dječja je 1,10
kod nas nema dječje karte
dnevna je 4,7 eura, a dječja dnevna je 2,1 - otprilike, da sada ne provjeravam, a sigurna sam da austrijanac koji radi moj posao, ili bilo kojeg drugog hrvata, ima debelo veću plaću
i još nešto - dijete kupi kartu ili pokaz jer je dijete. U Zagrebu moram prvo platiti fotografa, pa potvrditi papir u školi, pa beskonačno čekati u redu - samo zato jer nešto radim za dijete
Posljednje uređivanje od NanoiBeba : 14.10.2014. at 09:25
Ni kod mene u ITL nema djecje karte, odnosno: do 1m visine djeca se gradskim busom voze gratis, nakon cega placaju jednako kao i odrasli.
Za skolski pokaz treba jedna slika i ispuniti papire bez potvrde skole. Ovdje se puno toga garantira vlastitim potpisom, pa ne trebaju dodatne potvrde.
(Za skolski bus (vrtic & 1.-5. razred) smo isli u gradski ured za skolstvo gdje predas zahtjev i oni ti posalju dokumente da li si primljen + info o placanju.)).
i ja se slažem s tanjom - konačno se javila osoba koja koristi javni prijevoz na dnevnoj bazi. Mojoj djeci tramvaj ne treba za ići do škole - ali ako idu baki, u kino, na sladoled, na jezike - treba im. Ponekad pjašače, ponakad im kupim mjesečni pokaz, ponekada im napunim karticu s kunama, pa štancaju, a vjerujem da ima dana i kada ne iskoriste ništa od toga neg se švercaju - ali mislim da su i kontrolori prema njima tolerantniji , kuc, kuc!
pri tom, ispred svog stana, ja moram plati parkirno mjesto.
A početna ideja naplate parkiranja je bila poticanje ljudi na učestalije korištenje jjavnog prijevoza.
Znači da mnogi od nas plaćaju holdingu nekoliko puta (prirez, parking i javni prijevoz za par stanica)
Đački od 90 kn nije uopće puno , u Zd-u je 135 , a daleko manji radijus vožnje ...i da , imamo prirez :D
nije mi dao vrag mira, išla sam gledati Beč
http://homepage.univie.ac.at/horst.p...ish/fares.html
njihov radnički pokaz je 48 eura - pa nemamo mi bečke plaće - to je znači isto ak je kod nas 360 (stvarno ne znam ciojenu)
Djeca ne plaćaju karti nedjeljom, praznikom i za školske prazbnike (moji se više voze tramvajem za vrijeme praznika neg tijekom školske godien).
Sada ne mogu naći cijenu đačkog pokaza (i on nije đački, nego dječji - vezan je uz godine) - možda se javi Sanja. I kupiš ga bez problema, ne trebaju jikakvui papiri ) - na automatima ima kao izbor i hrvatski - tako dakartu nije teško kupiti
Velika većina zaposlenih kod nas, ne u Austriji, ima plaćenu naknadu za prijevoz ili dobiju godišnju kartu.
Posljednje uređivanje od Tanči : 14.10.2014. at 09:38
da zagreb odluci da mu je vazno da ljudi koriste tramvaje i autobuse, vozili bi cesce i za duplo manje para
točno Mima, sjećam se kako sam ja išla kroz Savsku onomad
iskrcam se kod Vjesnika i idem pješke, prođem pored jedno 5-6 17ki i uđem u onu kod kazališta
a poništivača za karte u Prometu više nema, uveli su neke moderne kartice koje skoro nitko ne koristi, a obične karte ti pečatira vozač. ponekad nema pečat pa ti se potpiše i kao upiše sat. Tako sam saznala da vozači imaju rukopis dosta sličan doktorima![]()
ok, mene više muči dječja karta nego moja. Preskup je prijevoz za djecu, možete pisati kaj hoćete, ali to je tako
ako svaki dan idu u skolu i iz skole ZET.om, 90 kuna ne moze biti preskupo ako je pojedinacna karta 10 kuna u jednom smjeru
ako idu povremeno - u istoj su kasi kao i odrasli koji idu povremeno i kupuju kartu
ne kuzim zasto bi djeca imala jeftiniju kartu, jer zauzimaju manje mjesta u tramvaju? ozbiljno pitam
i kod nas se djeca do 7 godina voze besplatno, nisam na njih mislila kad sam pitala ovo ranije
joj ivarica, pisale smo u isto vrijeme - ovje kao fda je bandić ušao u roditeljski forum i trabunja o jeftinom Zagrebu, ali svjesti uređenom gdje sve funkcionira savršeno samo su njegovi stanovnici nezadovoljni.
zvuci mi logicno da platis jeftije ako se vozis manje stanica
jel ima takav princip negdje u svijetu, znate li?
s druge strane - 10 kuna za voziti se s jedne strane Zagreba na drugu, sat i pol - stvarno nije puno. ako bi se uvelo placanje po kilometru predjenom, vjerojatno ni ovih 10 kuna ne bi opstalo ....
nano, ozbiljno te pitam. kako može biti preskupo platiti 90,00 kn mjesečno i za 90,00 kn mjesečno cijeli mjesec se voziti di god želiš. u klimatiziranim tramvajima. i autobusima. koji idu svakih par minuta, prekrivaju cijeli grad, brzi su i točni.
