https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Maginja
Jest mediteranska, moji otočani jedu sirove. Al vidiš, džem je dobra ideja.
https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Maginja
Jest mediteranska, moji otočani jedu sirove. Al vidiš, džem je dobra ideja.
maginja = magunja = planika
https://www.plantea.com.hr/planika/
Jesam to sam i prije komentirala da je mediteranska biljka ,pa uz šipak koji je nano brala prvo mislila da je to ipak tu bliže
Po otocima i uz obale Mediterana.
Svojevremeno je Jurana stavila link da je maginja u grbu grada Madrida - medvjed ih bere: https://commons.wikimedia.org/wiki/F...44-c.1600).svg , ali mislim da to nije bilo na ovom topicu.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 09.11.2020. at 14:21
Za maginju/planiku je karakteristično da u isto vrijeme cvate i ima plod, tako da je stablo u ovo doba godine stvarno prekrasno
Sad baš mi nije antirecresijski ići u Zagoru sad![]()
Jelena.O eto mogla si nedavno ako si išla do Du, sjećam se da si se nešto raspitivala za parking dole.
MalaRiba, stavim negdje pod recepte,pa javim, jako je jednostavno i fino.
Da da. Obožavam ga. Radim ga zadnjih godina. Pomaže i MM tak da ipak bude lakše. Ono kaj mi ostane poslihe pasiranja, posušim za čaj.
Dio stavim i u rakiju za liker
Ja stidljivo moram priznati sa u zivotu nisam probala domaci pekmez od šipka, samo industrijski.
Je li velika razlika u okusu spram npr. Podravkinog?
Je. To je najpipaviji pekmez za koji se vrijedi truditi.
Ako uzmeš od dida bože pekmez od šipka, okus i tekstura su mu isti kao u moje mame kad radi svoj.
Al cijena je ubitačna.
Hvala svima kaj ste objavili vijest za maslac u veronike. Duplo jeftinije.
Dida Boža pekmeza od šipka ima i u Konzumu.
Upsopako sam nešto pobrkala, ko da sam neki dan vidjela temu...Boga pitaj šta sam ja to zbrčkala..
Sad se i meni jede pekmez od šipka.isto ću ko rosa u nabavku.
Piše na netu da je privremeno zatvoren ovaj u Radićevoj. Ostaje mi Konzum a tamo ne volim ići i nikad tamo ne kupujem. Mislim da sam taj pekmez viđala i u Intersparu i Kauflandu da ih ima svugdje.
Evo, ako tko ima gdje nabrati veću količinu - ovdje je recept (nije kompliciran): https://www.coolinarika.com/recept/893903/
Reci da se šališ. Jesi kad kuhala džem od šipka? Prvo, nije ga jednostavno nabrat. Onda treba odrezat crni vrh i peteljke koje ostanu. Pasiranje je nova priča koju bih mogka stavit na temu vježbačice jedino kaj vježbaš samo jednu ruku. A i onda kad to sve obaviš kuhinja ti je u rusvaju. Znaš li kako je ta smjesa ljepljiva. Svako pranje je pothvat.
Tak da teglica domaćeg (ne Podravkinog) zaslužuje cijenu koju ima
Dakle ja sam jednom kao dijete pojela šipakStrašno, mislila sam da ću umrijeti.
Inače baš ni ne volim šipak (možda od tog šoka). Nisam sigurna jesam li probala taj Dida Božin pekmez. Prilično je skup, doduše baš su nedavno ti mali skupi DB pekmezi bili na sniženju u Konzumu, kupila sam 2-3 komada, ali se ne sjećam jesam li uzela i šipak. JA baš i ne jedem pekmez.
Ne šalim se. Ja bih se u to svakako upustila, samo da imam dovoljnu količinu. Ove godine ubrala sam toliko da se pokrije dno standardnog pravokutnog pleha 35 cm (štajaznam, više od 25 dag, ali manje od pol kile). To mi je taman za osušiti za čaj. Nažalost, nije dosta za pekmez.
Ovo s pasiranjem rješava se pasirkom koju ionako imam, jer svake godine pasiram kupine, maline i ribizle. Ručna, ali ima kurbl - ovako nešto: https://www.coolinarika.com/magazin/...nik/p/pasirka/
Nakon pasiranja treba još protisnuti kroz cjediljku ili gazu, da se uklone dlačice - baš kako je napisano u receptu. Nisam radila šipak jer ga nemam, ali kad sam radila drijenak, poslužila sam se šefljom i išlo je ok.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 10.11.2020. at 12:33
Nano za vježbačice
Vezano uz temu, Lavanda Mia u Ilici svaki dan ima happy hour od 10:00-12:00h, pa sam bome pod pauzom potegnula do njih (inače idem u ovu koja mi je puno bliže u Petrinjskoj kod DM-a). Takve stvari mi ne bi pale na pamet da se radi o jednom-dva proizvoda, ne bi brate išla radi 10kn na drugu stranu Ilice.
Budući da sam nam kupovala imuno "paket" (svega pomalo Mg citrat, vit. C i dr.) za ovaj mjesec ipak je covid oko nas, uštedjela sam 40 kn (umjesto 400kn, platila 360kn) samo što sam se prošetala do njihove druge ljekarne, a taman mi je pasala šetnjica. Nisu potrebni komentari da to nisam trebala ni kupovat jer jesam, moram i inače zbog svojih pojačanih fizičkih napora
btw također sam otkrila: https://eljekarna24.hr/?gclid=CjwKCA...hoC0-YQAvD_BwE
znaju imat odlične akcije i popuste na svašta, vitamine, kreme za lice (skupe marke), svašta nešto. Ako nekome treba, neka zaviri. Npr neki dan je bio Biokult probiotik (mama ga koristi) 64 kn, što je super cijena.
Ja i nisam baš neki on line kupac, ne volim taj način shoppinga, al se može dosta uštediti.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 10.11.2020. at 13:08
Uvijek se isplati pogledat tu košaru pred istekom roka jer rok ionako još traje neko vrijeme.
Shooster do kraja mjeseca ima popuste 20-70%. Hrpa Timberlandica im je na -70%.
Posljednje uređivanje od TeddyBearz : 10.11.2020. at 21:08
Za pekmez od sipka je najbolja starinska pasirka koja izgleda kao korito s rupicama s odgovarajucim valjkom. Rotirajuce pasirke su za neku stvar kad je sipak u pitanju.
Radim ga svake godine jer mi je to najdrazi pekmez.
I dobije se iznendjujuca kolicina pekmeza s obzirom na kolicinu ploda, jer je brasnast pa mu treba dodavati vodu.
Nemam pasirku. Ta starinska koju je koristila baka je negdje nestala. Pribala sam s rotirajućom i nije nešto. Tak da MM i ja zajedničkim snagama pasiramo primitivnom metodom žlice i cjedila. Al već smo se uvježvali, tak da ide . Orvo skuham šipak, ma za zblendam i onda pasiram.
I kak veli marta, dosta ga ispadne. Koštice koje ostanu posušim u pećnici i koristim za čaj a dio potomim u lozu za liker koji bude baš fin. Ne stavim puno šećera.
Ove godine sam napravila 3 vrste džema od samoniklog voća: amula, šipak i maginja.
Super ulov!
Meni je mrak pao na oči kad sam vidjela "svoje" Timberlandice, kupljene u 12.mj. prošle godine (isto na sniženju), 300 kn jeftinije nego što sam ih platila.![]()
Ali sam sad ulovila Air Maxice za 262 kn, pa mi je malo lakše.
Čini mi se da su dućani rano krenuli sa sniženjima ove godine.
Moja najveća antirecesijska mjera je da sam sama sebi zabranila odlazak na svoje omiljene online dućane s cipelama i odjećom. Ne znam čini li mi se ili je stvarno
tako, ali nikad nije bilo više sniženja i to dosta velikih.
A vama bravo za dobre ulove. Cipele su uvijek dobra "investicija".
Jedino što je kći već bacila oko na njih... ali još godinu dana su joj prevelike![]()
Kad smo kod pekmeza od šipka, za ne vjerovat jedan naš zaštitar čija obitelj ima OPG često donosi njihove fine proizvode: sireve, jaja, lješnjake i voila jutros je osvanuo: šipaaakuzela sam ga, teglica 20kn gramaža ko od Dida Bože.
Koja masa? Dida boža ima eko 240 g 23 kn i obični od 700 g 37 kn.
Uzela sam si martensice s oglasnika za bagatelu. Onda sam shvatila da su broj prevelike, boja i dizajn koji mi se ne sviđaju, a ogrebotina nije baš toliko estetska koliko je prodavačica opisala neg se čini da će brzo postati i funkcionalna. Sad se hoću pojest od muke.
Jesu timberlandice dugotrajne ko marte (~8 g)?