Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 94 od 94

Tema: Druga stana medalje kod marketinga dojenja

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno formula

Nije za osuđivat nekoga tko ne doji, već one koji su bili dužni bilo kroz obrazovani sistem ili bar tijekom trudnoće mame (i tate-bitna podrška) uputiti kako uspješno dojiti. Prepušteno je na volju pojedincu da se obrazuje - ako i kako želi.
    Zašto je to tako?! Jednostavno zato što je majčino mlijeko besplatno i na njemu se teško može zaraditi! Takva djeca su zdravija, pa im je problem prodati antibiotike isl.
    Sve je lova...

Ivana B-G avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

tko glorificira formulu, osim samih proizvodaca????

da postoji banka ljudskog mlijeka, ja bih svoju curicu nadohranjivala s tim, ali nema. sta bih sad trebala? prziti brasno? davati cisto kravlje? sojino?

split, oprezno s tim podacimo o "moje dojeno dijete je zdravije dijete od onoga hranjeno AD". prehrana je jako vazan dio u cuvanju djetetovog zdravlja, ali ne i jedini. sigurno je majcino mlijeko najbolji i najzdraviji nacin hranjenja dojenceta, ali to ne znaci nuzno, da su dojena djeca zdravija.
    Nije za osuđivat nekoga tko ne doji, već one koji su bili dužni bilo kroz obrazovani sistem ili bar tijekom trudnoće mame (i tate-bitna podrška) uputiti kako uspješno dojiti
    ovo je bitno! dakle onu griznju savjesti ne bi trebale imati majke, koje nisu uspjele dojiti (iz tko zna kojeg razloga) nego oni "tamo gore", koji smisljaju marketing i trljaju ruke, gledajuci kako im novac uskace u novcanike. ali budimo realni, njima je to totalno svejedno!

LIMA avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Ivana B-G prvotno napisa
    lima, mozda se dojenje ne treba "reklamirati", ali se definitivno treba poducavat! dojenje je vjestina, uci se, i mislim da se ne moze usporedivati sa disanjem.
    Hm… možda je ova moja usporedba malo pretjerana ali ne govori li se o REFLEKSU sisanja?

Poanta je da je dojenje u potpunosti izgubilo svoju bit i često pretjerano filozofiranje o njemu dovodi do apsurda. (Nedavno mi je jedna poznanica rekla da ako još jednom rodi nema šanse da će dojiti jer dojenje uopće nije ono što se reklamira - mala joj je dojila i opet se razboljevala, a sin nije dojio i bio je zdrav ( no comment).
    Slažem se da je potrebno truda i učenja ali najčešće je uspjeh ipak moguć (da se vratim na usporedbe ) pa i ako djetetu teško ide učenje hodanja, pokušat ćeš sve i svašta dok ne vidiš može li, nećeš mu odmah kupiti invalidska kolica.

Iako… gledam danas kod svojih staraca njihovu mačku i malo mače, ta mačka se triput godišnje koti i NIKADA joj nitko nije pokazao kako se doji, ne zna za položaje pri dojenju, nikad nije imala mastitis, ragade, nećete vjerovati - nema uopće pojma što je skok u razvoju!
    I mislim si: kako je moguće, ako je dojenje stvarno sve ono što se priča, da nas je majčica priroda učinila toliko superiornim nad svim ostalim sisavcima, a istodobno nas zakinula u nečem tako primitivnom???

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj LIMA prvotno napisa

Iako… gledam danas kod svojih staraca njihovu mačku i malo mače, ta mačka se triput godišnje koti i NIKADA joj nitko nije pokazao kako se doji, ne zna za položaje pri dojenju, nikad nije imala mastitis, ragade, nećete vjerovati - nema uopće pojma što je skok u razvoju!
    I mislim si: kako je moguće, ako je dojenje stvarno sve ono što se priča, da nas je majčica priroda učinila toliko superiornim nad svim ostalim sisavcima, a istodobno nas zakinula u nečem tako primitivnom???
    Gle LIMA, ta mačka, a i bilo koja druga, se okotila doma, sama, bez ičije pomoći i uplitanja, bez dripa i kojekakvih ljekova koji bi mogli utjecati na mačiće.
    Nadalje, nitko joj te mačiće nije uzeo/dirao/odnio, mjerio, vagao, OKUPAO,
    nego su sami dopuzali do cice i počeli cicati.
    Nitko ih nije nadohranjivao, uznemiravao niti njih niti nju.

O tome i je "marketing" dojenja da se u što većoj mjeri smanje uplitanja drugih u prirodan proces dojenja,
    kao i "popravljanje" štete nanjete dojenju.
    Da se ukaže na greške, koje u dobroj većini nastaju, ne krivnjom majke, nego "stručnog" zdravstvenog osoblja.

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

I vjerujem da je u 95 % slučajeva problema i prestanka dojenja krivo zdr. osoblje koje daje krive savjete i čini jako krive stvari,
    nego majka.
    Onih 5 % ipak ostavljam na dušu onima koje npr. NE ŽELE dojiti iz kojekakvih nebuloznih razloga, da sad ne nabrajam, spominjani su više puta.

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Hm… možda je ova moja usporedba malo pretjerana ali ne govori li se o REFLEKSU sisanja?
    refleks sisanja postoji kod novorodencadi, naravno. kad mama rodi bebu i stavi je sebi ne trbuh, beba ce se odgurivati nogama i migoljiti da nade put do sise. e, sad, u taj praiskonski proces su se pocele plesti odredene osobe, pa: odvoje bebu od majke cim se rodi da bi je kupale i mjerile--kao da se to ne moze kasnije; drze bebu odvojenu od majke iz nekog nepoznatog razloga i guraju joj bocicu ili dudu, cime direktno ugrozavaju refleks sisanja=dojenje; da ne pricam o tome da daju kriminalne savjete (a koga ce mlada majka poslusati nego "autoritet") koji cesto dovode do toga da zene "popuse" neke glupe narodske fore o nestajanju mlijeka, slabom mlijeku itd.

kao da je cijela ta industrija okrenuta sabotazi dojenja. nevjerojatan scenarij. ili mozda nije.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

...griznju savjesti ne bi trebale imati majke, koje nisu uspjele dojiti (iz tko zna kojeg razloga) nego oni "tamo gore", koji smisljaju marketing i trljaju ruke, gledajuci kako im novac uskace u novcanike. ali budimo realni, njima je to totalno svejedno!
    Pa nije im svejedno. Zapravo su vrlo motivirani zeznuti dojenje. I zbog toga nemaju problema sa savjesti, PTSP i slično
    Grižnja savjesti je osobni izbor i stvar uvjetovanosti odgojem i okolinom. Spartanci su navodno bacali manje poželjnu djecu niz liticu i vjerojatno su imali malkicu grižnju savjesti zbog toga, ali ih to nije sprječavalo ustrajati na blesavom običaju.
    Dojenje je kod nas u sličnoj poziciji kao i kržljavo djetešce u obitelji Spartanaca - ne piše mu se dobro, a mama i tata će mu zato prigodno patiti od grižnje savjesti. Wow, blago njemu.
    Marketing dojenja ne postoji.
    Ali zato postoji marketing formule.
    Zbog marketinga formule većina prihvaća odustajanje od dojenja kao nešto OK i nakon takve odluke je malo retardirano patiti od grižnje savjesti.
    To apsolutno nema nikakve veze s onima koji su ostali bez dojenja radi više sile, a takvi ovdje dobiju najbolju podršku koja postoji i nikome ne pada na pamet sugerirati nekakvu grižnju savjesti.

Ivana B-G avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ah, davore, jesi se zakacio.
    ne znam za druge, ali ja sam odlucila davat AD da bi moje dijete zivjelo, a imala sam griznju savjest jer sam znala da to nije najbolja moguca hrana, a uz to sve sam bila beskrajno ljuta na svoje tijelo, sto ne moze proizvodit dovoljno mlijeka za moju djecu.
    To apsolutno nema nikakve veze s onima koji su ostali bez dojenja radi više sile, a takvi ovdje dobiju najbolju podršku koja postoji i nikome ne pada na pamet sugerirati nekakvu grižnju savjesti.
    u ovu skupino valjda spadam!? i opet ponavljam, ta griznja savjesti ne dolazi iz vana, nego kuha unutar majke, koja nije uspjela.
    a one, koje odluce ne dojiti iz drugih razloga, da, one vecinom nemaju griznju savjesti.

moja neka teorija o dojenju i zdrav. ustanovama:
    radanje i dojenje je stoljecima bio dio privatnog zivota u kuci medu zenama - znanje je bilo medu njima. kad se pocelo radati u bolnicama, kad je to postao "muski posao" (doktori), mlade majke su bile odvojene od izvora znanja (majke i bake kod kuce). nastala je praznina u vezi dojenja, gdje se AD savrseno uklapalo - jer s AD su mogli u muskarci odhraniti dijete. dakle kompletna ta cjelina radanje/dojenje je izvadeno iz svog primarnog konteksta i kao takva ne moze funkcionirati bez problema.
    marketing formule je tu "tek" jedan od kotaca, koji okrece taj pogresan film.

gitulja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ljudi, žena je tražila utjehu, htjela je ukazati na to kako se neke od nas osjećamo kad ne uspijemo.
    iskreno, znam kako se osjeća, prošla sam to. svaki put kad sam kupovala AD srce me bolilo jer nisam uspjela.
    i sad su me naljutili Davorovi postovi, na zato što mislim da je Ad nešto dobro. dakle, ja sam majka koja nije uspjela dojiti i sad "prigodno osjećam grižnju savjest". nadalje sigurno sam jedna od onih vještica koja je svome djetetu u usta gurala najveće zlo ovoga svijeta AD, trovala ju ...
    jednom rječju nemajka, bolje da me nema, da nisam ni rodila dijete kad ju ne mogu dojiti?
    htjela sam to svim srcem, trudila se, prošla tečajeve, zvala sos telefone i sve čega sam se mogla sjetiti.
    a što sam trebala? pustiti je do 6 mjeseci, pa ako ne umre od gladi započeti s dohranom?
    ovime nikoga nisam htjela uvrijediti, i osobno mi nije jasno kako neka majka odluči da neće dojiti, ali to je njihova odluka.
    mi koje smo tu tražile malo podrške, odlučile smo dojiti ali nam iz ko zna kojeg razloga nije uspjelo. i govoriti nam u takvom trenutku da trujemo svoje dijete najgorim otrovom koji postoji :shock:

LIMA avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Hm... što reći na ovo?

http://www.tportal.hr/lifestyle/obit...enapuhane.html

Prednosti dojenja su ipak prenapuhane

Datum objave:
    20.07.2009 11:49 Autor: G. R.
    Prema mišljenju vodećeg stručnjaka pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji(WHO) i UNICEF-u, pedijatra prof. Michaela Kramera, prednosti dojenja su precijenjene jer su uglavnom zastarjele. On naglašava da postoji jako malo dokaza da majčino mlijeko štiti od alergija i drugih bolesti
    Prof. Kramer tvrdi da je činjenica da dojenje štiti od pretilosti – pogrešno. 'Dokazi da dojenje štiti od alergija i astme su također slabi, a osim toga, postoji jako malo dokaza da se dojenjem smanjuje rizik od leukemije, limfoma, bolesti debelog crijeva, dijabetesa tipa 1, srčanih bolesti i visokog krvnog tlaka. Ne sviđa mi se prenapuhavanje dokaza, a ne smijemo širiti pogrešne informacije. Mislim da su neki savjeti o alergijama i pretilosti zapravo pogrešne informacije', kaže prof. Kramer.

Međutim, neke su tvrdnje ipak osnovane, kao činjenica da dojenje štiti od infekcija uha i bolesti probavnog sistema. Majke koje su pažljivije slijedile liječničke savjete o dojenju su obično iz obitelji u kojima se živi na zdraviji način. Iako dojene bebe imaju možda manje zdravstvenih problema, to lako može biti rezultat i nekih drugih faktora.

'Proizvođači umjetnog mlijeka odmah skaču na prvi znak dvosmislenih dokaza, ali lobi koji zagovara dojenje najčešće ignorira dokaze. Nijedna strana nema dovoljno znanstven pristup', poručuje dr. Kramer.
    ... a mi se stalno pozivamo na WHO.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Hm... neobično. A vidi ovdje: http://pediatrics.aappublications.or...0/2/343?ck=nck

Tu je bio dosta siguran da su podatke dobro sortirali. U kasnijim radovima uglavnom prigovaraju da im odabir uzorka kvari analizu.

Ne valja brkati statističku nesigurnost s bombastično-religioznim veličanjem formule u naslovu članka na t-portalu.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Moram priznati da ja od kada sam trudna, a ni prije, nisam doživjela marketing adaptirane hrane....... također nisam znala čime bih nahranila svoje dijete jer o adaptiranoj hrani ništa nisam znala. U bolnici su je nahranili nečime i time sam i ja .... pojma nisam imala o vrstama, podvrstama te hrane i slično...... mislim da sam o dojenju imala više informacija....... o.k. znala sam da ako majke ne doje ima ta prehrana ali tu mislim da je bilo svo moje znanje o tome. Nikad nisam vidjela reklamu da proizvođači reklamiraju....moje je najbolje...... i slično. (znam da se to nesmije) Jedino kaj vidim su reklame za proizvode za njegu....... i one kašice koje poznati proizvođač gura.
    U trenutku sam ju morala početi hraniti, nije tu bilo mjesta za istraživanje...pojma o ničem nisam imala..... a vele ti majčinski instinkt...... koji jeb..i instinkt kad je to nekaj umjetno. nemreš dati jesti na zahtjev i ludiš......
    Ja nisam smatrala važno ni potrebno informirati se o umjetnoj prehrani, dapače o tome nisam razmišljala niti jednu sekundu jer sam bila sigurna da ću i ja kao i ostale žene dojiti. ja taj marketing o umjetnoj hrani ne vidim kao jak. Kad razmislim niti od drugih majki nisam čula uveličavanje te hrane...one jednostavno hrane svoju djecu i to je to. Zato sam i počela priču druga stana marketinga dojenja jer sam o tome slušala......

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Mislim da shvaćam poantu: velika su očekivanja na instinkt tamo gdje su presudne naučene vještine, a ključne osobe - osoblje rodilišta - važne vještine dojenja ne podučavaju. Zapravo o dojenju nisu niti educirani.
    ...moja neka teorija o dojenju i zdrav. ustanovama:
    radanje i dojenje je stoljecima bio dio privatnog zivota u kuci medu zenama - znanje je bilo medu njima. kad se pocelo radati u bolnicama, kad je to postao "muski posao" (doktori), mlade majke su bile odvojene od izvora znanja (majke i bake kod kuce). nastala je praznina u vezi dojenja, gdje se AD savrseno uklapalo - jer s AD su mogli u muskarci odhraniti dijete. dakle kompletna ta cjelina radanje/dojenje je izvadeno iz svog primarnog konteksta i kao takva ne moze funkcionirati bez problema.
    marketing formule je tu "tek" jedan od kotaca, koji okrece taj pogresan film.
    Ovo bih potpisao u svim dijelovima osim onog gdje su muškarci prikazani kao negativci. Emancipacija (žena) je dovela do potrebe za poimanjem dojenja kao ženskog jarma, čime je formula egzaltirana na status koji joj ne pripada. Može se tvrditi da je kvaliteta današnjih formula bolja od strahota kojima su naši roditelji hranili našu generaciju, ali je princip ostao isti i posljedice su ostale iste: vladavina neznanja i predrasuda o dojenju. Marketing formule očito jako dobro vrti pogrešan film.

O praktičnoj strani dojenja ćeš nešto korisno naći ovdje, a od stranih stranica na http://www.llli.org

Dojenje je tvoje pravo i pravo tvojeg djeteta:
    [code]Zakon o radu

Stanka za dojenje djeteta

Članak 68.

(1) Žena koja nakon korištenja rodiljnog dopusta ili rada u skraćenom radnom vremenu nastavi dojiti dijete, ima u tu svrhu tijekom rada u punom radnom vremenu, dva puta dnevno pravo na stanku u trajanju od po sat vremena.

(2) Pravo iz stavka 1. ovoga članka žena može koristiti do godine dana djetetova života.

(3) Vrijeme stanke iz stavka 1. ovoga članka ubraja se u radno vrijeme.

(4) Naknada plaće za stanku iz stavka 1. ovoga članka obračunava se prema posebnim propisima.

