jako strašna (malo strašna nažalost jest).

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Kako smo te zbunile sa usisavacem? Pa dodatni muskarac , a ne usisavac je bio u pitanju. :D
    citaj jos jednom.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj Junior prvotno napisa Vidi poruku

Al' sam se raspisala... :D :D :D
    Junior, uspjala sam pročitati onaj tvoj veliki post, iako je bilo silno teško odrediti koji red je slijedeći.

Ovako, ubacuj entere ubuduće. Lakše se čita.

No, stvar je u tome da ti moram napisati da ovako kao ti ne bih mogla živjeti ni mimute. Život je samo jedan. Kavica, putovanja, pas, mačka, troje djece, brdo cvijeća i vrt, nogomet, auto, siguran auto. To mi je osnova. Zato smo se školovali i radimo kako bismo živjeli. A ne životarili. Bez uvrede.

Svatko svoje. Ja neću kupiti kartonsku kutiju kad moram poslati paket, nego ću je uzeti u dućanu, npr. i puno takvih sitnica, ali odreći se baš svega za neko sutra kojeg će biti,... ili neće. Dobro dobro, svatko je kovač svoje sreće.

Teta Eta avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Kao i u svemu u zivotu, vazno je naci ravnotezu.

Bila sam u situaciji da imam jako puno novaca, a i u onoj da ne radim i da sam u financijskom skripcu. Kad imas, treba misliti na te crne dane. Kad nemas, vidis koliko malo ti je u stvari potrebno. Tada se ne kupuju nepotrebne stvari. Mi npr ne trosimo na sokove, grickalice, gotovu hranu, odjecu za dijete (osim nuzno, gotovo sve nasljedjujemo). Sebi odjecu najcesce kupujem na rasprodajama. Stedimo plin (grijanje), ali ni ne volimo vise da nam je pretoplo u kuci. Na hrani ne stedimo, kupujemo uglavnom ekolosku hranu (skupu), no zato pazimo da nista ne bacimo i da sve iskoristimo. Ne jedemo puno mesa jer je kvalitetno meso skupo, pa radije jedemo dobro - ne toliko cesto. I u skolu (dijete), i na posao nosimo ruckove od kuce. Tu se ustedi puno novaca. Vazno je i planirati. Sada kada radim, tocno se zna svaki mjesec koliko moram staviti na stranu za period kada cu opet biti bez posla i pratim mjesecni izracun troskova, tocno se zna koliko se na sto moze potrositi. Ako si nesto priustimo van tog plana, zna se da drugi mjesec moramo taj minus u stednji nadoknaditi. Tako nekako, samokontrola!

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Junior, uspjala sam pročitati onaj tvoj veliki post, iako je bilo silno teško odrediti koji red je slijedeći.

Ovako, ubacuj entere ubuduće. Lakše se čita.

No, stvar je u tome da ti moram napisati da ovako kao ti ne bih mogla živjeti ni mimute. Život je samo jedan. Kavica, putovanja, pas, mačka, troje djece, brdo cvijeća i vrt, nogomet, auto, siguran auto. To mi je osnova. Zato smo se školovali i radimo kako bismo živjeli. A ne životarili. Bez uvrede.

Svatko svoje. Ja neću kupiti kartonsku kutiju kad moram poslati paket, nego ću je uzeti u dućanu, npr. i puno takvih sitnica, ali odreći se baš svega za neko sutra kojeg će biti,... ili neće. Dobro dobro, svatko je kovač svoje sreće.
    Potpis.
    Jedno je odgovorno raspolagati novcem, a drugo je škrtariti.
    Ok je i štedjeti.
    Ali da ću pješačiti, oblačiti se u SH shopu da bih uštedjela i onda s tim novcem kupila dionice, wtf?
    Kaj će mi dionice?
    Uostalom, a za što radim?
    Da bih to što sam zaradila zbuksala negdje, a ja lutala gradom pješice ne bi li našla negdje rabljenu majicu?
    Svak nek radi kak mu paše, ali pretjerivanje ne vodi ničemu.
    Kao što je po meni bolest kad netko ima sto kartica i na svakoj je dužan i još ima 20 000 kn minusa na tekućem, tako je i pretjerano škrtarenje doslovno na svemu bolest ili neki poremećaj.
    S druge strane ono za kartice apsolutno potpisujem.
    Ok je imati recimo jednu, ali imati pun novčanik kartica i za svaku plaćati godišnje od 100 kn na više članarine, čemu?
    To je čisti gubitak love. Ništa drugo.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

