Stranica 94 od 110 PrviPrvi ... 44849293949596104 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 4,651 do 4,700 od 5539

Tema: antirecesijske mjere u vasem kucanstvu

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
  1. #1
    sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009
    Postovi
    5,590

    Početno

    Nama je online sigurno ušteda. Kroz tjedan pišemo u zajednički popis sto se potrosilo + sve sto treba za tjedan dana kuhanja. Nakon toga muz u nekoj pauzi na poslu ili navečer pred tv poklika sve u par minuta (vecina je u favourites) i baci pogled na nove akcije ak ima čega zanimljivog. Iduci dan pokupimo u terminu koji nam odgovara tako da ne gubim nimalo vremena (čekam mozda 5min u drivein) plus imam sve sto trebam i sve je svjeze. Na plac ne idem.

  2. #2
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,705

    Početno

    Meni je plac zakon, i jako sam tužna kaj je onaj koji mi je najbliži, jako pust. Od potresa se Dolac nije vratio na staro.

    Odlazak na plac mi je čisti zen, i mislim da sam bila na lokalnom placu u svakom gradu i mjestu koje sam posjetila.

    I ne vozim se autom da bih skupljala namirnice u Konzumu.

    Al kako smo već pisali, svi mi imamo različite stilove života, mjesta stanovanja, navike ,. nastavi niz

  3. #3
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,705

    Početno

    100 ljudi 100 čudi.

    Tak je meni odlazak npr u Superkonzum tlaka.

    Svatko radi kako voli i kak mu paše.

    Sillyme., iz tog se da isčitat da recimo ne kupuješ domaća jaja ni sir i vrhnju. Recimo da se ja prebacim isključivo na kupovanje u dućanu, definitivno ne bih mogla bez te tri stvari.

    Ne bih mogla bez još puno njih, ali ove tri su mi odmah pale na pamet. sad je jesen: znači ne bih mogla ni bez domaćeg paradajza, šljiva bistrica, domaćih sorta grožđa i jabuka, šljiva bistrica, vrganja, starih sorti kuruze, bresaka vinogradarki -- sad bih samo mogla nastavljati niz.

    Al kako imamo i različite životne navike, tako imamo i prehrambene

  4. #4
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,005

    Početno

    Citiraj NanoiBeba prvotno napisa Vidi poruku
    ...

    Ne bih mogla bez još puno njih, ali ove tri su mi odmah pale na pamet. sad je jesen: znači ne bih mogla ni bez domaćeg paradajza, šljiva bistrica, domaćih sorta grožđa i jabuka, šljiva bistrica, vrganja, starih sorti kuruze, bresaka vinogradarki -- sad bih samo mogla nastavljati niz.

    Al kako imamo i različite životne navike, tako imamo i prehrambene
    Slično je kod nas.

    Obvezni artikli su višemanje isti: domaće voće i povrće (mm obično kupuje iz dalmatinskih izvora na Utrini, ja češće robu iz okolice Vrbovca, Varaždina i Zagreba - takve imamo dobavljače), sir i mliječni proizvodi, ali i privatne mesnice

    U okviru antirecesijskih mjera i nekih drugih organizacijskih zahtjeva, mi više ne idemo na plac svake subote, ali obavezno idemo svake druge - mm na Utrinu, ja češće na Volovčicu ili Kvatrić, ali svakako odemo. Ako ne odemo, baš mi fali...

    Recimo, za zimnicu sam kupila hrpu malih krastavaca koje sam ukiselila - prvu turu u Koprivnici na placu po 5kn/kg (uzela 3 kile jer čovjek nije imao više), a drugu sam u Zagrebu bome platila 10 kn/kg i još sam mislila kako sam dobro prošla, jer je iduće subote bilo samo po 15kn/kg. Sad bi moja kuma rekla da se to ne isplati i imala bi pravo, ali kaj sad - mi volimo baš domaće.

    Ont. ne mogu se sama sa sobom dogovoriti oko ajvara, a ne sviđa mi se ponuda paprike, pa ga za sad nisam kuhala. Vidjet ću još malo...
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 30.08.2021. at 12:18

  5. #5
    Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    24,676

    Početno

    Upravo tako.

    Sillyme, ma nije bitna serija, to sam bezveze općenito navela, bilo šta što nam uzima vrijeme ... Drugim riječima, gubitak vremena mislim da nije razlog nego izgovor za nešto što ne volimo raditi.

    Ne mora se od placa teglit nazad doma, postoje i aut, bicikli s košarama, kolica na kotače, pola sata čovjek ni ne osjeti u jednom cijelom neradnom danu, mislim da je bit u tome da nešto volimo ili ne volimo.

    Imam ja masu stvari koje ne volim raditi i predstavljaju mi čisti gubitak vremena npr. čišćenje stana grrrr i to mi baš zgodno dodje kao razlog da mužu predložim da uzmemo neku spremačicu za povremene dolaske. Meni to zvuči mrak i ovih dana ću to krenut dogovarat. Isplatit će mi se svaka lipa. 30 min placa u odnosu na barem 2ure čišćenja stana mi je razlika ogromna.

    Dok će netko drugi bez problema čistit stan subotom 3h, al neće skoknut do placa jer to ne voli.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 30.08.2021. at 12:03

  6. #6
    Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010
    Lokacija
    Kvarner
    Postovi
    12,295

    Početno

    Ne bih jela ni sir ni vrhnje, a ni jaja koja se kupuju na placi. Meni to nije higijenski.
    Stvarno sto ljudi, sto ćudi.

  7. #7
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,705

    Početno

    Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Ne bih jela ni sir ni vrhnje, a ni jaja koja se kupuju na placi. Meni to nije higijenski.
    Stvarno sto ljudi, sto ćudi.
    Ti nisi iz Zagreba. Sir i vrhnja su ovdje tradiciji

  8. #8
    Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012
    Postovi
    6,097

    Početno

    Jaja cesto kupujem na pazaru. Jesu skuplja, al puno ukusnija!

  9. #9
    Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    24,676

    Početno

    Citiraj NanoiBeba prvotno napisa Vidi poruku
    Ti nisi iz Zagreba. Sir i vrhnja su ovdje tradiciji
    Nano, pa nije Beti rekla da to ne jede, samo je rekla da to nabavlja u dućanu a ne na placu.

  10. #10
    Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    8,464

    Početno

    Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Ne bih jela ni sir ni vrhnje, a ni jaja koja se kupuju na placi. Meni to nije higijenski.
    Stvarno sto ljudi, sto ćudi.
    Moja mama je to uvijek subotom teglila sa placa, godinama.
    Imala je točno kumicu za svaku stvar koju je kupovala. Jedna za jaja, jedna za sir, jedna za repu....
    Meni je bio dovoljan jedan posjet kući gospođe od koje je kupovala sir i vrhnje da ja zaključim da mi to ne pada na pamet.
    Istina, pred 25 godina su bili drukčiji higijenski standardi, ali ne hvala.
    Ti mirisi štale i kokošinjca i upitni higijenski standardi nisu moj način kupovanja.
    A i istina je da jaja iz dućana imaju puno manje dreka po sebi, a sada se u ducanima mogu birati načini uzgoja kokoši.

  11. #11
    ki ki avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2013
    Postovi
    1,226

    Početno

    Tako i ja.
    Eventualno jaja domaca mogu proci ali jako cesto bude jedno smrdljivo jaje u paketu.

    Kod kupovnih mi se nikada to ne dogodi.

    A svjezi sir sam jednom uzela od kolegice na poslu i unutra je bila debela crna dlaka pa sam sve bacila u smece.

  12. #12
    Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    24,676

    Početno

    Ni ja ne kupujem sir i vrhnje na placu. Onako nisam sigurna u higijenskom smislu.
    Imam kolegu na poslu koji ima svoj OPG, pa od njega znam kupiti jaja i sir.
    Iako najčešće sireve i vrhnje kupujem u dućanu.

  13. #13
    Vrci avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012
    Postovi
    6,723

    Početno

    Mislim da to sve ovisi i o placu. U manjim gradovima okruženim selima (kao recimo kod mene u samoboru) doslovce znaš skoro svaku kumicu od kud je i kakvi su im uvjeti i kakav im sir/vrhnje/jaja

    Kupovna vrhnja mi za puno jela ne valja, totalno se drugačije zapeče od domaće

  14. #14
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,705

    Početno

    No dobro - al ja ne mogu bez sorti voća i povrća na koje sam navikla.

    I ja zimi to isto kupujem u dućanu jer nije sezone i nema na placu. A sad kad je jesen, ja se na placu tak natovarim da to nije normalno. Jednostavno volim okuse djetinjstva i onog što raste kod nas. Iako primjećujem da do toga sve teže dolazim.


    Kaj se tiče higijene, od mnogih koji su se nekim čudom našli u pogonima naših mljekara, čula sam svakakvih priča.

    A ja, em nisam gadljiva, em mi sir i vrhnje spadaju u nešto "moje"

  15. #15
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,705

    Početno

    To ti je isto. Ljudi koji jedu sir i vrhnje i na to su navikli u djetinjstvu, kupuju isto na placu. Iz jednostavnog razloga kaj ono kaj kupiš u dućanu nije sir i vrhnja. Ak me razumiješ.

    Zbog klime se ljudi uz obalu ni ne bave izradom svježeg sira i vrhnje. To je kontinentalna stvar.

    Ne znam sad neki primjer - mi na kontinentu ne jedem ovčju skutu i ne možemo ju kupiti svježu, dok oni na obali da.

  16. #16
    jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Postovi
    35,261

    Početno

    I ja volim kupit sir i vrhnje na placu od svoje Barice,u zadnjih 14 godina kak smo tu ako sam preskočila mimo godišnjeg 5 subota previše sam rekla.
    I tako ošo moj veliki s dečkima na par dana na more,i jedan radio burek sa sirom (!), kupili u dućanu vrhnje i sad po povratku se moj tuži kak to nije ni bilo blizu Veronike ni Barice

  17. #17
    Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    21,853

    Početno

    Pa jest, K+ jaja iz slobodnog uzgoja su Tomažin jaja. Ja uglavnom kupujem ta jaja, a imam i prijateljicu čija obitelj se bavi uzgojem pa kad sam u prilici kupim od nje. To nisu jaja veselih slobodnih kokoši, ali znam da su potpuno svježa. Kupovala bih ih uvijek, ali imam opsesije sa kvarenjem hrane, a nije mi lako organizirati da su na hladnom.

  18. #18
    Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    21,853

    Početno

    A glede sira, to kupujem od jednog OPG-a koji dostavlja doma, ali svježi sir koristim za pite i kolače, jedem samo Dukatov.
    Isto mi se recimo uopće ne sviđa njihov maslac, Veronika mi je OK.

  19. #19
    jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Postovi
    35,261

    Početno

    E da hajmo na temu
    U Veronici kila putra 44 kn umjesto mislim 69

  20. #20
    Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    21,853

    Početno

    U Konzumu je Veronika maslac bio 15 kuna ja mislim cijeli osmi mjesec.

  21. #21
    jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Postovi
    35,261

    Početno

    Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    U Konzumu je Veronika maslac bio 15 kuna ja mislim cijeli osmi mjesec.
    15*4 više od 44 kaj ne?

  22. #22
    Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    24,676

    Početno

    Joj ni ja ne volim miris svjezeg mlijeka, mama je znala nabavljat od zene sa sela koja bi donosila u grad ljudima na prag.Meni se od tog mirisa dizao zeludac.

    Mlijeko inace ne konzumiram, nisam nikad, osim ako je sastavni dio npr u kolacima, palacinkama.
    Ali jogurt, vrhnje, posni sir i opcenito sireve jako volim.

    Meni je taj higij.standard glavni issue za mlijecne proizvode na placu.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 30.08.2021. at 15:38

  23. #23
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,705

    Početno

    Stvarno nije antirecesijski al cu jos samo napisat da meni sir s placa ( i vrhnja) nisu ista namirnica kao ono iz dućana. A to isto vrijedi za puno drugih namirnica.

    Ili jaja- kad vidim kako se razlijeva bjelanjak dućanskog jaja ili kakve je boje zutanjak tog uzgajanog jaja, izgubim apetit.

    Mozda bi to meni mogla biti antirecesijska mjera a i mjera mršavljenja, da prestanem ići na plac i krenem sve kupovat u dućanu.

    Iako mi je dućanski tvrdi sir super. A domaćeg tvrdog ionako rijetko mogu negdje kupiti.

    A kaj se tiče maslaca, bas moram bacit oko i na Križevačku mljekaru. Iako svako malo je maslac od 250 g na akciji po cca 10 kn

  24. #24
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,005

    Početno

    Citiraj NanoiBeba prvotno napisa Vidi poruku
    Stvarno nije antirecesijski al cu jos samo napisat da meni sir s placa ( i vrhnja) nisu ista namirnica kao ono iz dućana. A to isto vrijedi za puno drugih namirnica.

    Ili jaja- kad vidim kako se razlijeva bjelanjak dućanskog jaja ili kakve je boje zutanjak tog uzgajanog jaja, izgubim apetit.

    Mozda bi to meni mogla biti antirecesijska mjera a i mjera mršavljenja, da prestanem ići na plac i krenem sve kupovat u dućanu.

    Iako mi je dućanski tvrdi sir super. A domaćeg tvrdog ionako rijetko mogu negdje kupiti.

    A kaj se tiče maslaca, bas moram bacit oko i na Križevačku mljekaru. Iako svako malo je maslac od 250 g na akciji po cca 10 kn
    Najbolji domaČi tvrdi sir ima Bohnec iz Ludbrega.

  25. #25
    Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019
    Lokacija
    Beograd
    Postovi
    3,696

    Početno

    Citiraj NanoiBeba prvotno napisa Vidi poruku
    Stvarno nije antirecesijski al cu jos samo napisat da meni sir s placa ( i vrhnja) nisu ista namirnica kao ono iz dućana. A to isto vrijedi za puno drugih namirnica.

    Ili jaja- kad vidim kako se razlijeva bjelanjak dućanskog jaja ili kakve je boje zutanjak tog uzgajanog jaja, izgubim apetit.
    X
    Ni meni to ništa nema isti okus. Ni voće, ni povrće, ma ništa.

    Do navike je valjda, ni moja mama nije u supermarketima kupovala te svježe namirnice, pa ne kupujem ni ja jer nisam navikla. I uz to još i volim ići na pijacu, raspričam se s bakicama.

    Skuplje je, da, ali tu si ne planiram uvoditi nikakve mjere. Uštedim tako što isplaniram što ću kuhati koji dan u tjednu pa se ništa ne baca, kupim veće količine pa zamrznem, radim zimnicu, pečem kruh, ma dovoljno.. i previše.
    Posljednje uređivanje od Riri92 : 30.08.2021. at 20:39

  26. #26
    Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019
    Lokacija
    Beograd
    Postovi
    3,696

    Početno

    Citiraj sillyme prvotno napisa Vidi poruku

    Sjetim se iz nekog razloga toga svaki put kad na antirecesijskoj temi skrene u to kako vrhnje iz dućana nije pravo i nema 10 sorti paradajza za birati... Daleko smo svi skupa od pravih antirecesijskih mjera (ja pogotovo), tak da mislim da neću više o temi.
    Haha pa uvijek će se ljudi podijeliti na dvije vrste u takvoj temi - mi koji jedemo govanca i bakterije sa nehigijenske hrane i ovi drugi koji zapravo ni ne jedu pravu hranu.

    Šalim se naravno. Ma navike, kao što sam i napisala ranije. Ne mislim stvarno ništa loše pod tim da meni nešto nema isti okus. Samo je do toga što ja više volim.
    Eto recimo za jaja - odrasla sam sa bakom koja je imala kokoši. Pa smo svako jutro išli po jaja. I uzimali ih topla i govnasta. Bljak bljak. Nema šanse da s obzirom na tolike godine takvog života ne primjetim razliku u jajetu koje uzmeš od kokoši to jutro i u onom koje kupiš u trgovini nakon što je prošlo pranje, hladnjak i ostalo. Ali kažem, ne mislim pod tim ništa loše.

    No dobro, vezano za temu - mi smo u zadnjih par mjeseci počeli trošiti 2, 3x više na hranu nego do sada. Nije samo do poskupljenja, najviše je do promjene prehrane. Bezglutenska i nemliječna prehrana je stvarno skupa. Samo mlijeko je nekih otprilike 4x skuplje, više ne pijemo kravlje, nego kokosovo/bademovo. Pa i brašno, više ne koristimo pšenično uopće, nego za sve heljdino, pirovo, Schar.. Kad smo tek počeli s tim baš me šokiralo koliko se na sve to potroši mjesečno, sad sam već navikla, ali isto ono, ne bi bilo loše ni proći jeftinije.

  27. #27
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,705

    Početno

    Domaće jabuke su već par godina skupe.
    Mene "boli" kad se vozim nekam i vidim gomilu neobranih stabala.
    Morat ću si nabavit zemlju i posadit voćnjak

  28. #28
    Vrci avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012
    Postovi
    6,723

    Početno

    Imam voćnjak, ove godine smo imali jabuka za jednu štrudlu OK ostale su još one granny smith, one nisu još zrele. Druge sve sorte propale
    Od negdje 10ak stabala.

    Od 4 stabla breskve imali smo 2 voćke Trešnje ništa, kruške jedna na 5-6 stabala.
    Bilo je šljiva, ajd to. Od jedne vrste dosta, od druge hrpa na stablu, ali od 10 plodova 9 imao crva

    Ova godina je što se toga tiče bila veliko sranje Dugo je bilo hladno, kad su voćke krenule ubio ih onaj mraz i smrzavanje

  29. #29
    Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    11,530

    Početno

    Svježi sir iz dućana mi je samo za kolače. Al ja rijetko kupim na placu. Imala sam na Dolcu svoju gospođu, al ne idem baš na Dolac više, nego na Trešnjevački, a i kad sam na Dolcu, ne vidim više tu ženu. Jedva sam se navikla na Trešnjevački, al sad mi je OK.

  30. #30
    Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    24,676

    Početno

    Ajme Vrci i Peterlin pa to je da čovjeka zaboli duša..

  31. #31
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,005

    Početno

    Citiraj Vrci prvotno napisa Vidi poruku
    Imam voćnjak, ove godine smo imali jabuka za jednu štrudlu OK ostale su još one granny smith, one nisu još zrele. Druge sve sorte propale
    Od negdje 10ak stabala.

    Od 4 stabla breskve imali smo 2 voćke Trešnje ništa, kruške jedna na 5-6 stabala.
    Bilo je šljiva, ajd to. Od jedne vrste dosta, od druge hrpa na stablu, ali od 10 plodova 9 imao crva

    Ova godina je što se toga tiče bila veliko sranje Dugo je bilo hladno, kad su voćke krenule ubio ih onaj mraz i smrzavanje
    Slično kod mene...