Posljednje uređivanje od cvijeta73 : 14.10.2014. at 09:47
ne, jer nemaju prihoda.
Naprosto ne vjeruijuem što čitam
Zagreb je oduvijek imao đačke pokaze po normalnim cijenama, do sada. I postojale su i zone. I nije se plaćalo parkiranje i još štošta,.
Emily, zašto djeca manje plaćaju u muzeju, u hotelu, u avionu u, u vlaku.?
Bolje da više ne pišem. Najbolje je da plaćaju radnički pokaz.
Bandić se poziva obično na Austriju - pa zato navodim primjere Graza i Beča - on uzme kaj mu paše - odnosno skupu varijantu, a "povlastice" nije preuzeo
Potpisujem cvijetu, emily, ivaricu, a iskreno se čudim Nanoibebi kojoj je cijena pokaza prevelika, dječjeg naravno. Uvijek imate 'jeftiniju' alternativu- taxi ili osobni automobil za ta dva-tri dana u tjednu po tri stanice
kad sam ja došla na fax u zg (2002) studentski je pokaz bio 42 kn..
ne znam što bih mislila, jer pretpostavljam da se osnovnoškolci ne voze preko pola grada nego do eventualno drugog kvarta u školu i na aktvnosti.
u beču ima i podzemna u sustavu javnog prijevoza za te novce.
a london ima oyster kartice na koje se stavi novac i klika kod ulaza i izlaza i skida i ovsno o udaljenosti.
tako je - đački pokaz je uvijek bio jeftin, čak i pod bandićem, dok nije ZET u sklopu holdinga doveu u veliki gubitak. Kada sam ja išla u školu, na faks - nikome nije padalo na pamet švercati se, jer su cijene bile korektne.
priče o taxiju i djetetu ne drže vodu- kako ćeš ga samog poslati u taxi.
I postojale su zone - kao što sada piostoje zone za parkiranje, ali ne postoje zone za tramvajske karte..
A ti cvijeta, sljedečći put kada sdođeš u zagreb, probaj ući u tramvaj u 7,30 ujutro.
Meni se cijena đačkog pokaza isto ne čini previsoka.
Istina je da bi ZET trebao na neki način riješiti da se manje plaća za manji broj stanica - obzirom da sad imaju elektronske kartice, to ne bi trebao biti problem, a istina je i to da bi djeca trebala taj pokaz moći kupiti bez velike papirologije (premda, već vidim naše mladolike sugrađane kako se masovno voze sa dječjim kartama).
cvijeta, vjerujem da je zg javni prijevoz jako dobar u usporedbi sa ostalim hrv gradovima, ali stvarno je daleko od odličnog.
Jest, neki tramvaji su klimatizirani, ali neki su bome i prastari, a tako i autobusi, ima puno kašnjenja, vozni redovi su nelogični itd.
No, nije loše.
Đački ZET-ov pokaz sam po sebi nije preskup, ali isplati se samo ako se dijete vozi tramvajem na redovnoj bazi. U suprotnom, plaća kartu za odrasle, čak i ako ima iskaznicu.
Ja sam svojem ove godine napravila pokaz, ali smo onda zaključili da nam se za 2-3 puta mjesečno, što bi morao ići tramvajem, nikako ne isplati kupovati pokaz od 90 kn. Pa se tramvajem na kraju ni ne vozi, nego ga prevozimo autom. Navikavanje na javni prijevoz - nula bodova (a trebalo bi biti obratno!).
Apsurdno je da se djeca do 7 godina voze besplatno koliko hoće i kuda hoće, a od 7. godine moraju platiti punu cijenu karte. Da bar postoji prijelazna tarifa. Doduše, u praksi, kontrolori dijete od 10 godina zasad ni ne gledaju, ako je s nekim od odraslih, iako uredno kupi kartu. Ali ne možemo biti 100% sigurni da će svaki put biti tako.
Što se tiče klimatiziranih tramvaja o koje se svako malo netko tu spotaknenisu svi klimatizirani, dosta ih je po gradu prastarih. Ovi novi, kakti klimatizirani, često se kvare. Displeji na stajalištima postoje, ali vrlo često pokazuju krivo vrijeme i osobno ih uopće ne smatram pouzdanima.
Ljeti se pojedine tramvajske i autobusne linije ukidaju, a cijena prijevoza ostaje ista.
Ja sam zaista preko pola života provela u tramvaju i vozikajući se amo-tamo, navikla sam na svakakve situacije, i zastoje, i pješačenja, i pokvarene tramvaje, ali zadnjih par godina je i meni već dozlogrdilo kako ZET tretira svoje putnike. Ne švercam se, jer mi je to ispod razine, ali se osjećam revoltirano i na kraju češće pribjegavam vožnji autom, a trebalo bi biti suprotno - da se ljude potakne na korištenje javnog prijevoza, da bi bilo manje auti u centru.
I da ne idem sad po pojedinačnim postovima - slažem se s NanoiBebom u većini toga.
2,1 eura je karta za 1 sat za odrasle, 1,10 za djecu.
Dnevna karta je 4,80, a dječja pola te cijene
i sada opet imaju ono što je Bandić kopirao, par stanica u centru se ne plaća.
A cvijeta bi mogla vidjeti kako izgledaju tramvaji u malom Grazu, pema onima u kojima se mi vozimo u "svjetskom" Zagrebu
a ja uvijek plati kartu i djetetui to dve-tri stanice što se vozimo po kvartu
jesam blesava
aj dobro, neću vas više ljutiti
prerijetko se vozim i ako većina vas kaže da zagreb nema dobro riješen javni prijevoz, na samo nano :D onda vam vjerujem.
Posljednje uređivanje od cvijeta73 : 14.10.2014. at 10:31
Ako Zagreb nema dobro riješen javni prijevoz, onda ne znam što je s ostatkom zemlje. Živjela sam i u Zagrebu i provinciji pa mogu uspoređivati. Od cijena đačkih i radničkih karata, do uopće voznog reda. Ako propustiš bus ili vlak, nema drugi satima, npr. a riječ je o par km udaljenosti.
problem zagreba je da on nema dobro rijesen promet
previse ljudi koristi automobile jer su prigradski vlakovi rijetki, tramvaji skupi i, da, ujutro je uzasna guzva.
moj sin je u petom razredu ispao iz tramvaja kad je ovaj otvorio vrata
na leđa
na torbu
putnici ga zamalo pregazili
ali u odnosu na dubrovacki javni prijevoz i problem dubrovnika s prometnim guzvama, cijenama karata i parkinga, ovo u zg je pjesma
Tu gdje živim postoji samo nekoliko vlakova dnevno, večernji i noćni ne postoje. Ti vlakovi jedva povezuju škole i radna mjesta. Nisu jeftniji od ZET-a, dapače. Busnih linija skoro da nema, postoji školski bus, mjesta i sela su nepovezana s gradovima. Bez auta je nemoguće. U moje se vrijeme dosta stopiralo, ima toga dosta i danas, iako danas starci puno više vozikaju svoje klince. Javni prijevoz zapravo ne postoji. Nema ni taksija. U okolnim gradovima ima, ali su skuplji od zagrebačkih pred koju godinu.
Sjećam se kako sam mrzila tramvaje i neke vozače, kako je smrdilo i kako smo ispadali van, ali barem su vozili. I ti vlakovi, postoje i česti su. O busevima da ne pričam. Kužim da se male sredine ne mogu uspoređivati s velikim gradovima jer je logika organizacije života drukčija, ali tvrditi da je 90 ili 120 kuna skupo za mjesečni pokaz usluge koja traje 24 sata mi se ne čini realno.
neki sam se dan pozitivno sokirala - 3ca zona u Zg 1,5kn....(u nas je to 5kn)
ali,moram primjetit,ovaj sam vikend ostala iznenadjena brojem biciklista u Zg,cini mi se da ih je broj naglo porastao u zadnje vrijeme...
valjda zbog krize a i tog next bike sistema koji je uveden... fora je sto ga mos uzet i besplatno na kratko...
ma sve si u pravui nelogično mi je uspoređivat se s gradovima u drugim državama koji imaju znatno bolji BDP.
vozila sam se ZETom 7 godina, i da znam šta je gužva u 7ipo ujutro i u 5-6 popodne.
Ali kad sam se nakon tih 7 godina vratila u Split, i za istu cijenu sjela u Prometove buseve.. ah svašta sam tamo doživjela, vozni red mi je najmanja briga. Tipa pada kiša,a bus ima na krovu rupu recimo 10x10cm, unutra se slijeva sve, mi stojimo u lokvi. Jednom se vozač išao svađat na dnu busa sa curom koja nije imala kartu, a nije digao kočnicu, bus nastavio sam nizbrdo, sreća nije bilo nikoga na cesti (čitala sam u Slobodnoj da se jednom desilo slično pa jesu nekog udarili), vozač se zaletio naprijed i naglo zakočio, mi se svi poudarali po busu.. ma mislim posebni su to doživljaji za samo 11kn
al istinabog ljeti kad dođu turisti pojave se odnekud čarolijom novi klimatizirani busevi
znači kod nas je dnevna karta 30 kuna, u grazu je za odrasle nešto skuplja, za djecu je cca 20 kuna
hoćemo spominjati plaće u austiriji i kod nas?
Ja mislim da zet više nije u holdingu negdje od proljeća/ljeta
Ja se vozim Zetom svaki dan.
Evo i sad tipkam iz tramvaja
Zone postoje i dalje.
Ja zato plaćam duplo.
Jer stanujem u drugoj zoni.
I zbog tri stanice plaćam duplo.
Jel' to fer?
Pokaz za djecu nije skup.
Skupo je i bezobrazno što djeca u vlaku iznad 12 g plaćaju punu cijenu.
U trajektu isto.
Dok studenti plaćaju pola cijene.
Kaj su onda ovi od 12-18 g bogati kad za njih nema baš nikakvih popusta?
Prigradski vlakovi uopće nisu rijetki ujutro, npr. ja ujutro imam vlak u 7:30,7:43,7:48,8:00, a ne znam kako tramvaj može biti skuplji od benzina.
Ali ostaje činjenica da previše ljudi koristi automobile, a to je meni stvarno čudno jer je navodno kriza, a benzin je skuplji nego ikada, a da ne spominjemo parkiranje.
Najveći problem autobusnog prijevoza iz mog kvarta je upravo ogromna prometna gužva, jer autobusu treba i 45 minuta do Črnomerca (srećom tu je vlak).
U ITL gdje ja zivim je karta 1.38 eur ako se uzme karnet, i vrijedi 90min za sav javni prijevoz, ukljucujuci metro koji je stvarno razgranat. Djeca (mislim do 10g) ne placaju karte. U usporedbi s tim, javni prijevoz u Zg je skuplji i losiji (iako bolji nego u drugim HR gradovima).
Skuplji mislim u usporedbi s kupovnom moci. Puno skuplji.
Posljednje uređivanje od Charlie : 14.10.2014. at 12:22
ma ne žele bandiću ni da ih kolješ ništa priznati.![]()
Moja kci je nakon ovogodisnje jedne voznje PRometovim autosbusom od dvije stanice rekla mama ja se ne zelim vise ikad voziti u ST autobusom, a nije vjerovala majci da je bolje da se prosetamo![]()
ponekad sam u iskušenju da se prošetam od Kaštela
s tim da mene još najviše boli ponašanje vozača, pogotovo kada se starijim ženama obraćaju sa baba i govore im ti, kosa mi se digne na glavi, uvijek ih poželim upitati "gospodine, je li ova gospođa zaista vaša baka?" ali već sam naučila da no matter what ne želiš naljutiti svog vozača
jos imam karte jer je takav guzva bila da nismo ni mogle do automata ni primirisati.
e da ST, tj. Promet ima djeciju kartu. ne sjecam se koliko dodje. ako se sjetim doma pogledam.
Priznajem vam strašnu jutarnju prometnu gužvu u ZG
Od Rijeke do rotora sam stizala za sat i pol, a za doći od rotora do Zvijezde, autom, ponedjeljkom (tamo sam morala biti do 8.15), trajalo je više od toga.
Evo, svatko se svrbi gdje ga žulja. U subotnjojutarnje buseve i tramvaje u Zg se ne može ni ući, to je živa koma, a samo zato jer je ZET izračunao da treba prepoloviti broj linija zbog, jelte, vikenda. Je li netko probao ući u tramvaj malo prije 8h subotom ujutro na Črnomercu prema gradu (dakle, na polaznoj stanici!), pa linija 6 i 11 vozi svako 15 min., ljudi ima ko Kineza Isto je i s busom). A o povratku oko 12 ili 13h da i ne pričam, gore nego radnim danom u špici. Ali ZET ne trza jer je - vikend.
Isti je drek radnim danom navečer oko 20h i malo kasnije, učestalost tramvaja se prepolovi, a hrpe ljudi, učenika, studenata idu doma, meni se dogodi da propustim 2-3 tramvaja jer ne mogu ući na Frankopanskoj. Automobilske gužve su tada već davno jenjale.