pa ja sam mislila da to imas, moj bome ususava kad mi treba

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ja bi mogla brdo toga sto radim pripisati "stedljivosti" i "skromnosti" ali u biti je to lijenost. Npr nemam ni ja peglu za kosu nego samo fen - ali to je zato sto mi se neda peglat kosu. Ni ne farbam se, opet ne iz stednje nego iz lijenosti ic redovito frizeru i sjediti tamo 3h na tretmanu. Imam jednostavnu odjecu u par boja - opet iz lijenosti sto me mrzi gubiti vrijeme po ducanima, probavati i onda kasnije ujutro provest pol sata kombinirajuci i peglajuci, ovako navucem jedne od 5 istih strec hlaca u razlicitim bojama i gore neku od pasent strec majica, sve bez peglanja (blazeni elastin) obucem crne cizme/cipele i obucena sam u minuti. Iz istih razloga imam i minimum sminke

a sad cu se outati i priznati da nemam niti jedan stoljnjak doma, lakse mi je samo trulexicom prebrisati stol

zato imam sve uredjaje koji mi pomazu u lijenosti - sudjericu, pecnicu s pirolizom, a sad cu napokon i vesmasinu sa susilicom, da sam ves direktno pospremim u ormar

uglavnom, primarno stedim ono sto mi je najdragocjenije - moje vrijeme

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Cathy prvotno napisa Vidi poruku
    Anchi pp pogledaj si samsungove sa posudom koju sam linkala. Dlake ne bi ni došle do filtera.
    ja imam već drugi samsung. (prvi mm zeznuo kada je prašinu od bušenja usisavao).
    Ja sam zadovoljna, u principu stoji u hodniku uvijek spreman za korištenje.
    Maštam o onom robotu koji sam ide i usisava i sve ostalo radi sam.
    Petrelin ti hepa nešto to je vjerovatno neka starija generacija, ja sam prvi samsung sa hepom kupila prije 6 godina i oduševila se.

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Kosjenka prvotno napisa Vidi poruku
    ja imam već drugi samsung. (prvi mm zeznuo kada je prašinu od bušenja usisavao).
    Ja sam zadovoljna, u principu stoji u hodniku uvijek spreman za korištenje.
    Maštam o onom robotu koji sam ide i usisava i sve ostalo radi sam.
    Petrelin ti hepa nešto to je vjerovatno neka starija generacija, ja sam prvi samsung sa hepom kupila prije 6 godina i oduševila se.
    Vjeruj mi ne radi sam i sa njim ima posla.
    Naš se svako malo počne gušiti kada naleti na legić a onda ajde iskljući, izvadi legić, uključi.
    I za moj ukus je preglasan, ja ne mogu biti sa njim u prostoriji kada radi, a ako nisam onda ne čujem kada se počne gušiti.

anin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Žene kaj ste navalile na Juniorku s "život je samo jedan" stavom...ok...i jest...ali ovo je tema antirecesijske mjere u vašem kućanstvu i Juniorka ih je navela, precizno i temeljito i njen primjer je zbilja antirecesijski nema što..

Za neku drugu temu bi bilo da raspravljamo o tome jesmo li tipivi - "novci su da se troše" ili "štedi i samo štedi"...to bi bilo dobra tema..i produktivna..
    Ja stvarno neznam da li bih mogla biti tako temeljita kao Juniorka, pri štednji i raspolaganju vlastitim kućnim proračunom, zapravo, bih kad bih morala...Ako su ljudi podstanari, ako nemaju stalan posao, onda je jako odgovorno i korisno upotrijebiti svaku opisanu Juniorkinu metodu štednje
    Posljednje uređivanje od anin : 11.10.2014. at 16:01

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •