Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
Sad je trenutak za malo kredita
Pred raspad sustava nema boljeg nego se jos malo zaduziti
A ne znam... ako se sad zadužuješ da proizvedeš 100x više zaštitnih maski i sredstva za dezinfekciju nego do sada, moglo bi se isplatiti.

Citiraj čokolada prvotno napisa Vidi poruku
Pa slažem se da treba dobro procijeniti i ulagati. Ne, doduše, u CHF.
U CHF je bilo pametno ulagati. Dizati kredite vezane na CHF baš i ne. Just saying...

Citiraj Lili75 prvotno napisa Vidi poruku
...
Evo upravo sam u procesu realizacije kredita za naš novi veći stan. Što sad?
Svoj smo prodali (iako smo još u njemu do ljeta).
Odustala ne bih i da je drugačija situacija u smislu da se još nalazimo u fazi potrage za većim stanom.
Ma naravno. Moj će (predzadnj) kredit još malo pa 3g, a zadnji sam upravo platila prvu ratu.
Ono što znam je koliko mi danas nosi prihod od kredita dignutog pred 15+ godina - a to je preko pola rate za sadašnju kuću. No svak svoje...

Citiraj tinkilinkixyz prvotno napisa Vidi poruku
Svako zna za sebe, bar mislimo da znamo

A ako se zadužiš i nešto se desi neplanirano (znam masu ljudi koji su izgubili takozvane "sigurne" poslove), onda ti banka otme sve što si do tada uložio, pa sad ko voli nek izvoli. M....
Već iz ovog se vidi da jednoj financjiskoj (=pravnoj + matematičkoj) temi prilaziš primarno emotivno.
Ne, banka ti ništa neće "oteti". Banka će te tražiti da joj vratiš one novce koje ti je posudila ako se ne držiš ugovora. Ako to ne učiniš - onda će aktivirati sredstva osiguranja (=hipoteku). Druga je stvar što ljudi nisu spremni reagirati neemotivno, hladne glave, po unaprijed spremnom planu zvanom što-bi-bilo-kad-bi-bilo.
Ima uvijek i onih 1% koji su posve nepredvidljivi, no 99% ih se moglo riješiti da su ljudi na vrijeme promislili i planirali te "što ako izgubim posao" ili "što ako chf/euro/kamate poraste" situacije.

I ponovno, sve se svodi na pojedinca. i što odnosno koliko želi misliti unaprijed. Moje osobno mišljenje je da je puno lakše reći "neću se u to upuštati" nego "rizici su ti-i-ti, mogu poduzeti to-i-to no i dalje sam spreman/na riskirati i probati..."

Neću više, nije tema (bar ne striktno).