(5) Ministar nadležan za rad, uz suglasnost ministra nadlež nog za zdravstvo, pravilnikom će propisati uvjete i postupak ostvarenja prava iz stavka 1. ovoga članka te način obračunavanja i isplate naknade plaće iz stavka 4. ovoga članka.[/code]

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

S jedne strane, ako ćemo iskreno - mene je prije poroda silno "bombardiranje" dojenjem skroz izbezumilo. Planirala sam dojiti, išla na Rodinu radionicu, čitala o tome. No, nakon svega sam imala takav pritisak da će L ako ne uspijem, umrijeti od gladi ili će mu izrasti rep od AD.
    Uopće ne insinuiram da je netko kriv za to - naprosto sam sama sebi stvorila taj pressing jer se dojenje uvijek ističe kao najbolja opcija dok se AD uopće ne smije spomenuti (govorim o Rodinom forumu koji je jedini koji posjećujem).

No onda je L završio u bolnici odmah nakon poroda. Najprije na intenzivnoj pa su nas prebacili na gastroent. Bili smo dugo pa se kroz 2x2 apartmana izmijenilo dosta mama. Mi smo bili jedini koji smo isključivo dojili. Možda bih i odustala da nije bilo tog presinga da će se L još pogoršati ako dozvolim nadohranu. Pa smo inzistirali i forsirali.
    Napominjem da to nije lako kako se čini - pošto se radi o bolesnim bebama točno se na ml mjeri koliko su pojele. Kako mi jedini (na negodovanje sestara) nismo koristili bočicu ja sam ga nakon svakog sisanja skidala do gola, navlačila žicu od infuzije i vagala ga. I tako 10x dnevno. Odustala sam kad sam jednom u pola noći, izbezumljena i u polusnu, zapela žicom od infuzije za krevet i iščupala ju.

U prvih mjesec dana L je dobio 2,5 kg (ako me pamćenje ne vara). U drugom mjesecu je udvostručio porođajnu težinu.

tropical avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

icyoh, kao da sam ja pisala ovo kako smo se u bolnici dojili i vagali i patili ali se dojili i uspjeli...

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj znatiželjna_505 prvotno napisa
    Moram priznati da ja od kada sam trudna, a ni prije, nisam doživjela marketing adaptirane hrane...
    Zanimljiva mi je prva rečenica, ni ja nisam za trudnoće čula o dojenju ništa osim: to ti je najbolje, najprirodnije, samo da imaš mlijeka i slično.
    Ali šok sam doživjela nakon što sam rodila, premda sam imala previše mlijeka svi su počeli izvlačiti savjete o tome da probam s ad :? i čim bi dijete zaplakalo odmah su krenule konstatacije da je gladno.

Srećom, meni je dojenje išlo prilično glatko (osim straha od mastitisa prvih tjedana), pedijatricu i patronažnu viđala sam reda radi i nisu pravile nikakve probleme, bile su prodojeće. Ja to govorim o stavu okoline, koja nikakvu korist od marketinga ad nije imala. No mislim da su ovi savjeti neinformirane publike velik pritisak na frišku majku i dojilju koja je ionako u panici.

Zato ne mislim da "marketinga" o dojenju ima previše. Dok sam satima dojila, izdajala višak mlijeka, nosila dijete uplakano zbog grčeva ili bogzna čega, mene su salijetale žene s izjavama "imaš li ti sigurno mlijeka", na odgovor da ga sigurno imam, iskusne majke su bile spremne odgovoriti: "bit će da ti je mlijeko pokvareno, pokušaj s ad". Tko zna što bih učinila da se nisam informirala na ovom forumu. Jer neki intenzivan marketing dojenja, moram reći da nisam primjetila. Vidjela sam tu i tamo u čekaonicama nekakve plakate s porukom kako je majčino mlijeko najbolje, i to je to. Na ostalim forumima i u časopisima uvijek se spominje ad kao sasvim uobičajena opcija. Da sam stala na tim informacijama, bila bih u onoj muci jako pokolebana.

O grižnji savjesti što se tiče dojenja ne mogu puno govoriti kad nisam u toj koži. Ali inače, ako me pere takav osjećaj zbog nečeg drugog, jedino što mogu sebe upitati je: "Činim li / jesam li učinila sve što mogu?" Ako je odgovor jasno DA, nema razloga da se grizem, nego samo da nastavim istim putem.

LIMA avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Pomikaki, potpisujem!

Slažem se da način porađanja i sve to skupa ima utjecaj ali ne mislim da je to ključn.! U bolnici sam čuvala trudnoću (jedina trudnica među rodiljama koje sam stalno "ispraćala") pa sam mogla iz prve ruke promatrati situaciju - sve rodilje koje su se izredale, bez obzira na način poroda, carski, drip... otišle su kući dojeći (i općenito skoro sve žene s kojima sam pričala su u bolnici kako-tako dojile i IMALE su mlijeka), no, broj onih koje nakon 3 (a da ne govorim 6) mjeseci doje djecu vrlo je mali.

Kad malo bolje razmislim, mislim da je ključ u onome uvriježenom da mlijeko može samo tako nestati, a formula je tu došla samo na mjesto nekih drugih pripravaka.
    Prije par dana sam susrela jednu kolegicu koja ima klinca od 6 mjeseci, pita me dojim li, ja kažem da dojim, a ona na to: ja ne dojim, nisam imala mlijeka. U bolnici sam imala ali čim sam došla kući sise su mi se ispuhale i mlijeko je nestalo.
    Možda je moja "dužnost" bila objasniti joj što je to ustvari bilo ali nisam jer sam vidjela da u tim situacijama žene tvoje "pametarenje o dojenju" shvaćaju kao napad i tako sam se zamjerila nekolicini prijateljica. Rekla sam: ajoooj, žao mi je - i ništa drugo.
    Isto tako, jučer me zove cura koja je sa mnom bila u rodilištu (tamo sam bila pojam informiranosti o dojenju) koja doji 2. dijete, prvo dijete je prestala dojiti sa 6 mjeseci jer joj je nestalo mlijeka (skok u razvoju) i stalno žali za tim tako da je sada hvata panika i plače svaki puta kad joj se učini da mali nema dovoljno mlijeka jer se boji da će mlijeko nestati. Naravno, zbog toga što ju mama i svekrva stalno "zabrinuto" ispituju ima li još uvijek mlijeka.

Ivana B-G avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ja isto nisam dozivjela neki napadacki tip marketinga AD, ALI svuda oko nas bocice, dudice, mame i tate koje hrane svoju djecu s AD, pedijatri koji zele da djeca dobivaju barem kilu na mjesec, padijatri koji preporucuju AD protiv kolika...blablabla.marketing AD je tako "svakodnevan" da se i ne primjecuje - u tome je kvaka!
    a kada se pokusava staviti dojenje u centar, onda si odmah "nursing-naci"!? (izraz koji me ostavio totalno u soku i nevjerici) dojenje mora opet postati nasa svakodnevnica i najbolja reklama su upravu dojece majke. ipak, treba se potruditi da tocne informacije nadu put u nase zivote - putem pedijatara, zdrav. ustanova, rodbine i prijatelja. te informacije moraju biti dostupni svima i u svako vrijeme, problem je u tomu, sto ne znam kako to postici.
    ja znam npr. hrpu mama, koje su pokraj uspjesnog dojenja presle na AD jer su im tako djeca imala manje grceva! :?

i jos usput, opet jedno moje iskustvo: ja zbilja znam da sam ucinila sve sto mogu, ali ipak, nisam si mogla oprostit sto nismo iskjlucivo dojili. ne znam kako i zasto, ali tako je.

davore, malo sam karikirala da bude jasnije na sta mislim.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

da, zene odu kuci dojeci, i onda se desi ili skok u razvoju ili vecernje nervoze--a sta ce majka prvo pomisliti, koja je prva pomisao majke kad joj dijete place? gladno je! nikome ne pada na pamet da postoji bar jos 5-6-7 razloga zbog kojih bi dijete moglo plakati, a da nije glad. i tada skoce dezurni dusebriznici, svi puni "znanja" o adaptiranom (marketing), a nitko ni da bekne o dojenju. ukljucujuci i pedijatre i patronazu, sto je najzalosnije od svega. a posto se dijete nakon ad ponasa kao drogirano, to je potvrda da je ad bolje od majcinog mlijeka, jer, eto, beba spava i ne place. a to je cilj, zar ne.

sonata avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj icyoh prvotno napisa
    S jedne strane, ako ćemo iskreno - mene je prije poroda silno "bombardiranje" dojenjem skroz izbezumilo. Planirala sam dojiti, išla na Rodinu radionicu, čitala o tome. No, nakon svega sam imala takav pritisak da će L ako ne uspijem, umrijeti od gladi ili će mu izrasti rep od AD.
    Ovo potpisujem! Ja sam se predugo opirala AD, dok je moje dijete bilo gladno I bila sam poluluda sto nam ne ide. Zato sam i napisala da nemam niti jednu lijepu uspomenu na dojenje.

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

...marketing AD je tako "svakodnevan" da se i ne primjecuje - u tome je kvaka!
    Točno tako i to je najžalosnije u cijeloj priči.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

davore, malo sam karikirala da bude jasnije na sta mislim.
    Ma sve 5. Nisam ti ja tu baš nikakav autoritet.
    Marketing formule odavno ne nastupa iz pozicije grube sile i neznanja. Kad bi nastupali bahato vrlo brzo bi ih skužili. Ovako na finjaka ti fino svašta zapakiraju i čak vjerujem da upravo tako pridobiju gorljive pristaše. Zabrane reklamiranja su ih naučile svakakvim trikovima.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa
    nijedna zena se ne treba gristi

svaka od nas je u datom trenutku ucinila ono sto je najbolje umjela i znala.
    neki put je trnovit, a neki nije, no oba imaju fantastican vidik

pogledajte svoje klince i oni su vam odgovor na sve.
    Koji je ovo baš lijepi odgovor !

MarikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj mikka prvotno napisa
    refleks sisanja postoji kod novorodencadi, naravno. kad mama rodi bebu i stavi je sebi ne trbuh, beba ce se odgurivati nogama i migoljiti da nade put do sise. e, sad, u taj praiskonski proces su se pocele plesti odredene osobe, pa: odvoje bebu od majke cim se rodi da bi je kupale i mjerile--kao da se to ne moze kasnije; drze bebu odvojenu od majke iz nekog nepoznatog razloga i guraju joj bocicu ili dudu, cime direktno ugrozavaju refleks sisanja=dojenje; da ne pricam o tome da daju kriminalne savjete (a koga ce mlada majka poslusati nego "autoritet") koji cesto dovode do toga da zene "popuse" neke glupe narodske fore o nestajanju mlijeka, slabom mlijeku itd.

kao da je cijela ta industrija okrenuta sabotazi dojenja. nevjerojatan scenarij. ili mozda nije.
    Citiraj mikka prvotno napisa
    da, zene odu kuci dojeci, i onda se desi ili skok u razvoju ili vecernje nervoze--a sta ce majka prvo pomisliti, koja je prva pomisao majke kad joj dijete place? gladno je! nikome ne pada na pamet da postoji bar jos 5-6-7 razloga zbog kojih bi dijete moglo plakati, a da nije glad. i tada skoce dezurni dusebriznici, svi puni "znanja" o adaptiranom (marketing), a nitko ni da bekne o dojenju. ukljucujuci i pedijatre i patronazu, sto je najzalosnije od svega. a posto se dijete nakon ad ponasa kao drogirano, to je potvrda da je ad bolje od majcinog mlijeka, jer, eto, beba spava i ne place. a to je cilj, zar ne.
    Mislim.....mogla bih sve da boldujem......i potpišem!!!!!

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Ja bih prokomentirala usporedbu tvrdnje da svaka mama može uspješno dojiti sa reklamiranjem praška koji čisti sve mrlje - uz iskreno poštovanje i u biti razumijevanje, ovo mi je koma. Kad bi ta usporedba bila točna, značilo bi da se ženama nameće nešto što uopće nije realno očekivati od njih. Zašto dojenje uvijek ne uspije? Napisano je već puno razloga, a ja bih istaknula slučajeve neprepoznatog uspjeha. Mnoge žene koje uspješno doje toga nisu svjesne, jer im to ne izgleda dovoljno uspješno - njima ili njihovoj okolini. Zašto misliti da je dojenje uspješno samo ako ide glatko? Ako ne oduzima previše vremena, truda, odricanja... Pa koliko vrijednih i dragocjenih stvari u životu dobijemo bez muke i određene žrtve??? Često su pred nama jednostavnije, lagodnije opcije pa ipak biramo teže. Ne razumijem ni zašto potiskivati negativne osjećaje zbog neuspjeha - oni su prirodni i potrebni da se na njima uči. Mislim da do depresije dovodi perfekcionizam, a ne prihvaćanje neuspjeha.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Imam ponešto poteškoća pohvatati poantu :?
    Slažem se da je perfekcionizam ubitačan u svim segmentima života, ali ne kužim na koji način je povezan s dojenjem - to je nešto što jest ili nije, a ako nije super onda se radi o poteškoći, a ne o nesavršenstvu. (Zen budizam mi nije baš prva stvar na pameti)

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Potpis na Davora

Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Jedinu stvar koju bih ja dodala u tekstovima u vezi dojenja je da je dojenje u prvim danima manje ili više bolno za svaku majku. Ne znam iz kojeg razloga se takva činjenica preskače u svim tekstovima? Da li se smatra da bi to moglo odbiti potencijalne majke od dojenja ili da majke ne bi pogrešno dojile misleći da u prvo vrijeme i tako mora boljeti?
    Sjećam se da sam u bolnici i kasnije kod kuće preispitivala samu sebe da li sve dobro radim jer su me grudi zbilja boljele. Nikad nisam imala ranice ili bilo kakva oštećenja, pazila sam da ne dođe do upale, po potrebi izdajala tek toliko da olakšam prepunu dojku koju bi kasnije beba riješila, dakle sve sam radila kako treba, a one su svejedno boljele prvih tjedan-dva dana. Tada sam ispitala sve svoje frendice koje imaju djecu da li ih je boljelo u prvo vrijeme, te da li su osjećale nešto kao vučenje korijenja (vjerojatno prolaz mlijeka kroz kanaliće) na što su mi sve odgovorile potvrdno. To mi je tada bio poticaj da ustrajem u dojenju i pričekam vrijeme kad će bol nestati

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Nia_Zg bol je moguča, ali nije pravilo da je pristuna kod svih dojilja.
    Ja sam jedna od onih bez ikakvih bolova i problema, od samog početka, odnosno prvog podoja

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Nia_Zg prvotno napisa
    Jedinu stvar koju bih ja dodala u tekstovima u vezi dojenja je da je dojenje u prvim danima manje ili više bolno za svaku majku. Ne znam iz kojeg razloga se takva činjenica preskače u svim tekstovima? Da li se smatra da bi to moglo odbiti potencijalne majke od dojenja ili da majke ne bi pogrešno dojile misleći da u prvo vrijeme i tako mora boljeti?
    Sjećam se da sam u bolnici i kasnije kod kuće preispitivala samu sebe da li sve dobro radim jer su me grudi zbilja boljele. Nikad nisam imala ranice ili bilo kakva oštećenja, pazila sam da ne dođe do upale, po potrebi izdajala tek toliko da olakšam prepunu dojku koju bi kasnije beba riješila, dakle sve sam radila kako treba, a one su svejedno boljele prvih tjedan-dva dana. Tada sam ispitala sve svoje frendice koje imaju djecu da li ih je boljelo u prvo vrijeme, te da li su osjećale nešto kao vučenje korijenja (vjerojatno prolaz mlijeka kroz kanaliće) na što su mi sve odgovorile potvrdno. To mi je tada bio poticaj da ustrajem u dojenju i pričekam vrijeme kad će bol nestati
    Točno, i mene je boljelo sva tri puta, a to nitko nigdje ne kaže. Taj podatak nisam čak našla ni na Rodi, a kada sam pitala, bilo je rečeno da boli samo ako je krivi položaj. Meni je uvijek bio isti položaj,a boljelo je samo prvih par tjedana. Valjda dok se kanalići ne prilagode.

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    Imam ponešto poteškoća pohvatati poantu :?
    Slažem se da je perfekcionizam ubitačan u svim segmentima života, ali ne kužim na koji način je povezan s dojenjem - to je nešto što jest ili nije, a ako nije super onda se radi o poteškoći, a ne o nesavršenstvu. (Zen budizam mi nije baš prva stvar na pameti)
    U svom postu koji ti je nejasan htjala sam istaknuti ove stvari:

- da tvrdnja da mame mogu uspješno dojiti svoju djecu nije marketinški trik nego istina

- da su cure već ovdje navele niz uzroka neuspjeha u dojenju, a ja sam pridodala i odustanak od dojenja radi perfekcionizma u smislu nerealnih očekivanja - tu sam mislila na recimo slučajeve da dijete "non-stop doji", "previše plače", "premalo spava"; pa i na slučajeve da je "nestalo mlijeka" prema kriterijima izgleda grudi, količine izdojenog mlijeka ili naprosto prema opažanju bake ili svekrve

- da ne razumijem zašto mame koje ne uspiju u dojenju ne smiju imati loše osjećaje zbog toga, tj. zašto takve osjećaje potiskivati - i tu sam mislila na perfekcionizam u smislu da mama mora uvijek biti 100% zadovoljna da bi bila sretna ili da dijete mora dobiti 100% da bi bilo sretno. Dakle, perfekcionizam nisam povezala s dojenjem kao takvim. Dojenje je iskonsko, prirodno, perfektno, ali nevezano uz perfekcionizam kao bilo kakvo ukalupljivanje.

Tome svemu bih pridodala i to da će "marketing dojenja" (kad smo javno zauzimanje za dojenje već tako nazvali) možda više posvjestiti negativne osjećaje zbog neuspjelog dojenja, ali ih neće uzrokovati. A mislim da je zdravije biti svjestan takvih osjećaja. Vidjela sam npr. i na nekim ženama starije generacije koje nisu dojile da im je žao zbog toga, iako ih nikada nitko nije "bombardirao" s pro-dojećim informacijama.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Pretpostavio sam da si na tragu ovako nečega, ali u prethodnom postu je puno toga bilo toliko implicitno da je imalo potpuno suprotan ton. Mislim da se mogu složiti s tobom: perfekcionizam kao neutemeljeno očekivanje nekome može biti razlog za prestanak dojenja, a kao lijek za perfekcionizam predlažem informiranje 8)

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

mislim da je marketing dojenja puno jači od ad! u bolnici svi živi plakati sa bebama sa cicom u zubima i nasmješenom tetkom!! katastrofa!maltene poruka, ako ne dojiš nisi dobra majka! vraga nisam! ako mama služi samo da bi malac cicao ubit ću se onda. Na kutiji AD kojeg sam kupila po izlasku iz rodilišta prva je rečenica:za bebu je najbolje majčino mlijeko- tako da nije da veličaju svoje savršenstvo! Ja mislim da je dojenje samo hrana! Bliskost i maženje se može obavljati na milion drugih načina, ne dojena djeca nisu ništa manje vezana za svoje mame. Nazivati formulu zlom je krajnje degutantno, formula je papica zadjete koje mu daje mama koja ga drugačije nije mogla ili znala nahraniti i bit će jednako zdravo ili bolesno ko i svako drugo.
    Dojenje je teško i iscrpljujuće i nije ni čudo da ponekad ne upali jer smo ionako preopterećeni sa tisućama briga oko našeg zlata!
    Bravo mame koje ste uspjele, jednako jak aplauz mamama koje niste- imate jednako lijepu i slatku dječicu koja vas obožavaju više od ičega na svijetu! Bravo!!!!
    Ne radite svom djetetu zlo zato jer ga hranite, a s čime to je vaše pravo! Blago nam svima ako cice doista rješavaju sve probleme, ne znam, al sve mi zvuči ko da dojena djeca ne moraju ni jednog dana dignut kredit za stan- jer su dojena! Puno je veće ZLO ako dojena majka svog malog jedan dan hrani u Mcdonaldsu nego da dijete koje je jelo AD jede blitvu i ribu!

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

zaboravila sam napisati da ja dojim, ali ne vidim čemu tolika glorifikacija dojenja! ak ide- ide, ak ne - ne!

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

e, moja megy...

u bolnici svi zivi plakati sa bebama sa cicom u zubima--a logo proizvodaca adaptiranog, sto govori--nasa je formula jednako dobra kao majcino mlijeko. ma hajde. da znas porazavajuce podatke o tome koliko zena doji, koliko ih iskljucivo doji prvih 6 mjeseci a koja mizerija od postotka doji do godine dana ili duze, ne bi nikad napisala ovakav post. formula i jest nuzno zlo, a marketing formule je ono pravo, iskonsko zlo koje ne preza ni pred cime da dode do profita. istrazi malo o tome, doci ces do porazavajucih podataka. mozda ces onda pisati drugacije postove

aha, ne znam jesi li primjetila jos jednu porazavajucu cinjenicu--kada beba ima problema s dobivanjem na tezini, rijetko ce koji pedijatar dati savjete kako rijesiti stvar poticanjem dojenja. gotovo ce svi odmah predloziti--formulu. ponekad im se logo proizvodaca cak nalazi i na vizitkama..

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Pa da, mene ti je totalno štrumfnula reklama za proizvode stanovitog Klaussa H... gdje The Fallen Madonna With the Big Boobies "doji" bebu metodom da sirotoj bebi na silu gura u usta sam špic bradavice - nešto od čega bi svaka realna dojilja dobila ragade isti dan. Bilo je jasno kao što je sada mrkla noć da se radi o manekenki koja nema niti najblažeg pojma o čemu se radi kada se kaže dojenje. Takva vrsta neznanja je prikriveni marketing formule - ne dojenja.

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

mama koja je otvorila temu tražila je podršku koju joj niste baš dali. ja kažem bravo za nju, jer kad nije mogla dojit snašla se! ima moju podršku i na kraj pameti mi nije nazvat zlom nekaj kaj hrani njenu bebu.

Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Mikka, slažem se, često su za prestanak dojenja zaslužni pedijatri. Uvjere majke da nemaju dosta mlijeka ili da im dijete ne dobiva dovoljno na težini, da ne spominjem ona tjedna vaganja ili vaganja prije i poslije podoja :/

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

da, nazalost jesu. i patronazne sestre. i svi tzv. strucnjaci na savjete kojih se mlada majka oslanja nakon poroda.

megy, kuzim za podrsku, ja sam se osvrnula na onaj dio tvog posta u kojem pises opcenito, a tu si u krivu.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Odlična stvar mi je što se dojenje na neki način reklamira, što su bolnice puno informiranije i što (barem Roda ima - ja zvala ) telefon za pomoć..
    No s druge strane, na neki način se možda stvara pritisak - znači ovako sam ja - AD je prezentirano na način da će L maltene izrasti rep od njega. Pa sam imala strašan pritisak "MORAM" koji mi je vjerujem pokvario barem prve tjedne uživanja.
    I još ono što me smeta - malo gdje se nađu sve info o dojenju. Recimo meni nitko, a bila sam na tr. tečaju, Rodinoj školi i čitala po forumu - nije napomenuo da je dojenje bolno. Pa sam umalo odustala jer sam bila uvjerena da nešto ne valja čim me boli i krvari (a nitko to ne spominje).

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

http://www.independent.co.uk/life-st...w-1766147.html

Press twisted my words, says academic in breast-milk row

Mothers who do not breastfeed thought they had a new ally. But he was misinterpreted, he says

By Susie Mesure

Sunday, 2 August 2009

In World Breastfeeding Week, mothers are urged to persevere, for the sake of their baby's health

Few topics are more emotive than breastfeeding, that rite of passage into motherhood. Witness the furore that erupted over a story purporting to rubbish claims that breast milk provided newborns with a protective shield against an array of illnesses or allergies.

Mums everywhere entrenched their positions on either side of the breast-milk divide when they leapt on the alleged assertion made by a leading professor of paediatrics and breastfeeding adviser to the World Health Organisation and Unicef. Michael Kramer was reported as saying that much of the evidence used to persuade mothers to breastfeed was either wrong or out of date.

Those in the anti camp were particularly ecstatic. "It was all I could do not to dance around the room whooping with joy.... Thanks for vindicating all the mums who dared to challenge the sanctimonious breastfeeding orthodoxy in 'discussion' forums," wrote TheJasMonster on Mumsnet after reading the article in The Times. Conversely, those pro-breastfeeding, from new mums trying to do the right thing to anti-formula campaigners such as Baby Milk Action, were left devastated that someone as respected as Kramer, who has studied evidence on breastfeeding since 1978, could perform such a massive U-turn. Especially on the eve of World Breastfeeding Week, which kicked off yesterday.

Or did he? Not a bit of it, says the professor, who is renowned for a groundbreaking study that found an IQ advantage to breastfeeding even after you'd stripped out the natural advantages that being the sort of mum who breastfeeds would give her child. Rather, he is spitting tacks at how his comments had been so "grossly misrepresented" for the second time in almost as many months. (The first was in the respected American magazine, The Atlantic, in an article entitled "The case against breastfeeding", which ignited the original media storm on the subject.)

"Journalists certainly have the right to express their own opinions, but not to misquote experts they choose to interview in order to support those opinions. That sort of sensationalist journalist would not surprise me from the tabloids, but I had expected better from The Atlantic and The Times," Kramer said last night.

The Times quoted Kramer, who is based at McGill University, Montreal, as saying there was "very little evidence" breastfeeding reduces the risk of a range of diseases from leukaemia to heart disease. Yet, what he actually said was: "The existing evidence suggests that breastfeeding may protect against the risk of leukaemia, lymphoma, inflammatory bowel disease, type 1 diabetes, heart disease and blood pressure." All he did concede was that we need "more and better studies to pursue these links", a common cry from academics lacking in funding.

As for the article merely casting him "in the camp that believes that breastfeeding will turn out to have a slight effect on brain development", well, that hardly squared with his life's work, he said yesterday. "There is an IQ advantage to breastfeeding by as much as three or four points. It's not the difference between Einstein and a mental retard at an individual level, but it means having a smarter population on average, fewer children with school difficulties, and more gifted children."

He added: "There really isn't any controversy about which mode of feeding is more beneficial for the baby and the mother, but when you read the article in The Times it sounds like there is." Furthermore, he points out: "I'm not aware of any studies that have observed any health benefits of formula feeding. That's important, and any mother weighing the benefits of breastfeeding vs formula feeding needs to know that."

His only note of caution, which was flipped on its head by both publications, was that breastfeeding advocates don't need "to overstate their case for issues that are more controversial", such as the link between breastfeeding and protection against obesity, allergies and asthma. "Public health bodies don't have to exaggerate the benefits in order to be very comfortable about supporting breastfeeding," he added.

Some solace for campaigners such as the WHO, keen to use World Breastfeeding Week to increase global breastfeeding rates and save up to 1.3 million children's lives a year. Worldwide, fewer than 40 per cent of mums breastfeed exclusively for the first six months of their baby's life, as recommended: in the UK only 3 per cent are still breastfeeding exclusively at five months.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Pa ovako mi već štima. Totalno mi je bilo neobično da je najedamput promijenio stav. Hvala za citat

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj Cathy prvotno napisa
    Citiraj Nia_Zg prvotno napisa
    Točno, i mene je boljelo sva tri puta, a to nitko nigdje ne kaže. Taj podatak nisam čak našla ni na Rodi, a kada sam pitala, bilo je rečeno da boli samo ako je krivi položaj. Meni je uvijek bio isti položaj,a boljelo je samo prvih par tjedana. Valjda dok se kanalići ne prilagode.
    Ista stvar, prva dva tjedna sam plakala pri svakom dojenju. U bolnici sam ispilila sestre jel dobar položaj, jesu li sigurne da je beba dobro prihvatila bradavicu, jesam li ju SIGURNO stavila u dobar položaj i nisam znala tko je tu lud?? Mene boli a sve je kao ok.

Nimrod avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Meni je patronažna rekla, na prvom posjetu: "dojenje boli. Nemate ranice, samo vam se bradavice navikavaju. Proći će za nekoliko tjedana, i onda će vam biti super."

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •