1 do 2 puta bez mesa mislim da svi tak jedemo. Ja se i dalje vezem na jelovnik od emily.
Moja frendica je vegetarijanka al je kcerima kuhala i meso.
1 do 2 puta bez mesa mislim da svi tak jedemo. Ja se i dalje vezem na jelovnik od emily.
Moja frendica je vegetarijanka al je kcerima kuhala i meso.
Lili, pa zar ti jednako brzo trčiš i voziš bicikl(iz očiju čista zavist
).
Mali i ja bez problema bez mesa jedemo. MM je totalni mesojed. Uvene kao osjetljivi cvijetak kad vidi da za ručak nema mesa. Isto ako vidi račiće, ribu i sl. Trenutno mi je baš žao zbog toga. Nemam kapaciteta smišljati različite jelovnike. Mogu polako voziti u tom smjeru.
nikog ne nagovaram ne prisiljavam, niti kuham posebno. svi smo odrasli.
ne kužim što je čudno.
tu ima familija gdje se meso mora uz ručak pojesti, pa makar to bila šnitica pršuta - i to je ok
mi nismo takva familija i ništa nam ne fali, vjerovali ili ne![]()
Sjetih se ovog topika.
Prije tri dana sam jela kelj varivo i tek sam danas normalna.
Ubio me kelj. Ubio.
Volim povrće, ribu, meso...ali jako moram paziti što jedem.
Plac je jeftin pred zatvaranje.
Inače ne.
Kći i ja možemo danima bez mesa, ali muž nemre. Bar šniticu mortadele ili pršuta da ima pa ja zbog njega obavezno radim faširance uz variva, a u grah metnem domaće kobase.
Ništa od toga nije ni jeftino, ni recesijski, ali je domaće i jako fino, kvalitetno i zdravo, a to je najvažnije.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Ja isto. Obožavam, kelj, kupus, prokulice, leću, grah, ali umirem danima poslije toga. Krumpir, riža i tijesto mi rade teško u trbuhu i mogu samo leći i zaspati nakin toga, a i debljaju me i onda mi zapravo preostaje meso, riba, jaja i povrće koje smijem.
ajme bas sam se slatko nasmijala na vaše komentare
Čoksa pa drugo je kad to ne voliš i ne želiš tad ni ne ideš, al da želiš a ne priuštit si radi štednje tako male iznose...a ono meni je to neshvatljivo ako želiš, zg bazeni su ako se dobro sjećam 10 kn ulaz.
Koji car :lool :
CvijetakJelena, ma sve ovisi kuda idem jer mogu trčat i kraćom trasom među pješacima a tuda ne vozim bajk nego isključivo po biciklističkoj, ovisi i o semaforima, al da zapravo je skroz neobično
Tako i mi.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 11.06.2021. at 12:32
A tvojim muškima doma, Nanoibeba, nije dovoljno ako za ručak napraviš lazanje s povrćem ili nekakav složenac od tjestenine i povrća?
Mislim, obično u takva jela ide bešamel, vrhnje, jaja, sir, što se tiče zasitnosti to je obično zasitnije nego pojesti šnicl.
Evo imam ja 4 muska u familiji, malo su poveci. Najnormalnije se pojede bezmesni rucak tipa burek sa sirom, strukle sa sirom, zapecene slatke palacinke, flekice s kupusom, knedle sa sljivama. Je, moram skuhat vecu kolicinu al nemaju nikakvih primjedbi. Ja sam iz familije u kojoj je bilo i folksdojcera, meni je normalno rucat juhu od paradajza i slatke palacinke ili slatke knedle.
U grah varivo npr narezem kobasice, ali nikad to ne bude kobasa po glavi, prije bude pol kobase.
Da, traze oni meso i prigovaraju ako je samo varivo. Ponekad za rucak jedemo salatu od ostatka iz frizodera, sto znaci da podijelimo npr 2 konzerve tunjevine i tri jaja na nas 6.
Njima je vazno da rucak bude kolicinski obilan.
Meni su to isto sve super ručkovi, paradajz juha+ štrukle, ili burek, samo nisam baš sigurna da su ne znam kako zdravi za stare ljude![]()
Nisam toliko uporna, koliko bih se htjela riješiti svoje predrasude.
Dobro da se javila marta s gomilom svojih muških. Tak otprilike i mi jedemo. Ima puno bezmesnih jela, i objektivno siromaških jela. Al više od par puta godišnje jedemo pečenje, gulaš, meso na saft....
dečki si često, ak jelo nema mesa, navečer uzmu ili šnitu pršuta, špeka, možda speku par kobasa
Od ne preskupog i zdravog povrća moram spomenuti tikvice i bundeve.
Neki dan gledam - poriluk je po 19.99 kn/kg - užasno skupo.
Tikvice su po cca 8 kn/kg. Isto toliko košta i butternut tikva - savršena za juhe i umake.
Špinat - velika vreća (500 g) košta isto kao i mala kadica od 100 g. Meni je problem to što mi je 500 g previše, pa uglavnom u 3 dana to jedemo dvaput (napravim klasičan s pireom i pečenim jajima, a drugu polovicu uvalim u povrtne odreske ili savijaču).
Mene pak bundeve jako napuhavaju. Tjednima mi na balkonu stoji špageti bundeva i nikako da dođe na red.
Meni su zadnji hit listovi cikle (al one žute) na lešo. 100 puta bolji od blitve. Moram na trešnjevački
Fala na ideji za listove cikle. Nisam ljubitelj blitve. Trudim se, ali nije mi to špica filma. Ovo bi baš mogla probati. Sjećam se iz mladosti da se radila salata od listova cikle koji potjeraju dok skladištiš ciklu u podrumu. To je bilo baš fino. Dugo to nisam jela...
Ni ja ne volim blitvu. Sad ne znam imaju li listovi obične cikle isti okus, al ovi od te žute su meni odlični. Danas sam ju tražila na Kvatriću i nema je pa se sutra molam zaletit na treenjevački
Ja obozavam blitvu i mala mi, al nju se mora pripremit odmah i jest, poslije mi ne valja kad se ohladi.
Ja najvise jela volim koja se moraju svjeze pripravit i pojest npr eto ta blitva s krumpirom i riba, al ovako preko tjedna ili mora kcerka to napravit ili za vikend, a sad imaju na kraju skol.godine puno obveza i ucenja, pa mi blesavo da sad uz to mora i kuhat.
Kuhat ce kad zavrsi skola, a jos budu bili u Zg![]()
Ja imam 3 muška u obitelji, i mada su 2 još mali, svejedno se nakon bezmesnog ručka (cca 2x tjedno) više obilazi frižider poslije i kompenzira sendvičima ili slatkim. Koliko god lazanje, krumpiri, škrobovi bili kalorijski jači, meso je zasitnije.
Tu je branje svega i svacega, od bobicastog voca do jabuka, redovni dio obiteljskih tradicija. Mi u principu ne idemo po bobicasto voce jer se to dogadja u doba godine kad mi ne pada na pamet biti na suncu, osim ako se negdje ne kupamo. (Jucer je bilo 44 u hladu + vlaga.)
Fora mi je vidjeti da se (sad?) jede sareno voce i povrce. Kad sam otisla u SAD prije 12 godina i stavljala slike ljubicastog i zutog karfiola, ljubicaste mrkve, kukuruza u preko nekoliko boja ili sarenih patlidzana, optuzilo me da jedem plasticni GMO.![]()
![]()
Sve je to jako ukusno i ok, obizavam razne paste sa povrtnim umacima. Petak najdraze jelo kada nema ribe su spagete sa salsom, uz parmezan, tikvice, paprike... Ali trazi se vecera nakon toga.
Osobno sam najzasitnina kad jedem po lchfu, komad mesa i brdo povrca zalivenim nekom zdravom masnocom.
Ovako i ja.
Jučer smo jeli pečenog odojka i uz to je bila hrpa salate (za djecu krumpir salata i grah salata, za mene zelena salata, za muža i mog brata svježe rajčice i mladi luk). Zdrava masnoća = maslinovo ulje u kojem se namaču sušene rajčice ili bučino ulje.
Danas jedemo ostatke od jučer, s tim da sam napravila zelene mahune na salatu s bučinim uljem.
***
Bez mesa - volim svježe mješavine: zelena salata, paprika, rajčica, sir na kockice
Tako sam jela u djevojačkim danima (juhe i salate) i imala 10 kila manje, iako sam jela i kruh i pecivo (1x dnevno - samo doručak).
A ja sam otišla u subotu na Trešnjevački po ciklu i nema. Ženi je propalo 600 kg cikle jer su je napale nekakve beštije.
No kupila sam svega drugoga.
Ja u stvari ne volim meso. I jedino kaj stvarno volim je špek, domaće kobase i čvarci.
Bez šnicla i sličnih oblika bih mogla živjeti. I bez peradi, ma svega. Al kad vidim i osjetim miris suhomesnatog, ne mogu odolit
Ajde da malo podignem neku drugu temu osim one korone i Bogu i narodu dosadila
Evo samo da javim da sam davno izasla iz onog mog minusa od jesenas, minimalno provlacim kredit.karticu jer zbog nje zavrsim u minusu (samo za krupnije stvari iznad 1.000kn koje idu na rate), paralelno sam uz zatvaranje minusa i investirala u neke stvari u stanu.
Samo prvih mjeseci sam pratila onu excelicu, pomoglo je tada, ali fakat nisam taj tip da to radim stalno. Ionako svaki mjesec mi je posebna prica ovisno jesu nam tad rodjendani i proslave, neki specificni izdatci i sl.
Sad cu izgleda biti prije plaće čak i u dobrom plusu, nisam dugo, bravo ja!
Sta ima kod vas? Kako stojite s obzirom da je vrijeme go i ljudi obicno vise trose na moru?
Mi stedimo kupovinom namirnica u Tommy-ju.
Saljem morske puse
Posljednje uređivanje od Lili75 : 30.07.2021. at 16:54
Obicno ljudi plate i smjestaj na ljetovanju koji kosta barem 5x nego hrana u ducanu za tjedan dana.
Nama je hrana na ljetovanju prilicno nevazan trosak. Idemo obicno samo 7-10 dana na ljetovanje, a jedemo i Zg.
Je nevazna je stavka na tjedan dana al kad si nekokiko tjedana na moru gdje su u nacelu cijene namirnica u ducanima dosta skuplje nego u Zg osjetna je razlika u trosku hrane na moru i u Zg.
Isto tako klinci na moru stalno u pokretu, plivaju i non stop gladni, jedu vise nego u Zg definitivno
Ove godine smjestaj sam placala u predsezoni, u sezoni ga ne placam (osim par nocenja). To mi je ogromna usteda u odnosu na prije par godina kad smo placali 15 dana ljetovanja u sezoni u apartmanima.
Ustedit na smjestaju se moze jako ranom rezervacijom, no to svi znamo samo sto zivimo u neizvjesnim vremenima pa je sve teze planirati.
Mi bismo rezervirali u veljaci za kolovoz, a ujedno bili mirni da imamo bas taj smjestaj koji zelimo.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 30.07.2021. at 17:16
Ne kužim zaš muški toliko vole meso. Nije da imaju mjesečnicu pa im bu falilo Fe. Proteini? Jer imaju velike mišiće?
Koga pitaš? Mene?
Ne, nego ne kopčam. Mi gubimo krv, ne oni.
Pa da pitam tebe jer je tema antirecesija
Ne preferiraju muski meso radi zeljeza nego radi proteina i masti, zasite ih.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 05.08.2021. at 20:00
To je tako čudno. Kad jedem samo meso, odnosno gole proteine (tipa omlet), budem i dalje gladna, osim ako ne bude nekih ugljikohidrata.
Uopce sad ne kuzim sta pises, kazes meso=jaja.
Vise se zasitim od mesa definitivno nego od omleta.
Od omleta budem gladna ako je samo on za rucak. Za dorucak mi je ok
Nije neka sreca ni punit se s UH sto se cesto dogodi kod vegetarijanaca. To je opet disbalans.
Al ne kuzim i dalje poveznicu s temom osim ako zelis reci da ti je meso skupo.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 05.08.2021. at 22:11
Mi smo antirecesijski otisli na otok bez auta, a plan je da se i na drugi otok prebacimo bez auta. I bas mi je krasno ovako (ne samo radi ustede na kartama/parkingu i sl) jer ne moram nikud s autom i ne moram nista obilazit. Kad je auto tu, uvik bi vamo il tamo... a zapravo mi je puno lipse stat na mistu i u tome sto je svaki dan predvidivo i opusteno isti.
Sto se tice cijena, po meni su u rangu onih u Splitu (u ovom mistu imam Studenac), cak i na pazaricu. Jedino je izbor manji.
Posljednje uređivanje od Jadranka : 05.08.2021. at 23:15
ajme Jadro krasnooo, uživaaaj!!!! Ovo je istina za auto, kad ga imaš stalno si negdje u pokretu.
Meni je "problemčić" što ja volim djirat i mijenjat, a moguće i da bih se naviknula.
Bez auta sam bila na nekim otocima gdje auti ni ne mogu. i bilo nam je divno![]()
Je, bas tako.
Mi smo ove godine platili smjestaj 4400 kn za 7 dana , apartman za 3 osobe . Nikakva ekskluziva.
U ducanu sam potrosila manje od 600 kn na hranu
Za 4 rucka/vecere vani , kave , sladoled i ulaznice 1600 kn ( to nespada u mjere stednje nego nesto sto si priustimo uvijek i iskljucivo na godisnjem, jer doma jedemo vani mozda jednim mjesecno).
Ako racunam put i trajekt to je oko 700 kn.
Znaci da su sve stavke prilicno zanemarive u odnosu na cijenu nocenja.
U sezoni nema sanse da se nade povoljan smjestaj koji se placa. Cak i obican kamp sa satorom na obali kosta puno novaca.
Mjere stednje mogu biti jedino ako se traze neki alternativni smjestaji ili spava u autu.![]()
Posljednje uređivanje od sirius : 06.08.2021. at 12:26
Je najviše ode na smještaj, al gle ako izuzmeno ulaznice i hrana ti je preko 2.000kn. Uvijek se "skuplje" hranimo na moru jer si želimo priustiti pravi odmor kao što kažeš česšće se ode pojest nesto vani, pa djeca sladoledi, fritule/kroštule, kukuruzi...
Samo ljetovanje na moru nije jeftin sport, to svi znamo ali opet hebeš život ako si čovjek ni to ne može priuštit. Može se živjet i bez ljetovanja, zimovanja...svačega.
Kome je sila rezervira puno ranije, ide na manje razvikana mjesta, uzima skromniji smještaj, ljudi se snalaze.
sirius, ja sam uvijek dobivala povoljniju cijenu smještaja u sezoni ako bih rezervirala u veljači (to smo radili jer smo isli 3 obitelji i htjeli smo imati isti termin u istom mjestu, pa da smo sigurni).
npr prije 4-5 godina na Silbi 2 tj za cijenu 60eur/dan, apartman blizu mora za nas 4, znači nije neki sobičak. Ostala ekipa je uredno plaćala 70-80 eura ovisno o datumu. Vlasnicima je puno značilo da dobiju akontaciju unaprijed i da su mirni da su im ta 2 tj "pokrivena" zato bi spustili.
Cathy, mi idemo u svoje, ali jako puno naših frendova je na moru i nikome ništa nije otkazano. Obala je prepuna turista. Nekad i mediji vole napuhati stvari. Sigurno da se nekoma i to dogodilo, al vjerujem da je to vrlo mali postotak u odnosu na ukupan broj rezervacija na Jadranu.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 06.08.2021. at 13:23
Lili nisu mediji, čitaj postove po fb grupama gdje se nudi/traži smještaj.
I ne znaju svi već u februaru kada će na GO, neki ne znaju ni da će ga uopšte imati do 7 dana pred korištenje istog.
J-la da to je istina, neki ne znaju unaprijed. Na fejsu pratim samo prijatelje, ne pratim bas druge teme.
Najvise mi zao ljudi koji ne znaju tjedan dana prije da imaju GO, ne znam kako uopce ljudi onda nadju smjestaj usred sezone, sve je krcato. To je kao trazenje igle u sijenu.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 06.08.2021. at 17:52
meni prijatelj radi u turističkoj agenciji, i kaže da će njihov odvjetnik imati ove godine posla. Sa iznajmljivačima koji su iznajmili prije par mjeseci po povoljnijoj cijeni, a sad kad nema nigdje mjesta mogu postić puno veću, pa otkažu starim gostima da bi uzeli nekog tko će platit više. Ne znam koliko ih ima, ali ima.
Nama se desilo, ali se naša prekontala pa napravila nam mjesto. Kod nje smo bili 4 godine, prošle nismo jer corona i to. Ove godine, mm nazove krajem maja, ona se obradovala, sve super, sve 5. Zovnem je prošlu sedmicu samo da je napomenem na nas, kaže ja mislila vi odustali, pa iznajmila. Sreća pa je sve ispravila, inače ne znam gdje bi sad našla smještaj. Istina, akontaciju nismo platili jer se već znamo, ona vjeruje nama, mi njoj. Zato i da nam nije riješila situaciju, ne bismo ništa mogli.
Strava sta se radi, a rade jer mogu, turista ko pljeve.
Da je ruzno, ruzno je i neprofesionalno skroz.
J-la dobro da si je nazvala, jos ste joj stari gosti. Ma...uf...
Lili, vidim da se tema razvila iz ovog da muški pojedu obični obrok i onda još mesa, kaj je normalno, trošak (posebno ovisi o tom koja vrsta mesa, jel pašteta il pršut, nije isto), a s obzirom na to da imam jednog sina, već vidim kad budu 15 g jest će valjda svaki kilu juneta na dan, ali ne vidim razlog zašto bi potrebe dječaka bile veće.Iako, jesu. Sjećam se i dečki iz srednje kak bi si uzeli po dva tri sendviča. Nije mi bilo jasno gdje to stane jer su bili žgoljavi. Ili tak neki muški koji su u stanju pojesti 10 pečenih jaja za ručak. Oke, treba im jaka proteinska hrana. Posebno ovi koji se bave sportom. Obično UH zasite, ono, ako nema kruha ljudi se žale da se nisu najeli, a onda opet ako nema proteina, opet ista stvar. Meni je sad već neko vrijeme vrlo interesantno jesti malo, jesti proteine, i ne osjećam glad pretjerano. Što se više klonim šećera, (baš ovog iz slatkiša, ne mislim iz žitarica,) to me manje prati glad. Tako da je to bilo odlično i za mene i za budget, eto poveznice s temom. Danas mogu mrtva hladna proć Sparom da na slatko i gricke ne trepnem, a nekad prije, prije 10 g, uh, požderala bih pola toga. Dugo mi je bilo obećanje samoj sebi da kad zaradim prvu plaću da ću uzet cijelu kutiju kinder buena.
Sve je to ok za odrasloga, jesti manje/reducirano, vise proteine nego UH ali ne i za djecu u razvoju. Oni trebaju uravnotezenu prehranu i ne treba im testirati granice izdrzljivosti po pitanju gladi.
Dakle moci ces ustedit na prehrani za sebe,ali ne za djecune na taj nacin.
Hrana je zadnje na cemu bih ja stedila jer direktno utjece na zdravlje.
Bravoo za tebe i sto si uklonila secere![]()
Posljednje uređivanje od Lili75 : 07.08.2021. at 23:26
Postotak mišićne mase kod muškaraca je veći nego kod žena, zato su njihove potrebe veće. Isto tako, sama veličina naprosto igra ulogu, potrebe osobe koja je visoka 190cm i ima 90 kila moraju biti veće od osobe koja je visoka 165cm i ima 55 kila.
Ali kod dječaka i djevojčica ta se razlika vidi tek u adolescenciji, cure u pubertetu i ranoj adolescenciji isto po mom iskustvu mogu prilično pojest, a i ja sam u toj dobi, recimo 12 godina, mogla pojest više nego što mogu sada.
Druga je stvar što ono što je danas u mnogim kućanstvima norma, a to je da je meso za ručak praktički svaki dan, vjerojatno nije ničija potreba. Još prije 50 godina ljudi, koji su radili teški fizički posao, jeli su meso jednom tjedno. A danas svaki programer jadan ne može sjedit svojih 8-12 sati dnevno za računalom bez bar dva šnicela (osim ako je vegan, ali između te dvije krajnosti su rijetki).