Pokazuje rezultate 1 do 50 od 5539

Tema: antirecesijske mjere u vasem kucanstvu

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam se recimo "šokirala" kad sam skužila da dobra večiba mojih frendova nema ušteđevinu za dva tri mjeseca npr. lockdowna ili neprimanja plaće.
    Tak da smatram da treba imati račun za štednju, pa majar mjesečno uplatit neki mali iznis tipa 100 kn.

Nemrem živit na dug. To me užasno opterećuje. Počela sam radit s plaćom cca 100 maraka. 10 sam svaki mjesec stavila sa strane.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj NanoiBeba prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam se recimo "šokirala" kad sam skužila da dobra večiba mojih frendova nema ušteđevinu za dva tri mjeseca npr. lockdowna ili neprimanja plaće.
    Tak da smatram da treba imati račun za štednju, pa majar mjesečno uplatit neki mali iznis tipa 100 kn.

Nemrem živit na dug. To me užasno opterećuje. Počela sam radit s plaćom cca 100 maraka. 10 sam svaki mjesec stavila sa strane.
    Da, to i mene čudi.... Imala sam četiri godine staža kad mi je firma otišla u stečaj, a tome je prethodilo par mjeseci neredovitih plaća. Bila sam podstanar i gazdu nije zanimalo imam li ja posao i plaću. Za stanarinu je moralo biti. Ja sam spretna, pekla sam kolače za svadbe i prepravljala odjeću drugima za nofce. Iz tih vremena potječe i moja manija stvaranja rezervi za crne dane. Sad nemam za tim toliku potrebu, ali ostala je navika.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Peterlin, Nano, al i ta opsesija i strah da se ima za crne dane nisu baš dobri šta ne?najbolje neka zlatna sredina. Trošit prema svojim mogućnostima ili uprihodit više
    I imat nešto sa strane.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 07.10.2020. at 22:30

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Lili75 prvotno napisa Vidi poruku
    Peterlin, Nano, al i ta opsesija i strah da se ima za crne dane nisu baš dobri šta ne?najbolje neka zlatna sredina. Trošit prema svojim mogućnostima ili uprihodit više
    I imat nešto sa strane.
    Jednom davno pala mi je šaka odlična američka knjiga Investing From the Heart https://www.amazon.com/Investing-Hea.../dp/0517584956

Između ostalog, u njoj piše da bi čovjek trebao uvijek imati sa strane ušteđevinu da preživi 6 mjeseci bez prihoda. Visina ušteđevine ovisi o rashodima - treba imati za hranu i režije dok tražiš drugi posao.

S druge strane, nekako u to vrijeme dobila sam priliku u firmi kupiti i nešto dionica. Kad sam ih otplatila, godinama sam imala pristojan prihod od dividende (recimo, jednu i pol plaću godišnje). Druga je priča kako je to završilo - dionice je matična firma otkupila. I tu nismo mm i ja ostali gole zadnjice, iako bi mi bilo draže da su mi ostale dionice. Nije bitno za priču... Imam još nekih dionica, ali puuuno manje nego prije nekoliko godina. Nije to moj izbor, ali sad me nekako strah ulagati na taj način. Radije bih kupila nekretninu.

Što se štednje tiče - to je batina s dva kraja. Treba prvo poraditi na prihodima (povećati kako god se može), a onda smanjiti troškove na razumnu mjeru.

Nisam stara, ali dugo pamtim. Isprobala sam i kupovinu i prodaju nekretnina, višestruka preuređenja, kupovinu auta (više puta) i ovo i ono... ništa pretjerano. S druge strane, uvijek imam tu lovu za preživjeti 6 mjeseci, jer nikad ne znaš što se može dogoditi. Ne mislim da nužno trebam ostati bez posla (iako je to u današnje vrijeme sasvim moguće i događa se mnogima), aliiii štajaznam - imam dvadesetak godina star bojler za etažno centralno i na štednji stoji lova koja treba za zamjenu istog, jer je realno očekivati da se može pokvariti. Ne isplati mi ga se mijenjati dok još radi (peripetije s dimnjacima) pa za sada duramo ovako, ali mislim na to. Eto, to je samo primjer. Djeca su mi poodrasla i uskoro će im trebati ili početni kapital ako budu htjeli vlastiti biznis ili nekretnina ako se budu htjeli odseliti. Imam stambenu štednju. Moje životno osiguranje razvezat će se za dvije godine. Nikad nisam držala sva jaja u istoj košari, jer sam u mladosti rano naučila da treba zadržati ponekog asa u rukavu. MM nije s tim toliko opterećen, ali s razlogom - od njegove strane obitelji u našu kombinatoriku ušla je naslijeđena nekretnina, pa smo se spasili stambenog kredita. Svemir ima svoje razloge. Nakon dvadesetak godina podstanarstva, ja sam odahnula. S druge strane, trudim se djeci objasniti kako to funkcionira i što treba cijeniti. Za sad ide ok. Prije nešto godina moj E. se zaprepastio kad je vidio hrpu eura na stolu - kupovali smo garažu od susjede za gotovinu, jer je njoj tako odgovaralo. Faca mu je bila ovakva:

Kad smo prije par godina kupili drugi auto, već smo uzeli u obzir činjenicu da imamo potencijalno još dva vozača, pa smo i stari auto ostavili. Eno, jutros ga je mlađi sin uzeo i otišao na studentski posao (predavanja su mu popodne). Tja, snalazimo se, ali nikad me nije napustila ta potreba da imam rezerve. Nije ovdje tema, ali moja špajza puno govori o tom načinu života - rezerve kao da će sutra rat početi

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sad čitam kaj je sillyme napisala. I evo ja nikad pa ni tad ne bih štedila na način da umjesto parketa kupim laminat. Ali smo kupiki parjet III. Kategorije koji izgleda kao egzoticno drvo jer ima puno godova. A hrast je.

Uglavnom, svi mi imamo svoje prioritete

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Sad čitam kaj je sillyme napisala. I evo ja nikad pa ni tad ne bih štedila na način da umjesto parketa kupim laminat. Ali smo kupiki parjet III. Kategorije koji izgleda kao egzoticno drvo jer ima puno godova. A hrast je.

Samo... laminat kad poželim izbacim za jedno popodne. I ako poželim stavim parket. Jeftine ormare nakon par godina zamijenim boljim (iako su na kraju se pokazali relativno ok, pa ne planiram u skorije vrijeme). Poanta je bila da štediti dnevno 30kn na hrani je po meni besmisleno ako u paraleli ne odgađaš/štediš na velikim troškovima, a želiš izaći iz minusa. Mi smo se žurili preseliti (i to čim jeftinije) da oslobodimo novi izvor prihoda - najam starog stana

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj sillyme prvotno napisa Vidi poruku
    Samo... laminat kad poželim izbacim za jedno popodne. I ako poželim stavim parket. Jeftine ormare nakon par godina zamijenim boljim (iako su na kraju se pokazali relativno ok, pa ne planiram u skorije vrijeme). Poanta je bila da štediti dnevno 30kn na hrani je po meni besmisleno ako u paraleli ne odgađaš/štediš na velikim troškovima, a želiš izaći iz minusa. Mi smo se žurili preseliti (i to čim jeftinije) da oslobodimo novi izvor prihoda - najam starog stana
    Da, to je pametno. Mi bi isto mogli (imamo jednu nekretninu u kojoj još par godina neće biti nikoga) ali nekako se ustručavamo staviti podstanare unutra. Iz iskustva - kad podstanari izađu, treba napraviti još jedno preuređenje. Za sada nam nije sila, aliii da zatreba, možemo to relativno brzo napraviti.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Baš tako. Kad smo već kod parketa - ja sam slučajno otkrila bambus (parketar nam je ponudio nekakav restl koji je ostao od gradnje hotela) i to je savršeno - tvrd je kao hrast, lako se čisti, a postavljao se kao laminat, jer je prethodno već bio obrađen. Ponekad treba misliti izvan kućice, ali to možeš samo ako imaš odgovarajuće informacije. Ja za ovo ne bih znala da slučajno nije parketar ponudio tu varijantu. Jako sam zadovoljna s bambusom.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •