Ajme, rozi guzpapir, :nostalgija:
onako tvrd i sjajan pa sve klizi i niš ne briše...
Moram priznati da sam sva ponosna na sebe da sam barem u nekoj kategoriji ispala najškrbnija.
Off topic, meni je taj "babies" film simpa ali i živi stres, ubi me ono mongolsko dijete što u svakoj sceni skoro pada na glavu, kao da mi nije dosta da se za svoje cimam, nego i pred telku skačem...
Prekjučer sam našla jedan omot (generalno čišćenje kupaonice) i crkla od smijeha... Inače, mi smo razmaženi kad se ovak zbrčkavamo iz sasvim dobrog papira. Nedajbog da se čovjek negdje zatekne bez navedenog, a ufati potreba... Ovo je daleko od recesijskog topica.
Ima tog papira u listićima redovno za kupiti u našem kvartovskom dućanu. Vidjela prošli tjedan.
Kad smo kod wc papira, danas njime perem prozore. Ode 3 role.
ma neee,samo u Africi brisu kukuruznim klipom ali dokumentarac usporedjuje odrastanje beba u ta 4 kuta svijeta....pogledaj ako nisi,stvarno interesantno!
i ja sam svako malo bila poskakivala....bila sam uvjerena da ce ga pjetao jadnog kljucnut u glavu!
ma daaaj?pa kud s njime prozore? ja ako nemam novina onda sa onim ˝kuhinjskim˝ papirom,i on se raskasi u ruci a di nece wc...
aha, a ja stvarno pomislila da i usa i japanu brišu riti klipovima kuruze i još si mislim reko to još nisam vidla. ma mislim da sam gledala nešto slično ima toga hrpa na discovery , history , phonixu, baš je u zadnje vrijeme bilo dosta o životu u mnogoliji i sibirskim stepama, prošle godine je bilo dosta o indiji i africi, a bože mi nemamo pojma kaj je težak život.
bilo je baš nedavno jedan dokumentarac na primjer o usporedbi njemačke i francuske po pitanju udaranje djece jer je u njemačkoj zabranjeno zakonom udariti svoje dijete, a u francuskoj nije, dijete u njemačkoj može prijavit roditelja za samo jedan šamar i roditelj može krivično odgovarat, e to je tek tema za sebe itd..sad sam već zabrijala..
ali u africi zbilja brišu i sa rukom, odnosno u onim najsiromašnijim, i onda je operu u prvoj bari pored, ali samo lijevom, desna je "čista" ruka sa njom se jede, to mi je pričala susjeda koja je bila par mjeseci sa jednim plemenom u sklopu jednog od humanitarnih projekata u africi, čak je i ona morala, pokazivala nam i slike, nije bilo zahoda, kakvih wc papira i slično, veli bilo je grdo privh mjesec dana, ali nakon toga se čovjek navikne pogotovo kad vidiš u kakvim uvjetima tamo djeca i ljudi žive, zaboraviš jednostavno na nešto tak sporedno kao što je sranje, kako, gdje ili s čim brisat.
ova naša recesija je živo blagostanje prema takvim dijelovima svijeta, koji čine zapravo pol planeta.
Novine i kuhinjski papir ne kupujemo, a tetre čuvam za drugo dijete.
A wc papir mi stvarno najbolje opere prozore.
A recesijska mjera je da ih perem vrlo rijetko.![]()
Što se tiče kukuruznog klipa, moja mama je odrasla na selu. Poljski zahod i kukuruzni klip i ožeži. Definitivno nisu imali problema s hemeroidima.
Može neki link na film?Iz principa se ne dam uvući o priču o količini i načinu trošenja wc papira :D
Još ste na sra...
Uz more i nema klipova (kukuruznih) pa nema tog običaja, ali oblutci i to mokri od mora...Robinzonsko ljetovanje...
http://www.imdb.com/title/tt1020938/ tu imaš i trailer..
ovdje reviewse gledatelja...http://www.imdb.com/title/tt1020938/reviews
kod nas na poslu odavno je problem s wc papirom, kao da će to firmu spasit![]()
što se pranja prozora tiče, mislim da je puno isplativije kupiti onaj blitz papir za pranje prozora (ne kupujem novine pa ne mogu s njima), mislim da je 12 kn oooogroma rola koju sam imala sigurno dvije godine
e sad, to što ja rijetko perem prozore, druga je priča
s wc papirom eventualno obrišem staklo u kupaonici...
i kod nas se papir puno troši, MM je taj koji potroši hrpu
meni su 4 do 8 listića sasvim dovoljna
osim toga, ako se ok hraniš, kad se pokakiš, nema previše ostataka
dok nakon hrpe čokolade i to one za kuhanje bude i više od 8 listića, pa si vi mislite
E pa sad...što je previše - previše je.
za pranje prozora i stakla u kući koristim čistu vodu i microfaser krpe za pranje staklenih površina, jednu za pranje drugu za glancanje. traju mi godinama te dve krpe. to mi je od svih čuda koje sam isporbala tokom godina bilo najbolje, a na kraju ispalo i najjeftinije rješenje.
Sika Pika,ne moraš kupovati novine,dobiješ doooovoljan broja reklama da možeš svaki dan prati prozore s njima!
Eto,jedna prava recesijaka mjera,meni super Kaufland reklamni katalog!
ja sam samo došla vidjeti da li završila priča o eliminaciji na ovoj temi...
o ne,praznjenje je nepresusan izvor diskusije....
nego moia,ti mora da cesto cistis stakla ako ti je samo voda dovoljna?
a zainteresirao me sad taj blitz papir...2god traje rola....Sika Pika, to ti 2-3x godisnje ko ja?![]()
Pa i ja čistim stakla samo vodom, koristim krpu čarobnicu i baš sam nedavno kupila novu garnituru jer sam staru doderala (generalka kod nas doma i kod svekrve) pa sam se častila sa setom od 3 čarobnice različitih dimenzija za nekih 10 kn, u Šumoopskrbi.
Topla voda i krpa od mikrovlakana pokazala mi se najbolja za stakla. Okvire (PVC stolarija) znam tu i tamo oprati s dodatkom deterdženta za posuđe i to je to.
Papir na staklo? Ma ni u najgorim noćnim morama. Čarobne krpe moraju biti dvije - mokrom perem, suhom brišem. Brzo je gotovo, ne ostaju tragovi ni mucice i ne koristim kemikalije. Garnitura krpa traje mi oko godinu dana (ali imam različite za stakla, prašinu i pod - za pod imam brkatu metlu isto od krpica od mikrovlakana). Nisam na to došla zbog nekih ušteda nego u doba dok su klinci bili mali nisam rado koristila kemikalije, ali pokazalo se uspješnim i jeftinim.
da evo baš kak je peterlin opisala
dobro da balkonska vrata 1 x tjedno opet radi male, ali prozore ne više od 1 x godišnje
ajde moram onda tako isprobat,imam masu tih krpa,dosad sam ih koristila samo za povrsine (brisanje prasine) i glancanje parketa....
za prozore sam kupila neku viledinu namjensku ogromnu kao krpa-spuzvu,nisam bila nesto odusevljena pa se vratila na novine....ali kako one ful sporkavaju bijele PVC okvire prebacila sam se na kuhinjski papir....
a koliko cesto mijenjate spuzvice? jeli ih u duhu recesije povremeno sterilizirate u mikrovalnoj ili bacate svako 2-3 tjedna?
sjecam se da sam u nekoj seriji vidjela salu na racun spuzica,ono ko,vidi u njih svako malo nove...ima se....![]()
Jučer sam jednu upropastila - zalijepili su mi se ostaci dizanog tijesta. Iako pazim, dogodi mi se... Na to se onda lijepe bakterije i ne da se oprati, pa redovno bacim. I inače je ta spužva leglo bakterija, bez obzira da li izgleda zamusano ili ne. Ako ništ ne pečem, traje mi dulje. Ponekad ih opkuham na peći ali moram priznati da to stvarno već dugo nisam radila. Spužve bacam....hm ... ne znam. Traje mi dulje od tjedan dana, ponekad i dva, ali bar dvaput mjesečno bacim. Dok nisam imala suđericu išle su i češće. Ovisi u kakvom se stanju. Kupaonska traje dulje, ali uvijek pazim da imam rezervnih.
I ja prozore perem retko i uglavnom samo vodom i magičnom krpicom. ALI to je zato što mi prozori gledaju na dvorište i mirnu ulicu.
Dok smo živeli u prometnoj ulici (jednoj od najprometnijih u Beogradu) svakog meseca smo prali prozore i to prvo domestosom sa spoljne strane skidali garež, a onda deterdžentom iznutra. Tako da je to individualno.
Sunđer za sudove menjam kad se ofuca, znači bar jednom u 15 dana (nemam mašinu za sudove). Kod nas su u DMu, njihovi mnogo bolji i jeftiniji nego Vileda.
Isto kao i Peterlin. Uglavnom jedna izdrži tjedan dana. Čim malo promijeni boju, bacim je. Za iskuhavanje treba potrošiti i vodu i energiju pa ne znam koliko se isplati. Kupujem ih vrlo povoljno u Lidlu.
spužvicu možete ubaciti u suđericu i parti sa sudjem.
Ja sam na urednost doma pročitala kako se prozori trebaju prati svaki tjedan da bi se kuća smatrala urednom,i još koješta,ali sam namjerno doživjela amneziju.
Ne kužim te, a gdje će bit deterdžent nego na spužvici, pa to je isti deterdžent sa kojim pereš tanjure.
Ili ti tanjure iz perilice ponovo ispireš?
Ili te možda nisam dobro shvatila...
Meni je isto navika ubaciti spužvicu u suđericu, da se dezinficira na visokoj temperaturi,
par puta je operem, pa zamijenim.
Kupujem ih kao i laura29 u Lidlu.
ha ha, pa da, kako si me skužila
baš sam neki dan kupila novu rolu, nije bilo tog Blitza nego teta Violeta, lošiji je - manji i tanji
netko je spomenuo Kauflandov letak - pa da, on bi bio jedini iskoristiv, ali mi se ne da čuvati, pobacam
a i ježim se kad mi to crnilo od olova ostane na rukama, uvijek mi se zavuče pod nokte (nemam duge nokte, ali mi se uvijek nekako utisne to u prste)
i ja imam neku "čarobnu" krpu za prozore koja uz toplu vodu tako fino "oriba" prozore, a sjećam se da sam ju kupila pa, hm, sigurno prije 5-7 godina i još uvijek mi je super
nakon pranja iskuham
i da, kao što Višnja reče, nije svejedno u kojem si dijelu grada
mi smo na kraju grada, 3. kat, nismo blizu cesti i jedine štetočine koje mi uprljaju prozore do neprepoznatljivosti su smrdljivi martini i ostali kukci (živimo blizu bajera)
Po vodu na bajer,možda se zalomi i kakva riba,pa imaš ručak!
ha ha, da... navukla sam se prošle godine za zalijevanje bašče i rekla, nikada više
tada nisam ni žabu uhvatila, iako, ribe ima
dijete mi ima pecarošku dozvolu, ali nikako da odemo na pecanje
![]()
da malo podignemo temu, nažalost imamo o čemu pisati
kod nas je recesija sve veća. inače se čak dosta dobro snalazimo jer smo morali poslagati prioritete, ali u ovo predblagdansko vrijeme je teže. mislim, psihički.
izbacili smo poklone za odrasle a i one za djecu sveli na minimum. naše rođendane obilježavamo kavom i kolačima, uz dva para prijatelja, dječje ipak još uspijevamo obilježiti ali ne na nivou jaslica već u krugu prijatelja.
razmišljam o ukidanju fiksnog telefona jer mi, realno, ne treba previše. imam nekakve besplatne razgovore pa me to izvlači, nadam se da će potrajati.
počela sam pratiti oglase na burzi pa kupujem polovnu odjeću, to sam davno trebala učiniti. na godišnjem i slobodnim danima sam i to je velika razlika što se tiče kuhanja, pomno isplaniram obroke i izađe nas jeftinije inače kad kupim nešto nabrzinu. u kupnju obavezno s popisom.
u tijeku je nadogradnja kuće (neizbježna) pa tim više svaka kuna dobro dođe.
kupujem na akcijama i onoliko koliko nam treba. velika je razlika jer smo znali neke stvari baciti kad prođe rok, sad kupujemo ciljano i toga više nema.
više ne isprobavam sredstva za čišćenje već kad se jedno potroši kupim drugo, dobila sam i slobodnu policu u kupaonici
puno manje se vozimo nego prije, u pravilu samo do posla i nazad. šetnja je zdrava, i ovako se debljam. puštam i kosu jer mi je šišanje jednom mjesečno luksuz koji si ne mogu dozvoliti a godinama mi je kosa relativno kratka pa mi je ugodna promjena. ok, u depresiji kukam zbog toga ali danas nije takav dan
sigurno sam puno toga izostavila, još sam sigurnija da smo puno toga mogli i ranije pa bi se možda koja kuna uštedila ali gotovo je sad.
ajmo još ideja![]()
hebate, nije ni čudo da nam je puna kapa. od 2009. godine pišemo na recesijskom topiku. 4 godine. kolko trošimo toalet papira, a kolko puta idemo kod frizera.
da, ja sam se sjetila zbog Kanade, jer stvarno ti dođe puna kapa.
Kad je moj tata bio u svojim radno najplodnijim godinama, vladala je Milka Planinc s nestašicama, pa Branko Mikulić sa stabilizacijom i inflacijom, a stari je govorio da ne može ni kriza predugo trajati.
Zašto imam dojam da će mojoj generaciji ovaj izraz "recesija" obilježiti sve do penzije preostale godine?
možda jer si blizu penzije
šalim se... grozno je...i stvarno se ne nazire kraj
sve je meni u teoriji jasno, pa učili smo o tim krivuljama u gospodarstvu...ali nekako mi se čini da smo mi već predugo na tom dnu....i da nas nikakvo uže više ne može izvući iz rupe depresije i recesije
namam nade....totalna depra ...
Nažalost, svi smo u istom loncu. Mene brine to što mi se čini da ni naša djeca ne mogu očekivati bolje...
Moj kolega nedavno je rekao nešto što me zazeblo oko srca - da svi mi u ovoj zemlji već dugo živimo bolje nego si svojim radom možemo priuštiti. To ne znači da smo lijeni... to znači da nema proizvodnje novih vrijednosti već dugo i predugo.
To je nama naša borba dala...
Isto - ne mogu se žaliti jer imamo sve što nam treba, ali nismo to stekli u ovoj državi. Gledam oko sebe kolege s odraslom djecom koja teško ili nikako nalaze posao (iako baš nemaju neka deficitarna zanimanja) i češem se iza uha... Baš nije nešto.
S druge strane, ima nečega i u ovome da kriza ne može predugo trajati. Dosta je toga i stvar stanja duha (jao, mora da sam ostarila i to jako...). Mi nekad nismo mislili da trebamo imati ovo i ono, uglavnom materijalno, nekako smo svi bili jednakiji u materijalnom. Nije bilo tako velikih razlika, nisu klinci štečali za mobitelima i laptopima... ne znam. A i kredit je bilo lakše otplatiti, nisi živio u stalnom strahu za radno mjesto itd.
Tja, Khevenhiller: Nigdar ni tak bilo da ni nekak bilo pak ni vezda nebu da nam nekak nebu.
On topic - nemamo bor u tegli ove godine.
Pamtim dobro i vožnju par nepar, i nestašicu uložaka i kave.
sada se skoro uopće niti ne vozim autom, kavu pijem rijetko, a niti ovo treće mi uskoro neće trebati
I svi su vozili bijele aute - zanm da bi u pošiljci bila dva crvena, i nisi ih mogao dobiti. Sjećam se moje mame koje je rekla da ćčeka dan kada će si moći izabrati boju auta- I želja joj se ostvarila.
Danas su nas uvjerili, nas teže, ali ove mlade lakše, da nam je puno stvari neophodno. po dućanima se vidi da kolica nisu toliko puna, ali se ja i dalje čudim stvarima koje ljudi kupuju. Uopće ne znam čemu im služe.
i kaj se tiče kredita. Svi smo u njima, ali jednoo je dignuti jedan stambeni kredit, a drugo još nekoliko uz njega- za opremu stana, pa za auto, apa za tko zna što. Ima susjed, pa moraš i ti