Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
Koliko ja imam iskustvo eko ili bio proizvodi (robne marke sa eko i bio certifikatom ) su u Njemačkoj npr. za trećinu ili najviše za 50% (a ne 3X) skuplje od onih običnih. Da ne kažem da su organska jaja koštala u Njemačkoj 1,20 e za 10 komada prije godinu dana kada sam tamo bila , što je jednako cijeni naših običnih iz kaveznog uzgoja. Povrće i voće isto tako , cijena je bila neznatno veća od našeg običnog , a njihovo obično je bilo jeftinije.
Ja bih rekla da je Njemačka (pogotovo eko i bio sa cetrifikatom) značajno jeftinija nego Hrvatska.
nemoj me sad tjerat da idem radit popis namirnica koliko što košta i u kojim dućanima, jer da je njemačka značajno jeftinija od hrvatske po pitanju namirnica naprosto nije točno! a ako misliš na penny i slične lance u njima kupuje samo onaj koji doista mora, a oni nemaju niti svježe meso, a povrće i voće je katastrofa, više trulo, nego svježe, gdje nabavljaju itd.. nije tema sad ovdje...

ovo za organske proizvode nije baš tako, i tu postoje velike razlike gdje se kupuje i što. imaš kupiti palentu 500 g za 65 centi, a onu koju mi kupujemo u bio dućanu plaćamo ravno 3,75 eu, pa recimo brašno obično imaš i za 90 centi 1 kg, mi plaćamo vollkorn (integralno) bio 3,10 eu itd..a tako je i sa ostalim proizvodima, posebno teletina i posebno u odnosu recimo na lidl! bio jaja ne kupujem u bio dućananima, meso također, povrće i voće rijetko, uglavnom nabavljamo od seljaka koji proizvode samo za sebe, čak nisu niti farme za daljnju prodaju, već mala domaćinstva, a tu plaćamo papreno, no to je naš izbor. no namarnice u bio dućanima su značajno skuplje, tj. daleko više od samo 50%, skoro pa većina produkata je 3 x skuplje. ono što je 50% skuplje su neki jogurti, pelati, tjestenina (kako koja!)ima i one bio za 1 eu, a ima i za 3 eu 500 g, slatkiši su oko 50% skuplji, ali voće, povrće, meso, brašno, žitarice puno skuplji. ok nađe se i banane za istu cijenu kao i u normlanom dućanu i jabuke, a tu i tamo imaju i akcije na pojedine produkte pa te dođer isto kao i da kupuješ ne-bio, ali to je tu i tamo.

makar jedno je točno u njemačkoj ima robnih marki na tisuće, dakle ako tražiš nađeš brašno i za 15c, a imaš i ono za 5 eu kg, e sad pitanje je kvalitete i kvalitete, što je doista u onom brašnu od 15c, no to je tema za sebe, zato ovdje postoje stiftung warentest, eko test časopisi itd. gdje se svaki mjesec obrađuje hrpu namirnica koji služi potrošačima kao neki orijentir gdje i kako kupovati, što je stvarno nalazi u tim super jeftinim produktima, kolikoje štetno, nije štetno, da li je cijena odgovrajuća ili nije, kvaliteta (postoje ocijene) itd..