    Šljive okrugle - nula
    Šljive bistrice - bilo je za 2 šake, dakle opet nula
    Breskve vinogradarske - nula
    Kupine - no, toga je nešto bilo, napravila sok
    Crni ribizli - isto
    Maline - nula
    Dud - nula
    Crveni ribizli - bilo je za jedan kolač
    Jagode - bilo je za dva kolača
    Kruške - ima na stablu dva komada, dakle ništa
    Višnje - ni za višnjevac
    Oraha nije bilo ni za liker za koji treba 40 komada

    Jabuke - imam samo neki delišes, još nisu sasvim zrele ali one koje otpadnu koristim za miješane džemove. Izgleda da će ih nešto biti, ali ne kao lani. Lani su bile zdrave, a ove godine sve crvljive...

    Inače, kao što se vidi - imamo dosta vrsta i obično uvijek nečega ima, ali ove godine slabo... Kaže mm da je ovo godina od miješanih džemova, jer nikad nemam dovoljno voća za džem od jedne vrste. Skuhala marelice (s placa), a ostalo je sve mješavina - susjedove kruške, naše šljive i kupine, breskve s placa i tako - što se našlo. Duga je zima, a ne vjerujem da će cijene padati. Samo će dalje rasti.

    Od kisele/slane zimnice nisam čak ni ciganski grah napravila, samo krastavce i nešto malo đuveđa. Zna li itko koliko košta mladi grah na placu?

  32. #32
    Vrci avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012
    Postovi
    6,723

    Početno

    One dane nakon hladnih jutra i smrzavanja išla sam u voćnjak i skoro plakala. Trešnja u punom punom cvatu, sva bijela - sve okovano ledom. I ostalo, breskve su bile u punom cvatu i predivne. Kod susjede isto.
    Nikad nisam bila tako razočarana u životu, mogu misliti kako je profesionalnim proizvođačima, opg i sličnima
    Već u svibnju znaš da se nemaš čemu nadati ostatak godine

  33. #33
    Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    11,530

    Početno

    Citiraj Vrci prvotno napisa Vidi poruku
    One dane nakon hladnih jutra i smrzavanja išla sam u voćnjak i skoro plakala. Trešnja u punom punom cvatu, sva bijela - sve okovano ledom. I ostalo, breskve su bile u punom cvatu i predivne. Kod susjede isto.
    Nikad nisam bila tako razočarana u životu, mogu misliti kako je profesionalnim proizvođačima, opg i sličnima
    Već u svibnju znaš da se nemaš čemu nadati ostatak godine

    Ja imam neku mikro breskvu i ove godine je prvi cvijet bio i odmah se smrznuo. Bilo mi je žao. Ne mogu zamisliti kako je gledati prava stabla

  34. #34
    Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    11,530

    Početno

    Nisam skužila da je Veronika snizila putar. Sad sam naručila već iz konzuma 10 kom. Jeftiniji je i dalje od Veronikinog (40 kn/kg), ali bih uzela Veronikino da sam znala.
    Mi i dalje ne trošimo puno na hranu. Ne jedemo velike količine, ali se ovaj mjesec dogodio preokret, mali je počeo jesti približno iste količine kao MM i ja. Gotovi smo

  35. #35
    Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    24,676

    Početno

    Meni je Trešnjevački plac najdraži al rijetko tamo idem.

  36. #36
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,705

    Početno

    Moja najveća antirecesijska mjera je pečenje kruha. Kako sam s početkom korone uzgojila kvas, pa mjesecima vježbala, sada više nitko ne želi jesti kupovni kruh. Pečem ga 2 puta tjedno od 1/2 kg brašna. Koristim 300 g brasna koje košta 3-5 kn kg i 200 onog od 11kn/kg.
    Struju nisam računala al pećnica radi skoro 2 sata na najvišoj temperaturi

  37. #37
    Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    24,676

    Početno

    Citiraj NanoiBeba prvotno napisa Vidi poruku
    Moja najveća antirecesijska mjera je pečenje kruha. Kako sam s početkom korone uzgojila kvas, pa mjesecima vježbala, sada više nitko ne želi jesti kupovni kruh. Pečem ga 2 puta tjedno od 1/2 kg brašna. Koristim 300 g brasna koje košta 3-5 kn kg i 200 onog od 11kn/kg.
    Struju nisam računala al pećnica radi skoro 2 sata na najvišoj temperaturi
    Nano nisam baš sigurna da ti je neka velika ušteda, ali barem znate što jedete i fino je.

  38. #38
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,705

    Početno

    Citiraj Lili75 prvotno napisa Vidi poruku
    Nano nisam baš sigurna da ti je neka velika ušteda, ali barem znate što jedete i fino je.
    Loše računaš 5-8 kn za kruh koji jedemo 4-5 dana. Nema germe.
    Koliko košta kruh u dućanu?

    Mami sam neki dan kupila jedan za 12 kn

  39. #39
    Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    24,676

    Početno

    Citiraj tangerina prvotno napisa Vidi poruku
    Jelena, ja sam se isto čudila da pećnica radi tako dugo "u prazno", pa mi je zhang bila izračunala da to izađe nešto iznenađujuće sitno

    kiseli kruh više ne radim, muž i djeca ga uopće ne jedu, a oni su glavni potrošači kruha u kući, ja ga jedem vrlo malo
    ali razmišljamo o tome da počnemo radit obični, s kvascem, upravo radi te cijene, samo moram pogodit recept za nježna kraljevska nepca moje djece
    hahaha

    Citiraj NanoiBeba prvotno napisa Vidi poruku
    Loše računaš 5-8 kn za kruh koji jedemo 4-5 dana. Nema germe.
    Koliko košta kruh u dućanu?
    Ali nisi uračunala struju i kažeš da ga radiš 2x tjedno znači jedete ga 3 max 4 dana.

    Mi nismo neki veliki jelci kruha a uz to ne voli nitko od nas tvrd ostajali kruh ja možda ako pojedem 1 krišku kruha dnevno, nekad nijednu. Tako da nam izdatak na kruh i nije neki.
    I definitivno ne kupujem kruh za 12kn. Jedemo one neke manje kruhove, naravno da se cijene ne sjećam al manje od 10kn. Čak nam ostane kruha, a kako ne volimo stari kruh znamo ga grilat ili radit prženice (pohani kruh) ili iskorisitm za faširance.

    No rado bih svoje kraljevsko nepce počastila s tvojim domaćim kruhom mljaaac
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 31.08.2021. at 12:24

  40. #40
    Vrci avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012
    Postovi
    6,723

    Početno

    OK mi smo imali jagoda i puuuno crvenih ribizala, oni su baš poludili :D

    Orasi uokolo, nema niti jednog jedinog na stablu

    Tako da, cijene će biti užas. Uvozno bude valjda ostalo na ok razinama?

  41. #41
    Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    11,530

    Početno

    Sad sam ja zbunjena kako se to kruh peče 2 sata. Ja zagrijem pećnicu na 300 °C ubacim kruh i smanjim temperaturu na 200 °C. Gotov je za cca 45-50 min. Eventualno upalim pećnicu na 40 °C dok se diže tijesto.
    Baš sam u nedjelju pekla. Ne vidim kao antirecesijsku mjeru. Al što kaže lili, bar znam što jedem (nemam domaće brašno).

  42. #42
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,705

    Početno

    Jelena, to je procedura s kiselim tijestom. Zagrijavaš posudu u kojoj se kruh peče sat vremena, i onda jos sami kruh 40 minuta
    Posljednje uređivanje od NanoiBeba : 31.08.2021. at 11:27

  43. #43
    tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Split
    Postovi
    8,759

    Početno

    Jelena, ja sam se isto čudila da pećnica radi tako dugo "u prazno", pa mi je zhang bila izračunala da to izađe nešto iznenađujuće sitno

    kiseli kruh više ne radim, muž i djeca ga uopće ne jedu, a oni su glavni potrošači kruha u kući, ja ga jedem vrlo malo
    ali razmišljamo o tome da počnemo radit obični, s kvascem, upravo radi te cijene, samo moram pogodit recept za nježna kraljevska nepca moje djece

  44. #44
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,705

    Početno

    Začudo MMu je ovaj kruh postao toliko bolji da je cijeli GO jambrao kako je kruh očajan. Na moru ga nisam pekla. Kci jede malo ili nimalo kruha, a ja bih ga prvi dan mogla pojest cijelog.

    I takj kruh je dobar danima. Malo otvrdne, istina, al smo ss navikli. A fin je i tostiran

  45. #45
    tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Split
    Postovi
    8,759

    Početno

    Mi kupujemo malu peku od 14kn i pojede se često u dva dana, nekad i u jedan :/

  46. #46
    Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    24,676

    Početno

    kad je u 2 dana, ispadne 7kn po danu, taman za ovu temu

    A ako ovu temu sljubimo s onom o postu, eto uštede hahaha
    jednom mjesečno sebe i muža na post a sve u ime zdravlja
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 31.08.2021. at 12:32

  47. #47
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,705

    Početno

    U svoju obranu,pečem ga svaka 4 dana, iskljucivo u nižoj tarifi struje

  48. #48
    Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    24,676

    Početno

    Citiraj NanoiBeba prvotno napisa Vidi poruku
    U svoju obranu,pečem ga svaka 4 dana, iskljucivo u nižoj tarifi struje

    onda je antirecesijski kruh

  49. #49
    Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007
    Postovi
    4,983

    Početno

    Ne bi bilo loše da nama koji ne znamo i lijeno nam tražiti kako, netko pomogne sa računanjem struje raznih trošila.
    Ja recimo za peglu sam sigurna da puno i previše struje troši.
    Al ne zezam se, ja sad moram ozbiljno sjesti i izračunati ili nekoga ugnjaviti s potrošnjom struje za razne grijalice.
    BTW kiseli kruh mislim da sam čitala da se može kupiti za cca 20 kn, i to ne uvijek i svugdje. Puno je zdraviji. Tako da je ovo pečenje kod kuće sigurno jeftinije.

  50. #50
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,005

    Početno

    Citiraj Kosjenka prvotno napisa Vidi poruku
    Ne bi bilo loše da nama koji ne znamo i lijeno nam tražiti kako, netko pomogne sa računanjem struje raznih trošila.
    Ja recimo za peglu sam sigurna da puno i previše struje troši.
    Al ne zezam se, ja sad moram ozbiljno sjesti i izračunati ili nekoga ugnjaviti s potrošnjom struje za razne grijalice.
    BTW kiseli kruh mislim da sam čitala da se može kupiti za cca 20 kn, i to ne uvijek i svugdje. Puno je zdraviji. Tako da je ovo pečenje kod kuće sigurno jeftinije.
    Najviše troše uređaji koji griju i hlade.

    Da se ne zamajavam iz glave, evo ovdje jednog pregleda:
    https://strujaplin.com/faq/kako-izra...trosnju-struje

    Osim toga, važna je i klasa uređaja. Recimo, perilica ili hladnjak koji ima klasu A+++ troši manje energije od uređaja niže klase. Podatke možeš naći na natpisnim pločicama uređaja (koliko kilovata, pa po broju sati izračunaš kilovatsate).

    Ako nemaš dvotarifno brojilo i neki tarifni model koji uključuje dvije tarife (skuplju i jeftiniju energiju) svakako to nabavi. Ovdje imaš malo o tome:
    https://www.hep.hr/ods/korisnici/kuc...ifni-modeli/34

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •