I nije isto ako živiš s roditeljima ili u naslijeđenoj nekretnini ili si sam morao zaraditi za stan.
Kao i za ručnike, suđe, namještaj...
Sent from my iPhone using Tapatalk
I nije isto ako živiš s roditeljima ili u naslijeđenoj nekretnini ili si sam morao zaraditi za stan.
Kao i za ručnike, suđe, namještaj...
Sent from my iPhone using Tapatalk
Tanči, stan nitko ne odbaci.
Al ručnici, staro suđe, čaše i beštek su nekom stara krama a nekom uspomena na baku, mamu, tetu. I ne želi ga baciti i kupiti novi komplet. Mada onaj prvi nije kompletan, nije moderan, nastavi niz.
Na onoj temi o stvarima u stanu sam napisala kako sam izvukla svoje satro odijelo s faksa. Nosim ga zadnjih par dana i baš svaki dam ili dobim kompliment ili me netko pita gdje sam ga kupila. Star je preko 30 godina. Sigurmna sam da bi ga Maria Kondo il kak se vec zove i njene sljedbenice odavno bacile. Velika šanda he da će ga nositi i moja kći, kao što nosi i gomilu ostalih mojih stvari. I ja kao bubilo nadtojim stvarati što manje smeća
Jučer moj veliki uzeo muževu kožnu jaknu
Nano,
Mislim da je Tanči htjela reći da neki od nas nisu dobili od baka i mama ručnike, posteljine, posudje, čaše i sl. Kao ni naslijedili stan/kuću.
Pa je odmah razlika u startnoj poziciji.
Da... doduše meni je mama u nekom trenutku proslijedila višak svojih tanjura i escajga - ali tad sam već imala sve svoje pa sam dio odfurala u vikendicu a dio poklonila svekrvi - kojoj isto stoji u ormaru. Ostalo smo sve kupovali sami, pretežno jeftine stvari (ikea style). Recimo tek nedavno smo kupili novi beštek, do tad smo koristili neki moj Ikea koji sam kupila kad sam opremala stan, star 20g. I novi je Ikea, htjeli smo isti ali naravno odavno ga nema u ponudiI nemam isto sad, nego tko što dobije - dobije.
A odjeća... na faksu sam imala 49kg. Na 170cm. I sad sam relativno mršava ali ne baš toliko...
Posljednje uređivanje od sillyme : 08.10.2020. at 21:50
Znam kaj je htjela reći.
Ja sam napisala da ljudi i dobe, ali bace. Stan nitko ne odbaci al stvari da. Možemo to pogledati na onoj drugoj temi.
Ne bacam jer mi je žao baciti nešto što se još može koristiti. I nije mi stalo da mi doma sve bude pasent i kupljeno jučer.
Baka mi je pričala kako su oni bili moderno obučeni. Tako da su prepravljali kostime i šešire, bilo je obrtnika gdje se sve popravljalo. Sada nema majstora. Tu i tamo koji šnajder ili šuster. Ljudi bace i kupe novo. Ne popravljaju. I zato smo zatrpani smećem. Sad sam skrenula na onu drugu temu.
Svi doma imamo tonu stvari, npr. u kuhinji, kaj smo kupoli a objektivno ne koristimo. Znači da temu konzumerizma možemu ubaciti i u ovu temu
Ja nemam doslovce nijednu stvar u kuhinji koju ne koristim, iako vjerujem da je kod dosta ljudi takva situacija.
Meni ništa ne znači imati nešto doma ako ja to nešto ne koristim u tu svrhu. Tada to za mene postaje nekorišteni predmet/krama/... i prosljedjujem dalje. Zapravo ni ne primam u stan nešto što znam da neću koristit, ono ne treba mi za crne dane da skuplja prašinu. Imam to što imam i dovoljno mi je![]()
Posljednje uređivanje od Lili75 : 08.10.2020. at 22:12
Sjecam se kad sam pronasla novu kuhinju, pipu, plocice zidne i podne, dogovorila keramicara, vodoinstalatera, malera, datume, sve za novu kuhinju i MM me obavijestio da je na minimalcu. Nazvala sam sve redom i otkazala radove. Moglo se nesto kemijat s ustedjevinom i minusom, al to za mene ne postoji.
Nekoliko godina ranije mi je ocekivano istekao ugovor, al sam se neocekivano jako razbolila dva mjeseca prije i nisam mogla poceti raditi nekoliko mjeseci. Zivjeli smo od nekih 5000 kn, a podstanarstvo nas je kostalo 2200 + rezije. Ja sam morala i lijekove placati. Izracunala sam da imam 150 kn tjedno za hranu. I to je to. Bez djece pa je bilo lakse. Nisam se osjecala nesto dramaticno. Naprosto sam pocela zivjeti u skladu s momentom. Godinu dana prije smo MM i ja zaradjivali sasvim pristojno, putovali, izlazili, bavili se rekreacijom itd. Tad je i tirolska dosla na stol.
Pa to i je poanta. Da se čovjek rastegne koliko može a ne preko tiga. Ak odeš preko iznimno onda se moraš vratiti i lili pita kako.
Mi trebamo novi auto. I MM ne zeli kupiti niti jedan jer tvrdi da su preskupi. Stavili su u aute gomilu opreme koha ti ne teeba i digli cijene.
I tak se mi vozimo u starom dok negdje ne stanemo
Da sam ja u minusu, a nisam nikad (bila jednom 1 mjesec prije 18 godina, kad smo auto kupili), ne bi bilo ni rekreacije, ni gablec restorana, ni tenisica, ni kozmeticara, ni masaze, ni kina, ni odjeće, ni cokolade. Nista se ne bi kupovalo sto nije nuzno. Modni izricaj u prehrani bih takodjer ignorirala. Jela bi se od mesa piletina, svinjetina, srdela i oslic. Mrkva, kelj, cikla, sezonska hrana. Bijeli kruh, jaja od kokosi iz kaveza i sl.
Bez obzira na to sto je mlijeko mozda na snizenju samo 1 kn jeftinije, a tjestenina 2 kn jeftinija, ako pazis na vrstu hrane i snizenja, razlika bude u tjedan dana 50-100 kuna, u slucaju relativno skromne kupnje. Ako se puno jede i trosi, i vise. To je mjesecno 200 do 400 kn, godisnje 3000-4000 kn.
Mislim, ja sam sve to prakticirala da ne dodjem u minus. A da sam usla u neki deblji minus, dok se ne bih vratila u plus, ne bih ni na sto trosila sto nije nuzno.
Samo sto lili pod nuznim ima drugu sliku od mene. Meni je nuzno da me ne izbace iz stana i da mi sve cipele ne propustaju vodu. Nikakve tenisice ni depilacija meni nisu nuzne. Za moj mir puno mi je vaznije da ne odletim u minus, nego da odem na svoju rekreaciju. Isla bih hodat po kvartu 10 km (zapravo sam veceras to i odlucila, jer se ne usudim vise ici na svoju).
U krasnoj hrastovoj vitrini imam 4 case za bijelo vino i 5 za crno, 6 za konjak.
Nismo ni MM ni ja nista naslijedili. Od bake sam uzela par posuda, beštek, svijećnjak od mesinga, modle za kekse i ekspres lonac kojeg ne koristim![]()
Uf, razumijem ga. Ja volim aute. MMu je svejedno pa se lako slozimoA nista, vozit dok ide i snimat, mozda nekakva akcija ispadne. Mozda kakav penzioner odluci da ipak nece vise voziti pa se neki solidan polovni pojavi.
A ja obozavam svoju pećnicu i stalno si mislim ajme sto cu ako mi se pokvari jer se ista stvar dogodila - takvim su pecnicama dodali neke feature i postale su suludo skupe, tipa 2000 eura.
vidim da se spominju moji tanjuri. pa da i vi ostanete na 2-3 tanjura, a 4 vas je u familiji ne bi kupili nove
uglavnom tanjure jos nisam kupila, ali definitvno hocu.
Ja sam jedva nagovorila muža prije više od 3 godine. Naša mazda tada je imala 15+ godina (i dalje je u funkciji, mlađi sin uglavnom vozi taj auto - ima studentski posao na drugoj strani grada).
Daklem, mm isto ne bi dao previše para za auto, a ni ja, aliii kako imamo HAK-ovu karticu, dobivamo i njihov časopis. Unutra često objavljuju oglase - Autohrvatska zna imati lijepe popuste na vozila u dolasku. Tako smo se počastili s Fordom C-max uz popust od nekakvih 10,5%. Nema hrpu dodatne opreme, dovoljno je velik da svi moji muški (u prosjeku 188 visine) lijepo stanu u njega.
Od dodatne opreme ja bih rado da ima parkirne senzore, ali nema. Koga briga? Evo, već ga imamo dulje vrijeme i zadovoljni smo. Nikakvih problema. Nije da ja ne bih novu Mazdu, ali figa - auto koji bi nam odgovarao po karakteristikama preskup je za naš ukus.
Evo - ovdje objavljuju akcije. Baš kolegica razmatra Peugeot: https://www.autohrvatska.hr/automobi...esenska-ponuda
S druge strane - nije bedasto kupiti 3 godine star auto, ako ima servisnu knjižicu. Upotrebna vrijednost mu je još uvijek velika, a cijena znatno manja.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 09.10.2020. at 07:43
Moj muž si sam stavio parking senzor.
Mislim da zajedno sa onim ekranom za gledanje nije koštalo više od 200-300 kn.
Naručio si sa ebay-a
Poslano sa mog FIG-LX1 koristeći Tapatalk
Mi smo kupili auto star 3g i išli u Njemačku po njega. Prvi put uzeli karavan sad više nikada ne bih kupila auto da nije karavan. Gledali smo i nove i stare aute pa bar 6 mjeseci. Nije da mi ne bi novi auto ali auto s ovim karakteristikama nov platili bi duplo više Ima parkirne senzore. Meni treba siguran auto koji će me odvesti od točke a do točke b. Ovo nqm je bila jedna od najboljih investicija što se tiče omjera kvalitete i plaćenog.
Sjećam se Peterlin da si pisala o toj akciji.
Ovaj neće pa neće niš kupit a sad se bojim da će se i novci otopit. Uglavnom ima 18,5 godina. Išli smo ljetis s njim na sjecer Europe. Frendovi i ridbina nam niau vjerovali da se usudimo ici starom kramom. Čak sam kupila i onaj međunarodni HAK paket, zlu ne trebalo. Olakotno je jedino da imam malo kilometara. Mi ne pređemo ni 10000 godišnje.
Skrenula sam s teme.
No dobro, ja ko Jelena. Re6em sve. Bila sam takva i u mladim danima. Frendice su mi povjeravale svoje financije a jedna, koja je voljela ići u minus me i sanjala. U snu je od mene skrivala 1000 cipele koje je kupila
Morala sam ići kopati taj citat na koji sam mislila, to je ovaj...
Sad se Lili možda toga neće sjećati jer je iz 2018.
Nije da proučavam što si pisala 2018. nego ste nedavno dignuli tu drugu temu i ja zabunom čitam stare postove, i tek nakon što sam pročitala 2 stranice i pomislila "ovi ljudi su isto ovo već pisali i nekad ranije" pogledam na datum i vidim da je staro.
Svejedno, dobro mi dođe citat, jer Lili sigurno još uvijek tako razmišlja.
...da ne može pozvati goste ako ima rasparene tanjure. (Meni bi valjda trebala engleska kraljica doći u posjet da se zapitam kakve će tanjure dobiti.). A to je tip razmišljanja koji treba promijeniti da bi se uštedio.
Što se tiče suđa koje sam dobila od mame... čini mi se da vi to zamišljate kao novo neraspakirano suđe, novi novcati set tanjura koji je njoj stajao u kutiji... ma jok. Ja sam u startu već od nje donijela nesparene tanjure jer ih je u kući bilo valjda 30. Uzela 2 lonca jer je ona imala 6 istih, beštek sam joj samo uzela iz prepunih ladica i sl. To je bio neki trenutak, selimo se, jurim okolo da kupim pločice i stolice, pa da na brzinu imam barem nešto suđa... i onda je prošlo 10 godina.
Što se tiče minusa, ja sam na svakom porodiljnom bila u minusu drugih 6 mjeseci jer bi mi porodiljna naknada otišla na stambeni kredit. Nije me to nikada previše uzrujavalo u smislu da ne bi nikada niti pomišljala da uđem u minus. Poslije sam tek saznala da neki ljudi prije porodiljnog uštede, ili uspiju nekako i bez minusa. Ja nisam znala da se to može, pa nisam ni pokušavala. Trebalo bi mi puno mjeseci, možda čak i godina, kad se vratim na posao da izađem skroz iz minusa. Živcirala me ta kamata, ne mogu se sjetiti čega sam se točno odricala, djeca su bila mala pa su i troškovi bili manji, ali znam da sam cijelo vrijeme mislila na to "još toliko da izađem iz minusa". Dakle 3 porodiljna, jednom sam uzela i 5 mjeseci neplaćeno i iz svih tih minusa sam izašla. Dakle, može se, you can do it
.
Je upravo tako Bubilo, i dalje isto razmišljam, neugoda bi mi bilo servirat gostima različite tanjure, not in my universesad si me baš podsjetila da malo zavirim po netu di ima lijepih setova tanjura da uputim sveki
i ja sam na porodiljnom bila u minusu i poslije ga zatvorila, nije meni to baš toliko opterećenje kao nekima ovdje na temistisnut ću se par mjeseci i riješit to. U iznimnoj sam situaciji, rijetko znam nekoga tko je kupovao stan/kuću, imao radove, kućio se, namještaj, uredjaji i ino, a da nije zagrabio barem malo u minus jer su to iznimni troškovi uz još neke izvanredne na koje nisam mogla utjecat a tiču se zdravlja.Javim se povratno krajem godine da vidimo kako stojim. Hvala svima na savjetima.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 09.10.2020. at 10:24
ljudi nije isto biti u minusu 150% svoje place ili 10%
ja minus od 10000 kn imam od kad skoro pa znam za sebe, a placau sam uduplala.
tako da pisanje ja sam lako vratila ili sl. nije bas za sve isto.
ali treba se skoncentrirati prvo na vracanje bilo kojeg kredita, jer minus je presutni kredit s najvecom kamatom.
edit: minus mi je dozvoljen, da ne ispadne da sam u njemu toliko
Posljednje uređivanje od spajalica : 09.10.2020. at 10:27
Tako MM radi. Ne kupuje skroz nov auto nego star 2-3 god i doveze ga iz Njem. Višestruko se isplati.
Meni su auti kao takvi nebitni totalka, ono da voze i da su sigurni za vožnju s djecom. MM obožava aute, al on baš zna dobro odabrat i kupit, uvijek nađe odličan value-for-money ne samo za aute nego općenito za sve.
mislim da je betty blue, ili pak neko drugi, pisala da je ukinula minus.
meni je dosadilo, ja bih ga ukinula a oni nakon 6 mjeseci bi ga vratili. objasnili su mi da oni dva puta godisnje rade neku reviziju presutnog prekoracenja pa tako s tom revizijim ga vracaju.
odustala sam od odlaska u banku i molbe da mi ukinu.
Muž i kći u kompi s kumom koji je u Erdingeru, sad tako traže auto za moju mladu gospodičnu.
Ne petljam se, ali čujem sa strane da se puno više isplati i sigurnije je da nećeš kupiti mačka u vreći.
Tanjure i ja imam rasparene i baš me briga. Beštek isto.
Cijeli komplet tanjura stoji u ormaru i to već 25 godina. Nije naslijeđen, kupili smo ga u Ikei u Grazu.
Minus nemam i nikad ga ni nisam imala. ne treba mi to. Ne volim biti dužna i kamate su tu ubitačne.
Nema ga ni muž. Zapravo ne koristi, ali ima odobren.
Koliko imam, toliko potrošim i bok. On špara. Uspješno. I to je super tako.
[QUOTE=Tanči;3179595]Muž i kći u kompi s kumom koji je u Erdingeru, sad tako traže auto za moju mladu gospodičnu.
Ne petljam se, ali čujem sa strane da se puno više isplati i sigurnije je da nećeš kupiti mačka u vreći.
[/QUOTE]
upravo tako, kod Nijemaca je sve profi. MM ima fantastično iskustvo od tamo prilikom kupovine auta.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 09.10.2020. at 10:49
Meni je dozvoljeni minus 40.000 kn.
Nemam pojma što je toj banci, ja uopće niti približno toliko ne zarađujem, plaća mi ima 4 znamenke, nema čak ni 5 znamenki.
Nakon porodiljnih sam znala biti u minusu i do iznosa od skoro 2 plaće.
Što je valjda normalno ako 6 mjeseci nisam uopće dobila plaću. Još sam dobro i prošla, mogla sam biti u minusu i 6 plaća. Banka bi mi dozvolila
.
Lili, sad mi je glupo secirat tvoje postupke al bas me čude. Pa kaj tvoja obitelj nije ostala bez svega.? I sad takva "opsjednutost" pasent tanjurima. Osobno mi je bitnije kaj je na tanjuru a ne kakav je tanjur. Ono neko fino jelo oko kojeg se domaçica potrudila. A i osobno mi šarolikost stola izgleda jako fora.
Skroz sam tip Bubilo. Nisam ni ja bog zna kaj naslijedila. Samo mi je bilo žao baciti predmete koji se još uvijek mogu koristit.
Mene više zanima je li 2018. kupila nove tanjure i sad joj opet svekrva kupuje nove?![]()
Ajme Bubilo nisam nikad u životu bila toliko u minusu, bome dobro si se izvuklai mijenjaj tu banku
Nano, da jesmo al smo i prije rata i sad uvijek brate mili imali set istih tanjura,pa i starci s mizernim mirovinama, pa nije to neki luksuz danas dziz, ne bi da smo teška sirotinja, samo je stvar prioriteta i želja
Ionako ih ja ne kupujem nego drugi, mogla sam tako nešto drugo reć al meni je ovo bitnije.
Moram priznat da su mi malo ova seciranja oko tanjura koji su danas sitniš onak bezveze :/
Posljednje uređivanje od Lili75 : 09.10.2020. at 10:59
Moja je rođakinja dala oko 12000 kuna davanja kad je uvezla svoj polovni auto iz Njemačke. Svoj auto koji je kupila dok je živjela u Njemačkoj, a sad se vratila u HR.
Zar je to jeftinije kada uvoziš auto iz autokuće?
Ja sam esteta, bitno mi je unut.uredjenje a nebitan mi je recimo auto, mobitel, laptop, koji je drugome bitan.
Nije otišlo u zadnjem postu
Posljednje uređivanje od Lili75 : 09.10.2020. at 11:04
Ja nemam pojma koliki mi je dozvoljeni minus. To ne postoji u mojoj glavi. Taj kredit s dvoznamenkastom kamatom mi zbilja ne treba. Razumijem roditeljske dopuste. Doduše, ja sam s djetetom bila 4 mjeseca bez ikakve plaće, svoje (muž je primao plaću).
Meni su moji tanjuri lijepi. Samo nisu svi isti. Moraš malo mašte uključiti da bi stol bio lijepo postavljen. Ne znam zašto bi morali biti svi isti da bi bilo lijepo.
Isto mi je važnije da je kvalitetna hrana, vrhunski pripremljena, nego da stavim lijepe tanjure. Trenutno nemam nikakav kredit više, i nije mi nikakav problem kupiti nove, ali meni je to ekološki neprihvatljivo. A nekome poklanjati takve stvari - tanjure i čaše, ako se ne radi o studentariji, stvarno ne znam da ima toliko ljudi kojima trebaju nečiji raspareni tanjuri.
E to. Ja za sebe isto mislim da sam esteta, kak lili veli. Samo je moj ukus drugačiji.
Imam dozvoljeni minus al ga ne koristim. Al zato smo nedavno imali velike troskove na kreditnoj kartici. I pokusavam ja tako jedno pol sata kupiti knjigu online. Stalno mi odbija karticu. I nemrem skužiti kaj je. I tek nakon par sati mi je sinulo da kreditna kartica možda ima limit
A zašto uopće pokušavaš kupiti knjigu online kad danas skoro sve knjige možeš posuditi u gradskoj knjižnici?Ovo sad spominjem jer pričamo o antirecesijskim mjerama.
Ne pamtim kad sam neku knjigu kupila. Pročitam i vratim. Ovako samo natrpavam stan sa stvarima, a to je u mojoj glavi no-no![]()
Posljednje uređivanje od Lili75 : 09.10.2020. at 12:06
Ajme lili, knjigu za faks.
A poanta je da nisam imala pojma da imam limit na kartici
Posljednje uređivanje od NanoiBeba : 09.10.2020. at 12:14
20 godina imam placu vecu od prosjeka, i u tih 20 godina sam vise bila u minusu nego bez njega
volim ga imati kao mogucnost, i necu ga ukidati
trenutno otplacujem treci stambeni kredit, i opet sam bila u velikom minusu (do 40000 kn, zbog uredjenja)
vise nisam
kamate uzimam kao naknadu za to sto koristim pare koje nisu moje i uopce se zbog toga ne uzrujavam, pare se ionako potrose
da moram paziti na svaku kunu, pazila bih, naravno, pa nema druge
ali nemam takav mentalitet, pa dok ne moram, sitne razlike u cijenama mi nisu vazne i ne zelim uloziti minutu vremena ili kilometar vise da bih nesto sitno kupovala na akciji
veseli me lijepa garderoba, dobre cipele, nakit, isti tanjuri i razlicite salice
i ako si to mogu priustiti, priustim si
priznajem da mi u tom slucaju ekoloska osjetljivost nije visoko na listi prioriteta, iako staro vise volim podijeliti, nego baciti
tako da mogu biti lijepi i razliciti tanjuri, i isti, ne vidim tko je napisao drugacije, i zasto je sad necija zelja da ima ono sto njega veseli, problematicna
Samo zato jer tražimo način ksko da lili izađe iz minusa što prije. I onda na miru krene kupovati sve što ju veseli
Da, lili ne ulaze u nekretine ne bi imala minus.
Dakle, ona je investirala u nesto.
Da nije , mogla bi kupovati najskuplje tanjure u ducanu i ne bi to osjetila.
Meni je apsolutno suludo investirati hrpe novaca na nekretnine , a onda razmisljati o tome da li mozes kupiti burek u pekari ili set tanjura u nami.
Rekla bih da vecina ljudi do svojih cetrdesetih nauce upravljati novcem ili zaraduju premalo da bi izgledalo kao da upravljaju novcem. Naravno , iznimaka uvijek ima neki nemaju novaca ili nikad ne nauce.
Posljednje uređivanje od sirius : 09.10.2020. at 12:23
Možemo to gledat i kao Tko ne riskira ne profitira.
Ne volim rizike pa za mene ne vrijedi.
Evo ovako kako su rekle summer i sirius.
J a sam se već zahvalila na pomoći, više mi ne treba savjetovanje pogotovo ne oko tanjurahvalaa svima
![]()
Posljednje uređivanje od Lili75 : 09.10.2020. at 12:32
Ja ne znam, meni je želja i potreba da si čovjek uredi lijepo u ugodno gnijezdo totalno normalna i u skladu s ljudskom prirodom, iako sama uopće nemam pretjerano takve želje pa me ljudi često prozovu jer recimo nakon 10 godina nemam lustere i plafonjere nego mi vire žarulje iz stropa.
Tako da sad baš govoriti nekome da što će ti tanjuri i da se može jesti i iz plastične zdjelice, khm, ne znam. Sasvim mi je normalno da čovjek želi lijepo namjestiti stol.
A iskreno ne znam uopće kakvog smisla imaju ovakve teme kad vidim koliko su ljudi različiti. Da netko nema knjige u kući, to mi je pak nepojmljivo.
A e istina,svatko će svoj životni prostor uredit sa stvarima koje njega vesele a ne Maricu i Baricu
S druge strane nitko nije odgovorio na konkretan upit za veliki mjesečni redoviti trošak na hranu nego se tu raspisalo o 150 kn za tanjure koji su jednokratni zapravo sitni trošak
Edit:Mima, imamo i previše knjiga zato ne želim dodatni daljnji ulaz istima. Praksa mi je posudi-pročitaj-vrati.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 09.10.2020. at 12:49