Pokazuje rezultate 1 do 26 od 26

Tema: porodiljna naknada za nezaposlene majke

Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno porodiljna naknada za nezaposlene majke

imam jedan problem.Ja sam inače nezaposlena trudnica koja je diplomirala u mostaru i čekam da mi nostrificiraju diplomu kako bi se mogla prijaviti na zavod za zapošljavanje i na hzzo radi ostvarivanja porodiljne naknade..Inače nisam imala zdravstveno osig. u Hrvatskoj,već sam bila osigurana u BiH jer sam tamo studirala.Živim u Hrvatskoj 10 godina.Molim za pomoć ako netko nešto zna o tome

Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno porodiljna naknada za nezaposlene majke

Zanima me da li po bilo kakvoj osnovi mogu ostvariti porodiljnu naknadu, i na koji način.Termin mi je za dva mjeseca

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Evo ti ovdje u rodinom tekstu

I na forumu

Nije mi prošao odgovor - valjda, pa da nadopunim.

Znači, ako imaš boravak duže od 5 godina i kada se dijete rodi osigurana si preko HZZO-a onda imaš pravo na naknadu, ali tamo u tekstu ti je sve objašnjeno.

Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

hvala puno.Još me zanima da li postoji neki rok koliko dugo prije toga treba biti prijavljen na hzzo.netko spominje godinu dana

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Maslačkica prvotno napisa
    Evo ti ovdje u rodinom tekstu

I na forumu

Nije mi prošao odgovor - valjda, pa da nadopunim.

Znači, ako imaš boravak duže od 5 godina i kada se dijete rodi osigurana si preko HZZO-a onda imaš pravo na naknadu, ali tamo u tekstu ti je sve objašnjeno.

Ovaj odgovor od Maslačkice je točan, ako ćeš svoja buduća prava ostvarivati kao "roditelj izvan sustava rada", odnosno ne kao "nezaposleni" roditelj koji je registriran na Hrvatski zavod za zapošljavanje.

U slučaju svoje registracije na zavod za zapošljavanje i HZZO, možeš ostvariti naknadu u obliku "rodiljne i roditeljske poštede", a uvjeti za to te pravo koja iz toga proizlaze ispisana su ti u ovom linku.

Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

po ovome mi se čini da mi je sigurnije ići na soluciju "majke van sustava rada" zato što neznam do kad će mi nostrificirati diplomu,obično traje oko tri mjeseca , a do tada mi može proći rok za prijavu na hrv.zavod za zapošljavanje.Samo još ako znate da li mogu sama sebi uplatiti zdravstveno osiguranje kako bi stekla pravo na rodiljnu potporu kao majka van sustava rada, obzirom da nemam drugog načina da se osiguram?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

hvala puno.Prema ovome ako se ne uspijem osigurati po osnovi završetka redovnog školovanja, mogu sama sebi uplatiti doprinose za 12 mjeseci, i nadam se na osnovu toga steći status "majke van sustava rada".

Matovila avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Podizem malo ovu temu i nadam se da ce mi netko moci pomoci...

Naime, ja radim u medjunarodnoj organizaciji koja je oslobodjena placanja bilo kakvog poreza, doprinosa i sl u RH. Nekakvo zdravstveno osiguranje imam (nisam sigurna po kojoj osnovi) jer sam ranije bila prijavljena na HZZ (prije godinu-dvije) kao nezaposlena i tada sam vjerojatno imala zdravstveno osiguranje po toj osnovi. Kasnije sam se odjavila sa zavoda za zaposljavanje, a zdravstveno mi je ostalo...

Mi na poslu imamo pravo na nesto kraci porodiljni (jer nam vrijede pravila izvana) koji traje 4 mjeseca. Zanima me, ukoliko ja ostvarujem pravo porodiljnog preko svog poslodavca, (dakle to pravo ne ostvarujem preko HZZO-a ili neke druge hrv. institucije), moze li moj muz otici na porodiljni(roditeljski) nakon sto se ja vratim na posao? Da li ce imati pravo na neku naknadnu (manji iznos) ili neki prosjek svojih posljednjih placa?

Inace, cekamo blizance...a ja imam vecu placu od mm-a pa ni financijski razlozi nisu zanemarivi...

Unaprijed hvala na svakoj pomoci i savjetu!

Matovila avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Samo da jos pojasnim ovo sa svojim zdravstvenim osiguranjem... Preko poslodavca imamo privatno zdravstveno, ali imam i hrv. zdrav. iskaznicu (doduse jako rijetko koristim usluge javnih/socijalnih lijecnika...) koju sam ranije stekla po osnovi nezaposlene osobe.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Znam da ne možeš koristiti prava na rodiljni dopust temeljem propisa dvije države čije iskaznice imaš. (ujedno sve je to u ovisnosti o ugovorima o zdravstvenom osiguranju koji HZZO ima sa drugim državama).

Što se tiče supruga, i tvojeg radnopravnog odnosa prema propisima u HR...iskreno ne znam.
    Dakle, ako ćeš ti moći ostvariti rodiljnu naknadu po HR propisima kao majka izvan sustava rada (ako se još uvijek vodiš kao nezaposlena), tvoj suprug NEĆE moći koristiti roditeljski dopust (kao i niti nastavak tvojeg rodiljnog dopusta).

Ako ti svoj rodiljni dopust koristiš prema pravilima zdravstvenog osiguranja neke strane zemlje, iskreno se toplo nadam da će tvoj suprug moći koristiti svoja prava kao zaposleni roditelj. Ali nisam sigurna.
    Stvarno morate provjeriti.

Prvo uopoće ne znam preko koje države ostvaruješ zdravstveno osiguranje, da li još uvijek stvarno imaš i zdravstvenu Hr iskaznicu (samo od HZZO-a).

Matovila avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Iskaznica mi vrijedi do studenog iduce godine. Ja sam porodiljni planirala koristiti preko mog poslodavca, ali me brine sto nakon 4 mjeseca kad se ja vratim na posao. Kako mm ostvaruje svoje pravo?

Hvala ti puno. Nazvati cu HZZO i raspitati se.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Interesira me ishod. Molim te javi se sa njihovim odgovorom.

Matovila avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Naravno. Pokusala sam nazvati HZZO ali kako se nitko ne javlja, mm je poslao mail. Ako ni tako ne uspijemo, budemo otisli osobno tamo.

Hvala, svejedno!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Matovila prvotno napisa
    Naravno. Pokusala sam nazvati HZZO ali kako se nitko ne javlja, mm je poslao mail. Ako ni tako ne uspijemo, budemo otisli osobno tamo.

Hvala, svejedno!
    otiđite osobno sa iskaznicama. Tako će vam moći direktno provjeriti statuse.

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

imam jedno pitanje ne znam gdje bi ga postavila pa evo probat ću ovdije. Inače sam nezaposlena majka (izvanredna studentica) koja se uredno već godinama javlja na biro. Na osnovu toga javljanja sam i ostvarila porodiljnu naknadu za svoju Leonardu . Rodila sam 31.10.2008. g. i uredno primam naknadu. Ali opet čekam bebicu trudna sam 5 tjedana pa me zanima imam li pravo na naknadu i za to dijete, posto će proći samo par mjeseci da sam stala primati naknadu za ovo Leonardu? NAknadu prestajem primati zaključno sa 31, 10. 2009. a po svemu sudeći trebala bi roditi u 3 mjesecu? molim vas za bilo kakav odgovor i pomoć jer mi je stvarno važno da znam što me čeka.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj tooka23 prvotno napisa
    imam jedno pitanje ne znam gdje bi ga postavila pa evo probat ću ovdije. Inače sam nezaposlena majka (izvanredna studentica) koja se uredno već godinama javlja na biro. Na osnovu toga javljanja sam i ostvarila porodiljnu naknadu za svoju Leonardu . Rodila sam 31.10.2008. g. i uredno primam naknadu. Ali opet čekam bebicu trudna sam 5 tjedana pa me zanima imam li pravo na naknadu i za to dijete, posto će proći samo par mjeseci da sam stala primati naknadu za ovo Leonardu? NAknadu prestajem primati zaključno sa 31, 10. 2009. a po svemu sudeći trebala bi roditi u 3 mjesecu? molim vas za bilo kakav odgovor i pomoć jer mi je stvarno važno da znam što me čeka.
    Da, imaš pravo za rodiljnu naknadu i za drugo dijete (ako nisi ništa mjenjala u svojem statusu).

