Na tragu ovoga - meni tema dobro dođe da osvijestim gdje još ima rupa koje bih mogla začepiti:
- odustati od stvaranja zaliha hrane i sredstava za čišćenje (jer imam običaj pretjerivati, što nije dobro)
- pogledati kataloge online (nemam običaj, ali možda bi se pokazalo korisnim)
- presložiti ormare prije početka sezone, da ne kupujem rukavice/šalove/gležnjače i slično ako baš ne treba
Sir je odličan i povoljan kod Veronike (Taborgradski- trapist s korom i bez).
ja taj papir samo spremim u originalnu kutiju pek papira
i onda mi je na vrhu kad ponovno posegnem za pek papirom
evo npr kad radim bao bunse, treba izrezati 50 malih komada pek papira
nakon korištenja sve spremim u jednu vrećicu jer:
a) nije im ništa
b) ne da mi se ponovno rezuckati
kada koristim papir za pečenje na prhkom tijestu (kod blind bakinga, ispod graha kojeg godinama čuvam u tegli i koristim samo tu svrhutj umjesto onih kuglica za pečenje), taj papir opet spremim u kutiju pek papira i ponovno koristim. A na tom istom papiru sam razvaljala tijesto (između dva lista papira).
Kada pečem pizzu ipak previše izgori.
Evo kako ja štedim na tenisicama.
S obzirom da se trčanjem bavim rekreativno (a nekad to izgleda i razina više), prelazim puno km mjesečno i treba bi jako kvalitetna tenisica svakih 6 mj. Znači tu nema ušteda tipa kupi tenke u Decathlonu
No ja te svoje Mizuno tenisice nađem na sportshoes povoljnije za preko 200kn nego u našim dućanima i to kad su na akcijama kod nas (inače su 400ak kn skuplje kod nas). To je valjda jedino što kupujem online. Baš ne volim tu kupovinu kad ne mogu robu dotaknut, probat i sl.
Isto tako bi prije djirala po Lidlu da mi je blizu posla nego listala kataloge.
Na 2 para tenisica godišnje, to mi je cca 450 kn uštede. Takve uštede mi pašu da iz 2 shoppinga toliko uštedim, a ne svaki dan kunu po kunu.
Nekome paše drugi model štednje, svakodnevni po malo.
Betty super si se organizirala s čuvanjem papira i folija.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 14.10.2020. at 15:00
Pa da. Malo me ubolo u oči što si negdje napisala da su neki škrti, mislim da je eko motivacija barem jednako česta. Proizvodnja aluminija je izrazito veliko opterećenje za okoliš. Ja koristim istu samo ako sam prije toga s folijom pokrila nešto da mi ne zagori odozgora. Al nemam pojma u kakvom su stanju folije koje ljudi recikliraju, a ionako ju gotovo i ne koristim.
Meni se čini da ja sve normalno radim dok ne vidim čuđenje kod mame i sestre pa se iznenadim da ne rade svi tako.
Ipak i ja se čudim nekim škrtostima - kad je trebalo lijepiti po mjestu parte (obavijest o smrti), jedan rođak čija je mama umrla je otišao kod svoje sestre po selotejp, prošavši pored barem 3 dućana gdje ga je mogao kupiti, da ne kupuje bez veze.
Pa nemam pojma niti da li prviput nešto otpuste
Čisto razmišljam - ako možeš peći nešto pri 180 °C 15 minuta (npr. kiflice), a nešto drugo pola sata (npr. kroasane), ne vidim zašto ne bi dvoje kiflice ispekao na istom papiru (nemojte me sad po receptima, bez veze sam navela primjer). Što bi se to dogodila u roku mjesec dana pri sobnoj temperaturi u mraku ladice. Ja sam pekla kestene pa kako sam u žurbi povisila temperaturu na 300, taj papir zbilja nije ni za što poslije, jer je jako potamnio na rubovima.
moj stari bi ti rekao da bi više uštedila da ih nisi ni kupila
ja stvarno mislim da se na malim stvarima može puno uštedjeti i ne mislim da je kupovina na akcijama tako problematična (kao što ne mislim da se na pek papiru značajno štedi, to je jednostavno eko osvještenost)
Ja volim ove uštede kao što je Barbi spominjala
Delicije npr znaju imati Lindtovu čokoladu za 10 kn (li čak i niže), pa ovak krajem godine, prije sezone božićnih kolača vrebam kad je akcija jer i ja volim fino
maslac također zna biti po 10 kn, pa kad ugledam takvu cijenu, kupim više komada. Ako je 18 kn, kupit ću samo jedan ako mi je baš neophodan taj treb
deterdžente nikad nisam kupila po punoj cijeni, pričekam akciju i kupim ono što je meni najbolje
prije par godina kad smo kupovali auto smo računali isplati li nam se više kredit ili leasing na tri rate (računali smo koliko ćemo na kraju ukupno platiti), pregovarali smo za cijenu, opremu, dodatke, usluge, osiguranja
mislim mikro i makro razina je jednaka
al auto kupim jedan u 10 godina (ako) a maslac puno puta kroz godinu
pa sad ne znam da li se razvijaju neke bakterije na sobnoj temperaturi jer imaš papir s mikroostacima hrane?
ali moj strah je generalizacija iz onoga zašto ne koristimo dvaput isto ulje za pravit npr pomfri, jer pri zagrijavanju se promijeni kemijski sastav, i onda kad se to ohladi, pa ideš ponovo zagrijat, onda je to vrlo nezdravo
znači ne pričam o tome kad pečeš 5 tura keksića pred Božić
Evo recimo otkad kupujem online sam shvatila da je praktično svaki tjedan neki maslac na sniženju. Nekad Dukat/Z'bregov, nekad neki uvozni, ali praktično uvijek ima maslaca po 10-12 kuna. Redovna cijena maslaca je oko 20 kuna, pa ti vidi.
Jedno moje dijete obožava Lindt. pa znam da poslije Uskrsa i Božića u Mulleru sav Lindtov praznični program bude na - 50%
a i ovo potpisujem:
ja stvarno mislim da se na malim stvarima može puno uštedjeti i ne mislim da je kupovina na akcijama tako problematična (kao što ne mislim da se na pek papiru značajno štedi, to je jednostavno eko osvještenost)
Ja volim ove uštede kao što je Barbi spominjala
uz sav forumski staž ne znam višestruko kvotat
A u čemu bih onda bidna ja trčala, ne bi valjda rekao: a ne moraš ni trčat
Ove uštede na deterdžentima, tabletama, prehr. namirnicama koje često koristimo...mislim da velika većina ljudi tako prakticira kako je Barbi navela.
Mima, meni jedan maslac traje dok mu ne istekne rok![]()
Posljednje uređivanje od Lili75 : 14.10.2020. at 15:20
Pa tko koristi maslac samo za mazanje na kruh, normalno da mu dugi traje. Ja kćeri kupim one male maslace za mazanje jer ne volim da dugo stoji otvoreno.
Ali ako se koristi za pečenje kruha, za kolače, u kuhanju, onda se više troši.
Da baš si me sad nagnala da razmislim jel mi se uopće isplati kupovat standarni maslac ili bi mi bilo bolje te male maslace? Ekonomski gledano, mislim da se više isplati ovaj veći, njega ulovim za 10ak kn.
Kruh ne pečem, kolače radimo, al ne često (izbjegavamo slatko), za kuhanje ručkova vrlo rijetko ga koristim da bi mogao izdržat expiry date (samo za neka određena jela)…
jel znate koliko su ti mali maslaci? ne muči me cijena koliko kad duže stoji, nekako mi to više nije to. Najukusniji mi je svježi tek otvoreni maslac.
Papir za pečenje. Dale ste mi mamac da idem pogledati što kažu Nijemci, nisam razmišljala o tome baš.
Dakle, kažu da na papiru stoji max temperatura, najčešće 220 °C. Da se smije višekratno primijeniti, čak da je poželjno, sve dok ne posmeđi ili postatne lomljiv. Da se nikako ne smije baciti u stari papir, nego u mješovito, jer je to višeslojni proizvod (premda sam vidjela i da ima "unbeschichtet" - bez nanesene prevlake). Dosta reklamiraju trajni papir za pečenje, ali to su staklena vlakna prevučena PTFE-om, ja to neću kupiti.
Uglavnom, preporučuju iz ekoloških, a ne direktno zdravstvenih, razloga da se namasti lim, a za masna tijesta da se navlaži vodom.
Evo ovdje je solidan tekst:
https://www.ugb.de/lebensmittel-im-t...ch-bedenklich/
pisale smo istodobno.
da jedem ga samo ja i sin ponekad, kćerka ne voli, muž ne jede zbog žuči. Ne pečem kolače često, najviše za rođendane i blagdane.
Kad se vi izvlačite na ekologiju, ja ću sad na zdravstvenu stranu i šećer![]()
Al za ozbiljno izbjegavam jesti kolače, tu i tamo i to je sve.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 14.10.2020. at 15:29
Ok, ima maslac još drugih upotreba. Svakako spada u zdravu masnoću, koja nam je svima potrebna.
Pa sam u rižoto stavim dobru količinu. Ok, na njemu ne kuham al od njaga napravim maslo koje ponekad koristim za kuhanje.
A i malo slatkog svima dobro dođe.
Vidiš kako na kolačima štedim više nego ti Nano i ostale slastičarke, sigurno se lijepa svotica skupi
Moramo se malo zezati.![]()
Rižoto je jedno od tih jela u kojima ga koristim i smatram ga jako zdravom namirnicom, no ne uspijevam uvjeriti svoje ukućane.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 14.10.2020. at 15:33
Pa što ako se razviju bakterije, ide opet na pečenje. Moj pleh za pečenje isto nije bez najmanje mrljice. Mislim da je gora situacija u mojoj ladici sa žlicama, što se bakterija tiče, pa nismo nikad imali proljev zbog žlica.
Ja ne znam točno kakve se kemijske promjene događaju u uljima, ali moguće je da da. Ali ulje pojedeš poslije, dok papir ne jedeš, a nema dokaza da se ispravnim korištenjem do dozvoljenih temperatura od cca 220 °C oslobađaju plinovi koje bi apsorbirao proizvod kojeg pripremaš.
Ima različitih i tih papira. Većina ih je prekrivena slojem silikona. Ako nema nekih niskomolekulnih u sebi, sami silikon podnosi visoke temperature (npr. silikonska ulja za uređaje su bolja od organskih, jer su veze Si-Si ili Si-O jače od C-C).
Potpis na ovo, jako su fina obadva.Baš sam ujutro uzela taj četvrtasti, za 45 kn/kg je jeftiniji jod većine dućanskih sireva na akciji, a nama finiji.
Imaju i fini kruh peku, polubijeli raženi, bez aditiva.
I nadam se da NiB ima pravo da su dobre mandarine iz Spara, jer sam ih taman danas kupila.![]()
Ja sam naprosto u šoku da se papir za pečenje uopće koristi, a priča se o uštedama i ekologiji :shock:
Šalim se, nisam u šoku. Međutim, često ga ne koristim, nego namažem škrovadu. Za keksasta pečenja da, i uglavnom višekratno, jer u nas bude više tura.
Posljednje uređivanje od vertex : 14.10.2020. at 16:06
Ima i trajnih papira za pečenje, preporučujem iz ekoloških razloga![]()
Postoji, netko nas je jednom naučio. Lako je (kad te nauče).
U donjem desnom uglu svakog posta, desno od Odgovori i Odgovori s citatom, ima ikona na kojoj su kao neki navodnici i plus. Redom klikaš tu ikonu na svim postovima koje želiš citirat. Samo na zadnjem klikneš Odgovori s citatom. I svi citati su tu!
Napisala sam par postova ranije:
"Dosta reklamiraju trajni papir za pečenje, ali to su staklena vlakna prevučena PTFE-om, ja to neću kupiti."
I da, nema sanse da to kupim.
Hvala onom tko reče da treba gledati Lidl katalog... Norveški dimljeni losos, mozzarella di buffala, pecorino, gorgonzola... Jedino burratu nisam vidjela. Ali zato ima punjenih njoka i raznih tortelina i raviola... Ode bar 200kn u ponedjeljak![]()
Tako je. Imam i ja plitki pleh stalno u pećnici, ali ne ribam ju baš često jer ne treba - koristim kikiri (veliki od gusa i mali emajlirani) za pečenje mesa, a kolači i drugo nisu problem, jer to manje šprica okolo.
Umjesto sredstava za ribanje pećnice koristim aquaclean program (neš ti mudrog naziva - u pleh se natoči voda, to se zakipi i ostavi desetak minuta, da se naslage otope, a dalje se može lijepo očistiti običnom spužvom za pranje posuđa). Dodam u tu vodu malo octa ili limunovog soka i žličicu sode bikarbone i očisti se sve. Nisam kupila sredstvo za ribanje pećnice već godinama. Smrdi mi, a ovo podnosim.
Ak hoćete napraviti zalihe maslaca za Božićne kolače - u Križevačkoj mljekari (znam za onu na Dolcu) je 37,5 kn/kg.
sillyme, to ide talijanski tjedan? Šrošli put je bilo burrate.
Inače, imate novootvoreni taijanski dućan u Medulićevoj, ali to definitivno ne spada u antirecesijesku temu
ajd neka je netko podigne pls, to bih čak i pratilakad mi netko izvuče koje su glavne akcije, onda mi draže čitat nego kad moram sama rudarit hahaha
Lili pregledati Lidlov katalog traje ravno par min. tako da ne pretjeruj.
sami trgovacki lanci su se potrudili da bude jednostavno a ne rudarenje.
Frigaj ga meni je to tlaka, ne mogu se natjerat na to, a kad čujem da ima Adidas jakna povoljno, onda se zainteresiram ako treba djetetu.
Kud sad:
http://katalozi.net/lidl-katalog/lid...hrana-od-19-10
Posljednje uređivanje od Lili75 : 15.10.2020. at 11:07
Evo, bujrum: https://www.lidl.hr/informacije-za-kupce/katalog
Ali meni je lakše pregledavati web stranicu s prigodnim ponudama, jer je separirano - hrana/neprehrana https://www.lidl.hr/
hvala Peterlin, na 1. linku se snalazim, na drugom sam izgubljena prekaotično mi je, ne znam kud bi gledala od tog šarenila, nije mi pregledno.