ja sam u srednjoj imala profesoricu biologije koja nam je 4 godine tupila da je najgore što možemo u životu napravit zagrijat ponovo ulje koje se zagrijalo pa ohladilo
imam osjećaj kad bih to napravila da bih ili dobila rak ili bi ona nekako saznala i došla me pogledat s neodobravanjem
Na temu višekratnog korištenja papira za pečenje i alu folija, nekima od nas (uključujući samu mene) to mi jednostavno nikad nije palo na pamet. Za Ikeine vrećice za smrzavanje svakako da i to radim, al ovo drugo mi bude prljavo, ima miris i okus određene namirnice ako je papir bio za kolače, ne mogu na njega poredat povrće i meso (neću sigurno prat ga kao ta baka milijunašica), a gdjke da taložim po kuhinji te iskorištene foliej i papire i čekam sljedeću priliku za korištenje. Ako okrenem papir na drugu stranu tek onda ekološki gledamo nije dobro jer trebam ribat i pećnicu nekim deterdžentom i sve to oprat, ovako mi je papir u velikoj mjeri štiti, posebno za biksvitne kolače.
Uz ovo što je BB napisala, budimo iskreni mi koje ih ne listamo, nas katalozi ne zanimaju, smaraju nas
Da se iščitat da dijelimo zajedničke osobine ako nas se ugrubo podijeli u 2 tabora: rasipnima ni ne padne na pamet koristit pek papir više putai pratit kataloge, a šparni svi redom to rade.
Da se vratim na temu, našla sam ključara koji će mi napravit nekoliko setova ključeva za stan za puno manje novaca nego Mitra na onu karticu.Doduše trebat ću klapnut do njega na Trešnjevku, al svejedno će mi se isplatit.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 14.10.2020. at 15:34
Ja sam između.
Alu foliju rijetko uopće koristim. Ali papir za pečenje npr. ako pečem neke kiflice, božićne kolačiće na 2-3 protvana - to sve pečem na istom papiru. Ne mijenjam papir na protvanu između dvije ture. Ipak pazim na ekologiju.
Ali da, isto nemam ideju za što bih inače čuvala taj papir od pečenja za neko drugo korištenje za x vremena.
Na 2 para tenisica godišnje, to mi je cca 450 kn uštede. Takve uštede mi pašu da iz 2 shoppinga toliko uštedim, a ne svaki dan kunu po kunu.
Nekome paše drugi model štednje, svakodnevni po malo.
Betty super si se organizirala s čuvanjem papira i folija.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 14.10.2020. at 16:00
moj stari bi ti rekao da bi više uštedila da ih nisi ni kupila
ja stvarno mislim da se na malim stvarima može puno uštedjeti i ne mislim da je kupovina na akcijama tako problematična (kao što ne mislim da se na pek papiru značajno štedi, to je jednostavno eko osvještenost)
Ja volim ove uštede kao što je Barbi spominjala
Delicije npr znaju imati Lindtovu čokoladu za 10 kn (li čak i niže), pa ovak krajem godine, prije sezone božićnih kolača vrebam kad je akcija jer i ja volim fino
maslac također zna biti po 10 kn, pa kad ugledam takvu cijenu, kupim više komada. Ako je 18 kn, kupit ću samo jedan ako mi je baš neophodan taj treb
deterdžente nikad nisam kupila po punoj cijeni, pričekam akciju i kupim ono što je meni najbolje
prije par godina kad smo kupovali auto smo računali isplati li nam se više kredit ili leasing na tri rate (računali smo koliko ćemo na kraju ukupno platiti), pregovarali smo za cijenu, opremu, dodatke, usluge, osiguranja
mislim mikro i makro razina je jednaka
al auto kupim jedan u 10 godina (ako) a maslac puno puta kroz godinu
Jedno moje dijete obožava Lindt. pa znam da poslije Uskrsa i Božića u Mulleru sav Lindtov praznični program bude na - 50%
a i ovo potpisujem:
ja stvarno mislim da se na malim stvarima može puno uštedjeti i ne mislim da je kupovina na akcijama tako problematična (kao što ne mislim da se na pek papiru značajno štedi, to je jednostavno eko osvještenost)
Ja volim ove uštede kao što je Barbi spominjala
uz sav forumski staž ne znam višestruko kvotat
A u čemu bih onda bidna ja trčala, ne bi valjda rekao: a ne moraš ni trčat
Ove uštede na deterdžentima, tabletama, prehr. namirnicama koje često koristimo...mislim da velika većina ljudi tako prakticira kako je Barbi navela.
Mima, meni jedan maslac traje dok mu ne istekne rok![]()
Posljednje uređivanje od Lili75 : 14.10.2020. at 16:20