Citiraj betty blue prvotno napisa Vidi poruku
minus se može izbjeći kod uređenja, mogu se ostaviti novci posebno za tu svrhu, može se dići nenamjenski kredit, može se kupiti manji stan pa da ostane za uređenje

meni je minus znak da sam trošila izvan svojih mogućnosti

mi smo recimo nedavno bili u prilici uložiti u veći stan ali smo odustali jer bismo se zadužili do ibera, pa u taj prekrasan stan ne bi imali što staviti

i to je moj izbor, ne znači da netko drugi treba tako
samo hoću reći da nije generalno pravilo da se mora ući u minus i da je on neizbježan kod uređenja stana. Izbora možda nema sada ali je sigurno postojao prije (recimo kod odluke o kupnji stana).

Ja trenutno štedim za renovaciju kuhinje
da imam minus možda ne bih trebala štedjeti, ali bih onda bila dužna
možda mogu dići nenamjenski kredit, ali mi se ne da plaćati kamate, osobito zato jer nije žurba
a ako i nešto iskrsne (otkazi, drugi vanredni troškovi), ne moram se misliti
meni taj osjećaj duga i da sve što mi sjedne na račun ide samo za umanjenje minusa (smanjenje duga) znači da nemam ništa (novca). To mi je užasan osjećaj. Opet ponavljam - meni. Nekom drugom je možda potpuno svejedno.
I minus i kredit odnosno kamate na isto su trošak koji plaćam da nešto imam odmah a ne za nekoliko godina.
Ja sam naslijedila stan ali onaj u koji od 69. nije bilo uloženo ni kune. Preuredili smo ga od temelja ...od instalacija za struju pa na dalje. Investicija je bila velika. Digli smo kredit a ostatak za namještaj razvukli na rate preko Dinersa. Mogli smo mi živjeti godinama u takvom stanu užasnom i stavljati na stranu ali bi živjeli u katastrofalnim uvjetima. Ono što smo pazili je naravno da uđemo u takav kredit na određene godine da nas rata ne guši i ako 1 na neko vrijeme ostane bez posla da možemo i dalje plaćati kredit. Uredili smo ga na pola puta između želja i mogućnosti.

To je sve toliko individualno. Teško da netko s plaćom od 15.000,00 kuna može savjetovati onog koji ima 5.000,00. Ovaj koji ima 15.000,00 će ako pametno raspolaže novcem puno brže uštedjeti za nešto nego ovaj drugi.

Što se tiče izdatka za hranu, rekla bih da je to za nas troje mjesečno 3.500,00kn i mislim da može biti manje ali onda bih morala potrošiti vrijeme na planiranje i organizaciju i ići u tjednu ili dvotjednu nabavku pa je onda to cijena mog vremena koju plaćam i zavidim onima koji tako planiraju i organiziraju . Možda me konačno prelomi pa krenem i ja.

Danas sam morala u banku po kodove za mobilno bankarstvo pa sam potaknuta ovom temom ugovorila nešto kao kasicu prasicu do koje mogu doći kad mi treba. Imam i stambenu štednju. 20 % moje plaće odlazi mjesečno na razliku koju pokrivam za mamin dom tako da nam to uvelike utječe na mogućnost štednje neke veće svote novaca ali sam sretna da imamo takva primanja da to možemo podmirivati.

Sve u svemu mislim da nam nekih 1.000,00kn minimalno mjesečno ode iz ruku na bezvezarije i da bi se da se dobro sračunamo to moglo uštedjeti ali kako ono kažu da su kod postolara najgore cipele tako i kod mene računovođe - nemam ni uvid ni kontrolu nad troškovima onako kako bih željela vjerojatno i zato što kad vidim račune, excell tablice i praćenje mi dođe muka