A moji kao da su ogladnili ... jedu
Svaki dan moram nešto nadokupiti jer eto, baš toga nema ...
Čini mi se da će moja prosvjetna plaća biti pojedena ...
A moji kao da su ogladnili ... jedu
Svaki dan moram nešto nadokupiti jer eto, baš toga nema ...
Čini mi se da će moja prosvjetna plaća biti pojedena ...
Posljednje uređivanje od Vrijeska : 12.01.2022. at 11:30
Baš gledam račun iz kauflanda. Basic stvari za tjedan dana, ono, za doručak-naresci, namazi, sir, malo voća, malo povrća wc papir. 517 kn.dvije vrećice. Koma.
Još ja trenutno nisam u režimu, pa nema mojih kerefeka. A kad budem.... Božetipomozi
Bez brašna,šećera i toga,
Meni je skroz jasno kako bismo mogli uštedjeti. Umjesto voća, povrća i piletine/puretine s placa ili mesa iz Igomata, mogli bismo kupovati sve to u Sparu/Konzumu. Umjesto domaćeg maslinovog ulja po 80 kn (koje trošimo jako puno), moglo bi i ono "iz EU" po 40 iz dućana itd.
To bi nam sigurno prišparalo 40% troška.
Piletina i puretina su ti u Konzumu skuplje nego na placu, a i maslinovo ulje domaćih proizvođača je najmanje 100 kn litra (Brachia, Oil Istria).
btw.
Mogla bih svaki dan vratiti krumpire, tjesteninu i rižu s nekim simple umacima, a ne svaki dan povrtne juhe, povrće i razne salate.
Ali djeca bi živjela samo na junku da se njih pita, pa onda ručkovima kompenziram taj njihov manjak svijesti. Zdravo i raznoliko jesti mi je važno, ali djeca, nažalost, ne vole grah, leću, slanutak, ječam i sl. sastojke od kojih se da fino i jeftino skuhati. Ne prolazi npr. kelj-varivoim bez nekog mesa. Spomenute mahunarke im uvaljam 1-2x mjesečno, i to u dane kad sam doma pa dežuram kraj njih dok ne pojedu.
Čoksa, moji termiti su muški. Njima je sve to što bi ja da jedu zdravo malo i prazno bez krumpira/riže/tijesta/žitarica/mahunarki...
Mislim, nama je 30-35 jaja tjedni prosjek. A di je sve drugo.
Jasno, ali pišem samo da dočaram kako treba puno tog povrća da se najedeš. Ne možeš proći s 1 kg blitve jer to ode "u ništa". Moja mlađa jede duplo više nego MM. Pojede prvo ručak, a onda ruča drugi put kad on dođe s posla. Svaka 3 sata...ko novorođenče. Pa ako ne želim da stalno slaže sendviče, moram umjesto za 4 osobe skuhati za bar 6. Poželjno i za 8 jer ona još treba i večerati.
Kako je, babyboys, tebi, ne želim ni zamišljati.
Ima Vindija i filee pilećeg zabatka 40 kn po kilu
O jajima neću moj veliki pojede jaja za jednu dobru familiju
S vremena na vreme u Purexu ima filea purećeg zabatka na akciji, prošli tjedan sam pazarila, dio u led ,dio u sarmi završilo
Da s vremena na vreme u lidlu kupim posni sir onaj baš, nada moji radije maznu onaj domaći s placa
Da, trebalo bi stalno vrebati akcije i svaki dan obilaziti i zavirivati. To mogu penzići ili oni koji ne rade.
Hrana je užasno skupa i sve skuplja, nema tu pomoći. Evo kako Vrijeska kaže, ja sam jučer napravila narudžbu za Konzum Drive in da muž pokupi usput, kao par stvari nam fali - račun 400 kuna.
Pa evo neki jeftini K+ sir koji stavim u tortilje je još nedavno koštao 15 kuna a sad je 20.
Ja kupujem domaća jaj - 2 kn komad. Ima dana kad svajki dan pojedu svaki po 3, ima pak kad uopće ne jedu.
Kupila sam neku junetinu prek Virtualnog placa - i moram priznat da sam zadovoljna - nekak mi je izdašno.
Sam kod nas jeftinije jedemo kad muškog djeteta nema doma, tak da kužim babyboys -dečki, možda generaliziram, se ne mogu najest bez gomile mesa. Moji pak ne vole zelene, ljetne čušpajze. Al ove zimske s mahunarkama baš da.
Najskuplje jedem ja - ovisnica o finim sirevima. Zato valjda sam imam i visoki kolesterol.
Domaće maslinovo ulje uglavnom koristimo, no imamo za neke stvari i ovo jeftinije dućansko. nemrem muža odgovorit od kupovine istog. Otkad je vidio koliko maslinika ima jedna Španjolska, ne vjeruje mi da je samo naše ulje dobro
Mi kupujemo svježe mlijeko jer trajno ne žele. Litra je 7,5 kn nq akciji. Na akciji. Nqma dnevno ode dvije litre barem. Mislim da će rapidno zavoljet trajno mlijeko
Ja kupujem Monini ulje, na forum.hr ga gastro znalci hvale, posebno neko s bijelom etiketom. Najčešće imam to i Brachia, pa Monini koristim za kuhanje a Brachiu za salate.
Neće oni to. probala. Njima to mlijeko smrdi. A sigurno se neću botriti oko mlijeka s odraslim i poluodraslim ljudima. A i nije mi više niti jedan mljekomat blizu
Nego, iskočilo mi na fb nekakv poziv za Gruntek, najam vrta. Šogorica je to sebi uzela lani, zadovoljna je,li ona je birala povrćw koje jede i na kraju radila zimnicu koju ustvari ne jede jer je svega dobivala previše, a ona živi sama. Ima li tko od vas iskustva (posrednog ili neposrednog) ?
Mjesečno je 315 kn najm,a nije baš sve povrćw zastupljeno i budući je eko uzgoj,ima ga kad ga ima. Dvoumim se oko isplativosti takvog pothvata
Kaj se tiče masnoće - kontinentalne stvari kuham na svinjskoj masti.
Za Božić sam pak svoju kumicu žicala da mi donese najveću patku koju ima. Nakon pečenja mi je ostalo tri manje teglice pačje masti tak da sad stvarno jela zbog nje imaju poseban okus.
Neki dans am pak nakon 100 godina radila francuski krumpir i svi su doma mljackali - a to je baš tipično siromaško jelo.
Kaj nije gruntek prošlo ljeto bio oko 200 kn, frendica mi to ima s još nekim, bila je zadovoljna ali i komentirala,kak ima paradajza kad je najjeftiniji na placu i slično
Nije ti ni trajno nešto jeftinije, zbregov koje mi pijemo sad je po 8kn
mi ga isto trošimo jako puno i uvijek lovimo akcije, samo što smo prije 2 godine lovili akcije kad je 4,50 po litri, a sad 6,50
spašava nas što imamo dosta toga domaćeg, tipa krumpiri, piletina, nešto povrća u vrtu, što vole leću i grah od grahorica
Reći ću tati da otvori obrt za usluge. Ali samo ako pristajete na hranu iz dućana s letcima.
On te letke već zna napamet i prije nego izađu, pa čeka… koliko sam skužila - npr. neka čajna je uvijek 3. četvrtak u mjesecu na akciji ili tako nešto.
Evo ja ću mu složiti xcl tablicu sa svim artiklima - vi označite što vam od toga dolazi uopće u obzir za vaše kućanstvo - i on vam nabavi tjednu narudžbu od onog što je bilo na akciji. Vi njemu proviziju 10% od iznosa koji ste uštedjeli u odnosu na redovnu cijenu.
Iako mislim da bi radio to i besplatno jer je on tako sretan kad kupi nešto na akciji i stalno se ljuti na mene što ja ne pazim.
Sad kad ovo stvarno osvane u nekom oglasu kao usluga.
aha, bubilo, tako i moj muž, zna da ja manje pazim na to, i onda me samo ispituje kad se vratim iz dućana: koliko si platila nutellu??
Svako kućanstvo ima svoje principe i rupe, ali ja sam skužila da se kod mene dosta hrane baca, a nova se sprema, jer nekome nešto nije eto najmilije, i novogodišnja mi je odluka probat to maksimalno smanjit, i zbog ekonomskih i zbog ekoloških, pa i zbog psiholoških razloga
slažem se, i kod nas se zna bacati i u zadnje vrijeme sam zapravo počela najviše paziti na to da se ostaci pojedu ili da ih barem zamrznem. Ili npr. Preskočim dan kad je trebalo po špeceraj onda pojedu ono što se povlači i inače ne bi, jer nema nista drugo :nemajka:.
Evo i mene na temu, "zakukati" zajedno s vama.
Cijene su nenormalne. Nisam sad neko vrijeme ni obavljala neku veću kupnju i sad se svakodnevno čudim. Neki dan sam tražila keks "Domaćica" i zabezeknula se kad sam vidjela da je po 16 kn. Otkad to?
Milijeko, brašno, jaja, maslac ... ma sve je poskupilo. Skoro sam se nasmijala neki dan u tgovini kad sam kraj Ledo pizze (one basic koja je po 10-12 kn) vidjela natpis - akcija i onda narančasta cijena: 18 kn.
Danas sam naručivala dostavu u Konzumu i valjda prvi put ikad doslovno uzela samo artikle na akciji/ sniženju. A i za neke od njih sam na brzinu "zguglala" cijenu u drugim trgovinama jer su mi bili sumnjiviPretvorit ću se u Bubilinog tatu
.
Mislim da nam svima ne gine malo više planiranja kupovine, jelovnika i slično. Ja već neko vrijeme imam praksu svakih tjedan ili dva pregledati na brzinu hranu u hladnjaku i sličnu kvarljivu hranu i zapisati na jedan papir što treba potrošiti. I onda to objesim na hladnjak i prvo trošim. Ako kupim nešto što treba odmah potrošiti, nadopišem i to. A imam i papir na kojeg pišem čega je nestalo/što treba kupiti, odmah pokraj toga (spas za zaboravljive poput mene, a i zapravo mi onda treba manje vremena dok kupujem). I slažem se s tangerinom, nije stvar samo u uštedi, već i u ekologiji i psihologiji. Čini mi se da smo postali i kreativniji u kuhanju.
Evo, danas smo radili ručak koji inače zovemo "čistač frižidera". Svi ga znate i svi ga radite, sigurna sam. U neku tjesteninu ubacite što imate i to je to. Mi na taj način često potrošimo svježi sir, ostatke nekih sireva, vrhnja, male "ficleke" pršuta, pancete, šunke, što god. Obično ga radimo s tjesteninom koju potopimo u mješavinu vode i jogurta/mlijeka/vrhnja ili sirutke (što imamo), dodamo svježi ili neki drugi sir, nekad i nešto mesno, nekad ne, začinimo po želji i to je to. Dalje se igramo. Danas sam imala zobeno mlijeko za potrošiti, pa sam stavila njega umjesto jogurta/mlijeka itd. I ispalo super, kremozno i odlično, sve se pojelo. Mislim da ćemo sad češće tako.
Nekad doslovno upišem u tražilicu namirnice koje moram potrošiti i izbaci mi super jela ... nekad se i sami igramo. Mi volimo kuhati, pa improviziramo. A volimo i isprobavati novo, pa često kupim i neke namirnice koje izvorno nisam planirala, ako vidim da su povoljne. Čini mi se da tako širimo vidike i sebi i djeci.
Djeca većinom jedu što skuhamo. A za one dane kad je na jelovniku baš nešto što znam da ne žele jesti, skuham im npr. ovo: https://www.jeftinije.hr/Proizvod/21...sa-sirom-160-g
Već smo pisali o tim polugotovim jelima negdje. Ovo čak i nije tako strašno po sastojcima, moja djeca to vole i za dane kad se majka zaigra npr. žabljim kracimaje odlično.
A trenutno je i na akciji
E da, Bubilo, odlična ideja za tatin mali posao od doma.
Mi kupujemo i pijemo jako malo mlijeka. Uglavnom u kavi pa kupujem punomasno - Alpsko ili Dukat 3,8%. Njihova redovna cijena na Dukat štandu na Dolcu i dućanu na Trešnjevačkom je 6,5 kn
Podržavam ideju za posao tate BB
Posljednje uređivanje od NanoiBeba : 12.01.2022. at 19:52
Cijene hrane su koma otisle u nebesa, a nju najvise trosimo.
Vi to podržavate tu ideju načelno ili se želite odmah upisati na listu klijenata?
Ja podržavam. Jer mi usluga ne treba. Spadam u one koji listaju kataloge i planiraju kupnju
OK, ti ces mu Nano onda biti dobra za marketing svojim objavama.
Ne znam ja mlijeko tak rijetko kupim, ja kupim od mljekarice ili veronike
Posljednje uređivanje od jelena.O : 12.01.2022. at 20:36
Mi kupujemo samo na mljekomatu. I nedavno je poskupilo sa šest na sedam kuna.NanoiBeba;[URL="tel:3231236" prvotno napisa
Da tak je i kod mljekarice sada 7 kuna
Mislila sam izbaciti mlijeko. Jedva shvaćam ulogu osim da bude nešto onako u što se stave pahuljice. Gledam svaki tjedan koliko te bijele tekućine iz dojki drugog sisavca lijem u želuce svoje djece i mislim si, kaj... mogu tako pahuljice natakati u običnoj vodi. Ali ne, ne mogu. A biljna mlijeka su teža podvala. Mislim ono, namoči pahuljice i utopi ih u vodi od namočenih pahuljica. Hahahaha
Umjesto pahuljica ću raditi prutiće za grickanje i pit ćemo čaj. Dođe na isto. Kraj mliječnog terora.
Meni su valjda otupili pupoljci od duhana jer ne vidim razliku.
Koji je tocno problem u 2 dcl mlijeka u pahuljicama par puta tjedno?
Gledam danas u Konzumu...Dukat maslac 27kn, ABC i Vivis sir 14kn/200g![]()
Novu godinu započeli smo s dvaput većim iznosom pričuve nego do sada, za što možemo zahvaliti našem agilnom predstavniku stanara koji je odnekud izvukao propise i potrebe zgrade i isposlovao povećanje
Pa tako od sada, umjesto 220 kn mjesečno, plaćamo 440![]()
Nije nikako ni ne zdravo ni preskupo
Ne znam kad sam zadnji put hrpu stvari (mlijeko, putar, guzic papir, detergent, omekšivač, kavu, tablete za suđericu, tjesteninu, čokoladu...) kupila po punoj cijeni.
Pretplatila sam se na letke od Plodina i Kauflanda. Oni imaju odlične akcije. U Konzumu inače kupujem, ali po pitanju akcija nisu tak dobri. Pogledam na webu i Lidl, al tamo najmanje kupujem.
Istina, to sam počela raditi od kad sam prestala raditi, ali stvarno ne oduzima puno vremena, da preletim sve letke treba mi 5 minuta. Veći je problem obilaziti dućane, tu se gubi vrijeme ali imam sreću da su mi Plodine i Kaufland jedan pored drugoga.
Sad mi je žao kaj nisam to radila i prije jer može se dosta uštediti.
Imam sreću i kaj imam puno mjesta za pohranu pa kad je nešto na akciji, nakupim dovoljno da izdržimo do sljedeće akcije.
Ne znam za potrebe vaše zgrade, al znam za propise.
Koliko vam je to bilo kn po kvadratu do sada?
Postoji kao nešto što se zove zakonski minimum, bio je zadnjih godina cca 2.5 kn po kvadratu, no istovremeno je taj propis, zakon, što li takav da ni upravitelj zgrade ne prigovara ako ti je pričuva manja od tih 2.5 kn.
Mi recimo ne plaćamo ni taj minimum, nego plaćamo samo 2kn po kvadratu što je otprilike dovoljno za struju u stubištu i naknadnu banci za održavanje računa i upravitelju. Samo 6 stanova je, većinom male kvadrature. Odavno pričamo da to povećamo, ali stalno neki problemi pa još nismo. A probleme naravno rješavamo kreditom ili jednokratnim dvoznamenkastim uplatama u pričuvu.
Uglavnom, zadnje sto sam čula ove godine navodno ide prava izmjena tog zakona i to će se morati usklađivati s cijenama nekretnina na tržištu - upravitelj nam je rekao da će se to kad tad ove godine dogoditi. U smislu da se trebaju korigirati situacije da zgrada gdje je tržišna cijena kvadrat 3000€ ne može plaćati pričuvu 2 kn kvadrat.
To sam ja sad dosta pojednostavila tu priču, neka me netko ispravi ako zna preciznije.
Ako ste imali tu minimalnu pričuvu možda je vaš agilni predstavnik samo požurio s tim malo prije nego bi vas ionako po zakonu zakačilo povećanje. Koliko znam zakon još nije donesen.
S pričuvom je i kod mene isto, oduvijek plaćamo minimalnu koja je već godinama ispod zakonskog minimuma jer se taj povećao u nekom času. Trebali bi je podići ove godine. Nikad nije čas, znam.
Hrana, uźasno je poskupila a mi puno jedemo i puno nas ima. Tjedno sigurno ode desetak litara mlijeka, npr. Ma i više.
Već odavno pratimo akcije, tablete za perilicu suđa i veša, wc papir, rižu... ni ne sjećam se kad smo po pujoj cijeni kupili. Kad je zaliha pri kraju pratimo i uvijek naletimo na nekih barem 35% ali nismo sretni ispod 40.![]()
jučer u Intersparu maslac (nisam zapamtila čiji) 13,99
rok mu je 22.2.