Citiraj Cookie prvotno napisa
Žao mi je zbog svih vas koje su smanjena primanja natjerala na rezanje troškova. Međutim, nešto me kopka kod ove druge skupine štediša, da tako kažem, koji štede jer se boje crnih dana pa stavljaju lovu na stranu.

Zar se ne bojite inflacije, devalvacije i njihovih posljedica? Zar vas nije strah da ćete se jedno jutro probuditi, a sav taj novac iz čarape kojeg ste tako brižno čuvali i odricali se da bi ga uštedjeli - neće više vrijediti ništa?
Evo odgovora...

Ja sam hrčak (takva sam, što mogu... ja sam iz onih krajeva o kojima se pričaju vicevi o škrticama ... ).

Daklem - pravila igre za štedljive:
- ne treba sva jaja držati u istoj košari (pa tak mi imamo drugi stup, treći stup, životno osiguranje, stambenu štednju i ugovore o oročenju na više mjesta... Ne previše, jer neke banke daju povoljnije uvjete ako više toga imaš kod njih - nema jednoznačnog odgovora što je najpametnije)

Dalje, kad se skupi lova, ODMAH ide u investiciju, po mogućnosti nekretnine, BEZ zaduživanja. Rezultat - vikendica s gruntom bez kredita, pa garaža bez kredita... Da sad moram kupiti novi tj. malo manje stari auto, i taj bi išao bez kredita.

Garaža se (teoretski) može prodat zlu ne trebalo, vikendica također, tako da mi smišljeno imamo neke stvari koje su unovčive. Auto je potrošna roba, ali nije pametno kupiti vozilo na kredit - duplo ga čovjek plati, a vrlo lako se dogodi kakva nesreća i sve prejde danevelim kam, a kredit ostane. Zato imam jedan ugovor stambene štednje samo za tu namjenu (joj, baš ih moram nazvati i reći što dalje s tom lovom...).

Dakako, to su sve mali iznosi. Da su puno veći, ne bi me pretjerano brinulo.

Zaključak - kredit je najnajnajgorji oblik pljačke (i stambeni i nenamjenski i oni za aute) ali nažalost mnogi ljudi bar stambeni ne mogu izbjeći. Krhka je to ravnoteža.... Svima koji imaju tu omču oko vrata iskreno želim sreću, ali i zavidim na hrabrosti. Ja nisam time obdarena... nikad bila, pa ni sad.