Otišao post...to nisu restorani za gablece... da ne misli netko da to predlažem.
Slažem se s Bubilo, prerazličite život okolnosti imamo, život. dinamiku, broj i dob djece, sportašice i nesportašice, (ne)mogućnost jela na poslu, prehramb.navike i vrsta hrane koju jedemo...nastavi niz...
I trebamo se vratit na uštede ne nužno samo na stavci hrane.![]()
Posljednje uređivanje od Lili75 : 12.10.2020. at 18:45
Zaključak napisanog je da se može štedit na hrani na ovaj ili onaj način jer je iznos za hranu u kućnom budžetu prilično velik. Na svemu ostalom, osim režijama, se može štedit tako da se ne kupuje i ne ide na odmor
Ja zamrzavam temeljac u onim malim plastičnim čašicama od Ledo kesten pirea. Imam nekih 5 komada. Kad potrošim, kuham novi
Posljednje uređivanje od NanoiBeba : 12.10.2020. at 20:46
Netko moze na struji, vodi, grijanju, a pogotovo na gorivu uštedjeti.
Sjecam se kad sam kao apsolventica vozila da sam racunala koliko je jeftinije voziti 90 km/h, nego 140 km/h. Naravno ovisi o autu. Npr. na nekoj udaljenosti od 100 km, ako vozis 90, treba ti nesto vise od 1 sat i potrosis 4-5 litara, a ako vozis 140 trebas nekih 45 min i potrosis 9 litara, neki auti i vise. Litra je oko 10 kn, to ispadne 40-50 kn razlike za 20tak minuta dulje u autu. Ako se putuje do mjesta koje je 50 km udaljeno, to je 10tak min po smjeru.
Moze se paziti da se pere na jeftinu struju, ona je ako se dobro sjecam trostruko jeftinija od skupe. Moze se i kod pecenja optimirati. Paziti na to da u zamrzivacu nisu zaledjene stijenke i sl.
Mi nemamo brojilo za vodu, radijatori su nam jos uvijek isključeni, griju vertikale, ali mi to vise gasimo zbog zdravlja (suhi zrak) i zastite okolisa, nemam pojma koliko mogu tu ustedjeti.
Mi štedimo na telefonu i televiziji. Fiksni nemamo, Max TV i sl. nemamo, internet plaćamo 200 kn/mj. MM-u firma plaća tel, ja trošim max 100 kn mjesečno na bonove pa aktiviram tarife. Djeca su još mala pa nemaju mobitele.
Ni mobitele ne mijenjamo skoro nikad, moraju baš totalno krepat da bismo kupili novi.
Štedimo i na robi, ja ne kupujem često ali MM je baš cicija za to (taj stupanj štednje ne savjetujem nikome).
Prestala sam kupovati i šampone i gelove i razna maziva jer imaju lijepo pakovanje, miris i zdravi su, sad imam samo jedan Biobazin za tijelo i kosu.
Još jedna bitna ušteda mi je otkad, umjesto svakodnevno, u špežu idem 2x mjesečno (koroni hvala).
Ardjo ni regenerator?
Ne mogu zamislit svoju kosu bez regeneratora, ne bih je mogla počešljat (ravna ali tanka, pa se mrsi).
Alverde tvrdi šampon (u obliku sapuna) je odličan. Ima i regenerator u sapunu. Em odličan, em nije zapakiran u plastiku i ne sadrži mikroplastiku. Ima i odličnih gelova za tuširanje u tvrdom obliku, a i običan sapun je dovoljan...
A vegeta natur ima vrlo sličan sastav kao i obična, samo u natur stavljaju ekstrakt kvasca umjesto pojačivača okusa. Imaju ali istu svrhu i oboje nisu zdravi.
Alergična sam i na jedno i na drugo (doslovno).
Mima, nije ti daleko Tvornica zdrave hrane, sad imjau 2 u našem dijelu grada. Probaj umjesto kvazi zdrave vegete natur Začin bake Mandice i dide (njemu uvijek ime zaboravim).
Jednom kad se čovjek navikne kuhat i jest bez tih pojačivača okusa, više nema šanse vratit se. Em fino, em zdravije....ako sam ja uspjela preobratit svoju mamu zakletu vegeta kuharicu i ovo joj je fino, onda rekla bih zaista vrijedi pokušat![]()
Posljednje uređivanje od Lili75 : 13.10.2020. at 07:44
Poanta posta je bila da tek kad naviknemo jest bez takvih stvari osjetimo pravi okus hrane i poslije nam je nepojmljivo i "prežestoko" jesti jela u koja se dodaje vegeta.
Naravno svatko će po svome, ovo je bilo naše iskustvo
Posljednje uređivanje od Lili75 : 13.10.2020. at 07:47
Ma daj, a koji je sastav začina bake Mandice i što ima u Vegeti natur a da baba i dida ne stavljaju?! To misliš nije pojačivač okusa?
Koristim ja i tu Ivicu i Mandicu, ali imam i Vegetu Natur - koliko je često stavim, neće mi ništa biti od kvaščeva ekstrakta. Puno više "štete" ima u jednoj kranjskoj.
U jednom od posjeta dr. Richteru zbog dječjih alergija, očitao mi je bukvicu o bilo kakvim sušenim pakiranim začinima, "makar to bio i samo peršin".
Vegeta natur nema pojačivače okusa, ali ima suhi kvasac, pa je užasno higroskopna. S druge strane, onaj tko ima problema s candidom - veće mu je zlo kvasac nego obična vegeta. Tako da... ono što je zdravo za jednu osobu, ne mora biti i za drugu.
Naše bake su solile mrkvicu/peršin/celer. Ja to danas ne radim (iako znam kako ide). Bratemili, ima mrkve cijele godine. Dobro da ju još i ne počnemo uzgajati na balkonu u teglima.
Zdrava prehrana je jedno, ali tjeranje maka na konac nešto sasvim drugo.
Vegeta Natur ima vjerojatno jestivi (a ne suhi) kvasac, koji je inače hit makrobiotičke i veganske kuhinje, kupuje se u prahu/pahuljicama (ima i u Tvornici zdrave hrane), i koristi se upravo za to da jelima koja nemaju mesa da "umami" okus. I stvarno je fin, odličan je npr. za posipati po tjestenini kao veganska alternativa parmezanu. Sad je li to zlo za neko određeno zdravstveno stanje, ne znam, ali to su ionako stavri koje se konzumiraju u minimalnim količinama.
Evo, začin bake Mandice i dide Ivice:
Sastojci:
Mješavina začina bez soli (celer, luk, peršin, poriluk, mrkva)
Napomena:
Proizvod sadrži celer.
Može sadržavati tagove kikirikija, sezama, orašastih plodova i glutena.
Vegeta Natur inače NE sadrži ekstrakt kvasca (bar nike deklariran)
Sastav: morska sol, sušeno povrće 32% (mrkva, pastrnjak, luk, krumpir, CELER, rajčica, poriluk, paprika, peršinov list), šećer, ljupčac, crni papar, kurkuma, češnjak, kopar.
Evo Vegete, ista baba Mandica. Jedino nije tako bogata oraščićima![]()
A ono...lako njemu...vjerojatno ne sjecka 40 godina peršin, mrkvu i celer svako jutro prije posla.
Hvala čoksa znači razlika je u soli, šećeru i "nedokazanom" kvascu. Pa tu fakat i nema onda nekih pojačivača okusa (barem prema deklaraciji), iako meni je tu šećer (i kvasac ako ga ima) potpuni i bespotrebni višak.
E sad bi bilo dobro u duhu teme da usporedimo cijene
Kako uvije zaboravim Ivicu haha ajd idem zavirit cijene pa javim.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 13.10.2020. at 08:06
Vegeta natur je skuplja po kili, ako nije na akciji.
https://www.konzum.hr/web/products/vegeta-natur-300-g
Evo i DM-ov Gemuse Bruhe ima sličan sastav https://www.dm.hr/dmbio-povrtni-teme...172333354.html
btw. puno zanimljivija od ovih priča o kvascu je činjenica da je DM otvorio web shop
i kocka https://www.dm.hr/dmbio-povrtna-kock...172333323.html
Posljednje uređivanje od Mima : 13.10.2020. at 08:10
Začin bake Mandice i dide Ivice 29 kn - 500g
Vegeta natur (za jela s povrćem) 22 kn - 300 g
Naravno na akcijama se da uloviti oboje, ovo su regularne cijene.
Pa si vi mislite što je povoljnije za kupiti![]()
Da, u pravu si - nije suhi kvasac nego ekstrakt kvasca - ovo https://hr.wikipedia.org/wiki/Ekstrakt_kvasca
Kila soli je ispod 5 kn
Kila mrkve ispod 10 kn
Celer, peršin, kopar - isto nije skupo
A sad - bujrum: https://www.coolinarika.com/recept/d...savina-zacina/
Onda nije niti ovo na što sam ja mislila, odnosno jestivi kvasac. Ali, koliko vidim, ionako tog ekstrakta kvasca uopće nema niti u Vegeti niti u povrtnim kockama.
Dala bih se kladiti da je nekad bilo, kad sam čitala sastav tih bio kocki, ali očito se više ne stavlja.
Evo vam jestivi kvasac:
https://www.tvornicazdravehrane.com/...RoCDm8QAvD_BwE
https://www.terra-organica.hr/prehra...soul-food.html
Jako fino dodati u ćušpajz ili posipati po tjestenini.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 13.10.2020. at 08:22
e ako ce vas spasiti od minusa vegeta natur ili zacin babe i djeda onda zbilja nemate minus.
ovo je tema o antirecesijskim mjerama. s konkretnim stvarima kako smanjiti troskove, a ne kulinarski show u kojem Špičekovo istancano nepce mjeri jel od babe ili podravke.
ajmo lagano kurs vratiti na ustede.
Evo ja upravo imam dilemu, raditi ugradbeni ormar po mjeri u dječjoj sobi (pod kosinom je) ili napraviti kombinaciju s platsa ormarima. Ak ću uzeti ikeu uštedjet ću minimalno za godinu - dvije gableca... s druge strane nije da ću s ugradbenim biti bez gableca a puno će biti ljepši i bolje će biti iskorišten prostor i treba trajati još godinama. MM je za ugradbeni i kraj - ja sam škrtica pa se još predomišljam tj gledam mogu li složiti kombinaciju a da bude dovoljno dobra da ne žalim kasnije za ugradbenim![]()
Ja bih ugradbeni. Isto kao što bi najjeftini parket umjesto i najskupljeg laminata. odnosno uvijek parket nikad laminat.
Uz to, traži više ponuda. Znaju se ti majstori od ormara jako razlikovati po cijenamaNa tome nemoj štedit - radije jedi piletinu, srdele i zelje neko vrijeme![]()
Posljednje uređivanje od NanoiBeba : 13.10.2020. at 08:48
glasam za uradbeni! al onaj bez podova, leđa, ako znaš na što mislim
nego, a propos vegete, ja ne volim okus vegete, jer sam u djetinstvu bila preizložena jelima s dominantnim okusom vegete
no, razmišljam u čemu je problem s pojačivačima okusa? Sol i šećer su također pojačivači okusa
čak razmišljam da kupim čisti MSG (ima u Harissi) da probam
onaj uncle Roger (koji se zgražao nad načinom na koji zapadnjaci kuhaju rižu) kaže da je MSG "salt on crack"
baš bih rado probala
Da, vegeta se ne smije zlorabiti, jer svemu daje isti okus, ufff...
Inače, kad smo kod ekstrakta kvasca i msg, najgadnija stvar koju sam u životu probala bio je onaj Marmite https://en.wikipedia.org/wiki/Marmite, ekstrakt kvasca. Fuj, FUJ! To je jedna od namirnica uobičajena u engleskom govornom području, a kod nas falabogu ne... Na to nitko nije ravnodušan - ili to obožavate ili ne možete smisliti. E, pa, ovu ne mogu smisliti. To je jedna od rijetkih stvari koju izrazito ne volim.
definitvino ugradbeni. bar neces imati one male prostore koji ce ti prasniu skupljati, a ti neces moc obrisati.
ovo ti iz iskustva kazem. ja imam kuhinju koja je dosla s kucom. nije necija kuhinja, nego je tipska kuca koja je nova dolazila s kuhinjom. mrzim je iz dna svoj duse, a zelim novu i prije nego sam usla u kucu.
a zbog ustede uvijek negdje radije novce potrosim.
nemoj si to raditi ako ne moras.
Ja sama berem začine (lovor, origano, majčina dušica, ružmarin) i čajeve (šipak, menta, kopriva, bazga itd) al to ne iz uštede neg iz gušta. Vegetu nije koristila moja mama pa ju ne koristim ni ja - i to je ono zakaj ne volim hranu iz menze, dostave i slično - uglavnom ju osjetim.
Mi malo trošimo na benzin al recimo ljetujemo na jugu - i onda se veliki dio puta vozimo po običnoj cesti a ne autocesti jer me srce boli dati 230 kn za cestarinu. Time uštedimo i na benzinu jer se ne ipak manje troši kad ne voziš 130. I onda te novce lijepo "pojedemo" na način da odemo na neki fini ručak.