Citiraj emily prvotno napisa Vidi poruku
s ničim.
jedemo sve, osim mesa. nema potrebe za zamjenama.
nismo vegetarijanci, meso jedemo cca 2x tjedno. Mesne prerađevine tipa salama - možda par puta mjesečno.
sasvim normalno funkcioniramo, nitko nije gladan
Daj otvori topic s jelovnicima (onaj "što danas kuhate" ili novi, svejedno) i napiši - možda uspijem pohvatati... Ovako - nula bodova.

Ja kuham mahunarke 2x tjedno i tada je meso simbolično, ali nije da ga nema. Ne prejedamo se, ali... prosječni shopping izgleda otprilike ovako:
Mljeveno meso miješano 1 kg - to mi je za dva obroka, eventualno tri (faširanci, bolonjez, ćufte, mesna štruca... nije da je samo meso, ima i priloga i povrća i salate, ali mora biti i meso)
Piletina - 3 fileta, to je oko 3/4 kg
Piletina alternativno - 3 pileća batka sa zabatkom
Piletina za juhu - hrbat ili krilca - recimo 1x mjesečno (mesne juhe kuham 1x tjedno, ako su blagdani 2x tjedno9
Teleće rebro za juhu - recimo 1x mjesečno
Junetina - gulaš recimo 1x mjesečno
Svinjetina za paprikaš - isto tako
Pečenice (svježe kobasice) isto recimo jednom u 2-3 tjedna
Jetrica (pileća ili kakva nabavimo - isto jednom u 2-3 tjedna)
Riba 1x tjedno, ponekad preskočimo ako nema neke fine...

Gotovi mesni proizvodi:
- pršut ili suha šunka
- salame zapravo rijetko, ali imam u kući ako dečki idu na Sljeme ili tako nešto
- kobasice kranjske ili šleske - obavezno ode paket tjedno u raznim kombinacijama
- špek dimljeni - 1x mjesečno kupimo 30 dag, to stariji sin voli jesti, a meni treba za variva i drugo
- čvarci - 1x mjesečno paket od 250 grama

Eh, da - na našem loncu su još dva člana obitelji vrlo često (svekrva više ne može sama kuhati, pa je jelovnik prilagođen i njezinim potrebama, a moj brat je lani slomio desnu ruku na četiri mjesta, pa uskačem i njemu). Ne znam kako bi bez mesa nahranila ekipu. Osim toga, moj mlađi kuha gulaš/bolonjez/paprikaš, peče kobasice i slično. Zbog toga što dečki studiraju i rade, a mm i ja radimo, nitko nema baš vremana. U skladu s tim, prehrana je prilagođena. Nema šanse da npr. kuham sarmu ili onaj bolonjez od nekoliko sati - ekspres lonac i frk sve unutra. Imam cijelu hrpu raznog konzerviranog povrća (grah, mahune, slatki kukuruz, leća...) za brzinske salate i svoju domaću zimnicu (đuveđ, ciganski grah...) za brzu pripremu obroka. Prestala sam peći kruh jer ne stižem. Dečki rade karbonaru i druge umake za tjesteninu, aliiii opet ista stvar - ako ne pojedeš meso, mora biti riba, sir, jaja ili druge bjelančevine.