Mi isto imamo kolektivni go usred ljeta. Pomirila sam se s tim daaavno, iako sam u mladosti (dok sam tako mogla) više voljela rujan za odlaske na more. Ali nema veze... em imam posao pa mogu imati godišnji odmor, em imam djecu koja idu u školu pa o moru u rujnu nema ni govora. A kad smo već kod smještaja, cijena apartmana na Krku ili cijena iste kategorije apartmana u Makarskoj - što južnije, to povoljnije (osim Dubrovnika, ali to je posebna kategorija). Obično odaberemo malo mjesto pored velikog (recimo Zukve kod Nina pretprošle godine, pa Seline prošle godine - Zadar nije daleko, a ima se što obilaziti).
Cijelu godinu punimo čarapu, da bi mogli deset dana neopterećeno uživati. A to "neopterećeno" znači apartman i svakodnevno kuhanje, znači priliku da moja djeca napokon nauče prati suđe (jer u apartmanu najčešće nema suđerice kao doma) i slično.
Umjesto na birtije, radije potrošimo na ulaznice za muzeje, ali to se uvijek isplati i nije to neka lova, pogotovo ako se usporedi s cijenama iz kafića u istoj ulici. Mislim da smo ulaznice u Arheološki muzej Zadar platili 15 kn za odrasle i 10 kn za djecu, ali stvarno ne mogu tvrditi. Možda je bilo i 20 kn. Bili smo i u Muzeju starina u Ninu, ali to je ista firma (Arheološki muzej Zadar). U obližnjem ninskom Muzeju soli djeci nisu naplatili ulaznice, a karte za odrasle su isto bile nešto što si čovjek može priuštiti. Offt. to je baš zanimljivo - industrijski muzej. Imaju i tvornički dućan gdje se povoljno mogu kupiti koještarije koje se nose doma bakama i dedi, a još su i korisne (sol za kupanje, slana čokolada...) pa nismo razbijali glavu što ćemo donijeti da bude zanimljivo, originalno i ne preskupo. Valjda ćemo i ove godine naći nešto slično (spremamo se u okolicu Trogira).
Eh, to sam htjela reći - uvijek unaprijed istražim okolicu (blaženi internet) i nađem zanimljiva mjesta za izlete gdje ne treba platit neku veliku lovu za ulaznice ili je besplatno, a ponekad smatramo da je ulaznica vrijedna doživljaja (bili prošle godine na Vranskom jezeru za nula kuna, klinci su se raspametili, a bili smo i u NP Paklenica - tam se plaćaju ulaznice, pa smo isplanirali oblačan dan i trasu koju smo mogli pješački podnijeti).