Evo i mene na temu, "zakukati" zajedno s vama.
Cijene su nenormalne. Nisam sad neko vrijeme ni obavljala neku veću kupnju i sad se svakodnevno čudim. Neki dan sam tražila keks "Domaćica" i zabezeknula se kad sam vidjela da je po 16 kn. Otkad to?
Milijeko, brašno, jaja, maslac ... ma sve je poskupilo. Skoro sam se nasmijala neki dan u tgovini kad sam kraj Ledo pizze (one basic koja je po 10-12 kn) vidjela natpis - akcija i onda narančasta cijena: 18 kn.
Danas sam naručivala dostavu u Konzumu i valjda prvi put ikad doslovno uzela samo artikle na akciji/ sniženju. A i za neke od njih sam na brzinu "zguglala" cijenu u drugim trgovinama jer su mi bili sumnjivi Pretvorit ću se u Bubilinog tatu .
Mislim da nam svima ne gine malo više planiranja kupovine, jelovnika i slično. Ja već neko vrijeme imam praksu svakih tjedan ili dva pregledati na brzinu hranu u hladnjaku i sličnu kvarljivu hranu i zapisati na jedan papir što treba potrošiti. I onda to objesim na hladnjak i prvo trošim. Ako kupim nešto što treba odmah potrošiti, nadopišem i to. A imam i papir na kojeg pišem čega je nestalo/što treba kupiti, odmah pokraj toga (spas za zaboravljive poput mene, a i zapravo mi onda treba manje vremena dok kupujem). I slažem se s tangerinom, nije stvar samo u uštedi, već i u ekologiji i psihologiji. Čini mi se da smo postali i kreativniji u kuhanju.
Evo, danas smo radili ručak koji inače zovemo "čistač frižidera". Svi ga znate i svi ga radite, sigurna sam. U neku tjesteninu ubacite što imate i to je to. Mi na taj način često potrošimo svježi sir, ostatke nekih sireva, vrhnja, male "ficleke" pršuta, pancete, šunke, što god. Obično ga radimo s tjesteninom koju potopimo u mješavinu vode i jogurta/mlijeka/vrhnja ili sirutke (što imamo), dodamo svježi ili neki drugi sir, nekad i nešto mesno, nekad ne, začinimo po želji i to je to. Dalje se igramo. Danas sam imala zobeno mlijeko za potrošiti, pa sam stavila njega umjesto jogurta/mlijeka itd. I ispalo super, kremozno i odlično, sve se pojelo. Mislim da ćemo sad češće tako.
Nekad doslovno upišem u tražilicu namirnice koje moram potrošiti i izbaci mi super jela ... nekad se i sami igramo. Mi volimo kuhati, pa improviziramo. A volimo i isprobavati novo, pa često kupim i neke namirnice koje izvorno nisam planirala, ako vidim da su povoljne. Čini mi se da tako širimo vidike i sebi i djeci.
Djeca većinom jedu što skuhamo. A za one dane kad je na jelovniku baš nešto što znam da ne žele jesti, skuham im npr. ovo: https://www.jeftinije.hr/Proizvod/21...sa-sirom-160-g
Već smo pisali o tim polugotovim jelima negdje. Ovo čak i nije tako strašno po sastojcima, moja djeca to vole i za dane kad se majka zaigra npr. žabljim kracima je odlično.
A trenutno je i na akciji

E da, Bubilo, odlična ideja za tatin mali posao od doma.