Citiraj bodo prvotno napisa Vidi poruku
Ne kužim kako se svako malo na nekoj od tema pojavi "famozni zagrebački prirez"
Istina je da je najveći,ali iz prve ruke znam da radnici iste firme imaju veće plaće u Zg. nego npr.u Brodu.
Samo što u Brodu vrtić košta 800kn i radi do 16h.Javni prijevoz je za Bogu plakat,od reda vožnje do cijena.U Zg. učenički pokaz košta 90 kn,a za nekih 7 km do škole u Brodu košta 300.Karta je 15 kn.I još svašta nešto.
Činjenica je da se u Zg.koliko toliko lakše živi.
Ma naravno.
Ja živim nadomak Zagreba i razlika u prirezu na moju plaću je 50 kn kojih bi više plaćala da živim u Zagrebu.
Ali zato pokaz plaćam 610kn, a ne 360 kn koliko je za zagrepčane.
Udžbenike sam platila 1500 kn, za zagrepčane 0kn.
Za dijete nisam nikada ništa dobila, zagrepčani dobijaju solidne cifre ovisno o broju djece itd.
Vrtić ne trebam, ali znam da je bio prije 13 g kad mi je bio opcija 600kn, sad je sigurno više, u ZG 200...
Zar zaista mislite da od ovih 50 kn koje moja kolegica izdvaja više od mene iz plaće financirate sve navedeno i još brdo toga?
Ne, naravno da ne.
Zagrebački proračun pune velike tvrtke jer uplaćuju porez u lokalnu kasu.
Isto tako se turistička središta financiraju iz turističkih taksi i poreza na iznajmljivanje.
I svi oni imaju prilično novca za svoje sugrađane.
Zaprešić nema.
Od tvrtki ima pekarski obrt Dubravicu i još par firmica i to je to.
Ima sreću što je nadomak Zagreba.
A što je sa selima u Lici, Zagorju, Slavoniji, Zagori ili Istri?
Djeca u Istri putuju kombijem, bus im je ukinut.
Sate i sate gube čekajući i navažajući se okolo naokolo jer jedan kombi vozi sve njih.
Šta su ta djeca manje vrijedna samo zato jer se nisu rodila u gradu koji ima VIp, Dukat, Agrokor, Tmobile?