Jelena, to je procedura s kiselim tijestom. Zagrijavaš posudu u kojoj se kruh peče sat vremena, i onda jos sami kruh 40 minuta
Jelena, to je procedura s kiselim tijestom. Zagrijavaš posudu u kojoj se kruh peče sat vremena, i onda jos sami kruh 40 minuta
Posljednje uređivanje od NanoiBeba : 31.08.2021. at 11:27
Jelena, ja sam se isto čudila da pećnica radi tako dugo "u prazno", pa mi je zhang bila izračunala da to izađe nešto iznenađujuće sitno
kiseli kruh više ne radim, muž i djeca ga uopće ne jedu, a oni su glavni potrošači kruha u kući, ja ga jedem vrlo malo
ali razmišljamo o tome da počnemo radit obični, s kvascem, upravo radi te cijene, samo moram pogodit recept za nježna kraljevska nepca moje djece
Začudo MMu je ovaj kruh postao toliko bolji da je cijeli GO jambrao kako je kruh očajan. Na moru ga nisam pekla. Kci jede malo ili nimalo kruha, a ja bih ga prvi dan mogla pojest cijelog.
I takj kruh je dobar danima. Malo otvrdne, istina, al smo ss navikli. A fin je i tostiran
hahaha
Ali nisi uračunala struju i kažeš da ga radiš 2x tjedno znači jedete ga 3 max 4 dana.
Mi nismo neki veliki jelci kruha a uz to ne voli nitko od nas tvrd ostajali kruhja možda ako pojedem 1 krišku kruha dnevno, nekad nijednu. Tako da nam izdatak na kruh i nije neki.
I definitivno ne kupujem kruh za 12kn. Jedemo one neke manje kruhove, naravno da se cijene ne sjećamal manje od 10kn. Čak nam ostane kruha, a kako ne volimo stari kruh znamo ga grilat ili radit prženice (pohani kruh) ili iskorisitm za faširance.
No rado bih svoje kraljevsko nepce počastila s tvojim domaćim kruhom mljaaac
Posljednje uređivanje od Lili75 : 31.08.2021. at 12:24
Mi kupujemo malu peku od 14kn i pojede se često u dva dana, nekad i u jedan :/
kad je u 2 dana, ispadne 7kn po danu, taman za ovu temu
A ako ovu temu sljubimo s onom o postu, eto uštede hahaha
jednom mjesečno sebe i muža na post a sve u ime zdravlja![]()
Posljednje uređivanje od Lili75 : 31.08.2021. at 12:32
U svoju obranu,pečem ga svaka 4 dana, iskljucivo u nižoj tarifi struje
Ne bi bilo loše da nama koji ne znamo i lijeno nam tražiti kako, netko pomogne sa računanjem struje raznih trošila.
Ja recimo za peglu sam sigurna da puno i previše struje troši.
Al ne zezam se, ja sad moram ozbiljno sjesti i izračunati ili nekoga ugnjaviti s potrošnjom struje za razne grijalice.
BTW kiseli kruh mislim da sam čitala da se može kupiti za cca 20 kn, i to ne uvijek i svugdje. Puno je zdraviji. Tako da je ovo pečenje kod kuće sigurno jeftinije.
Kosjenka, nisam od veće pomoći al koliko znam struju najviše troše pegla, pećnica i štednjak na struju.
A sve to se mora dok smo budni po skupljoj tarifi.
Perilice veša i sudja se ipak mogu stavit da odrade svoje po jeftinoj tarifi noću.
I kod mene
Murve ništa
amule ništa
Par jabuka,dve tri kruške
Malo kupina,više sam ih pobrala tu gdi živim
Par smokvi,grožđa će možda biti ali samo bijelo,Izabele ništa
Sve u svemu ništ, antirecesijski skuhala malo pekmeza miješanog( prošle godina je bilo 20 kg pekmeza od murve samo) još čeka crna bazga s kruškama za kuhanje
Jedini bazginog i matičnjak/ kopriva soka sam napravila neku pristojnu količinu
Posljednje uređivanje od jelena.O : 31.08.2021. at 13:43
Oo višoj dnevnoj tarifi (VT) obračunava se električna energija isporučena u razdoblju od 7:00 do 21:00 sat kod zimskog računanja vremena, a u razdoblju od 8:00 do 22:00 sata kod ljetnog računanja vremena.
Evo stavila sam tu da imam podsjetnik![]()
Posljednje uređivanje od Lili75 : 31.08.2021. at 13:47
Najviše troše uređaji koji griju i hlade.
Da se ne zamajavam iz glave, evo ovdje jednog pregleda:
https://strujaplin.com/faq/kako-izra...trosnju-struje
Osim toga, važna je i klasa uređaja. Recimo, perilica ili hladnjak koji ima klasu A+++ troši manje energije od uređaja niže klase. Podatke možeš naći na natpisnim pločicama uređaja (koliko kilovata, pa po broju sati izračunaš kilovatsate).
Ako nemaš dvotarifno brojilo i neki tarifni model koji uključuje dvije tarife (skuplju i jeftiniju energiju) svakako to nabavi. Ovdje imaš malo o tome:
https://www.hep.hr/ods/korisnici/kuc...ifni-modeli/34
Ja pečem kruh rano ujutro, prije posla. Uključim pećnucu u 5:30.
A peglam rijetko. Vešmašina i suđerica isto rade u nižoj tarifi
Nano, nabijaš nam komplekse. Dobro jel bar kuhaš po skupljoj tarifi?
Ja imam hrpetinu jesenske oprane robe za ispeglati, kuham na plin, a i san mi je daleko bitniji od potrošnje, perilice obje imaju neke super kratke programe, pa ih palimo čim se napune, pogotovo mi je bitno da mogu veš stavit sušit odmah čim se opere. Pripremam se za spavanac već oko 21:30h (treba mi sat vremena mirne rutine prije kreveta) tako da razbudjivanje s vešom ne dolazi u obzir kasnije. Niš od moje jeftine tarife hahaha osim ako je ne isprogramiran da završi ujutro, pa djeca stave sušit veš (ako su doma ujutro).
No imamo sve potpuno nove uređaju s puno onih pluseva iza Apa računam da nije velika potrošnja.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 31.08.2021. at 14:05
Zna li tko koliko se onih 15% najepnica za Spar smije zalijepiti u jednoj kupnji? Je l mogu iz tri letka zalijepit po 4 naljepnice u istim kolicima?
4 po jednoj kupnji.
Joj, ja jos nisam našla ni jedan katalog
Kaj nije to za katalog od preksutra?
Ima ovdje i tablica potrošnje struje za kućanske aparate: https://strujaplin.com/faq/uredaji-n...trosnja-struje
Ja tu jeftinu tarifu uopće ne stignem iskoristiti. Traje nam od ponoći do 8, baš neko vrijeme bezvezno. Jedino što perilicu suđa upalim kad idem leći, taman negdje oko ponoći.
Ja imam odgodu pranja na ves masini pa si nastimam da pred jutro opere. Prije sam koristila posebni timer pa si nastimavala vrijeme. Sudjericu palim iza deset, isto ima timer pa ako ranije nekim cudom zavrsim s kuhinjskim poslovima.
Susilicu jako rijetko koristim.
Ne opterecujem se masinama.
Moje spavanje i mentalni odmor sigurni vrije vise od 50 kn koliko bih ustedila.
Palim masine i peglu prema potrebi i inspiraciji.
Ima i kod mene timer na svemu, ali djeca mi ujutro budu povampirena pa onda ne stignem izvaditi veš i slično.![]()
Ja sam mislila da je to neka veća ušteda od 50ak kn, ali ako je tako onda mi je svejedno kad palim.
Sirius ma i to sto kazes!
Ja isto imam odgode na svim uredjajima tako da se sami pokrecu kako sam ih programirala, al kazem imam neke kratke a odlicne programe pa mi tako opere sudje za pola sata sjaji se predivno.
Stara sudjerica nije tako odlicno prala u tako malo vremena.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 31.08.2021. at 21:56
Ja uopće ne pratim skupu-jeftinu struju. To mi je vremenski luksuz, daj Bože da ikako stignem oprati i skuhati
Ali jako puno ljudi, čak većina s kojima sam pričala o tome, pazi na to. Stvarno, koja je to cifra uštede u pitanju, je li to netko od vas računao za prosječnu četveročlanu obitelj?
To je dtvar navike. Ja ne pazim na struju u tom smialu. Samo.sam se navikla uključiti suđericu i vešmaßinu po jeftinijijoj struju. Ili navečer ili ujutro. I pečem kruh po toj strui. A sve ostalo koristim normalne ne razmišljajući. S tim da stvarno rijetko peglam.
Neko vrijeme sam razmisljala kako cu se prebaciti na jednotarifno brojilo, al kad sam pogledala svoj izračun potrošnje struje sam odustala. Jer mi je i dalje s dvotarifnim manji račun.
Kako moja obitelj ne zaradjuje puno a ni ne troši, možemo štedit jedino na malim stvarima. Nis veliko ni ne kupujemo pa ne znam kako bih na tome uštedila
Nema uštede.
Ja jako pazim i sve ukljućujem noću.
Obračun struje je došao neki dan- 500 kn nadoplate i povećanje rate za 50 kn. Struja je u međuvremenu poskupjela.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Mi smo tek nedavno ugradili dvotarifno brojilo i prešli na bijelu tarifu. Razlika po procjeni (još nije bio kvartalni obračun) je nekih 80 kn mjesečno. Toliko nam je manja akontacijska rata. Vidjet ću na obračunu je li to stvarno toliko ili nije, jer treba uzeti i hrpu drugih stvari u obzir (sezonske oscilacije - uključivanje klime i slično). Dvosobni stan u zgradi, četveročlana obitelj. Za grijanje i kuhanje koristim plin, ali pećnica je električna. Od većih potrošača tu je vešmašina, suđerica i klima uređaj. Ostalo - standardno: hladnjak & zamrzivač koji radi bez obzira na tarife, mikrovalna pećnica, pegla i sitni kućanski aparati (parni vrč - taj vjerojatno dosta potroši, to grije kao i pegla, mikseri vrsta raznih...) Sigurno sam nešto i zaboravila.
Pa pazim ako su aparati koje mogu odgoditi nekim timerom, nije sada da ću čekati s peglanjem do deset ili se dizati ujutro rano. Ako je lijep dan a vešeraj pun, ja doma, pa oprat ću barem ove kraće programe.
Ja sada gruntam za zimu, imamo kamin koji ok zagrije veći do kuće. Kada je zima blaga bude i kupatilo ok ali ako je jače zahladi ne znam dali mi se više isplati paliti centralno na plin ili ubaciti konvektorsku grijalicu pa po potrebi paliti, eventualno i u dječje sobe po potrebi zagrijati.
Ja sam gledala svoj račun i sad se ne mogu sjetiti kolka je ispala mjesečna ušteda, ali je s tim da smo mi odmah imali dvotarifno brojilo u stanu.
Ja kuham na struju
zhang, po kojem receptu radiš sourdough?
ja se svaki dan šokiram kad vidim cijene u dućanu, svako malo poskupljuju
grašak koji je bio prije godinu-dvije oko 7 kn, sad je skoro 11, kiselo vrhnje vidim skoro 6 kn, strašno, a plaće ne mrdaju
Hoces moj "otprilike" recept? Ka sam i dalje lijena za precizno vaganje. Taman sam ga zamijesila. Sutra se rano budim i pečem.
Prođem pored kestenjara
Kukuruz je 12 kn,a bio je 10,to ja u prolazu,jer moji sami doma kuhaju kukuruz
Po sasinom
Mozes se po ovom receptu ravnati:
https://www.theperfectloaf.com/green...urdough-bread/
Ja stavim masline, koricu limuna, ruzmarin i nekada susene rajcice.
Bravo! Najvece mi je iscekivanje kada dizem poklopac da vidim kako je ispao. Tome se i dalje veselim bas svaki puta![]()
Sto se tice antirecesijskih mjera, meni se bas kvas pokazao kao dobra stvar. Cesto radim kiflice, decki to prase. Kad nekad pomislim koliko su kiflice u pekari, a koliko ih decki pojedu, ispadne usteda... Iako mi usteda nije bila primarna kad sam pocela peci sa kvasom.
Ma i da je skuplji, ne može se usporedit s komercijalnim kruhom.
Evo jutarnjeg:
https://ibb.co/xzSZdJ4
Hvala cure.
Kak sam vas skrenula a antirecesije.
Jeste pokupile popuste za Spar?
Bome jesi, olako skrenemo s teme
Imate odlicne popuste preko kupona Story i Glorija za opremit djecu za skolu Back to school, a moze i bez kupona za gotovinu.
Maloprije kupila super majicu dugi rukav kcerki 12 god za 55kn, taman ce ostat meni kad je ona preraste![]()
Posljednje uređivanje od Lili75 : 02.09.2021. at 14:50
Ne obračunava se na S budget.
Na onu Despar luksuznu se obračunava. Barem je tak bilo prosli put