Citiraj Bubilo Bubich prvotno napisa Vidi poruku
Je l kupovanje na placu antirecesijski?
Ozbiljno pitam, ne zezam .

I ja vikendom idem na plac, ali kao što sam već pisala (nisam od koristi na ovoj temi), cijene obično ne znam osim samo otprilike neki rang, je li nešto do 10kn, 20 ili 30…

I tako jednom kupim kupus na placu, prilično malu glavicu i platim ga 11 kn.
Dođem drugi dan u supermarket i kupus 2 kn / kg.

Pa samo da pitam… je l me bakica s kupusom zeznula, ja nemam pojma, ili je zbilja tako…?

Ovo recimo znam da nije antirecesijski, ananas od 10 kn u dućanu i kad vidim na placu onaj avionski pa sam eto morala probati i dala sam 100 kn za 2 kg ananasa.
Nije nimalo recesijski, ali zbilja je bolji od ovog za 10 kn .
A da ne pričam o paradajzu volovsko srce koje košta više nego svinjetina , a u dućanu je 5 kn paradajz (naravno ne taj).

Pa je l postoji na placu nešto sto je finije i bolje od dućanskog, a jeftinije, ili plac nije za ovu temu?
A da nisu npr. one nešpricane sitne kvrgave jabuke koje baka obrala jedno stablo pa prodaje po par kuna.
Ako želiš recesijski kupovati na placu, trebaš ići iza 11 sati, kad se kumice trude rasprodati ono što je ostalo i otići doma.
Naravno, to znači da nećeš imati izbor kao u 8 ujutro, ali cijene budu svakako niže.

U supermarketima često budu niže cijene, a opet - ako želiš domaće, treba birati. Vrijedi i za plac i za supermarkete. Mislim da sam baš u Eurospinu našla domaću kuhanu ciklu, a u Lidlu je u ponudi cikla iz Španjolske.

Teško je tu reći što je najbolje. MM ide na tržnicu Utrina subotom (mama mu je u tom kvartu, pa obavlja kupovinu za nas i za nju), ja zbog toga već dugo ne obilazim tržnice redovito, ali princip je takav da imaš "svoje kumice" (ili kako mm ima - svoje kumeke od kojih uvijek kupuje, pa ga ne zeznu, nego mu još kažu "nemojte danas kupiti to-i-to, pričekajte idući tjedan...)

Inače, na placu imaš ponudu domaće robe (OPG) ali i puno prekupaca, pa me ne iznenadi kad tamo naletim na iste mrkve koje sam vidjela u Lidlu za puno manje para, ali se na placu prodaju skuplje. Zakoni tržišta...

Nemam neko fiksno mišljenje o tome. Prošećem, pa procijenim... Zimi je općenito pametnije kupovati povrće u velikim trgovinama, jer na placu smrzne. Ljeti ga ofuri vrućina. Aliii volim placeve i ne bih se samo tako odrekla tog užitka, pogotovo kad ima sezonskih domaćih proizvoda. NIKADA nisam u supermarketu našla svježi kopar, a to mi je nezaobilazni začin. Eto, to mi je prvo palo na pamet, a svakako nije jedino.

Tržnice, kao i OPG-ovi koji organiziraju berbe jagoda, prodaju DOŽIVLJAJ, a ne samo robu.