Nisam u životu pregledala dječju zadaću (skroz druga tema). I kupujem stvari koje nisu na akciji i koje mi usfale, Ovo je generalna tema kak se negdje može ušparat. I kak ljudi koji kupuju na akciji ne provode sate listajući kataloge. Pa za pol dućana za koje dobijem katalog, ni ne znam gdje se nalaze.
Neću više, ali Dickensu je bila važna ta dimenzija da Scrooge uskraćuje i sebi, i ja se tu s njim slažem. Ne mogu reć da me nije briga što Scroge radi sebi, samo neka plaća radnika dovoljno. Naravno, to bi sveukupno bila bolja varijanta.
slažem se, ali isto tako mislim da je Dickensu bilo važnije koliko sebi Scrooge uskraćuje u odnosima s ljudima (toplina, nježnost, suosjećajnost) nego koliko si uskraćuje u potrošnji. Sad, možda netko može zaključiti da su oni racionalni (ili škrti, ako baš hoćete) koji sebi uskraćuju zadovoljstva i gledaju svaki kunu jednako škrti i duhom, ali ja nemam takva iskustva i ne bih donosila takve zaključke.
Ok, benigan primjer stvari koje su osnova, a čine razliku.
Neko vrijeme smo kupovali milijarde jogurta, čvrstog jogurta, u čašici.
To je kod nas išlo po pet-šest komada dnevno. Dnevno! (prebacili smo se na boce u međuvremenu).
To je, samo na jogurte, cca 16 - 19 kuna na dan.
Onda sam otkrila Križevačku mljekaru na Dolcu koja mliječne proizvode u čašici prodaje po 1 kn. I to smo godinama koristili. Mislim, kad usporediš razliku, deset kuna dnevno ti sigurno ostane u džepu. Nije luksuz, koristi se puno, koristi se svaki dan. Nit si ih se odrekao, nit si ih smanjio, a ušteda je sasvim opipljiva.
Ja ne znam ni gdje su katalozi.
Znam, vuku se po zgradi na podu ako ih ja ne bacim u kantu za papir. Nikad ih nitko ni ne pipne u haustoru.
Meni je zadaća bitnija od kataloga.
Katalozi me strašno zamaraju i traže od mene da razmišljam o kupovini stvari o kojima nisam planirala razmišljati. O gle, mrkva je na akciji. Trebam li mrkvu sljedeći tjedan? Hm. Nisam planirala. Da ju ipak uzmem? Hoće mi propasti? Hm... previše toga u mozgu uz sve drugo što imam u mozgu.
Bubilo koji je doprinost tvoj temi. shvatili smo stednja nije nesto sto je tebi prioritet.
a tema je stednja.
pa ne kuzim tvoje upise.
Posljednje uređivanje od spajalica : 14.10.2020. at 13:19
Budući da je M. to dugo bila omiljena literatura, pročitala sam joj je milijun puta :D. Puno je teksta posvećeno materijalnom uskraćivanju, ledenoj kući, mračnoj jer gori samo jedna svijeća i sličnom, sigurno mu nije bilo nevažno.
Ali bez sumnje škrtost dolazi u raznim oblicima, nije svatko Scrooge, a ponajmanje mama od summer![]()
BB i ja isto tako, čak ne znam ni jel dobivamo uopće i od kojih dućana kataloge, al mrkva je vrh
Akcije koristim na licu mjesta kad vidim što je sniženo.
dok ja otipkam već se promijeni smjer teme![]()
Posljednje uređivanje od Lili75 : 14.10.2020. at 13:22
vertex, vjerojatno si u pravu. To s odnosima je ono što sam ja izvukla iz tog djela.
Ovo smatram racionalnim. I mi smo na bocama i kantama čvrstog jogurta kad je na akciji - ovo https://www.konzum.hr/web/products/k...-jogurta-900-g
Čak sam odustala od nošenja jogurta za gablec na posao, iz istog razloga. Skupa su mi mala pakiranja, a također stvaraju puno smeća. Ponekad kupim, ali već dugo to ne radim na redovitoj bazi. S druge strane, kad se moji ukućani zasite pa mi dugo stoji otvoreno veliko pakiranje, preskočit ću ga u idućem shoppingu ili dva. Baš u ovo doba godine (kad zahladi) više im ne paše jogurt, pa ga neko vrijeme ne kupujemo, dok se opet ne zažele.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 14.10.2020. at 13:25
bože svašta katalozi su na internetu
ima stranica katalozi točka nešto
konkretno za Lidl znam puno ljudi koji imaju i aplikaciju na mobitelu da im dođe obavijest o ponudi tjedna
ali Lidlova tjedna ponuda je zabava svoje vrste
bio je jednom na telki neki dokumentarac o osobamam koje imaju milin dolara ušteđevine.
pokazalo se da su to onako, sasvim prosječni ljudi s prosječnim primanjima...ali koji jako štede ili su jako škrti.
ostalo mi je u sjećanju da je bila jedna skoro bakica koja kaže da joj uopće nije bio problem natući milijun dolara ušteđevine, da je štedila na vrlo jednostavnim stvarima, npr. alu foliju bi koristila nekoliko put, samo bi ju prebrisala prije ponovne upotrebe.
u kući ima dva noža koja sama brusi pa tako isto štedi. poanta je bila, zrno po zrno pogača.
e meni to nije reacionalnost, meni je to škrtost.
jer koliko realno potrošim novaca na alu foliju
mislim da u našim okvirima, kupovina na akcijama i kuhanje doma, značajno pridonose plusu na računu.
omg, ja koristim alu foliju više puta
ok, ne svaku, ali ako sam samo prekrila nešto, folija je čista i nije zgužvana, ostavim ju da ju mogu još jednom korstiti
istovremeno, nemam pojma koliko košta alu folija, rekla bih između 7 i 20 kn
papir za pečenje isto koristim više puta (ako ne izgori)
isto ne znam koliko košta
imam u nekretnini pod hipotekom![]()
al baš sam računala, ako je bakica svaki mjesec stavljala 3000 kn sa strane, trebalo joj je 27 godina da uštedi milijun
Pa da još više budem pred ekranom,ma ne pada mi na pamet. A dodatne aplikacije po mobu ne dolaze u obzir da mi prazne bateriju, sve sam deinstalirala što sma mogla.
I žao mi vrijeme potrošit na buljenje u kataloge bilona papiru ili ekranu...ono ne zbam jesam li ikad u životu otvorila stranicu nekog dućana s tom potrošnom robom.
A bome nije mi ni palo na pamet korostit alu foliju, ppairz apečenje i sl više puta.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 14.10.2020. at 13:46
Ja sam antišopingholičar u svakom pogledu, čak i kod hrane (i tako štedim).
Ne želim misliti na Lidlove ponude tjedna.
Ako neplanirano uđem u neki Lidl i vidim nešto što mi bude napeto, kupit ću. Ali načelno me uopće ne zanimaju kupovine tog tipa - svaki tjedan nešto novo i drugačije, pa da isprobavam.
Kupujem uvijek istu vrstu hrane, s rijetkim neplaniranim izletima.
I tako štedim.
neka mi netko objasni što je loše u korištenju pek papira više puta?
ja i vrećice za zamrzavanje (one ikeine sa zip zatvaranjem) koristim više puta, tj koristim dok ne puknu
općenito, sve što se može iskoristiti više puta - koristim, žao mi je baciti u smeće nešto još uvijek upotrebljivo
Ja fakat ne kužim ovo buljenje u kataloge i čitanje kataloga umjesto knjiga. Pa kaj je vama ljudi. 10000 puta više minuta traje ovo naše tipkanje naforumu neg bacanje oka na tjednu akciju u dva dućana u kojima kupuješ.
Da da, tangerina, i ja Lidl katalog listam zbog povremenih međunarodnih tjedana.
Kad je spomenuta Križevačka mljekara - oni imaju najjeftiniji maslac. Znači ona tema o kolačima doma i u slastičanici - doma su mi draži jer koristim maslac i slatko vrnje, a ne margarin, biljno vrhnje ili ono iz vrećice kao u 98% slastičarnica
i ja koristi pek papir dok ne pukne, a i alu foliju. No nju tako rijetko koristim da nije ni vrijedno spomena
Posljednje uređivanje od NanoiBeba : 14.10.2020. at 13:59
Pa nema nista lose, meni je to normalno. Foliju ne koristim nikakvu, ali papire za pecenje koristim koliko se daju koristit. Nes ti njega sto je unistio od tepsije kolacica...
ma koristim i ja više put, ali više iz ekološke osviještenosti nego zato što mislim da mi je to neka značajna ušteda.
nije da su to stavke koje koristim toliko često da bi se nabralo..
Otkad imam obitelj sve mi je obaveza, razmišljanje, planiranje
meni je lidlova tjedna ponuda isto zabava i opuštanje, često i tema razgovora s kolegicama
ja sam u srednjoj imala profesoricu biologije koja nam je 4 godine tupila da je najgore što možemo u životu napravit zagrijat ponovo ulje koje se zagrijalo pa ohladilo
imam osjećaj kad bih to napravila da bih ili dobila rak ili bi ona nekako saznala i došla me pogledat s neodobravanjem
Na temu višekratnog korištenja papira za pečenje i alu folija, nekima od nas (uključujući samu mene) to mi jednostavno nikad nije palo na pamet. Za Ikeine vrećice za smrzavanje svakako da i to radim, al ovo drugo mi bude prljavo, ima miris i okus određene namirnice ako je papir bio za kolače, ne mogu na njega poredat povrće i meso (neću sigurno prat ga kao ta baka milijunašica), a gdjke da taložim po kuhinji te iskorištene foliej i papire i čekam sljedeću priliku za korištenje. Ako okrenem papir na drugu stranu tek onda ekološki gledamo nije dobro jer trebam ribat i pećnicu nekim deterdžentom i sve to oprat, ovako mi je papir u velikoj mjeri štiti, posebno za biksvitne kolače.
Uz ovo što je BB napisala, budimo iskreni mi koje ih ne listamo, nas katalozi ne zanimaju, smaraju nas
Da se iščitat da dijelimo zajedničke osobine ako nas se ugrubo podijeli u 2 tabora: rasipnima ni ne padne na pamet koristit pek papir više putai pratit kataloge, a šparni svi redom to rade.
Da se vratim na temu, našla sam ključara koji će mi napravit nekoliko setova ključeva za stan za puno manje novaca nego Mitra na onu karticu.Doduše trebat ću klapnut do njega na Trešnjevku, al svejedno će mi se isplatit.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 14.10.2020. at 14:34
Peterlin dajte mu pobogu kupite novi mob, ne mora biti neki fensi šmensi, al da može nazvat i javit se. Odmah pomislim da nedaj Bože bude neka situacija a da se ne može javit ili pozvat Hitnu, policiju..., da ne može osobi do sebe reći zovni mi mamu i javi joj nego da ta osoba mora tipkati, a mama možda vidi poruku za par sati
Nema veze šta on kaže da mu ne treba, lijepo od njega, ali.... zaslužio ga je
Ja već sad vidim naznake kod djece, tko će biti više na mene, a tko na muža ..![]()
Posljednje uređivanje od Lili75 : 14.10.2020. at 14:40
Bravo za manjega
Mada vas možda i sam iznenadi ,ipak je radio možda sebi sam planira nešto kupiti
Posljednje uređivanje od jelena.O : 14.10.2020. at 14:44
Kaj se se uhvatila mene. Djeca sama uče. Ak me pratiš možda znaš i u kojoj školi su. Ok, jedno ju je već i završilo, uspješno maturiralo i upisalo željeni faks.
Sorry spajka na skretanju s teme o recesiji.
da priložim temi - odlične mandarine su vam na akciji u Sparu. 5,5, kn/kg
Meni se čini da se ovdje rijetko traži savjet, već se ljudi iščuđavaju tuđim navikama
A opet, većina koja troši preko 100 kn na dan za hranu će se složiti da su svaki dan mogli ušparati 15 kn, kroz izbor jeftinijih proizvoda ("kupus, a ne kavijar"), kroz akcije, kroz bolje planiranje i izbjegavanje bacanja hrane, kroz bolje iskorištavanje hrane itd. To je godišnje 5500 kn. Samo na hrani.
Ja sam između.
Alu foliju rijetko uopće koristim. Ali papir za pečenje npr. ako pečem neke kiflice, božićne kolačiće na 2-3 protvana - to sve pečem na istom papiru. Ne mijenjam papir na protvanu između dvije ture. Ipak pazim na ekologiju.
Ali da, isto nemam ideju za što bih inače čuvala taj papir od pečenja za neko drugo korištenje za x vremena.