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Nisam ništa mijenjala, uredno se javljm na biro i primam naknadu. Puno hvala na informaciji mamma san

Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Poštovani,

Zanima me da li mogu ostvariti rodiljnu naknadu kao majka van sustava
    rada (ili kao nezaposlena), koja se zdravstveno osigurala po osnovi
    završetka redovnog školovanja, a nisam se uspjela prijaviti na zavod za
    zapošljavanje u roku 90 dana od završetka redovnog školovanja jer sam čekala
    nostrifikaciju dokumenata koji su tek sad gotovi. Inače diplomirala
    sam 15.05.2009. god u Mostaru, te me zanima da li rok od 90 dana vrijedi od
    15.05., ili od završetka školske godine, ili od završetka nostrifikacije,
    tj.priznavanja mojih dokumenata u RH.

Unaprijed zahvaljujem

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ramona007,

kao roditelj izvan sustava rada možeš ostvariti pravo samo ako imaš ispunjene uvjete navedene u ovom tekstu:
    - HR državljanstvo ili status stranca sa odobrenim stalnim boravkom
    - neprekidno prebivalište ILI stalni boravak u RH u najmanje u zadnjih 5 godina
    - zdravstveno osiguranje preko HZZO-a.

Što se tiče tvoje prijave na Hrvatski zavod za zapošljavanje, ovdje je opisan postupak.

Prema Zakonu o rodiljnim i roditeljskim potporama, čl. 27., st.2, t. 4., moraš se prijaviti na HZZ (burzu) u roku od 90 dana od dana završetka školovanja ili studija ili 30 dana od dana završnog ispita.

O priznavanju vanjske diplome, na žalost nemam pojma. Probaj se raspitati na HZZ.

Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

nažalost ni oni nemaju pojma,pa ni na hzzo mi ne znaju reći po kojoj osnovi da tražim rodiljnu naknadu.Za majku van sustava rada imam sve te uvjete, međutim ima jedna stavka, čl.32,stavak 2, u zakonu koja me malo zbunjuje jer sam zdravstveno osigurana po osnovi završetka školovanja.Pa mi nije jasno da li se MORAM prijaviti na hzz.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja bih se na tvojem mjestu probala prijaviti.

Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno majka van sustava rada

predala sam svu dokumentaciju, i imam sve uvjete za dobivanje porodiljne naknade kao majka van sustava rada.Dobila sam jednokratnu pomoć od države, e sad me traže dodatnu dokumentaciju iz BiH gdje sam prije živila, sa zdravstvenog, mirovinskog , i zavoda za zapošljavanje.Jel imaju pravo na to.To su mi sad dodatni troškovi putovanja, i ostalog.Jel ima ko slična iskustva?Šta da radim?
    Inače mi neće da ispišu rješenje.Pa mislim, stvarno potiču rađanje malih Hrvata, kad su ovako rigorozni...
    može i na pp.

Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

molim ako netko ima slično iskustvo da se javi na pp.hvala

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne mogu ti drugačije pomoći, osim da probaš nekog u Bosni zamoliti da ti ishodi potrebnu dokumentaciju i dostavi ti je poštom. :/

lidać2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

sve ovo citam i nevjerujem...

kada sam svoju curicu prije 4god rodila nisam imala pravo na porodiljnu naknadu jer po njihovom objasnjenju nisam bila 12mj na burzi iako sam se odmah nakon skole prijavila na burzu i tamo bila nekih 9mj...

sada sam opet trudna i ovaj put cu biti 12mj na burzi tako da se duboko nadam da nece OPET nesto izmisliti i da opet ostanem bez naknade...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •