-
Prošla sam na brzinu preko većeg dijela topica, negdje do 10 str. sam pomno proučavala,pa još ovu zadnju i nikako da zaista krenem. Sve neke sitnice u našem kućanstvu su priča (kao sad sapun umjesto tekućeg, kupujemo manje garderobe) kojim se tješimo da manje trošimo, a više su rezultat okolnosti (doma sam, ne treba mi nova garderoba, a zbog male ne želim tek. s. s puno kemije). Mene puca na onu - štedim nakupljajući zalihe kao hrčak po cijeloj kući i grozim se trenutka kad će prihodi drastično pasti (dio već u 7. mj. jer dolazi drugih 6 mj. porodiljnog) pa još više imam potrebu iskoristi kad je neka "dobra" prilika. Jedan dio se puno pisalo o tome što je kome luksuz i mislim da to najviše ovisi o ukupnom životnom stilu i navikama kroz život. Moji su bili jedna zdrava srednja klasa (to danas rijetko postoji), došli iz siromaštva i pružili meni i sestri ugodan život. Doma svega u granicama normale,igračaka malo, bez skijanja, al more svako ljeto i strani jezici, aerobik u srednjoj, na faksu dali i za pramenove, neka jeftinija putovanja (tipa u organizacija crkve pa povoljnije). To je za mene normalno. Mi smo podigli mrvicu više + kredit za stan i uskoro 2 curke i ..... recesija.
Tu sad tražim savjet od onih koje su većinu života prilično solidno živjele, a sad su dovele financije u red. Ne smatram se razmaženom, ali nisam kao mnoge od vas spretna u kuhinji ( pa da sama spremam zimnicu) i ne znam od kud početi, a da se ne osjećamo zakinuto. Ja bi pomalo pa mislim da ćemo se bolje toga držati. Znam da mnogi žive krajnje teško, ali ja najviše trošim na mnoge stvari kojih se ne želim u potpunosti odreći ( npr. jako volim čitati i knjige i dnevne nov. i časopise- od Gea do Glorije, Readets digest, zatim poklanjam lijepe pokone i guštam neizmjerno) i u biti me zanima neki konkretan savjet osim - odreci se svega.
Npr. često se spominje - kupujem robne marke i zadovoljna sam. Ako imate dobro iskustvo bilo bi super da napišete npr. kupujem maslac Milbona u Lidlu ( to sam negdje pročitala da je ok) ako je to dopušteno na forumu. Pokušavamo srezati pa da ne isprobavam 5 različitih maslaca raznih robnih marki, ako vas više navede da je baš ovaj ukusan. Meni bi to bila velika pomoć, a nadam se i još nekome.
Da,... Gloriju sam zamijenila Lisom, prestala kupovati Mama& Beba (puno sam na forumu, al volim papir pod rukama) i tako ću do iza godišnjeg, a onda ukidam i Lisu i subotnji Jutarnji. Knjige već neko vrijeme samo posuđujem, a ako mi je nešto bitno što ću više puta čitati fotokopiram i uvezem (super je povoljna fotokopiraona kod Filozofskog tj. strojarskog faksa kad trebate više fotokopirati).
U trudnoći sam imala tetu čistilicu jer nisam mogla mrdnuti, pa još neko vrijeme nakon poroda jer nisam imala drugu pomoć. Sad tog također nema. Vozimo Daciu, imamo kolica u kojima je T. 4. dijete i to mi je sve ok, ali u svakodnevnim stvarima ne znamo štediti. Pogotovo ja
, MM je prošao izbjeglištvo i još svašta pa mu se drugačije urezalo + ne pije kavu i ne čita osim stručnu literaturu (ajde bar neka ravnoteža).
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma