Stranica 92 od 111 PrviPrvi ... 42829091929394102 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 4,551 do 4,600 od 5539

Tema: antirecesijske mjere u vasem kucanstvu

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ja mislim da plac vecinom i nije za ovu temu. Ja ne racunam bas, mi malo jedemo, a moja teta na placu mi uvijek da neceg cega ima viska gratis. Mene ta kupovina ma placu zabavi plus dobijem neke stvari dosta kvalitetnije. Al sumnjam da su jeftinije od ducana.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Vjerojatno nije antirecesijski, al neke stvari su neusporedive. Recimo ja nikad ne kupujem sir, vrhnju i jaja u dućanu. Svje6i dućanski sir mi nema veze sa sirom kakvig volim.

Kaj se povrća tiče isto je teško usporedivo, pa makar i na placu kupila od preprodavača. Imaju svježiju robu id onog kaj stoji danima u dućanu.

Neki dan slušam ženu u Ludlu kak komentira mužu da tko može platiti 50 ili 60 kn za kilu trešanja. Jedva sam se susdzala da joj ne velim da su na placu 25. A od tog Ludla do placa ima 10 minuta pješice.

Moja mama je dosta dtara i tak sam joj ove zime kupovala jeftinu brokulu u Lidlu. I stalno je imala probavne smetnje dok nije skužila od čega.

Naravno da i naši poljoprivrednici koriste kemiju, ne možemo se zavaravati, no voće i povrće iz uviza te kemije ima puno više jer ga dodatno moraju tretirati zbog transporta. A da ne velim da ga beru nezrelo.

No svak od nas radi po svom. Iako kupujem na placu sigurna sam da na hranu trošim manje od mnogih koji kupuju u dućanu. A sve zato jer kupujem osnovne namirnice od kojih pripremamo hranu

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Kupujem na placu ili naručujem dostavu od onih koji posluju s hrvatskim proizvođačima, ali nemojmo se zavaravati - takvo voće i povrće izuzetno je skupo.
    Svaki dan kuham ručak u kojem je prilog ili glavno jelo povrće, 3x tjedno je i juha od povrća, svaki je dan neka šarena salata. Troškovi za hranu su nam ogromni.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Bubilo Bubich prvotno napisa Vidi poruku
    Je l kupovanje na placu antirecesijski?
    Ozbiljno pitam, ne zezam .

I ja vikendom idem na plac, ali kao što sam već pisala (nisam od koristi na ovoj temi), cijene obično ne znam osim samo otprilike neki rang, je li nešto do 10kn, 20 ili 30…

I tako jednom kupim kupus na placu, prilično malu glavicu i platim ga 11 kn.
    Dođem drugi dan u supermarket i kupus 2 kn / kg.

Pa samo da pitam… je l me bakica s kupusom zeznula, ja nemam pojma, ili je zbilja tako…?

Ovo recimo znam da nije antirecesijski, ananas od 10 kn u dućanu i kad vidim na placu onaj avionski pa sam eto morala probati i dala sam 100 kn za 2 kg ananasa.
    Nije nimalo recesijski, ali zbilja je bolji od ovog za 10 kn .
    A da ne pričam o paradajzu volovsko srce koje košta više nego svinjetina , a u dućanu je 5 kn paradajz (naravno ne taj).

Pa je l postoji na placu nešto sto je finije i bolje od dućanskog, a jeftinije, ili plac nije za ovu temu?
    A da nisu npr. one nešpricane sitne kvrgave jabuke koje baka obrala jedno stablo pa prodaje po par kuna.
    Ako želiš recesijski kupovati na placu, trebaš ići iza 11 sati, kad se kumice trude rasprodati ono što je ostalo i otići doma.
    Naravno, to znači da nećeš imati izbor kao u 8 ujutro, ali cijene budu svakako niže.

U supermarketima često budu niže cijene, a opet - ako želiš domaće, treba birati. Vrijedi i za plac i za supermarkete. Mislim da sam baš u Eurospinu našla domaću kuhanu ciklu, a u Lidlu je u ponudi cikla iz Španjolske.

Teško je tu reći što je najbolje. MM ide na tržnicu Utrina subotom (mama mu je u tom kvartu, pa obavlja kupovinu za nas i za nju), ja zbog toga već dugo ne obilazim tržnice redovito, ali princip je takav da imaš "svoje kumice" (ili kako mm ima - svoje kumeke od kojih uvijek kupuje, pa ga ne zeznu, nego mu još kažu "nemojte danas kupiti to-i-to, pričekajte idući tjedan...)

Inače, na placu imaš ponudu domaće robe (OPG) ali i puno prekupaca, pa me ne iznenadi kad tamo naletim na iste mrkve koje sam vidjela u Lidlu za puno manje para, ali se na placu prodaju skuplje. Zakoni tržišta...

Nemam neko fiksno mišljenje o tome. Prošećem, pa procijenim... Zimi je općenito pametnije kupovati povrće u velikim trgovinama, jer na placu smrzne. Ljeti ga ofuri vrućina. Aliii volim placeve i ne bih se samo tako odrekla tog užitka, pogotovo kad ima sezonskih domaćih proizvoda. NIKADA nisam u supermarketu našla svježi kopar, a to mi je nezaobilazni začin. Eto, to mi je prvo palo na pamet, a svakako nije jedino.

Tržnice, kao i OPG-ovi koji organiziraju berbe jagoda, prodaju DOŽIVLJAJ, a ne samo robu.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Evo, ovdje možeš vidjeti radno vrijeme tržnica u Zagrebu - https://www.trznice-zg.hr/default.aspx?id=302

Odeš sat vremena prije zatvaranja (čak i kasnije) i nađeš svašta... Ja tako znam kupovati voće za zimnicu na Kvatriću, čak i kratko iza službenog kraja radnog vremena, kad se ljudi žure otići, ali to je uvijek lutrija...

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ja isto mislim da plac nije antirecesijski. Možda za par stvari, ponekad, tipa par vreća paprike za ajvar tko radi zimnicu, ali to je 1x godišnje za te zimnice, na svakodnevnoj bazi - teško. Ili tih tjedan-dva dok krene sezona nekog voća i cijene se niveliraju.

Meni se ne da ni u supermarket, a kamoli na plac, previše hodanja premali efekt (nije mi "doživljaj" da ga platim). Najdraži mi je na kraju online. Usput vidimo što je na akciji pa uzmemo više toga (ako i inače kupujemo). Što se svježine voća i povrća tiče, uvjerila sam se puno puta da je tamo najsvježije jer dolazi direkt iz velikih hladnjača gdje ga drže na ispravnoj temperaturi i uvjetima (ok avionski ananas je isključen iz ove usporedbe). Ostalo je sve lutrija jer i dućani i placevi se velikom većinom opskrbljuju iz takvih većih distributivnih mjesta pa onda ovisi o tome koliko su dobro procijenili količine i kako dugo drže tu robu prije prodaje.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni se čini da je nama doma puno veći trošak meso nego povrće.

zgodno mi je kaj ima puno OPGa s mladim vlasnicima tak da ja baš uživam u kupovini neobičnog povrća - trenutni hit mi je žuta cikla. i bijelo ljubičasta prugasta

Volim patlidžane raznih boja (bijele, prugaste, zelene, žute) i jedva čekam da im krene sezona. Volim i ljubičastu mrkvu, ljubičaste paprike, ma svaštanešto. Gušt mi je jesti kad imam šareni tanjur. Uz to, kad kupujem na placu i mesnici, imam stvarno puno manju količinu plastične i ostale ambalaže koju bacam, što ja smatram antirecesijskom mjerom iako to nije.
    I ja zimi kupujem u dućanima, vrlo malo stvari na placu jer su smrznute.

Ovo kaj sam napisala za mamu, isto se dogodilo i njenoj susjedi. Pišem o ljudima starijim od 80 godina, koji su puno osjetljiviji od nas "mlađih". Pretpostavljam da je bio problem u toj dodatnoj kemiji kojom tretiraju voće i povrće zbog transporta iz udaljenijih zemalja..

Meni je inače najbolja antirecesijska mjera, mala a redovita kupovina. Zbog načina života, mogu je provoditi. Otkada sam prestala ići u velike nabavke, gotovo uopće ne bacam hranu. Što zbog propadanja, što zbog isteklog roka trajanja.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ja isto imam svoju kumicu na placu i uvijek mi da nešto gratis. Nama hrana ne propada, kako djeca rastu jedu ko termiti tako da se jako brzo pojede pun hladnjak.

Općenito mislim da je hrana kod nas zaista preskupa i na nju odlazi prevelik dio primanja. Kako reče Nano, meso je zapravo nama veći izdatak od povrća jer je skupo, a da bi najela ekipu ima ga u svakom jelu (skoro).

Ja imam blizu posla plac na koji mogu otići pod pauzom (ako nisam u gužvi s poslom) a pred zatvaranje placa, al meni je tlaka to nosanje vrećica od placa do ureda, pa onda ponovno do doma, iskilavim se, pa to ne prakticiram često.
    Radije odem nedjeljom na naš kvartovski plac s autom ili kolicima na kotače, pa sve unutra nakrcam. Usput popijem limunadu, prošetam se dok moji ukućani još spavaju...volim taj ritual
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 09.06.2021. at 09:28

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Na placu se 100% nađe puno gore kemije nego u shopping centrima. Znam iz pouzdanih izvora kontrolora, na placevima su logično slabije kontrole, jer ima puno malih prodavača. Ali ako kupuješ kod određenih prodavača, onda je rizik manji. Super su mi oni "nešpricani" agrumi koji mjesec dana stoje bez plijesnji.

Meni je grinceg recimo neusporediv. Vjerojatno i jeftiniji u varijanti kako ja kupim, nezavezan, nego - dajte mi za 10 kn grinceg. Samo zbog toga bih otišla na plac. Zelena salata, tikvice, brokula, karfiol isto. Prirodni sokovi. Sir i vrhnje ja baš i ne kupujem, nisam pronašla "svoj". Vrhnje (zeleno) i mlijeko kupim u Veronici. Ne podnosim drugo mlijeko. Isto kao Lili, odem nedjeljom. U tjednu mi nikako nije zgodno. A i kad iznimno dođem, ne znam potrefiti kad su moji prodavači pa ne znam onda kod koga da kupim.

Trešnje po 60 kn sam vidjela u Istri.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Samo da spomenem vezano uz prethodnu raspravu, da bismo Nano i ja pikirale na iste stanove
    Ovaj stan je nama dovoljan (70m2), ali da si mogu priuštiti novogradnju, 90 m2 s dvije spavaće sobe i dvije kupaonice, bila bih jako vesela. Ne volim prostorije kutijice. Kod mene je cijena takvih stanova preko 4000 eura po kvadratu, a mog oko 2000, tako da ta nadoplata nikako nije sićušna. Kuće u kvartu su 500 000 eura.

Kako gledam povremeno veće stanove, uopće nije točno da su mali stanovi skuplji. Dobrih stanova 90-110 kvadrata je malo na tržištu.
    I krevet 180. Moj još ima i okvir od 10 cm.

Ove opcije - brzo dođem vlakom - meni nisu atraktivne. Ja volim brzo doći pješice ili bar biciklom. Sad sam cca 2km od glavnog kolodvora. To mi je OK.

Ne žalim se, OK nam je, al da bi moglo bolje, moglo bi.
    Posljednje uređivanje od Jelena : 09.06.2021. at 10:12

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

skupo meso na koje odlazi puno novaca ... smanjite količinu mesa koju konzumirate, eto uštede za čas

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj emily prvotno napisa Vidi poruku
    skupo meso na koje odlazi puno novaca ... smanjite količinu mesa koju konzumirate, eto uštede za čas
    A čime bi ti to nadomjestila?

Nama isto ode dosta na meso (Agrozelina, OPG za piletinu, eventualno nešto prigodno iz shopping centara, ali u manjoj mjeri) ali recimo riba je još skuplja. Ne možemo stalno jesti pastrve i onog filetiranog soma, a kila lososa nije ispod 80 kn, brancina vjerojatno isto tu negdje, orade ako su manje nađu se i za manje para (60-70 kn/kg) itd...

Meni je hendikep ribarnica na Kvatriću - ta mi je najbliža, ali smrdi ko vrag (imaju neki problem s odvodnjom prljave vode) pa ju zaobilazim u širokom luku. Na Dolac ne stižem, tako da mi ostaje veliki Spar u CC1 east, a mm je redovito na ribarnici na Utrini.

Repovi škampa - još jedna stvar koju se isplati kupiti u Eurospinu. Znaju imati i cijele škampe, ali kako čovjek naleti...

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mislim da treba razlikovat obitelji sa sinovima od onih s kćerima - bar kaj se tiče potrošnje mesa

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj NanoiBeba prvotno napisa Vidi poruku
    Mislim da treba razlikovat obitelji sa sinovima od onih s kćerima - bar kaj se tiče potrošnje mesa
    Bome si u pravu... Kod nas je meso nezaobilazna namirnica za ručak. Za večeru baš i ne.

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

ja imam treci stan otkad spavam u bracnom krevetu i uvijek je krevet bio 160, to je meni standard
    odrasla sam u stanu od 52 kvadrata koji se cini bar deset veci jer je gubitak prostora minimalan
    dvije sobe, velika i mini (ali dovoljna da ja i sestra imamo svoj prostor), kupatilo, hodnik te kuhinja i dnevni
    onda 65 s losim rasporedom, pa 80 sa opet dobrim
    sad imam 70 kvadrata + 35 terase i uzivam, sve mi je nekako po mjeri
    samo jedno kupatilo, ali ili sam sama ili s djecom, jos ne zauzimaju predugo pa je skroz ok

sto se placa/pazara tice, nije mi usput i nemam obicaj obilaziti, kupujem po centrima
    moji su na selu, imamo nesto svog voca i povrca i tu se opskrbim
    a kad mi otac prica dogodovstine iz poljoapoteke i sta sve bakice kupuju i kako koriste, zapitas se sta je zdravije
    Posljednje uređivanje od summer : 09.06.2021. at 11:11

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Mene kod placa muči kak si ti siguran da on prodaje svoje, a nije dovukao isto nešto iz Španjolske?
    U principu… ne vjerujem nikome kad je kemija u pitanju, ni bakici, ni OPG-u, ni supermarketu, ni Španjolcu, ni avionskom ananasu… mislim da smo puni kemije sa svih strana, od jeftine odjeće i obuće koju nosimo, do vode, zraka i zemlje i ne znam gdje bi trebala rasti ta zdrava i nešpricana hrana… to je samo neko slučajno random stablo trešnje ili jabuke kakvo ima moja susjeda u ulici koja to ne šprica, ali čudnog li čuda baš je sinoć susjed u dvorištu do njenog špricao svoje grožđe i molio djecu da se pomaknu 2 metra dalje na ulici da ne ide baš po njima.

Na plac idem samo zato jer su mi neke stvari tamo ukusnije, ali u to da su ne znam koliko zdravije (netretirane kemijom) od dućanskih ne vjerujem skoro pa nimalo.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    A čime bi ti to nadomjestila?
    s ničim.
    jedemo sve, osim mesa. nema potrebe za zamjenama.
    nismo vegetarijanci, meso jedemo cca 2x tjedno. Mesne prerađevine tipa salama - možda par puta mjesečno.
    sasvim normalno funkcioniramo, nitko nije gladan
    Posljednje uređivanje od emily : 09.06.2021. at 11:27

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

ja nekad mislim da radim isključivo za hranu. a ja najmanje jedem

šalu na stranu, ja mogu bez mesa, ali moji momci, osim što su dva od tri u fazi intezivnog rasta i gladni su 24/7, se bave sportovima u kojim se u ciklusima radi na masi. i onda svaki obrok mora sadržavati proteine životinjskog podrijetla. ne nužno meso kao takvo ali... prošli mjesec smo potrošili 130 jaja. ja nisam niti jedan kolač ispekla.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Jelena prvotno napisa Vidi poruku
    Ove opcije - brzo dođem vlakom - meni nisu atraktivne. Ja volim brzo doći pješice ili bar biciklom. Sad sam cca 2km od glavnog kolodvora.
    Pa to ti sve ovisi gdje radiš, možeš živjet u centru, a radit u Dubravi, sve je vrlo relativno, hoću reći.
    Npr MM ima posao na pješačkoj udaljenosti, a meni treba 30 min autom, 10 min vlakom, 27-29 min bajkom,a trčeći isto tako cca 25-30 min.
    Ne radimo više poslove cijeli radni vijek na istoj lokaciji kod istog poslodavca. Sutra već može biti bliže ili dalje sve ovisi, a stan stoji na svojoj lokaciji

s ničim.
    nismo vegetarijanci, meso jedemo cca 2x tjedno. Mesne prerađevine tipa salama - možda par puta mjesečno.
    emily, ali kako da nadoknadimo?? Molim te daj savjet, ideju. Mi se svi bavimo sportom, nekoliko treninga tjedno, ja po prirodi uopće nisam neki "mesožder" dapače najviše volim povrće i voće i to jedem u najvećim količinama, ali jednostavno mi treba i nešto da me više zasiti. Ako ti se da, pls može prijedlog 3-4 menija da se čovjek može najest (bezmesni meni). Hvala Eh da i nisam ljubitelj bijeloga (riže, tjestenine), al može prijedlog i s njima. Jako teško mogu zamislit da djecu nahranim vege ručkom da su siti. Kad dođu nakon treninga od sat i pol, crveni, znojni i s vrata viču: Gladni smoooo! naravno tanki su ko vrbe, a tamane ko termiti.

Citiraj babyboys prvotno napisa Vidi poruku
    ja nekad mislim da radim isključivo za hranu. a ja najmanje jedem. šalu na stranu, ja mogu bez mesa, ali moji momci, osim što su dva od tri u fazi intezivnog rasta i gladni su 24/7, se bave sportovima u kojim se u ciklusima radi na masi. i onda svaki obrok mora sadržavati proteine životinjskog podrijetla. ne nužno meso kao takvo ali... prošli mjesec smo potrošili 130 jaja. ja nisam niti jedan kolač ispekla.

Babyboys
    , ajmeee za jaja i proteinske obroke.

Ja uzimam pilad na svom placu od OPG-a Findri, oni mi istranširaju, a cijena je puno povoljnija jer ispadne 20kn/kg. Isti taj Findri ima veće cijene u Veronici zbog marže.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 09.06.2021. at 12:17

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

s ničim.
    Daj otvori topic s jelovnicima (onaj "što danas kuhate" ili novi, svejedno) i napiši - možda uspijem pohvatati... Ovako - nula bodova.

Ja kuham mahunarke 2x tjedno i tada je meso simbolično, ali nije da ga nema. Ne prejedamo se, ali... prosječni shopping izgleda otprilike ovako:
    Mljeveno meso miješano 1 kg - to mi je za dva obroka, eventualno tri (faširanci, bolonjez, ćufte, mesna štruca... nije da je samo meso, ima i priloga i povrća i salate, ali mora biti i meso)
    Piletina - 3 fileta, to je oko 3/4 kg
    Piletina alternativno - 3 pileća batka sa zabatkom
    Piletina za juhu - hrbat ili krilca - recimo 1x mjesečno (mesne juhe kuham 1x tjedno, ako su blagdani 2x tjedno9
    Teleće rebro za juhu - recimo 1x mjesečno
    Junetina - gulaš recimo 1x mjesečno
    Svinjetina za paprikaš - isto tako
    Pečenice (svježe kobasice) isto recimo jednom u 2-3 tjedna
    Jetrica (pileća ili kakva nabavimo - isto jednom u 2-3 tjedna)
    Riba 1x tjedno, ponekad preskočimo ako nema neke fine...

Gotovi mesni proizvodi:
    - pršut ili suha šunka
    - salame zapravo rijetko, ali imam u kući ako dečki idu na Sljeme ili tako nešto
    - kobasice kranjske ili šleske - obavezno ode paket tjedno u raznim kombinacijama
    - špek dimljeni - 1x mjesečno kupimo 30 dag, to stariji sin voli jesti, a meni treba za variva i drugo
    - čvarci - 1x mjesečno paket od 250 grama

Eh, da - na našem loncu su još dva člana obitelji vrlo često (svekrva više ne može sama kuhati, pa je jelovnik prilagođen i njezinim potrebama, a moj brat je lani slomio desnu ruku na četiri mjesta, pa uskačem i njemu). Ne znam kako bi bez mesa nahranila ekipu. Osim toga, moj mlađi kuha gulaš/bolonjez/paprikaš, peče kobasice i slično. Zbog toga što dečki studiraju i rade, a mm i ja radimo, nitko nema baš vremana. U skladu s tim, prehrana je prilagođena. Nema šanse da npr. kuham sarmu ili onaj bolonjez od nekoliko sati - ekspres lonac i frk sve unutra. Imam cijelu hrpu raznog konzerviranog povrća (grah, mahune, slatki kukuruz, leća...) za brzinske salate i svoju domaću zimnicu (đuveđ, ciganski grah...) za brzu pripremu obroka. Prestala sam peći kruh jer ne stižem. Dečki rade karbonaru i druge umake za tjesteninu, aliiii opet ista stvar - ako ne pojedeš meso, mora biti riba, sir, jaja ili druge bjelančevine.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

OT Li75, znaš da te se često sjetim i tak sam ljubomorna kaj ne volim trčati. Bila bih puno brža u nekim stvarima. Ovak samo hodam

Meni su jedini jeftini mesni obroci kad stavim malo špeka, pršuta ili kobasica u čušpajz. Ebv neka svinjetina. Čak se u zadnje vrijeme svako malo začudim kak puno platim piletinu.

Kaj se ribe tiče, mi jedemo onu jeftiniju i kupujemo ju na ribarnici . To su uglavnom srdele, inčuni, lokarde, ušate, bugve, ponekad sitniji arbuni ili divlje orade. Od muzgavaca lignjuni. Nekad kupim i skuplju al nastojimo uglavnom imati jeftinu. Nema šanse da bih dala više od 100 kn/kg ribe. A i te za 100 kn kupujemo možda jednom u 3 mjeseca.

Ja reimo radim bolonjez koji i nije pravi jer uz meso stavim jako puno povrća koje i nije uobičajeno za bolonjez. To mi je ostalo iz doba kad djeca baš i nisu htjela jesti povrće.

U zadnje vrijeme jako često radim bezmesne kanelone. Punim ih svježim sirom i samoniklim biljem ovisno o sezoni . Počela sam s medvjeđim lukom, pa koprivom, a bome danas imam s mladim komoračem donešenim s mora. Za njega sam malo skeptična, hoće li im se svidjeti. To mi je recimo jeftin ručak koji se kod nas rado pojede hladan za večeru. S tim da mm nije neki mesar a sin je odselio, pa ovo prolazi

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Kaneloni sa sirom su i meni super, ali imam dvojicu od trojice muških kojima ne odgovara sir u većim količinama. Mogla bih to sebi napraviti tu i tamo...a bome ima i toga u spomenutom Eurospinu, ali nisam probala. Evo, nisu fakat preskupi, iako je ova akcija istekla: https://mojkatalog.hr/eurospin-katalozi/ponuda-28411-8

Ostalo je slično - ako stavim šniticu šunke u leću, ne smatram da je to jelo bez mesa.

Jedini problem su mi ribe - nismo baš ljubitelji plave ribe, a bijela košta dosta... Nema veze, imam još dvije pastrve u ledu, pa ćemo se počastiti jedan dan - lešada od mladog zelja i to, ručak na brzinu i ne preskup. Ako ne budu htjeli lešadu, nek naprave grah salatu od graha iz konzerve i gotovo.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 09.06.2021. at 13:48

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jedemo ribu i mliječne proizvode, žitarice (riža, ječam, heljda, leća, proso, kvinoja, bulgur, kuskus ...), povrće uz sve ide
    jednom tjedno je varivo, obično žitarice s povrćem
    jednom tjedno riba
    od mesa najviše piletina (obično vikend). klasično pečenje hrge mesa u rolu možda 2-3 puta godišnje (Božić, Nova godina, Uskrs ...)
    kobasice uopće ne konzumiramo, niti paštete

wok s povrćem i žitaricama/tjesteninom
    guste/krem juhe od povrća, gljiva
    složenci s povrćem i krumpirom/tjesteninom/rižom
    "sarma" od heljde/ječma/leće
    "ćevapi" od heljde
    "bolonjez" od leće tzv lećonjez
    pite/savijače/burek od sira, povrća, gljiva
    quichevi s povrćem, sirom
    popečci od povrća, žitarica, krumpira
    parmigiana
    lazanje s povrćem
    pizza s povrćem/šampinjonima/tunjevinom
    od namaza na kruh - sirni namaz, humus, ajvar, maslac, avokado, riblja pašteta ako mi ostane ribe, namaz od graha ...

milijun je jela i načina
    Posljednje uređivanje od emily : 09.06.2021. at 14:50

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

emily, u potpisu su sin i kći?

Ne znam puno muških koji bi bili sretni s takvim meniom
    Posljednje uređivanje od NanoiBeba : 09.06.2021. at 15:09

Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

Mi kupujemo samo na placu, dok ne dodje naše povrće s vrta. Razliku u cenama na placu i u trgovini ne znam baš, jer povrće jako redko uzmem u trgovini. Kod nas se ide subotom na plac i ako šta zafali skočim u tednu. Branje šparuga je definitivno antirecesijski, plus super mi je da sam u prirodu i da slušam ptičice, to me opušta pa pokriva i welnes deo

Meni je najgore bacanje hrane i izbegavam to u širokom luku. Dok sam juče slagala robu od dragog, shvatila sam da on ima samo majice dugih rukava plus duksevi preko njih, uopšte ne koristi majice dugih rukava za razliku do mene, pa sam vas se odmah setila kako je to antirecesijski u stvari

Inače, ova korone (maske, testiranja) i nije baš nešto antirecesijski, ali šta je tu je. Test sam platila samo 1x 200 kn i nikad više

Mi smo npr. kupili sadnice tikvi i dosta su ih pojeli puževi, npr. nekih 5 komada, ali smo sejali i druge vrste iz semena i jedva čekam da rode. Paradajz će nam isto uskoro dozreti, a tu su i salata, smokva, ribizla, malina, koriander i ostali začini, ... Gnojivo i seno za vrt dobijemo o prijatelja koji ima krave i tak, malo za hobi.

Mislim, da svaka žena može dosta uštediti na kozmetici, ako pametno bira povoljnu prirodnu kozmetiku. A da ne pričam o robi, cipelama, torbicama - toga imam na izvoz i ništa ne kupujem. Od malo skupljih namirnica uzmemo kvinoju, tofu ponekad, heljdu, ... Sve u svemu, ne trošimo puno, a u ničemu ne oskudevamo i to mi je najbitnije plus da se zdravo hranimo.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Emily,
    Ima meni tu super obroka mljaac samo meni je to ok kao prilog nije mi to kompletan rucak.
    Hocu reci fino bi to pojela i bila gladna opet za sat vremena.

Muz bi bio gladan dok jos sjedi za stolom hahaha on je visok i jak, ima ga i logicno treba mu vise kalorija.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 09.06.2021. at 17:51

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

mislim da je prehrana sa smanjenim udjelom mesa stvar navike/odgoja
    mm je odrastao muškarac koji jede meso par puta tjedno i nije gladan
    sin je u predpubertetu, također ne traži meso svaki dan, niti mi pada na pamet spremati meso svaki dana onog trena kada uđe u pubertet
    kod nas se jednostavno tako jede

pitajte starije generacije koliko puta tjedno su jeli meso prije 50 godina i jesu li bili gladni nakon ručka bez mesa

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kaj znači ar puta tjedno?
    2 od 7 ili 5 od 7?

Mm ne jede puno mesa. Al ak ga u ručku nema, uzme 3nitu dve pršuta, špeka il tak nečega.

Al on ionako puno ne jede pa nije mjerilo. Al zato voli čokoladu

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Kaj znači ar puta tjedno?
    2 od 7 ili 5 od 7?

Mm ne jede puno mesa. Al ak ga u ručku nema, uzme 3nitu dve pršuta, špeka il tak nečega.

Al on ionako puno ne jede pa nije mjerilo. Al zato voli čokoladu
    E, ovako ti je i kod mene - mm ne jede puno mesa, ali za ručak mora biti bar malo. Isto - jede čokoladu na dnevnoj bazi.

Sinovi su druga priča - oni bi pojeli nogu od stola da nema mesa za ručak. Ako ja ne skuham (a dogodi se), oni će si sami pripremiti kobasice, ćevape, medaljone, pileće bijelo meso, younameit... Mlađi sin često ima slobodna dopodneva (online nastava pretežno popodne), pa mu nije mrsko. Vikendom električni roštilj na balkonu i uz to hrpa salate.

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

nekad je 2 puta tjedno, a nekad je 5 puta tjedno
    nikad nije 7 puta tjedno

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Mislim da smo svi različiti i svatko zna što mu najbolje odgovara. Najbolje se osjećam i najviše energije imam kad jedem meso-ribu + povrće+ salata.
    Od krumpira, tjestenine, mahunarki i žitarica se loše osjećam. Npr. kelj obožavam, grah i leću, ali budem napuhana 2 dana i nije mi dobro.
    Kad ovo jedem debljam se, nemam energije, napuhana sam, loše se osjećam.
    Mi jedemo poprilično i mesa i ribe s time da pazim i znam gdje kupujem meso. Ne kupujem ga u supermarketima. To znači da meso plaćam skuplje.

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

apsolutno da svatko jede ono što mu najviše odgovara, ja sam se samo referirala na ideju da muškarcima po difoltu treba više mesa
    Treba im više kalorija, pa možda čak i više proteina, ali ne mislim da to nužno mora biti meso

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne znam. Ni mi ne jedemo.meso svaki dan. Ali meni od emily je meni "žendski". Stereotip. Predrasude. Ksj ja znam.

Ni mi uz špinat ne jedemo meso. Ni uz knedle sa šljivama ako su glavno jelo, ni sa štrukljima....

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Mi bismo također htjeli smanjiti meso i svjesni smo da se ovako uopće nije jelo u prošlosti, ali ne znam zapravo kako. Nije mi čak razlog ni ušteda, nego zdravlje i ekologija.

U jelovniku kakav je napisala emily meni je previše žitarica i škroba.

Možeš li ti, betty, napisati par primjera svojih bezmesnih jela?

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj mitovski prvotno napisa Vidi poruku
    Mislim da smo svi različiti i svatko zna što mu najbolje odgovara. Najbolje se osjećam i najviše energije imam kad jedem meso-ribu + povrće+ salata.
    Od krumpira, tjestenine, mahunarki i žitarica se loše osjećam. Npr. kelj obožavam, grah i leću, ali budem napuhana 2 dana i nije mi dobro.
    Isto ovako i ja.

Ne znam. Ni mi ne jedemo.meso svaki dan. Ali meni od emily je meni "žendski". Stereotip. Predrasude. Ksj ja znam.

Ni mi uz špinat ne jedemo meso. Ni uz knedle sa šljivama ako su glavno jelo, ni sa štrukljima....
    Knedle sa šljivama = ručak? Meni knedle mogu biti samo desert. Ručak mi je uvijek slan.

Citiraj Jurana prvotno napisa Vidi poruku
    U jelovniku kakav je napisala emily meni je previše žitarica i škroba.
    I meni jer nisam ljubitelj škroba :/ Jedini vege obroci s kojima nahranim svoje doma su variva 2xtjedno (grašak, grah, mahune..) s tim da je taj dan onda večera ranije i malo "jača" nego inače.

Ja meso jedem zapravo u malim količinama, ali ga jedem jer me i te male količine više zasite, na tanjuru mi prevladava povrće i salate.
    No problem tih mojih jela s povrćem je što ih je teško skuhat navečer (osim variva) a da budu fina kad ih djeca trebaju pojesti za ručak prije/nakon škole dok smo mi na poslu.
    Volimo i ribu.

Ljeti obožavam sataraš i on mi može biti kompletan ručak, ali moram uzet uz to i malo kruha koji točam
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 10.06.2021. at 11:56

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Sataraš je defintivno antirecesijski ručak samo ga kod mene ne vole svi.
    Ja ga obožavam.

Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

Mi doma ne jedemo meso već 6 godina, ima nas i muškaraca i žena, i ne, nismo gladni, baš suprotno. Znamo si jako fino i obilno skuhati, tako da to ako nema mesa bićeš gladan za sat vremena jednostavno nije istina - odnosno zavisi šta kuhaš, ako je to pašta onda je moguće. A ako imalo vodimo računa da su obroci sastavljeni iz hranljivih stvari, e onda je to druga priča.

Puno ljudi misli da je vegi kuhinja pašta i salata, a puno je više od toga ako se želimo zabaviti s time i potražiti fine recepte kojih je malo more na internetu. A tek da napišem da ne pijemo ni kupovne sokove, alkohol, kavu, jer to ne volimo i štetno je, znači štedimo samo tako

More nam je blizu, pa ne idemo na bazene i toplice, itd, ... U kino ne idemo, a TV ne gledamo i nemamo ga doma. Živimo miran in zadovoljan život, sve što trebam saznati nadjem na netu
    Naravno da svi ljudi ne mogu tako živeti, odnosno neće, ali iskreno jako je oslobadjajuće čitati umesto buljiti u TV.
    Posljednje uređivanje od tinkilinkixyz : 10.06.2021. at 12:01

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Ajme, tinki...
    Imaš potpuno pravo na takvo mišljenje kada se tiče tebe, ali ne možeš ga drugima nametati.
    Na moru sam, a rezervirala sam toplice.
    I gledam koji novi TV da kupim. (tko je vidio gledati nogomet, ako nije bar 55 ekran. Nije moj stav, nije
    Antirecesijski je to da tražim, i nalazim, akcije za oboje.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

tinki,

može pls par ideja za zasitne obroke bez mesa, a da nije škrob (tjestenina, riža i dr.). Thanx.

I nema potrebe umišljat si da ste jedini na forumu koji ne piju sokove, kavu, alkohol (ne pijem ni ja neš ti neke uštede ), jedini koji jedu zdrave hranljive vege obroke (ima tu dosta cura i njihovih obitelji)...

Nikada ne otići u u toplice ili na bazen na kupanje nego samo ljeti na more (pretpostavljam da se ne kupate u moru u siječnju!!), nikad ne otići u kino, nemam komentara. Zapravo imam. Nemoj se ljutiti, ali iskreno MENI to nije život.

Otići na bazen ili u kino ne smatram nekim luksuzom koji si svaki čovjek ne može povremeno priuštiti.

Bez obzira na moj komentar , nadam se da ćeš s nama podijeliti par ideja za vege zasitne obroke. Hvala ti.

Edit: sad sam se sjetila da obožavam paprike punjene ribanim krumpirom, još kad je fino začinjeno njamaaa, a i zasiti me zbog krumpira...al opet ostatak obitelji 0 bodova na takvo jelo.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 10.06.2021. at 12:37

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Koliko sam ja učila o povijesti čovjčanstva prije su ljudi baš intenzivno jeli puno mesa, a tek zadnjih (kao treptaj oka) 10.000 godina razvojem poljoprivrede se prelazi na više biljnu osnovu hrane. Baš sam nedavno gledala zanimljivi dokumentarac u kojem je detaljno dokumentirano kako pojavom ljudi na nekom području uvijek nestaju veliki sisavci (mamuti, ljenjivci, ...) zbog izlova. Naravno i za taj ogroman poremećaju u ekosustavu je trebalo neizmjerno manje ljudskih jedinki nego ih je danas na svijetu.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj sillyme prvotno napisa Vidi poruku
    Koliko sam ja učila o povijesti čovjčanstva prije su ljudi baš intenzivno jeli puno mesa, a tek zadnjih (kao treptaj oka) 10.000 godina razvojem poljoprivrede se prelazi na više biljnu osnovu hrane. Baš sam nedavno gledala zanimljivi dokumentarac u kojem je detaljno dokumentirano kako pojavom ljudi na nekom području uvijek nestaju veliki sisavci (mamuti, ljenjivci, ...) zbog izlova. Naravno i za taj ogroman poremećaju u ekosustavu je trebalo neizmjerno manje ljudskih jedinki nego ih je danas na svijetu.
    Tako su nekako i mene učili u školi
    Kao i da su trčanje i kretanje čovjeku prirođeni upravo zato što mu je nekada lov bio jedini način preživljavanja, nekada davno ljudi su pratili i lovili plijen s velike udaljenosti dok ga ne bi iscrpili ili namamili u zamku.

Btw, sjetila sam se (uz sataraš i paprike punjene krumpirom) još raznih finih omleta s povrćem, gljivama, fritaje sa šparogama...meni sve fino, ljeti me zasiti kao ručak, zimi ne.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 10.06.2021. at 16:08

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mi volimo šalšu u koju ja natrpam i tikvice i patlidzane, i džuveč ( tu pak stavim svo povrće koje mi padne na pamet)
    Šalšu uvihek jedemo bez mesa, dzuvec kako kad.

Lili, knedli za rucak su kod nas siromasko jelo. Imali bi mesnu juhu a onda knedle. Zato meni oni nisu desert. Kao ni struklji. Al to sve ovisi o navikama.

Mi uz špinat na mlijeku jedemo pire krumpir i jaja na oko. Isto nema mesa.

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Lili , ja oduvijek mrzim bazene svih vrsta...ideja da se namačem u zatvorenoj kutiji s desetcima ljudi mi je , a u kinu se ne sjećam kad sam bila jer poludim od bučnih reklama i svih zvučnih efekata tijekom filma.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Mi volimo šalšu u koju ja natrpam i tikvice i patlidzane, i džuveč ( tu pak stavim svo povrće koje mi padne na pamet)
    Šalšu uvihek jedemo bez mesa, dzuvec kako kad.

Lili, knedli za rucak su kod nas siromasko jelo. Imali bi mesnu juhu a onda knedle. Zato meni oni nisu desert. Kao ni struklji. Al to sve ovisi o navikama.

Mi uz špinat na mlijeku jedemo pire krumpir i jaja na oko. Isto nema mesa.
    Isto ovako. Petkom obično nije bilo meso, nego mahunarke (grah, grašak s noklicama...) i knedli sa šljivama ili crnim pekmezom. I špinat s pire krumpirom i jajima kuhao se petkom. Riba češće subotom, a čak i nedjeljom, pogotovo ako su moj tata i teček išli u ribičiju i imali sreće...

Od jeftinih mesnih obroka moram spomenuti iznutrice, ne samo jetrica, nego plućica, srce, bijele bubrege i mozak. Petkom pohane palačinke punjene mozgom i zelena salata ... Mljac!

Za večeru prežgana juha ili paradajz juha s rižom, nikakve salame. I danas to povremeno skuham. Moji sinovi vole juhice, pogotovo zimi, ali uz to mora biti još nešto... Sir i vrhnje, pečena jaja, pogačice, zlevenke, sirnice.... Sve ja to pripremam, ali za ručak mora biti komad mesa. Ne mora biti velik, ali mora im zamirišati.
    Za sutra kuham gustu minestrone juhu i uz to ipak šnicle...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa Vidi poruku
    a u kinu se ne sjećam kad sam bila jer poludim od bučnih reklama i svih zvučnih efekata tijekom filma.
    reći ću samo jednu riječ: Kinoteka
    nema reklama, ne izlaziš iz kina gluha i živčana
    i još je karta 20 kuna jeftinija od raznih cineplexa
    (da ostanemo na antirecesijskim mjerama )
    Posljednje uređivanje od emily : 10.06.2021. at 20:39

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I opet radi kafić uz Kinoteku. Barem terasa. Za unutra ne znam

No emily, nisi nam otkrila. Imaš li sina? I ako da, kak si uspjela nagovorit ga na menije koje si gore napisala

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Zar Kinoteka radi?
    edit: sad vidim da radi.
    Posljednje uređivanje od čokolada : 10.06.2021. at 21:10

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da. Radi već dugo. Sam je kafić počeo tek nedavno

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Nano, pa šta se tu ima nagovarati? ja skuham što skuham, kome milo, kome krivo. a i kad tako kuhaš godinama, organizam se navikne pa se od onog od čeg se ti ili ja ne bi najele ili bi nam bilo malo netko drugi najede do sita.

ja sam nekad prije kuhala bez mesa barem dva dana u tjednu, onda su to isto bili obroci sa nešto više škroba, zbog zasitnosti, ali je i večera te dane bila kokretnija.
    sad kad nema mesa, obično petkom (navika iz roditeljskog doma), moji dečki bimaju bar dva dodatna obroka i kukaju da su gladni (dobro, oni su svi stalno gladni, jedu ko termiti a tanki su ko gliste sva trojica. J je sinoć u 10 recimo pojeo dva komada štrudle od tikvica jer mu je 4 jaja u kajgani sa sirom i cherryjem bilo malo , a jeo je oko 8)

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj babyboys prvotno napisa Vidi poruku
    Nano, pa šta se tu ima nagovarati? ja skuham što skuham, kome milo, kome krivo. a i kad tako kuhaš godinama, organizam se navikne pa se od onog od čeg se ti ili ja ne bi najele ili bi nam bilo malo netko drugi najede do sita.

ja sam nekad prije kuhala bez mesa barem dva dana u tjednu, onda su to isto bili obroci sa nešto više škroba, zbog zasitnosti, ali je i večera te dane bila kokretnija.
    sad kad nema mesa, obično petkom (navika iz roditeljskog doma), moji dečki bimaju bar dva dodatna obroka i kukaju da su gladni (dobro, oni su svi stalno gladni, jedu ko termiti a tanki su ko gliste sva trojica. J je sinoć u 10 recimo pojeo dva komada štrudle od tikvica jer mu je 4 jaja u kajgani sa sirom i cherryjem bilo malo , a jeo je oko 8)
    Ovako je kod mene - nije iznimka da E. jede u 8 navečer i potkrada ručak za idući dan, ako ima...

Moji ne kukaju ako nema mesa, ali izvrše napad na frižider i potamane zalihe kuhanog sira, pršuta, domaćih kobasica, ajvara i slično.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •